USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Холодницький оприлюднив нові моменти у «схемах Мартиненка»

23 Квітня 2017 13:43
Колишній народний депутат Микола Мартиненко своїми діями і впливом сприяв створенню схеми на підприємстві «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», яке закуповувало уран через посередника за завищеними цінами.

Про це ТСН заявив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

«Слідство встановило, що підозрюваний Мартиненко був фактично організатором цієї схеми. Так, він не був керівником підприємства Східний ГЗК. Але його діями, його впливами, і тими доказами, що ми зібрали, ми доводимо, що Мартиненко є організатором цієї схеми. Чим це доводиться? Доводиться це низкою доказів, які ми обов'язково пред'явимо в суді при розгляді справи по суті. Зараз ми лише подаємо необхідне при розгляді запобіжного заходу», - розповів прокурор.

Він зазначив, що нещодавно була опублікована схема, згідно з якою гроші з державного підприємства, а саме частина грошей йшли на рахунки австрійського підприємства. «Є державне підприємство «Східний ГЗК», яке потребує уран для своє діяльності. Замість того, щоб закуповувати його безпосередньо у виробника чи того, хто його видобуває – наразі це Казахстан, він був закуплений через австрійського посередника. Він взяв участь у конкурсі і розповідав, що вони виробники, але фактично фірма займалася лише транспортуванням», - стверджує Холодницький.

При цьому, за версією слідства, в Казахстані кількість урану була продана за 57 мільйонів доларів, а в Україну прибула вже через австрійську фірму за 74 мільйони доларів. Відтак, різниця між цими цифрами і є та сума збитків, які спричинило державне підприємство державі. Йдеться про 17 мільйонів 200 тисяч доларів.

«Мене питали, чому прокурор за суми збитків у 360 мільйонів гривень просить заставу 300 мільйонів. Тому, що він був не один. Є персоніфікована відповідальність. Ми вважаємо, ця сума застави, яку ми просимо, достатня відповідає його участі і вчинкам», - наголошує керівник САП.

Назар Холодницький зазначив, що слідство йде практикою, коли просить про розмір застави у розмірі заподіяної інкримінованої шкоди з метою забезпечення відшкодування збитків. «Пам'ятаєте попередника? При збитках 2 мільярди – 100 мільйонів застави. І кажуть, що то прокуратура. То не прокуратура так робить – ми робимо все, щоб забезпечити максимально відшкодування завданих збитків ще на стадії досудового розслідування. Вже коли буде вирок, прийнято рішення – будемо визначатися, як кошти повертати», - констатував він.

Як відомо, 20 квітня детективи НАБУ та прокурори САП затримали екс-голову комітету парламенту з питань паливно-енергетичного комплексу, екс-нардепа Миколу Мартиненка за підозрою у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 ("Створення злочинної організації") та ч. 5 ст. 191 ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем") Кримінального кодексу України, через які ДП "СхідГЗК" завдано збитків на суму 17,28 млн доларів.

Після двох безсонних ночей у слідчому ізоляторі Мартинку було обрано запобіжний захід – особиста порука народних депутатів і міністрів. Прокурори мають намір оскаржити рішення судді. На поруках Мартиненко пробуде до 20 червня. За цей час прокурори мають завершити слідство і перенаправити справу до суду.
Нагадаємо, Микола Мартиненко був нардепом ВРУ 3 – 8 скликань, двічі обирався від виборчого округу № 21 (центр – м. Ковель). У 2016 році добровільно відмовився від депутатського мандату у в зв`язку із скандалом навколо розслідування, яке проводить Національне Антикорупційне бюро України щодо його можливої причетності до корупції. У грудні минулого року Верховна Рада достроково припинила депутатські повноваження Мартиненка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
свідомий Показати IP 23 Квітня 2017 14:20
Справжні кровосисці як казав Микола Янович. Мені Яценюк тариф на електроенергію піднімає а за ним по ланцюжку і воду й продукти, мотивуючи це зростанням ціни на паливо, а його друг пособник Мартиненко при цьому кладе міліони доларів в кишеню заробляючи на цьому паливі. Потім за ці гроші всілякі ко.ли різні шоу влаштовують для відволікання уваги.
Анонім Показати IP 23 Квітня 2017 16:24
Ну і що? Знайдеться знову десяток депутатів, що візьмуть на поруки. Та й по-всьому. Ще й виберуть головою якоїсь там федерації, наприклад спортивних танців

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus