USD 39.52 39.76
  • USD 39.52 39.76
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Комахи-кровососи на природі: як уберегтися волинянам

20 Березня 2015 12:45
Із настанням погожих весняних днів існує загроза нападу на людину різних комах-кровососів: комарів, іксодових кліщів, мух-жигалок, сліпнів тощо, – повідомляють у Державній санітарно-епідеміологічній службі України у Волинській області.

Ці комахи можуть переносити збудників багатьох небезпечних інфекційних хвороб, поширених на теренах Волині: кліщового вірусного енцефаліту, лаймбореліозу, туляремії тощо.

Так, в області, починаючи з 1995-го року, зареєстровано до 200-от випадків кліщового енцефаліту. Більшість із них – у Ратнівському районі, де існує їх активний природний осередок, а також в інших районах – Старовижівському (у 2006-му році), Ківерцівському (2012-му), Шацькому (2009-му та 2014-му роках).

За останні 10 років в області встановили 59 населених пунктів, де реєструють кліщовий лаймбореліоз (хворобу Лайма), та 79 територій поширення туляремії.

Спільним для всіх цих хвороб є те, що люди набувають їх після відпочинку на природі – збираючи ягоди, гриби, чи просто перебуваючи в лісі. Саме там ризик укусів кліщів найбільший. Водночас захворіти можна і при заготівлі сіна на заболочених лугах чи риболовлі, оскільки ці місця часто розташовані біля відкритих водойм.

Готуючись до пікніків важливо ще й враховувати небезпеку паразитарних інвазій (ехінококозу, токсокарозу, дирофіляріозу тощо) та кишкових інфекцій. Їх можна набути, вживаючи м'ясо, приготоване в природних умовах на вогнищі. Трихінельозом і теніозом заражаються, здебільшого, ті, хто вживає недостатньо термічно оброблене м'ясо – переважно свинину. Хоча небезпечними можуть бути і сирокопчені вироби (бекон, ковбаси тощо).

Тому, щоб попередити глистні інвазії, вкрай важливо: не купувати м'ясо невідомого походження на стихійних ринках, а в процесі приготування страв чітко дотримуватись технології – ретельно просмажувати (чи проварювати) м'ясо до повної готовності.

Одже, будь-коли, а тим більше при організації відпочинку на природі, рекомендується:

- дотримуватись елементарних норм санітарії, в тому числі організовуючи виїзди на природу;

- не слід нехтувати особистою гігієною, готуючи страви на природі;

- обов'язково брати завчасно заготовлену вдома (краще бутильовану) воду;

Для захисту від укусів комарів і кліщів – відповідно одягатись, при можливості, використовувати різні репеленти (відлякуючі засоби);

- постійно проводити само- і взаємоогляд відкритих ділянок тіла і одягу, бо кліщів можна занести на одязі та з букетом лісових квітів.

Місце укусу комара не розчісувати, а змастити одеколоном чи розчином столового оцту. В разі, якщо кліщ таки присмоктався, – відразу звернутись в найближчий медпункт, щоб його там видалили та надали вам кваліфіковану медичну допомогу.

Особливе застереження дітям: їм слід бути обережними завжди, надто перебуваючи на природі. А щоб уникнути укусів комах, варто не заходити в чагарники та місця з високорослою травою, що є природним укриттям комарів і кліщів.

Отож, при організації відпочинку на лоні природи слід завжди бути обережним, щоб вберегти власне здоров'я та здоров’я своїх близьких.

Пам’ятайте, природа постійно приховує несподіванки, що можуть бути небезпечними для вашого організму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus