USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучанка розповіла, як потрапила на навчання до польського вишу

20 Листопада 2015 18:30
Українські студенти все частіше виїжджають на навчання за кордон. Однією з таких стала Аліна Покотило – магістр факультету міжнародних відносин й інституту економіки та менеджменту Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Дівчина зараз навчається в Інституті європеїстики Варшавського університету (пол. InstytutEuropeistykiUniwersytetuWarszawskiego). Вона поділилася, як їй вдалося потрапити до стипендіальної програми Уряду Республіки Польща «Польський Еразмус для України».

– Аліно, з чого розпочалося твоє навчання ще в Україні?

– Скільки себе пам’ятаю, стільки я вчуся. Спочатку в спеціалізованій школі № 1 і паралельно в Луцькій художній школі. Повну загальну освіту й диплом молодшого спеціаліста отримала в Кооперативному коледжі Луцька й відразу працевлаштувалася. Свою трудову діяльність розпочала в відділі маркетингу поліграфічної продукції ВНУ імені Лесі Українки, разом із тим, продовжувала здобувати вищу освіту в Львівській комерційній академії. Нині опановую відразу дві спеціальності в Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки.

Але ти ще навчаєшся й у Польщі. Як потрапила на навчання за кордон?

– У січні цього року Міністерство освіти і науки України проводило прийом заявок на участь у другому етапі стипендіальної програми Уряду Республіки Польща «Польський Еразмус для України» на 2014/2015 навчальний рік, який передбачав навчання 400 студентів і 50 аспірантів у польських вищих навчальних закладах протягом двох семестрів. Згідно програми навчання студентів і аспірантів, які відбиралися польською стороною, мало проходити за рахунок державного бюджету Республіки Польща. Отож, заповнивши необхідний пакет документів, надіслала організаторам конкурсу. Відверто скажу, я не сподівалася на позитивний результат, але, на мій превеликий подив, мене запросили на співбесіду в Міністерство освіти і науки України. Разом зі своїм одногрупником Савичем Іваном, який теж брав участь у конкурсі, 30 січня поїхали в Київ. Страшенно хвилювалися за результат співбесіди, який відразу не оголошували. З таким хвилюванням повернулися додому. А за два тижні потому отримали запрошення на навчання в Варшавський університет.



Якою мовою відбувається навчання?

– Навчання відбувається польською мовою. Я й інші переможці конкурсу, весь перший семестр, не залежно від рівня знань, опановували мову в Центрі польської мови та польської культури для іноземців при Варшавському університеті. По завершенню занять, які тривали майже 4 місяці, складали іспити з письма, читання та усного спілкування. До речі, за іспитами велося відео спостереження. Вінцем посиленого вивчення польської стало вручення сертифікатів. Відповідно до шкали Ради Європи мої знання польської відповідають рівню PET (Preliminary English Test) – В 1.

– Як тобі вдається поєднувати навчання в Східноєвропейському національному й у Варшавському університетах?

– Відверто скажу мені здається, що я нічого не встигаю. Коли знову їхала до Польщі, а навчання там розпочинається з 1 жовтня, я достроково склала екзаменаційну сесію в інституті економіки та менеджменту й узгодила своє навчання в дистанційному режимі на факультеті міжнародних відносин. Хочу подякувати нашим педагогам за розуміння й добре ставлення до тих студентів, які намагаються отримати достойну освіту, які не бояться змін, труднощів, які переборюють свої лінощі й ідуть уперед.

– Уже зовсім скоро доведеться повертатися до Луцька, адже тебе чекає захист диплому?

– Так, у січні 2016 р. у мене завершується навчання в інституті економіки та менеджменту, в лютому – в Польщі, в червні – на факультеті міжнародних відносин. Тому, спокій мені тільки сниться. Нині паралельно з навчальним процесом у Польщі пишу дипломну роботу зі спеціальності «Управління інноваційною діяльністю». Зізнаюся, що навантаження колосальні, але надіюся, що справлюся зі всіма труднощами.

– Із таким інтенсивним навчанням чи маєш час для відпочинку, ознайомлення з культурою, архітектурною спадщиною сусідньої держави?

– Завдяки програмі «Польський Еразмус для України» я вперше потрапила за кордон. Звичайно, що мені цікаво було відвідати музеї, побувати в мальовничих парках, пройтися древніми й сучасними вулицями, побачити чим живе й переймається польська молодь.

Свій перший тиждень перебування в Польщі ми з Савичем Іваном вирішили увінчати поїздкою до одного з найстаріших польських міст, яке посідає друге місце за величиною та кількістю своїх мешканців, – Кракова. Це місто справило на нас незабутнє враження. У Краків закохуєшся з першого погляду. Воно зачаровує твоє серце і назавжди залишається у пам’яті як місто з тисячолітньою історією, багатою культурною й архітектурною спадщиною. У травні їздили в Ґданськ. Це місто, яке розташоване на берегах Балтійського моря, вразило будиночками, які ніби зійшли з ілюстрацій до скандинавських казок та оповідань. Мешкаючи у Варшаві, ми маємо змогу відвідувати столичні музеї, парки, сучасні заклади. Зокрема, прогулялися парком Лазєнковскі(пол. Park Łazienkowski або Łazienki Królewskie)літньою резиденцією останнього польського короляСтаніслава Августа Понятовського. Він розміщений у самому центрі столиці й милує туристів своєю мальовничістю. Ще одним відкриттям для мене став Музей історії польських євреїв (пол. Muzeum Historii Żydów Polskich), який розповідає про багатовікову історію та культуру євреїв у Польщі до Голокосту. Сам музей побудований на території колишнього єврейського гетто, неподалік монумента жертвам Голокосту.

Знайомство з традиціями та сучасною культурою Польщі триває.



– Аліно, що побажаєш своїм одноліткам, педагогам?

– Римський державний діяч Аппій Клавдій сказав: «Всяка людина – коваль своєї долі». Тому, мрійте й втілюйте свої мрії в життя, не бійтеся помилок і вчіться на них, не пасуйте перед труднощами, вірте в себе!



Спілкувалася Валентина КОРНІЙЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
опа Показати IP 20 Листопада 2015 18:37
Файна дівчинка)))
Анонім Показати IP 20 Листопада 2015 19:13
І розумна.
колонiя кошище Показати IP 20 Листопада 2015 19:42
Ми не раби,раби не ми. В ЕС уровень В1 -уровень розумiння мови,на держслужбу потрiбен C1 знання мови на рiвнi рiдного+фiлолога.
файна Показати IP 20 Листопада 2015 20:01
Тільки ким вона працюватиме в Україні? Європеїсткою? Така спеціальність тут не затребувана, її навіть у кадастрі спеціальностей нема.. Там попиту немає також. Поляки відкрили її тоді, коли готували кася до вступу в Євросоюз. Кадри залишились абітурієнтів нема. Тепер на ній готують кадри для країн третього світу, які хочуть поцілувати Європу в ...Пропагуйте далі. Сойдьот для сєльской мєсності.
європеєць до файна Показати IP 21 Листопада 2015 10:39
Вони нехай пропагують, а ти від злоби та заздри луснеш незабаром.
Іван Показати IP 20 Листопада 2015 21:16
Даю гарантію що повернеться додому)Снушникі Україні не треба, тим паче Європі)
123 Показати IP 20 Листопада 2015 22:16
2045 год - сколько себя помню - я всегда учусь.....
User Показати IP 21 Листопада 2015 00:00
Гарна і розумна дівчина. Досить рідкісне поєднання в наші часи.
Лучанка Показати IP 21 Листопада 2015 14:33
Хто б і що б не писав, коментуючи цю статтю, зверніть увагу на головну думку : «Всяка людина – коваль своєї долі». На жаль нашій молоді доводиться не легко. Шкода, що розумним, талановитим, але без необхідних зв"язків людям, у нашій країні не знаходиться робочих місць, достойних зарплат. От і змушені українці залишати свої сім"ї, батьків та іхати за кордон у надії на краще. Думаєте цій дівчині легко на чужині? Зрештою, перш, ніж критикувати будь-кого згадуйте цю мудрість: " Перед тим, як критикувати людину взуй її взуття, пройти її шляхом, спіткнись об кожен камінь, котрий лежав на її дорозі, відчуй її біль, спробуй її сльози й тільки після цього розкажи цій людині як потрібно жити".
Лучанка Показати IP 21 Листопада 2015 18:08
Питання на кшталт :– Якою мовою відбувається навчання? "дуже розумне"...,китайською, тільки китайською у Польщі викладають....
Анонім до Лучанка Показати IP 23 Листопада 2015 09:21
До вашого відому в Польщі викладають і англійською.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus