USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Не згадувати його ім'я під час богослужінь замало»: волинські священники УПЦ МП підтримали позов проти патріарха Кирила. Список

18 Квітня 2022 15:09
Більше ніж сотня священнослужителів із Волинської та Володимир-Волинської єпархій підтримали звернення до Собору Предстоятелів Древніх Східних Церков проти патріарха Кирила. В цілому за такий позов проти московського патріарха, який відверто підтримує агресію Росії, виступили близько 500 духівників Української Православної Церкви Московського патріархату.

Список представників духовенства опублікував у Facebook директор благодійної установи «Іоаннів центр», протоієрей Андрій Пінчук.

У своєму дописі священник оприлюднив також звернення до Собору Предстоятелів Древніх Східних Церков, у якому йдеться про те, що тільки непоминання імені патріарха під час богослужінь у церквах уже замало, адже патріарх Кирило благословив війська національної гвардії Росії, що є однозначним схваленням війни, яку Російська Федерація розв’язала проти України. Також він є одним з головних ідеологів доктрини «русского мира».

Тому дії патріарха Кирила викликають масове обурення серед духовенства та вірних Української Православної Церкви.

Окрім того, духівники відкрито заявляють про неможливість подальшого перебування у будь-якій формі канонічного підпорядкування Московському патріарху.

Читати ще: Московський патріарх Кирил виправдав вторгнення в Україну боротьбою з нібито гей-парадами

Нагадаємо, священники Української Православної Церкви Московського патріархату вимагають влаштувати міжнародний церковний трибунал для патріарха Кирила, який підтримує війну Росії проти України.

Подаємо допис протоієрея Андрія Пінчука без змін:

«Міжнародний церковний трибунал. Саме так наші сучасники назвали б найвищу судову інстанцію світового православ’я. Йдеться про Собор Предстоятелів Древніх Східних Церков. Уже багато століть у Православній Церкві існує традиція звертатися до суду такого Собору у випадку серйозних конфліктів. Собор Східних Патріархів неодноразово розглядав позови проти найвищих церковних сановників.

В історії Російської Церкви теж був прецедент звернення до суду Східних Патріархів. У 1666 році саме Східні Патріархи засудили Московського патріарха Никона, позбавивши його патріаршества та єпископського сану. Никона залишили простим монахом та відправили на каяття до монастиря.

Сьогодні, коли московський патріарх Кирил відверто підтримує загарбницьку війну Росії проти України, ми, священники Української Православної Церкви, вирішили звернутися до Собору Предстоятелів Древніх Східних Церков з позовом проти патріарха Кирила.

Головні наші звинувачення:

1. Кирил проповідує доктрину «русского мира», яка не відповідає православному вченню та має бути засуджена як єресь.

2. Кирил скоїв моральні злочини, благословивши війну проти України і повністю підтримавши агресивні дії російських військ на території України.

Ми сподіваємося, що Собор Предстоятелів Древніх Східних Церков розгляне наше звернення та винесе своє справедливе рішення.

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ ДО ПРЕДСТОЯТЕЛІВ ПОМІСНИХ ПРАВОСЛАВНИХ ЦЕРКОВ

Ми, священники Української Православної Церкви, в ці трагічні дні, коли триває жорстока війна Російської Федерації проти України, вважаємо своїм пастирським обов’язком звернутися до усієї повноти Світового Православ’я.

24 лютого 2022 року російські війська без оголошення війни вторглися на територію суверенної Української держави. Військова агресія триває вже більше ніж місяць. Російські війська планомірно знищують не тільки об’єкти військової інфраструктури, але й житлові масиви, цивільні підприємства, школи, лікарні, театри тощо. Економіка України зазнає важких втрат. Але найбільший сум у нас викликає те, що за час війни загинули вже тисячі мирних людей. Дії російської армії довкола Харкова, Чернігова, Охтирки, Гостомеля, Ворзеля та особливо Маріуполя та Бучі мають очевидні ознаки геноциду українського народу та викликають обурення в усьому світі.

Уже в перший день війни Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій засудив агресію Російської Федерації проти України та звернувся до президента Росії В. В. Путіна з закликом припинити війну. Крім того, Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся і до московського патріарха Кирила з проханням піднести свій голос проти війни. Після цього і особисто Блаженніший Онуфрій, і Священний Синод Української Православної Церкви знову зверталися до патріарха Кирила із закликами виступити проти війни та сприяти припиненню військової агресії. Однак патріарх Кирил проігнорував ці звернення.

Ба більше, від початку війни патріарх Кирил неодноразово робив публічні заяви, які містили фактичну підтримку агресивних дій Російської Федерації проти України. 13 березня 2022 року під час літургії у Храмі Христа Спасителя патріарх Кирил вручив головнокомандувачу військами національної гвардії Російської Федерації В. В. Золотову ікону Божої Матері та надав своє благословення службовцям цієї державної військової організації. У подячному слові В. В. Золотов прямо сказав, що війська національної гвардії РФ беруть сьогодні активну участь у війні, яку розв’язала Росія проти України. При цьому Збройні сили України він назвав «нацистами». Патріарх, вислухавши слова Золотова, не висловив жодних заперечень. Благословення патріархом Кирилом військ національної гвардії РФ стало однозначним схваленням війни, яку Російська Федерація розв’язала проти України.

Незважаючи на те, що патріарх Кирил протягом багатьох років у своїх публічних заявах (зокрема, під час візитів до України) стверджував, що вважає православних християн України своєю паствою, за яку він несе відповідальність, сьогодні він прямо благословляє фізичне знищення цієї пастви російськими військами.

Дії патріарха Кирила викликали масове обурення серед духовенства та вірних Української Православної Церкви. Щонайменше 15 єпархій Української Православної Церкви вже офіційно заявили, що припиняють поминання імені патріарха Кирила за богослужінням. Нам відомо, що в багатьох інших єпархіях правлячі єпископи дали усні дозволи духовенству не поминати імені патріарха Кирила. Тим самим єпископи, священники та прості парафіяни Української Православної Церкви висловили свою однозначну недовіру патріарху Кирилу. Ми повністю підтримуємо відмову єпископів і духовенства нашої Церкви від поминання патріарха Кирила за богослужінням. Але сьогодні цього вже замало.

Ми чітко заявляємо про неможливість для себе подальшого перебування у будь-якій формі канонічного підпорядкування Московському патріарху. Це є велінням нашого християнського сумління.

Ми бачимо жорстокі дії російської армії проти українського народу, які фактично схвалюються патріархом Кирилом. Як пастирі Церкви, і просто як християни ми завжди були, є і будемо зі своїм народом, з тими, хто страждає та потребує допомоги. Ми повністю підтримуємо українську державну владу та Збройні сили України в їхній боротьбі проти агресора.

Наша позиція повністю відповідає Євангелію та церковному переданню. Захист Батьківщини від ворога є однією з головних християнських чеснот. Особливо хочемо наголосити, що наша позиція відповідає і внутрішньому законодавству Руської Православної Церкви. Ще у 2000 році були прийняті Основи соціальної концепції Руської Православної Церкви. В цьому документі схвалюється християнський патріотизм, який проявляється, зокрема, «в захисті вітчизни від ворога» (ІІ, 3). Також в Основах соціальної концепції чітко вказано, що «Церква… не забороняє своїм чадам брати участь у бойових діях, якщо йдеться про захист ближніх і відновлення порушеної справедливості» (VIII, 2). Також в цьому документі наголошується, що «під час війни необхідно забезпечити захист цивільного населення від прямих воєнних акцій» (VIII, 3).

Ми, як громадяни України, сьогодні діємо в рамках саме цих принципів. Ми закликаємо до захисту нашої Батьківщини від ворога, який прийшов до нас зі зброєю; ми підтримуємо українську армію, яка стала на захист нашого народу та прагне відновити порушену справедливість; ми закликаємо до припинення жорстокого знищення російськими військовими мирного українського населення.

Водночас патріарх Кирил (а також численні єпископи та священники в Росії) прямо порушують норми Основ соціальної концепції. Зокрема, в цьому документі чітко сказано, що Церква не може надавати допомогу державі та співпрацювати з нею, у разі якщо держава веде агресивну зовнішню війну (ІІІ, 8 ). Сьогодні дії Російської Федерації проти Україні є нічим іншим, як агресивною зовнішньою війною. Цей факт визнано усією світовою спільнотою. Зокрема, 2 березня 2022 року 141 країна підтримала резолюцію Генеральної асамблеї ООН з засудженням російської агресії проти України. Але і сам патріарх Кирил, і численне духовенство в Росії продовжують підтримувати агресивну зовнішню політику Російської Федерації. Отже, позиція Московського патріархату щодо війни проти України не відповідає ані нормам християнської моралі, ані навіть її власним нормативним документам.

Замислюючись над витоками позиції Руської Православної Церкви щодо війни в Україні, ми маємо визнати, що одним з ідейних підґрунть цієї війни стала доктрина «русского мира», яку вже багато років пропагує особисто патріарх Кирил. Ця доктрина активно формувалася російськими політологами та соціологами, починаючи з 1990-х років. Її метою є збереження впливу Російської Федерації на теренах колишнього Радянського Союзу після його безславного розпаду. Ідеологи «русского мира», зокрема всередині Московського патріархату, ніколи не приховували, що ця доктрина має сприяти російському іредентизму, тобто поступовому встановленню політичного контролю Росії над територіями, які раніше входили до складу Радянського Союзу або навіть ще Російської імперії.

Патріарх Кирил є одним з головних ідеологів доктрини «русского мира». На думку патріарха Кирила, «русский мир» – це єдиний цивілізаційний простір, який охоплює території, на яких російська культура історично мала суттєвий вплив. Він неодноразово заявляв, що вважає сучасних росіян, українців та білорусів «єдиним народом», народом «русского мира». Зокрема, у 2014 році в одному з виступів на телебаченні патріарх Кирил казав: «Русский мир – это… особая цивилизация, к которой принадлежат люди, которые сегодня себя называют разными именами – и русские, и украинцы, и белорусы». Тобто, росіяни, українці та білоруси, на думку патріарха, просто називають себе різними іменами, але при цьому залишаються єдиним народом.

У 2021 році в інтерв’ю з нагоди свого 75-річчя патріарх Кирил казав: «Для меня как для патриарха всея Руси нет разделения на народы и на государства, а есть паства Русской Православной Церкви». Хоча патріарх Кирил завжди наголошував, що не ставить під сумнів наявні державні кордони, все ж він заявляв, що ці кордони «создают лишние препятствия между народами русского мира».

20 березня 2022 року вже під час війни, яку розгорнула Росія проти України, патріарх Кирил у своїй проповіді в Храмі Христа Спасителя у Москві заявив, що росіяни та українці – «действительно один народ». Він наголосив, що вважає це Божою правдою, яку не змінює той факт, що «мы сегодня живем в разных странах». Тому патріарх сказав, що буде і надалі молитися «за наш единый народ, который сегодня живет в разных странах».

Усі ці висловлювання є цілком суголосними російській державній пропаганді, яка відкидає сам факт існування української нації та української культури, а отже, фактично не визнає за українцями права на власну державність. Таким чином, доктрина «русского мира», яку багато років пропагує патріарх Кирил, сприяє сьогодні виправданню військової агресії Росії проти України.

Однак ми, православні священники, хочемо звернути особливу увагу на ті аспекти доктрини «русского мира», які безпосередньо стосуються вчення про Церкву. Зокрема, патріарх Кирил наполегливо ототожнює «русский мир» з так званою «канонічною територією» Руської Православної Церкви. Зокрема, у 2009 році у своєму виступі на Асамблеї фонду «Русский мир» патріарх Кирил казав, що «Русская Православная Церковь исполняет пастырскую миссию среди народов, принимающих русскую духовную и культурную традицию как основу своей национальной идентичности, или, по крайней мере, как ее существенную часть. Вот почему в этом смысле мы и Молдову считаем частью этого Русского мира».

У своїх офіційних виступах патріарх Кирил неодноразово стверджував, що згідно з грамотами Східних Патріархів про створення Московського патріархату (1593 року) до юрисдикції цього патріархату були передані усі території, які містилися на північ від Візантії. Наприклад, 24 вересня 2014 року, виступаючи у Москві на VI Міжнародному фестивалі «Вера и слово», патріарх Кирил сказав, що у 1593 році Московському патріархату була передана «христианская ойкумена на север от Византийской империи. Это все то, что севернее Византии». За цією логікою, Східні Патріархи ніби визнали розповсюдження юрисдикції Московського патріарха і на Україну, і на Білорусь, і на країни Балтії, і на Молдову. Саме ці території патріарх Кирил сьогодні проголошує зоною своєї «канонічної відповідальності» та ототожнює з «русским миром». З точки зору патріарха Кирила, усі Церкви на вказаних територіях не мають права на церковну незалежність (автокефалію). За його логікою, Церкви в України, Білорусі, Молдові, країнах Балтії буквально приречені навічно залишатися у складі Московського патріархату.

Ці заяви патріарха Кирила вступають в очевидне протиріччя з історичними фактами. Але особливий подив викликає те, що патріарх Кирил видає цю хибну інтерпретацію історії за позицію всього Світового Православ’я. Ба більше, в словах та діях патріарха Кирила ми вбачаємо очевидні викривлення православного вчення про Церкву. Заяви патріарха Кирила щодо «русского мира» нагадують засуджений Вселенським Православʼям етнофілетизм, де роль етносу відіграє «руська цивілізація». В очевидне протиріччя з православним канонічним правом вступають заяви патріарха Кирила про те, що юрисдикція Московського патріархату розповсюджується на всіх людей, які приймають «русскую духовную и культурную традицию как основу своей национальной идентичности». Таке розуміння церковного устрою означає відкидання територіального принципу розповсюдження церковної юрисдикції та підміну його принципом національним (або культурно-національним).

У березні 2022 р. група православних богословів видала Декларацію з приводу доктрини «русского мира», яку на сьогодні вже підтримало понад 430 інтелектуалів з різних країн світу. Ми вважаємо, що ця декларація стала важливим кроком на шляху до осмислення тих викривлень православного вчення про Церкву, які сталися в Московському патріархаті.

Усі ці міркування змушують нас звернутися до Предстоятелів Помісних Православних Церков. Ми декларуємо свою вірність Вселенському Православʼю, бажання повноти нашого спілкування з ним, та засуджуємо будь-які спроби обмежити нашу причасність до нього. Ми також вважаємо, що саме повнота Вселенського Православ’я має сьогодні з усією уважністю та відповідальністю поставитися до висловлювань та дій патріарха Кирила. Трагедія, яка розгортається сьогодні в Україні, стала, зокрема, і результатом політики, яку патріарх Кирил проводить протягом свого перебування на чолі Руської Православної Церкви. Цілком очевидно, що це вже стало викликом для всього Світового Православ’я.

Тому ми закликаємо Предстоятелів Помісних Православних Церков:

1. Чітко і однозначно засудити військову агресію Російської Федерації проти України.

2. Закликати президента Російської Федерації В. В. Путіна негайно припинити війну та звільнити усі захоплені території суверенної України.

3. Розглянути публічні заяви московського патріарха Кирила щодо війни проти України та надати їм оцінку в світлі Святого Письма та Священного Передання Церкви.

4. Розглянути на всеправославному рівні доктрину «русского мира», яку протягом багатьох років пропагує патріарх Кирил і яка стала одним з ідейних виправдань війни Російської Федерації проти України, та надати цій доктрині оцінку з точки зору православного вчення та в разі засудження цієї доктрини, притягнути патріаха Кирила до відповідальності та позбавити права обіймати патріарший престол.

Це звернення є відкритим до підписання для духовенства Української Православної Церкви.

Після завершення збору підписів, звернення буде направлене усім Предстоятелям Помісних Православних Церков. Також воно буде направлене до відома московському патріарху Кирилу».
Звернення вже підписали понад 430 священників УПЦ, зокрема близько 140 духівників із Волинської області:

Анісімов Михайло, протоієрей, Волинська єпархія.

Антончук Петро, ієрей, Волинська єпархія.

Білінський Олександр, протоієрей, Волинська єпархія.

Бондарчук Ігор, ієрей, Волинська єпархія.

Гаврилюк Іван, протоієрей, Волинська єпархія.

Галузій Олександр, протоієрей, Волинська єпархія.

Дацюк Олександр, протоієрей, Волинська єпархія.

Дзвінчук Володимир, протоієрей, Волинська єпархія.

Жовнір Олександр, протоієрей, Волинська єпархія.

Жученя Микола, ієрей, Волинська єпархія.

Клачук Ігор, протоієрей, Волинська єпархія.

Ковалюк Георгій, протоієрей, Волинська єпархія.

Колб Олександр, протоієрей, Волинська єпархія.

Кравчук Валерій, протоієрей, Волинська єпархія.

Кулакевич Михайло, протоієрей, Волинська єпархія.

Курапов Сергій, ієрей, Волинська єпархія.

Літвенчук Володимир, протоієрей, Волинська єпархія.

Марко Петро, ієрей, Волинська єпархія.

Михалюк Владислав, протоієрей, Волинська єпархія.

Михалюк Сергій, протоієрей, Волинська єпархія.

Новак Роман, ієрей, Волинська єпархія.

Новосад Микола, протоієрей, Волинська єпархія.

Остапчук Валерій, протоієрей, Волинська єпархія.

Палій Роман, протоієрей, Волинська єпархія.

Панчук Григорій, протоієрей, Волинська єпархія.

Приходько Сергій, протоієрей, Волинська єпархія.

Сергейчук Володимир, ієрей, Волинська єпархія.

Слива Микола, ієрей, Волинська єпархія.

Тихонюк Володимир, протоієрей, Волинська єпархія.

Філіпович Назарій, протоієрей, Волинська єпархія.

Хрупчик Ростислав, священник, Волинська єпархія.

Черняк Микола, протоієрей, Волинська єпархія.

Шермолович Андрій, ієрей, Волинська єпархія.

Дайнека Леонід, протоієрей, Волинська єпархія.

Камець Павло, протоієрей, Волинська єпархія.

Горун Іоанн, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Дунець Сергій, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Кобак Олег, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Кудласевич Іван, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Черевко Олександр, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Хомич Василь, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Шрам Роман, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Федчук Олександр, протоієрей, Волинська єпархія.

Чабан Віталій, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Мірчук Юрій, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Шпаковський Олександр, протоієрей, Волинська єпархія.

Чамахуд Павло, ієрей, Волинська єпархія.

Мазурак Олександр, протоієрей, Волинська єпархія.

Мадірімов Сергій, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Шишко Юрій, протоієрей, Волинська єпархія.

Шматюк Павло, ієрей, Волинська єпархія.

Супрунюк Павло, протоієрей, Волинська єпархія.

Менькач Андрій, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Зарафутдінов Юрій, протоієрей, Волинська єпархія.

Чолак Петро, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Дзіндзя Олексій, протоієрей, Волинська епархія.

Рудь Петро, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Литвин Анатолій, протоієрей, Волинська єпархія.

Назаренко Петро, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Яцків Анатолій, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Григорчук Дмитро, протоієрей, Волинська єпархія.

Михалюк Стефан, протоієрей, Волинська єпархія.

Ткачук Віталій, ієрей, Волинська єпархія.

Туришин Андрій, ієрей, Волинська єпархія.

Бачинський Сергій, протоієрей, Волинська єпархія.

Шинкарук Олександр, священник, Волинська єпархія.

Мякота Сергій, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Михайлов Юрій, протоієрей, Волинська єпархія.

Обдар Віктор, ієрей, Волинська єпархія.

Гарник Василь, священник, Волинська єпархія.

Неізвестних Богдан, ієрей, Волинська єпархія.

Давнюк Анатолій, протоієрей, Волинська єпархія.

Линник Богдан, пртоієрей, Волинська єпархія.

Куц Онуфрій, архімандрит, Волинська єпархія.

Гринюк Володимир, ієрей, Волинська єпархія.

Катеринчук Віталій, протоієрей, Волинська єпархія.

Ковальчук Микола, протоієрей, Волинська єпархія.

Ковтач Володимир, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Собуцький Владислав, протоієрей, Волинська єпархія.

Вишневський Василь, священник, Волинська єпархія.

Теличко Віталій, протоієрей, Волинська єпархія.

Геналюк Андрій, протоієрей, Волинська єпархія.

Григоренко Олександр, священник, Волинська єпархія.

Миронов Олександр, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Безик Василь, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Дейнека Андрій, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Нечипорук Леонід, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Лесик Михайло, протоієрей, Волинська єпархія.

Саюк Віктор, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Сергійчук Василій, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Бляхарчук Михайло, ієрей, Волинська єпархія.

Гаврилюк Андрій, ієрей, Волинська єпархія.

Шикута Михайло, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Павлович Ростислав, протоієрей, Волинська єпархія.

Бляхарчук Микола, протоієрей, Волинська єпархія.

Галайчук Владислав, ієрей, Волинська єпархія.

Мартинюк Віктор, ієрей, Волинська єпархія.

Корольчук Володимир, ієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Павлович Василь, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Сіжук Сергій, протоієрей, Волинська єпархія.

Габрук Сергій, протоієрей, Волинська єпархія.

Матич Юрій, протоієрей, Волинська єпархія.

Євчук Анатолій, протоієрей, Волинська єпархія.

Омельчук Володимир, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Поліщук Георгій, протоієрей, Волинська єпархія.

Філіпович Петро, протоієрей, Волинська єпархія.

Послєдов Андрій, ієрей, Волинська єпархія.

Петрущак Дмитро, протоієрей, Волинська єпархія.

Собуцький Анатолій, протоієрей, Волинська єпархія.

Симчук Володимир, протоієрей, Волинська єпархія.

Гичка Володимир, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Боярчук Роман, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Кузьміч Юрій, протоієрей, Волинська єпархія.

Більшевич Володимир, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Хотинський Василій, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Федчук Олександр, ієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Шинкаренко Олег, протоієрей, Волинська єпархія.

Гелета Роман, ієрей, Волинська єпархія.

Левковець Микола, ієрей, Волинська єпархія.

Кисель Сергій, Володимир-Волинська єпархія.

Сидько Анатолій, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Саноцький Василь, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Михальчук Роман, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Левковець Василь, протоієрей, Волинська єпархія.

Фіщук Андрій, протодиякон, Володимир-Волинська єпархія.

Саноцький Василій, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Мацелик Андрій, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Стельмащук Олександр, протоієрей, Волинська єпархія.

Коверчук Володимир, ієрей, Волинська єпархія.

Савчук Валентин, протоієрей, Волинська єпархія.

Ковальчук Дмитро, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Капшук Іван, ієрей, Волинська єпархія.

Смітюх Іоанн, ієрей, Волинська єпархія.

Півень Миколай, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Сибіра Іван, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Іваничко Олександр, ієрей, Волинська єпархія.

Лафета Феодор, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Горбач Микола, протоієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Ткачук Володимир, протоієрей, Волинська єпархія.

Олексюк Стефан, архідиякон, Володимир-Волинська єпархiя.

Омельчук Ніфонт, архімандрит, Володимир-Волинська єпархія.

Антонюк Василь, протоієрей, Волинська єпархія.

Валюшко Владислав, ієрей, Володимир-Волинська єпархія.

Теравський Дмитрій, протоієрей, Волинська єпархія.

Перхун Дмитро, ієрей, Волинська єпархія.

Іваничко Петро, протоієрей, Волинська єпархія.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Правда Показати IP 18 Квітня 2022 15:33
"Вірте" й далі...Повна недовіра до МП і ігнорування-це і є успіх.Слава ЗСУ і всім її захисникам.
лучани Показати IP 18 Квітня 2022 15:54
Де вони раніше були? Війна йде з 2014 року.
Анонім Показати IP 18 Квітня 2022 16:15
доки не вийдуть з московського патріархату залишатимуться агентами кремля - ряженими чекістами
Пильний Показати IP 18 Квітня 2022 17:14
Порвіть з москвою, при чому тут кіріл. ваші внески прихожан ідуть на маскву, а потім повертаються патронами проти ваших дітей, чоловіків. в Україні є Православна церква, визнана, канонічна, майте силу приєднатися і чинити спротив ворогу, молитися спільно за нас, мир, Україну. Але ж треба сваритися, конфліктувати. Хоч зараз покажіть путінівцям, що нас не роз'єднує церква, а об'єднує. Маємо свою, українську, нічим не пов'язану з проклятими антихристами з маскви
Олег Показати IP 18 Квітня 2022 21:51
А що єпископ Нафанаіл і Афанасій не з вами ???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus