USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Неандертальці виготовляли клей ще 40 тисяч років тому, – дослідження

25 Лютого 2024 00:15
Неандертальці, які мешкали на території сучасної Франції понад 40 тисяч років тому, використовували багатокомпонентний клей з охри та бітуму при виготовленні рукояток для кам’яних знарядь.

Це найбільш раннє відкриття багатокомпонентного клею в Європі, йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Science Advances.

Відкриття зробили вчені з Нью-Йоркського та Тюбінгенського університетів, а також Національного музею в Берліні, пише Аrkeonews.

За словами вчених, клей, знайдений на кам’яних знаряддях неандертальців, дав дослідникам нові дані про інтелект цього вимерлого людського виду.

Розробка клеїв та їх використання у виробництві знарядь праці вважається одним із найкращих матеріальних свідчень культурної еволюції та когнітивних здібностей ранніх людей.

Читати ще: У Данії знайшли рідкісну 1500-річну золоту каблучку

Кам’яні знаряддя праці з археологічної епохи культури палеоліту зберігаються в колекції Музею доісторичної та ранньої історії. Раніше вони не були детально досліджені.

Швейцарський археолог Отто Хаузер знайшов ці знаряддя у 1907 році в скельному укритті, яке використовували неандертальці в період середнього палеоліту – між 120 тисячами і 40 тисячами років тому. Вони були заново відкриті під час внутрішньої рецензії колекції – тоді вчені й визнали їхню наукову цінність.

«Предмети були окремо загорнені та недоторкані з 1960-х років. Налиплі на них залишки органічних речовин дуже добре збереглися», – каже докторка Ева Дуткевич з історичного музею в Берліні.

Дослідники виявили залишки охри та бітуму на кількох кам’яних знаряддях, зокрема скребках, лусочках і лезах.

«Ми були здивовані, що вміст охри становив понад 50%. Висушений на повітрі бітум може використовуватися в незміненому вигляді як клей, але він втрачає свої адгезивні (склеювальні – ред.) властивості при додаванні таких великих пропорцій охри», – каже доктор Патрік Шмідт із Тюбінгенського університету.

Використання клеїв з кількома компонентами, як-от деревні смоли та охра, ранніми людьми було й раніше відоме. Однак відомості переважно стосувалися мешканців Африки, але не європейських неандертальців.

«Складні клеї вважаються одними з перших проявів сучасних когнітивних процесів. Наше дослідження показує, що ранні люди Homo sapiens у Африці та неандертальці в Європі мали схожі моделі мислення. Їхні «клейкі технології» мають важливе значення для нашого розуміння еволюції людини», – завершує Шмідт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus