USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Політичні ігри на Волині: як намагаються використати журналістів

8 Вересня 2015 12:25
Перше засідання консультативної групи з питань інформаційної безпеки при Волинській обласній раді продемонструвало силу політичних маніпуляцій і те, як мас-медіа намагаються використати в своїх цілях.

Нагадаємо, про створення такої групи в облраді заговорили ще з початку російської агресії на сході України. Навесні 2015 року був таки створений дорадчий орган для напрацювання пропозицій щодо вдосконалення державної інформаційної політики на теренах Волинської області.

Згідно з положенням консультативна група зобов’язується вносити пропозиції для удосконалення державної політики у сфері інформаційної безпеки, напрацьовувати механізми протидії негативним інформаційно-психологічним впливам та системи оперативного інформування журналістів з актуальних соціально-політичних питань сьогодення.

Також Консультативна група має своєчасно обговорювати в широких колах громадськості політичну та соціально-економічну ситуацію в області, актуальні внутрішньо- та зовнішньополітичні проблеми, розробляти і вносити за результатами такого обговорення відповідні пропозиції до органів влади у Волинській області, розглядати проекти рішень обласної ради з питань суспільного життя області, вносити пропозиції щодо розроблення проектів таких документів.

Обов’язки організації роботи Консультативної групи поклали на першого заступника голови обласної ради Олександра Пирожика.

Зрештою, вчора, 8 вересня, відбулося перше засідання цієї групи, до складу якої увійшли депутати облради, журналісти, науковці, психологи та навіть представник СБУ. Одразу ж всім присутнім роздали текст резолюції, яку запропонували розглянути.

З’ясувалося, що текст стосувався оцінки подій під Верховною Радою України 31 серпня. Нагадаємо, того дня в парламенті відбувався розгляд змін до Конституції в першому читанні. Під час масових протестів в нацгвардійців, які охороняли будівлю парламенту, кинули гранату та стріляли вогнепальною зброєю. В результаті загинуло троє нацгвардійців, було поранено більше 120 людей. Один із затриманих, якого підозрюють в застосуванні гранати, є представником партії ВО «Свобода», яка, до слова, сьогодні не має своїх представників у парламенті.

Так, його колегою по партійному цеху є і перший заступник голови облради Олександр Пирожик, який і запропонував текст резолюції на розгляд членів консультативної ради.

У тексті автор не поскупився на оціночні судження на кшталт «ганебне голосування», «зрада національних інтересів», «капітуляція перед Кремлем», «фактична виплата контрибуції терористам». Крім того, в резолюції звертають увагу «на неприпустимості застосування інформаційних технологій штучного відволікання уваги суспільства від важливих суспільно-політичних подій та рішень органів влади, створення надуманих резонансних інформаційних приводів та переключення суспільної уваги з однієї важливої події на іншу». З-поміж іншого, закликає автор владу припинити «політичні переслідування патріотів».

У присутніх членів консультативної ради такий текст викликав, м’яко кажучи, подив. Адже відбілювання однієї з політсил – не є завданням цього дорадчого органу, в резолюції немає жодної конкретики, отже, резолюція більше схожа на інструмент політичних ігор.

Доктор наук, професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Світлана Кравченко додала, що не знає, чи дійсно там була провокація, і не може знати, чи закон є антиконституційний, відтак, підписати подібну резолюцію вона не може. Зрештою, такої думки припустилися майже всі члени консультативної ради.

Натомість Олександр Пирожик повідомив, що сам він був учасником тих подій і йому було дуже образливо, коли, ще не доїхавши до Луцька, його назвали «бандитом, який калічить і вбиває», мовляв, не можна перекладати відповідальність на всіх членів політсили.

Ймовірно, припустила депутат облради, журналіст Валентина Блінова, консультативна рада вперше за півроку зібралася якраз у зв’язку з тими подіями під стінами парламенту. Хоча питаннями інформбезпеки треба було займатися набагато раніше. До прикладу: чимало населених пунктів на Волині не мають змоги дивитися українське телебачення, а дивляться російські і білоруські канали «по супутнику», оскільки немає покриття. Свого часу облрада виділяла гроші на будівництво додаткової вишки, але її не побудували.

Крім того, члени консультативної ради погодилися, що сьогодні першочергово потрібно напрацювати механізми впливу на заходи інформаційної безпеки. Саме такими питаннями мав би займатися цей дорадчий орган, а не годину обговорювати чергову політичну заяву, - резюмували присутні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
гнат Показати IP 8 Вересня 2015 13:29
розумникам, які писали текст. у верховній раді є представники свободи, не пишіть що їх там нема. 2. раз свобода, ляшко і укроп закликали на те зборисько людей під верховну раду, то вони повинні були забезпечити там умови безпеки, зрештою, якщо не дай боже постраждали б свободівці (загинули), то воні було б далеко за москву, хотіли побоїща - нате. хотіли комусь (росії в першу чергу) доказати, що вони щось можуть - вийшло навпаки, тепер сидіть і не виправдовуйтесь, не втягуйте людей у свої розборки. а про пирожика персонально ніхто ніде не говорив, що він "бандіт" - парєнь возомніл свою значусть. навіть блінова ( врахуйте, це батьківщина, яка теж проти змін у конституцію, а головне за люльку на премєрство) так і вона про гроші на вишки говорить. а може скаже чому не побудували їх? і де ті гроші?
))) до гнат Показати IP 8 Вересня 2015 22:54
тягнибакс чудово знав, куди веде своїх баранів, і впевнені, він отримав за це хорошу купку бабла. як використають журналістів виполощуть добре після використання, висушать, надують і зроблять повітряні кульки. на йолку.
з Луцька Показати IP 8 Вересня 2015 13:39
Пирожика разом з його партією давно треба викинути на смітник. Пирожик - пережиток минулого, яке ніколи не повинне вертатись. Пирожик - рудимент. Власне, вони вже на смітнику. Про такий "націоналізм", який пропонує ця зграя, світ давно забув.
Антон Показати IP 8 Вересня 2015 14:02
Свобода має своїх працівників в парламенті! Псевдожурналістика якась...
Антон Показати IP 8 Вересня 2015 14:03
Перепрошую.. не працівників а представників
Для троля з Луцька Показати IP 8 Вересня 2015 14:43
Смітник лине з твого рота. Рано чи пізно громада оцінить боротьбу Свободи і на майдані і на війні і зараз з внутрішнім ворогом. А Пирожика знаю особисто - дуже порядна, патріотична і чесна людина. Слава Україні!
студент Показати IP 8 Вересня 2015 16:39
усі волинські політики викликають рвотні рефлекси
троль Показати IP 8 Вересня 2015 16:48
"боротьбу" Св*л*ти обовязково незадовго оцінить прокуратура за усіма законами України. А щодо цих гасл і захистів "порядних людей", то мушу сказати, що багато людей замість того, щоб звернутись зі своїми проблемами до кваліфікованого психіатра, лізуть в громадські діячі, на посади у владі. Ганьба "Св*л*ті"! Слава Україні!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus