USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

ЦВК: перевірити підписи за відкликання депутатів – неможливо

28 Серпня 2017 18:37
В Центральній виборчій комісії пояснюють, що перевірити підписні листи за відкликання депутатів Луцької міської ради неможливо, оскільки для цього не передбачений законом механізм. В зв’язку з чим члени місцевого виборчкому проголосували за припинення ініціативи за відкликання, тим паче, що були зафіксовані масові порушення під час збору підписів.

Про це йдеться у відповіді ЦВК на адвокатський запит Святослава Туза.

Нагадаємо, на кошти олігархічної групи «Континіум» члени обласного осередку БПП «Солідарність» ініціювали відкликання депутатів Луцької міської ради Олександра Козлюка, Євгенія Ткачука, Сергія Були, Аркадія Соломатіна та Костянтина Петрочука. Самі депутати стверджують, що для їх відкликання, відповідно до чинного законодавства, немає жодних підстав, а сам процес відкликання є спробою БПП «Солідарність» та олігархічної групи «Континіум» захопити владу в місті та приватизувати стратегічні підприємства в Луцьку.

21 серпня члени Луцької ТВК проголосували за постанову про припинення ініціативи за відкликання депутатів. Підставою для цього стали чисельні порушення процедури, «мертві душі» в списках тощо.

ЧИТАТИ ЩЕ: НА ВІДКЛИКАННЯ НЕУГОДНИХ «КОНТИНІУМУ» ДЕПУТАТІВ НЕМАЄ ПІДСТАВ, - ДЕРЖРЕЄСТР ВИБОРЦІВ

Чому мильна бульбашка лопнула

Одним з «каменів спотикання» ініціаторів відкликання стала неможливість перевірити підписні листи для того, щоб встановити, чи дійсно луцькі виборці залишали там свої дані. Для цього планували залучити Державний реєстр виборців, проте в Центрвиборчкомі заявили, що реєстр залучається у чітко визначеному переліку випадків, до якого не входить перевірення даних в підписних листах.

Також ініціатори відкликання, посилаючись на ЗУ «Про національну поліцію», заявили, що саме правоохоронці мають перевіряти підписи. Проте, в законі про це – ані слова.

Тоді очільник міської ТВК Леонід Будцев почав самовільно перевіряти підписи лучан. Виглядало це наступним чином: люди приходили на засідання комісії та підтверджували свої дані. Хоча і це, відповідно до роз’яснення ЦВК, не є законним механізмом.
«Формулювання законодавчої норми не передбачає винятків щодо самостійного здійснення територіальною виборчою комісією перевірки достовірності відомостей про громадян, що міститься в підписних листах, та вибіркової перевірки їх підписів», - йдеться в офіційній відповіді.

Щоправда, і тут без курйозів не обійшлось: люди плутались в прізвищах, не могли пригадати, кого саме вони вимагають відкликати. Окремі щиро зізнавались, що насправді вони – «на зарплаті» в очільника ініціативної групи Артема Запотоцького, були й такі, хто взагалі не орієнтувались в тому, що відбувається навколо.

«Яке відкликання? Я – за «партію Континіум», - заявила одна з лучанок, яка прийшла підтвердити підпис, який залишила проти відразу п’ятьох депутатів.

Разом з тим, ЦВК зверталась до комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування з цього приводу, звідки надійшла відповідь про те, що необхідно внести комплексні зміни до законодавчих актів, які регулюють порядок відкликання депутатів місцевих рад. Відтак, поки таких змін не буде, не існуватиме прописаної в законодавстві процедури перевірки підписних листів.

Ціна відкликання: 28 мільйонів гривень

Попри гучні заклики про «зраду» депутатами їх виборців та всілякі маніпуляції, за відкликанням неугодних окремим силам депутатів стоїть банальне бажання отримати владу в місті та захопити стратегічні комунальні підприємства з метою наживи.

Депутат Олександр Козлюк каже, що питання - в мільйонах «Луцьктепла», які хоче вкрасти офшорна фірма-прокладка «Континіуму» - «Тепелен». Отримати їх заважає непідконтрольна БПП більшість, тому заміна 5 депутатів на "своїх" дозволить отримати в повному обсязі борг, нарахований шахрайськими схемами.

«Більше мільйона вже стягнули з «Луцьктепла», а це гроші простих лучан. За них розрахувались з десятниками і сотниками, які збирали підписи за відкликання депутатів міськради. Тому вартування 5 неугодних депутатів – 28 мільйонів боргу. Нардепу Степану Івахіву та угрупованню «Континіум» вигідно прибрати нас, після чого в раду зайдуть підконтрольні їм Юрій Моклиця та Олександр Ніколайчук (вони є наступними в партійних списках на отримання мандату, - ВН)», - каже депутат. Та додає, що його позиція принципова: не дати «прихватизувати» «Луцьктепло», а для роботи над господаркою міста залучати фахівців, а не дилетантів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ірина Показати IP 28 Серпня 2017 18:48
ось взяти всіх цих фальсифікатррів і посадти згідно чиного законодавства...тоді буде урок всім !! а неробити показуху на замученому котику і давати людині 5 років тюрьми за тварину а продажним тваринам на двох ношам все прощати
Знаючий Показати IP 28 Серпня 2017 20:25
Ай-ай, а запотоцький разом з ромою романюком як будуть івахову гроші відробляти,всьо що нажито не посильним трудом?
скептик Показати IP 28 Серпня 2017 20:36
і скільки ще буде той цирк на дроті ? не держава, а йух знає що
Волинянин Показати IP 29 Серпня 2017 08:05
Я не живу в Луцьку і мені байжужі ці місцеві політичні ігри, тому можу прокоментувати незаангажовано. ЦВК - давно незаконний орган, бо всі строки її діяльності вийшли. Це перше. А по-друге, закон про Держреєстр виборців ДОЗВОЛЯЄ ЗА РІШЕННЯМ СУДУ здійснювати перевірку достовірності даних у підписних листах у випадках, не передбачених цим законом. Тому все це - питання часу. Ну і того, хто купить суд...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus