USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку вимушені переселенці отримують пасхальні подарунки

21 Квітня 2022 15:16
Понад 3 тисячі пасхальних подарунків за два дні планують вручити вимушеним переселенцям, які мешкають у Луцьку. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» спільно з Луцькою міською радою організували напередодні Великодня роздачу подарункових наборів, аби розділити дух свята з тими, хто був змушений покинути свою домівку через війну.

Наталія Татаренко – з Чернігова. Усю окупацію її родина переховувалась у підвалі, і лише нещодавно приїхали до Луцька. Тут у них є рідні, тож вони мають тимчасовий прихисток.

«В підвалі нас ховалося 11 людей, сюди приїхали 5, бо чоловіки залишилися розбирати завали, відбудовувати. Раніше ми боялися їхати, бо машини дорогою розстрілювали, і тих, хто хотів виїхати, і тих, хто віз гуманітарну допомогу... За ці подарунки дуже дякуємо. Ми розуміємо, що ви нам рідні і прийняли нас, як рідних», – наголосила жінка.
Як розповіла голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода, для допомоги вимушеним переселенцям підготували більше 3 тисяч подарунків. Звісно, у місті зареєстровано значно більше внутрішньо переміщених осіб, тож пакунки дарують по одному на сім’ю. У набір волонтери дбайливо кладуть паску, ковбасу, гриби, оливки, сир, солодощі, аби передати частинку тепла людям, які були змушені втікати від війни.

«Ми пакуємо пасхальні подарунки для тих сімей, які приїхали до нашої громади і стали вимушеними переселенцями, аби трошки відчувався пасхальний настрій. Сподіваємось, що такий невеликий подарунок допоможе розділити з нами дух Великодня. Так, багатьом з нас здається, що зараз не до свят. Але треба пам’ятати, що Великдень – свято перемоги, перемоги духу над земними негараздами. І ми віримо, що цей дух переможе в Україні, ми віримо в нашу перемогу», – наголосила вона.
Читати ще: «У кожного своя передова». Катерина Шкльода – про благодійний фронт Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом»

Видають подарунки в Центрі допомоги вимушеним переселенцям у Луцьку на проспекті Соборності. Роздача відбуватиметься 21 та 22 квітня.

«Більша частина продуктів і пакувальних матеріалів придбана коштом Фонду, іншу частину профінансувала міська рада. На місці пакунки збирають волонтери і працівники міської ради. Ці люди – вже частина нашої родини. Можливо, хтось тут вже залишиться назавжди, і ми не могли оминути їх увагою та гостинністю. Адже вимушені переселенці часто відгукуються про наше місто як дуже гостинне. Цей захід – теж такий елемент гостинності, душевності та турботи», – пояснює Катерина Шкльода.
Читати ще: Ні війні! Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» виділив 30 млн грн на гуманітарну допомогу

Для того, щоб його отримати, вимушеним переселенцям треба мати при собі документи, які посвідчують особу та довідку про статус внутрішньо переміщеної особи, яка видається у департаменті соцполітики, розповідає головний спеціаліст відділу профілактики соціального сирітства Луцької міськради Ніна Комар. Вона зазначає: майже всі, хто приходить, уже знають працівників управління соцслужб, адже саме тут отримують необхідну допомогу.
«У нас є відомість на видачу персональних подарунків, в яку вносимо прізвище, ім’я, по батькові, номер паспорта, ідентифікаційний код, вони також показують довідку. Ми стараємось з ними поспілкуватися, щось хороше їм сказати, вони нам відповідають і щиро-щиро дякують. Вони вже нас знають, бо приходять сюди за одягом, засобами гігієни», – зазначає вона.

З перших днів широкомасштабного наступу росії на Україну Луцьк включився у допомогу вимушеним переселенцям. Основну допомогу вони отримують на базі управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради. Його очільниця Ліна Галан каже: напередодні Великодня не могли оминути людей, які були змушені покинути свої домівки і шукати прихистку в Луцьку.
«Місто Луцьк завжди було гостинним. У нас є щорічна традиція підтримувати людей, які цього потребують. Так склалося, що сьогодні у нас і роботи більше, і потреб більше. Місто прийняло людей, які вимушено залишили свої домівки і не можуть сповна відчути свято. Тому ми вирішили об’єднати зусилля міської ради та Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» і дбайливо підготувати пасхальні подаруночки. Для нас Великдень – особливе свято. Важливо, щоб люди відчули дух цього християнського свята. У ці пакунки ми зібрали все необхідне, щоб люди відчули єднання», – пояснила вона.
Отримав подарунок напередодні свята і Кирило Рудницький. Чоловік приїхав до Луцька з Харкова місяць тому, а раніше мусив відправити дружину з дитиною за кордон, бо жити з однорічним малюком під постійні канонади було складно. Нині ж він обживається у Луцьку і вже знайшов тут роботу – працює таксистом.
«У Харкові були тиждень, постійно чули обстріли. Треба було вивезти дитину, бо не витримували ні морально, ні фізично. Надіємось, що скоро всі повернемось додому. Дуже велике дякую всім за подарунок. Він дуже доречний: пасочка, ковбаска, можна піти посвятити», – зазначив він.
Читати ще: Із перших днів війни Фонд Ігоря Палиці відправив понад 30 вантажівок у гарячі напрямки. Відео

Нагадаємо, у Луцьку вже місяць спільними зусиллями міської ради та Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» реалізовується проєкт «Соціальні їдальні». З початку активних бойових дій майже 32 тисячі порцій гарячих обідів видано внутрішньо переміщеним особам, які зареєструвались та проживають у Луцьку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus