USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Уродженець Росії вкрав у бабусі з Луцька 78 тисяч, а на суді сказав, що сам став жертвою

20 Листопада 2023 20:23
84-річна пенсіонерка віддала шахраєві понад 78 тисяч гривень. Схема стара і добре відома: жінці зателефонували та повідомили, що її дитина нібито при смерті і врятувати може лише дорога операція. Налякана старенька, яка до всього ще й нещодавно поховала чоловіка, віддала в руки незнайомця всі свої заощадження.

Про те, як шахрай потрапив в квартиру старенької, як затримала його поліція і чому аферист сам вважає себе жертвою – у сюжеті 12 Каналу.

Поспілкуватися із самою бабусею журналісти, на жаль, не змогли. Вона досі оклигує від пережитого: тільки поховала чоловіка, як інша біда – аферист на порозі. Лучанка Любов живе у будинку разом із ошуканою бабусею. Це вона викликала поліцію, коли зрозуміла, що її 84-річна сусідка стала жертвою шахрая. Посеред дня старенькій подзвонили зі страшною звісткою: її донька, яка нині живе в Польщі, – у біді.

«Сталася сильна аварія, автокатастрофа, вона потребує операції», – пригадала Любов.
Аби бабуся не додумалась зателефонувати доньці, їй наказали не класти слухавку. Відповідно до старої та перевіреної схеми шахраїв, за грішми мали приїхати. Так і сталось.

«Коли віддала, то вона подзвонила доньці, та не відповіла. Вона до сина. Син взяв телефон і каже: зараз передзвоню. Він подзвонив, у неї все в порядку», – розповіла сусідка постраждалої бабусі.
Зрозумівши, що гроші забрав самозванець, бабуся взялася бити на сполох. Поліція, каже Любов, приїхала миттєво. Відразу кинулись до відео з камер у дворі. Шахрай, каже жінка, піднявся до дверей пенсіонерки, постукав і забрав гроші, а потім забрався геть.

Вже за чотири години афериста зловили – той саме чекав поїзд, аби виїхати з Луцька. При ньому були гроші, але не всі. Чоловік вже встиг купити собі новенький телефон за 10 тисяч.

Шахрай – 27-річний Артем Бутенко, уродженець міста Обоянь Російської Федерації. Нині живе в Дніпрі, неодружений, не працює і несудимий. Але «гріхи», як виявилось, має.

«В суді зараз слухається його справа в Одеській області. Він промишляв разом з іншою злочинною групою. Його випустили під заставу», – каже речниця ГУНП у Волинській області Ольга Бузулук.

Однак цього суду Артему було мало, тому подався дурити бабусь з Волині. От тільки про те, що обдурює, переконував чоловік і прокурора, і суддю, він був ні сном, ні духом.

«Я не знав, що це за гроші, для чого вони призначені», – говорив шахрай російською.

Під час обрання міри запобіжного заходу розказав, що через телеграм-канал влаштувався на роботу. Посада – фінансовий кур’єр. Обличчя Артема показувати не можна, бо на суді він заборонив його знімати, мовляв, соромно.

«Сказали, що потрібно поїхати, забрати гроші, а потім відвезти за адресою або ж перекинути на картку. Я погодився. Мені чоловік, який назвався Дмитром, скинув півтори тисячі на картку і сказав їхати в Луцьк», – переконує підозрюваний Артем Бутенко.

Рободавець Дмитро, за словами Артема, оплатив йому кімнату в луцькому хостелі. А згодом підкинув роботу: назвав адресу, звідки треба забрати гроші, - вулицю, будинок і квартиру тієї самої 84-річної пенсіонерки.

«Я забрав гроші, поїхав на вокзал, щоб брати квитки і їхати назад. Мене затримали. Я не розумію, за що. Я не вважаю себе винним», – говорив на суді підозрюваний.

Прокурор наполягала на триманні під вартою. Адвокат же переконував: Артема треба відпустити під особисте зобов’язання.

За словами адвоката, Артем Бутенко і сам став жертвою шахрая. Щоб довести свою невинуватість, готовий допомагати слідству знайти справжнього афериста, того самого роботодавця Дмитра.

«Він надав слідчому доступ до свого телефону, назвав паролі, сказав, як ідентифікувати того громадянина в телеграм-каналі. Там є вся ця переписка, яка підтверджує невинуватість мого клієнта», – каже адвокат Олександр Повх.

На велике здивування суддя стає на бік адвоката підозрюваного – приймає рішення покарати його цілодобовим домашнім арештом.

«Матеріалами клопотання не доведено реальних підстав вважати, що підозрюваний буде переховуватися від органів досудового розслідування та суду, чи перешкоджатиме кримінальному провадженню. Тому в слідчого судді немає підстав вважати, що існують обґрунтовані ризики щодо цього», – зачитала ухвалу суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Катерина Камінська.

Тобто Артема Бутенка відпустили додому, у Дніпро. Протягом двох місяців чоловік мусить перебувати за місцем проживання. На таке м’яке покарання вже відреагували в обласній прокуратурі – наполягатимуть на тому, аби Бутенка взяли під варту.

Тим часом речниця поліції Волині Ольга Бузулук вкотре наголошує: «Дуже великий акцент хочеться зробити саме на профілактиці. Потрібно говорити саме з людьми пенсійного віку про те, щоб невідомим особам вони не виносили грошей. Ніякі прокурори, поліцейські, лікарі, не будуть дзвонити до родичів і вимагати кошти на операцію чи щоб залагодити якусь справу».

Якщо невідомі вимагають у вас гроші на допомогу рідним чи знайомим, найперше, переконайтесь, чи дійсно з вашими близькими трапилась біда. Навіть якщо ви розкусили афериста, повідомте в поліцію, аби жертвою цієї людини не став хтось інший. Правоохоронці додають: більшість аферистів вдається знайти з допомогою камер спостережень. У Луцьку такі зараз є чи не в кожному дворі, на вулицях і дорогах. А там, де досі немає, рекомендують встановити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus