USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Велика вода – велика біда: як на Волині борються з зимовим паводком

27 Січня 2024 19:15
Станом на кінець січня у двох північних районах Волині підтоплено майже 5 тисяч гектарів сільгоспугідь та присадибних ділянок.

Нинішня волинська зима щедра на погодні контрасти. За добу сильний дощ може кілька разів чередуватися з мокрим снігом. Потім несподівано вдаряє мороз, земля замерзає, а калюжі перетворюються на суцільні ковзанки. Такі температурні коливання і надмірні опади спричинили початок зимового паводку. У річках різко піднявся рівень води.

«У жовтні минулого року на Волині випало дві норми опадів, у листопаді і грудні – півтори, і за дві декади січня – вже півтори, – коментує ситуацію заступник начальника регіонального офісу водних ресурсів в області Ростислав Кравчук. – У грудні різко потепліло, сніг розтанув, пішли дощі і почався паводок. А в першій декаді січня вдарили сильні морози. Через це на річках виникли льодові затори, що, своєю чергою, спричинило різкі підйоми рівнів води. Приміром, у Любешеві по Стоходу станом на 11 січня ця відмітка досягла 292 сантиметри. До того за багато років спостережень вода не піднімалась вище 288 сантиметрів».

Читати ще: Мокрий сніг, ожеледиця і до +6°: якою буде погода на Волині наприкінці січня
Внаслідок цього, каже Ростислав Кравчук, в селах Зарудчі і Заріка по обох берегах Стоходу вода затопила будинки, що розташовані поблизу річки. Найбільше постраждали зарічанці. Вирішували проблему спільними зусиллями аварійних бригад управління водних ресурсів, ДСНС та комунальної служби органів місцевого самоврядування. Щоб стримати наплив води, зробили тимчасову дамбу з мішків з піском. Коли розмерзнеться грунт, надзвичайники приїдуть відкачувати воду із підтоплених будівель.
Проблемна ситуація і в заплаві Прип’яті. Там у кількох місцях прорвало дамби.

«Річка розлилась, затопило присадибні ділянки, – каже мешканка села Щедрогір Забродівської громади на Ковельщині Віра Лях. – У нашому і сусідніх селах Окачове та Підгір’ї з’явилась вода в льохах. Люди мусили одягати гумові чоботи і виносити звідти закрутки та картоплю. У мене й досі вода в хаті під піччю».

За словами пана Кравчука, на прориви дамби у Щедрогорі аварійні бригади виїжджали 7 разів. Ліквідували водники і наслідки пошкодження дамби у Підкорміллі Любешівської громади на Камінь-Каширщині.
На сьогодні у північних районах області щодня працюють 12 насосних станцій. З них десять на Любешівщині, дві – на Ковельщині (колишній Ратнівщині).

«За годину наша станція відкачує 2,5 тисячі кубометрів води, – говорить працівник насосної станції з села Почапи Самарівської громади Петро Колос. – Працюємо на повну, від 8 до 12 годин на день».

Усього за період паводку в області відкачано понад 13 мільйонів кубічних метрів води.

Читати ще: «Вовки загризають козуль та псів, лисиці розносять сказ»: на Волині збільшилася популяція хижаків

Станом на 26 січня на Волині підтоплено 4810 гектарів присадибних ділянок та сільгоспугідь. З них 2800 – на Камінь-Каширщині, 2010 – у Ковельському районі. Найбільше постраждала Забродівська громада. У ній внаслідок паводку підтоплені 1000 га сільгоспугідь, 360 га присадибних ділянок та 11 господарських будівель.

Другий рік поспіль на Волині фіксують зимовий паводок. Минулорічний перейшов у весняну повінь. Тоді затопило 7 тисяч гектарів сільгоспугідь та присадибних ділянок. Є велика ймовірність, що нинішньої весни погодній сценарій повториться.

Читати ще: У двох районах Волині збільшилася площа підтоплень

За словами заступника начальника регіонального офісу водних ресурсів в області Ростислава Кравчука, у третій декаді січня різких підйомів рівня води не спостерігали. Однак все вирішить погода в лютому.

Тому потрібно нині бути готовими до великої води. У минулому році були проблеми з фінансуванням електроенергії, тому насосні станції працювали лише по кілька годин. У січні грошей для їх безперебійної роботи поки вистачає. Обласне представництво звернулось у Держводагенство з проханням збільшити ліміти по електропостачанню на лютий місяць.

До слова, аби попередити підтоплення, минулоріч в області також прочистили 70 кілометрів внутрішньогосподарської мережі каналів та водопропускних труб.

Людмила ПРИЙМАЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus