USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Верховна Рада прийняла закон про новий статус НАБУ

19 Жовтня 2021 18:50
У вівторок, 19 жовтня, у Верховній Раді ухвалили закон, який приводить у відповідність до Конституції діяльність та статус Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Законопроєкт № 5459-1 підтримали 304 народних депутати, повідомляє ТСН.

Відповідно до ухваленого закону НАБУ буде функціонувати як центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, позбувшись колишнього статусу державного правоохоронного органу. Також він вилучає норму, згідно з якою НАБУ утворює президент.

Координувати діяльність Бюро буде Кабінет міністрів, який, однак, не зможе затверджувати положення про НАБУ та скасовувати акти цього органу.

Кабмін отримує повноваження щодо:

- звільнення директора НАБУ з посади, якщо за це проголосувало не менш ніж дві третини від посадового складу Кабміну;

- визначення членів Конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Національного бюро;

- призначення одного з двох поданих Конкурсною комісією кандидатів директором Національного бюро.

Запроваджується нова процедура добору директора НАБУ. Його обиратимуть на прозорому конкурсі, з визначальним голосом міжнародних експертів. Комісія складається із 6 осіб: трьох із них визначає Кабінет міністрів, ще трьох – міжнародні експерти. Рішення ухвалюватиметься 4 голосами, з яких принаймні 2 голоси міжнародних експертів.

Документ передбачає, що зміна статусу НАБУ не потребує жодних додаткових заходів, пов'язаних із ліквідацією або реорганізацією органу.

Нагадаємо, що однією з умов для отримання траншу від МВФ було приведення статусу Національного антикорупційного бюро до норм Конституції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus