USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Рада підтримала закон про англійську мову в Україні: для кого вона стане обов'язковою

22 Листопада 2023 14:45
Верховна Рада 278 голосами підтримала законопроєкт про застосування англійської мови в Україні, який зобов'язує володіти англійською мовою певних держслужбовців, а також працівників екстреної допомоги та низки інших сфер.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, пише УП.

Законопроєкт передбачає офіційне закріплення статусу англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні, визначення категорії посад, кандидати на які зобовʼязані володіти англійською мовою, унормування особливостей застосування англійської мови в роботі органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, транспорту, охорони здоровʼя.

«Норму про показ англомовних фільмів у кінотеатрах мовою оригіналу з субтитруванням українською було виключено рішенням комітету. Так що хто виступав за збереження дубляжу – rest easy», – додав Железняк.

Згідно з текстом документу, закон зобов’зує володіти англійською мовою тих, хто претендує на посади:

- державної служби категорії А;

- державної служби категорій Б і В, перелік яких встановлює Кабінет міністрів;

- голів місцевих держадміністрацій та їхніх заступників;

- військовослужбовців офіцерського складу, які служать за контрактом (перелік встановлює КМУ);

- поліцейських середнього та вищого складу НПУ, начальників в інших правоохоронних органах і службах цивільного захисту (перелік встановлює уряд);

- прокурорів;

- працівників митних та податкових органів (перелік встановлює КМУ);

- керівників суб'єктів господарювання державного сектора економіки (перелік визначає Кабмін).

Читати ще: Треба починати з підготовки освітян. Нардепка з Волині – про популяризацію англійської мови в Україні

Також вимогу володіти англійською мовою можуть висувати в органах місцевого самоврядування, якщо посада передбачає міжнародну співпрацю (за винятком виборних посад).

Іспит з англійської для чиновників буде безплатним. Його можна буде складати не частіше, ніж раз на чотири місяці, але необмежену кількість разів.

Екстрену допомогу надають англійською іноземцям і особам без громадянства, якщо вони не володіють українською (або іншими мовами, прийнятними для сторін). Виклики також мають приймати і англійською мовою.

Митний і паспортний контроль на кордоні також здійснюють англійською для іноземців.

В освіті на всіх рівнях вивчення і використання англійської мови також є обов'язковим.

Для військовослужбовців діятиме стандарт НАТО STANAG 6001 щодо володіння іноземною мовою на рівні, достатньому для іншомовного спілкування у професійних галузях. Втім під час воєнного стану та мобілізації на військовослужбовців та правоохоронців вимога володіти англійською мовою не розповсюджується.

Вимога знати англійську для держслужбовців категорії А, голів місцевих держадміністрації та їхніх заступників набуде чинності через два роки після припинення/скасування воєнного стану, а для решти чиновників – через чотири роки після завершення воєнного стану. Це окреслено перехідними положеннями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 22 Листопада 2023 15:18
Погуляйко може розслабитись.
Анонім Показати IP 22 Листопада 2023 18:51
Інгліш потрібно знати, щоб при першій нагоді втікти з цього болота
Анонім Показати IP 22 Листопада 2023 20:34
українською не всі володіють, не кажучи про англійську
Анонім Показати IP 24 Листопада 2023 16:32
українську краще навчили б усіх

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus