USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Волинське Полісся у воді: що з посівною і чи буде врожай

14 Квітня 2023 17:52
У Світязі жартують, що цього року будуть вирощувати рис. В інших регіонах Волинського Полісся не до жартів, адже під водою опинилися сільськогосподарські угіддя.

Чим це загрожує? І чи розпогодиться на Великдень? Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Цьогорічної весни води у Світязі прибуло всюди: і в озері, і в колодязях. Позатоплювало навіть городи. Вода стоїть і в лузі біля школи.

«Хоч рибу запускай. Будемо рис тепер садити. Скільки тут живу (37-38 років), ще такого не бачила, щоб так плавало. Город коло хати теж плаває», – говорить Дар’я.

Селяни розповідають, що зазвичай о цій порі в квітні вже садять городи. Тепер же Великдень на носі, а в землю не можна навіть лопату встромити.

«Я заїжджав на поле дивитися: все плаває. А вже треба картоплю садити. Ми маємо раніше садити, бо в нас пісок, і поки немає спеки, треба, щоб картопля зійшла», – каже Василь.

Затоплених полів майже немає в Луцькому районі, зазначає місцевий фермер. Найбільше потерпає саме Волинське Полісся. Нині ярі культури сіяти ще не пізно, але вода швидко не зійде.

«Я з багатьма колегами говорив, у кого на заплавах землі, в кого була посіяна пшениця, в кого торфовища, то там затоплено все, і коли вони будуть сіяти, незрозуміло. Дехто спробував заїхати в поле, то майже похоронив трактор. Проблема є, і в найближчий місяць вона не вирішиться», – розповідає заступник голови Асоціації фермерів Волині Олег Галасун.

Пізна посівна, як додає, впливає на якість врожаю: «Картопля, посаджена на місяць пізніше, може дати якісний посадковий матеріал, але не дасть якісного врожаю. Не дасть ні кількості, ні якості. А чи далі буде краще? Щоб швидко провести посівну потрібні ресурси. І чим пізніше посієш, тим пізніше збереш».

Гідрологи кажуть, що в Шацькій громаді підтоплення відносно не такі значні, як на Ратнівщині чи Любешівщині. Там ситуація критична.

У волинському гідрометцентрі зазначають, що катастрофічних паводків цьогоріч немає, річки на заплавах, а от причина підтоплень – перезволоження ґрунту. Почалося це ще з осені.

«Поступове накопичення вологи. Дощі, танення снігу. Через це складається така картина. З осені ми почали набирати вологу. Ми живемо в поліській зоні, ухили в нас дуже маленькі. Тому ми як у блюдці набралися води. Водночас у нас піщані ґрунти, тож скоріше будуть просихати», – коментує керівниця відділу гідрології Волинського гідрометцентру Любов Жайворонок.

Читати ще: Тепло, але з дощами: волинські синоптики – про погоду на Великдень

Синоптики прогнозують, що до кінця тижня буде тепло, до 17 градусів тепла, а от на Великодні свята знову задощить.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus