USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Волинські депутати «зірвали» сесію через бурштин?

20 Березня 2015 17:23
Волинські обранці громади не з'явились на сесійне засідання після перерви на обід. Ймовірно, таким чином вони продемонстрували власне небажання вирішувати скандальні «бурштинові питання».

Про це стало відомо сьогодні, 20 березня, під час засідання чергової 34 сесії Волинської обласної ради.

Так, для того, аби все ж таки посприяти врегулюванню наболілого питання, до стін облдержадміністрації прийшли громадські активісти. До слова, чутки про те, що депутати спеціально не зберуться після перерви, ширились кулуарами уже зранку.

Тим часом, представники громадської ради при Волинській ОДА 12 лютого 2015 року написали звернення на ім’я голови Волинської облради Валентина Вітера та керівників фракцій Волинської обласної ради.

У зверненні йдеться про те, що у відповідності до рішення комісії громадської ради при Волинській ОДА з питань національної безпеки, оборони, цивільного контролю за діяльністю правоохоронних органів та протидії корупції від 29 січня 2015 року, за результатами розгляду питання: «Про заходи правоохоронних органів щодо протидії незаконному видобутку бурштину на території Волинської області і дотримання законності при прийнятті рішень Волинської обласної ради «Про погодження надання надр у користування з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки ділянок покладів бурштину, розташованих на території Маневицького району буде здійснено низку заходів. Мова йшла про такі підприємства, як ТОВ «Волинь Амбер Лтд», ТОВ «Волинь-Надра», ТОВ «Волинь- Геологія», ТОВ «Волинь-Ресурс Плюс», ТзОВ «Ерідгроу Продакшн», ТОВ «Третій Регіон».

На думку членів комісії, неприпустимо виносити на розгляд сесії проекти рішень, подібних до рішення «Про погодження надання надр у користування, де з п’яти підприємств - три зареєстровані за однією адресою».

Задля користі для бюджету активісти вважають більш доцільним створення комунального або державного підприємства із видобутку бурштину, а не діяльність приватних фірм.
«Для координації роботи правоохоронних органів, державних структур, які регулюють цю сферу діяльності, громадських організацій, з метою покращення ефективності протидії фактам незаконного видобутку на території Волинської області бурштину, варто ініціювати створення координаційного центру, або відповідного штабу. До проведення рейдів, перевірок місць незаконного видобутку максимально залучати членів громадських формувань», - йдеться у зверненні.

Із метою законодавчого врегулювання, запобігання фактам незаконного видобутку бурштину в трьох областях України, які часто переростають в кримінальні «розборки», в порядку законодавчої ініціативи, громадські діячі вимагають ініціювати перед Верховною Радою України прийняття закону «Про видобуток бурштину»

При винесенні на розгляд обласної ради питань, що викликають відповідний суспільний резонанс, застосовувати практику громадських слухань під час розширених засідань громадської ради при Волинській облдержадміністрації.
Нагадаємо, що відповідно до п. 2.1. заходів щодо реалізації регіональної цільової Програми сприяння розвитку громадянського суспільства у Волинській області на 2013 - 2015 роки, затвердженої рішенням Волинської обласної ради від 21.12.2012 № 14/10, обласна рада взяла на себе зобов’язання залучати громадськість до обговорення суспільно значущих питань, що виносяться на її розгляд.

«Окрім цього, представники громадської ради запевняють, що їм відомо про наміри громадськості у разі незабезпечення відповідного реагування залишити за собою право на проведення мирних акцій непокори під час проведення засідань відповідної комісії», - резюмував голова громадської ради при облдержадміністрації Ігор Дильов.

Як і наскільки швидко на Волині, врешті-решт, врегулюють резонансні питання про видобуток бурштину, наразі невідомо. Однак, можливо, прийшов час притягнути до відповідальності тих обранців громади, які не мають бажання виконувати покладені на них виборцями обов'язків. Адже після пишного обіду у сесійній залі зареєструвалось 37 депутатів, хоча, на початку робочого дня їх було 57. Тож, продуктивність праці депутатів обмежилась їхніми ж запитами та запитаннями. Із запронованих на розгляд сесії майже 70-ти проектів рішення, ухвалили трохи більше п'яти.


Раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло, що видобуток «сонячного каменю» хочуть перевести в легальний спосіб заробітку на потреби волинського бюджету.

Нагадаємо, ІА Волинські Новини також писало, що поки депутати сперечаються, хто має розвідувати і видобувати бурштин на Волині – державні (комунальні) підприємства чи приватні, селяни не можуть зайти до лісу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛІСІВНИКИ ВОЛИНІ: САМОТУЖКИ З БУРШТИНОШУКАЧАМИ НЕ ВПОРАТИСЯ

А днями у Верховній Раді україни представили законопроект, яким би узаконили нелегальний видобуток бурштину.

Власне, надзвичайно складно довести причетність копачів, адже їх треба упіймати на гарячому зі свіжовикопаним бурштином. Та й часто копанки облаштовують в непрохідних хащах, на заболоченій місцевості, куди правоохоронцям важко дістатися, тому й в обласному УМВС мріють про квадроцикли для таких погонь за правопорушниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВОЛИНСЬКИЙ АМБЕР: КАМІНЬ, ЧЕРЕЗ ЯКИЙ ІДУТЬ НА ЗЛОЧИН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
дідо Показати IP 20 Березня 2015 18:01
дупутати колись дєрєбанили бюджет області, а тепер рохкрадають корисні копалини.
Веремко Показати IP 20 Березня 2015 18:08
Правильно. І так добре живемо. Щось накрутять, то ще з кимось ділитись треба буде. Вже все давно розвідано.
123 Показати IP 20 Березня 2015 21:18
Депутатка від Батьківщини з Маневич сама приймає дуже активну участь у нелегальному видобутку бурштину
Маневичі до 123 Показати IP 21 Березня 2015 10:36
Що за брєд? Андрій сьогодні кришує бурштин.Вона не має до цього ніякого відношення. Ми іі там не зустрічали а він їздив і в Польщу возив зовсім недавно на минулому тижні.
лучанин до Маневичі Показати IP 21 Березня 2015 21:41
фу... маневицьке болото тихо!!!! раз факт заперечуєте значить точно при справі!!!!
123 до Маневичі Показати IP 22 Березня 2015 08:06
А її зустрічати і не треба. Вона сама копати не буде ж. А те, що вона при ділах то це всі Маневичи знають
Правдоруб Показати IP 21 Березня 2015 11:42
Нічого в цій країні не змінилося. Люди померли та помирають дарма. Гріх нам усім
анонімус Показати IP 21 Березня 2015 18:26
не прийшли на роботу? не хочуть працювати? ЗВІЛЬНИТИ!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus