USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Євро вперше з 2002 року дешевший, ніж долар. Чому і що далі

13 Липня 2022 17:10
13 липня вперше з 2002 року курс євро відносно долара знизився до рівня 0,98.

Різке падіння курсу євро – більше ніж на 3% за тиждень – стало шоком для фінансових ринків. Європейська валюта опинилася на рекордно низькому рівні – 0,98 до долара. Це найменше значення за останні 20 років

У чому причина, і чому долар, який після включення у США друкарського верстата на тлі локдауну рекордно просів, тепер раптом виявився дорожчим за євро, пише Страна.

Зі слів голови Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна, долару допомогло підвищення облікової ставки ФРС (Федеральна резервна система США – ред.). Від європейського центробанку всі очікували такої ж реакції, і він, власне, не відмовляється від своїх планів підвищити облікову ставку, але поки що зволікає.

«У Європі, на відміну від США, не так легко отримати єдине рішення з цього питання. Тому Америка спрацювала швидше. Якби підвищення облікової ставки відбулося в США та Європі одночасно, то паритет долара та євро було б збережено. А оскільки ЄС із цим питанням пригальмувала, маємо результат – обвал євро», – прокоментував Пензін.

За словами економіста Андрія Шевчишина, євро виявилося вразливішим через проблеми з постачанням газу.

«Побоювання нестачі газу в опалювальний період, низька заповненість сховищ – це привід для великих хвилювань. Для експортно орієнтованої та промислової Німеччини це критична небезпека, втім як і для інших європейських країн, залежних від російського газу. У такій ситуації реакція ринку негайна – падіння євро по відношенню до долара.

Втім, варто звернути увагу на досить спокійну реакцію на це падіння світових центробанків. Якщо раніше США досить голосно заявляли, що міцний долар це погано, то зараз при виході на паритет з євро – спостерігаємо тиху згоду. Для Європи слабкий євро може навіть зіграти у плюс – підтримає експорт, пом’якшить наслідок спаду. Але, на жаль, не стримає критично важливий енергетичний імпорт. А ось для США – така ситуація позитивна – оскільки Штати одержують більше доларових доходів від такої динаміки», – пояснив Шевчишин.

Як глобальна рецесія вплине на Україну

Глобальна рецесія традиційно сильно б’є по слабких економіках – на тлі економічного «шторму» інвестори ведуть гроші в «тихі гавані», зокрема, у США, зовнішні позики для країн, що розвиваються, дорожчають, приплив коштів скорочується. Такі наслідки були б і для України. Але – не цього разу.

«Поки що в Україні йде війна, ми не залежимо від комерційних зовнішніх позик – нам їх просто ніхто не дасть. Україна зараз залежить виключно від фінансування міжнародних партнерів», – пояснив Пензін.

Обвал цін по нам вдарить, хоч і без того експорт різко впав. Тож на тлі такого падіння це буде не так відчутне, хоча й складно для окремих компаній.

Головні ризики для охопленої війною України зараз – чи не забуде про нас Захід на тлі власних проблем.

Пензін вважає, що поки йде війна, про нас точно не забудуть.

«Щоправда, грошей нам будуть давати, вочевидь, не скільки попросимо, а щоб вистачило на виживання і війну. Замість затребуваних 5 млрд доларів на місяць, ймовірно, буде 1,5-2 млрд. Зауважте, що МВФ не поспішає списувати нам борги – все закінчилося на рівні розмов.Недавнє блокування позики ЄІБ на 1,5 млрд бюджетним комітетом Єврокомісії, нібито через ризик невиплат, б’є по іміджу України (яка, зауважимо, продовжує справно платити за боргами – ред.). Якщо ж ситуація стабілізується, бажання допомагати Україні відбудовуватися може і зовсім піти на спад. План Маршалла на сотні мільярдів – це, звичайно, звучить оптимістично, але ось чи буде він фінансуватися – питання поки що відкрите. Особливо на тлі світової економічної кризи», – підсумував Пензін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus