USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

«Захисти себе FEST»: у Луцьку дівчат та жінок вчили, як оберігати себе. Фото

12 Грудня 2019 12:58
Як дотримуватися меж необхідної самооборони, як не «повестися» на шахраїв в інтернеті, зокрема у соцмережах, а також як надати першу медичну допомогу при пораненні – лучанок навчали, як захистити себе у разі небезпеки.

Фестиваль «Захисти себе FEST» відбувся 11 грудня в Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини член Національної спілки журналістів України, голова громадської організації «ВірГоу» та один зі співавторів проєкту Андрій Собуцький, проблема насилля в сучасному середовищі, на жаль, є поширеним явищем, тож метою фестивалю є інформування про фізичну, медичну, психологічну, інформаційну, юридичну небезпеки та формування шляхів захисту від цих небезпек, завдяки залученню фахівців із перерахованих сфер. Разом із тим, проєкт «Захисти себе Fest» сприятиме забезпеченню гендерної рівності та розширенню прав жінок і дівчат.

Андрій Собуцький каже, що під час фестивалю кожна з учасниць, серед яких студентки педагогічного факультету, зможе відмітити небезпечне місце на карті Луцька.

«Не обов’язково, що це буде скупчення людей, це й відсутність освітлення, пішохідного переходу тощо. Потім разом з ініціативною групою ми будемо це аналізувати і складати листи у поліцію та міську раду. Якщо це стосуватиметь безпеки, то відправлятимемо листи в поліцію, якщо це сфера ЖКП – до міської ради. Я усвідомлюю, що за три-чотири години ми не навчимо самозахисту, але ми, принаймні, сфокусуємо на цьому увагу», – наголосив співавтор проєкту.
Як захистити себе юридично і відрізнити необхідну самооборону від помсти

Експертом юридичного захисту на фестивалі став начальник управління патрульної поліції у Волинській області, капітан поліції Андрій Крутень.

Він поцікавився у присутніх, чи знають вони про те, чи регламентований порядок самозахисту законодавством. Проте більшість не змогли дати відповідь на це питання.

«Важливо знати юридичні аспекти необхідної оборони, котра виникла саме в той момент. Конституція України – основний документ, в якому зазначається, що кожен має право захищати себе від протиправних посягань на життя та здоров’я, а також захищати інших. Захист життя і здоров’я – це фундаментальне право кожного. Найбільше законодавець розписав цю норму в статті 36 КК України. Насправді саме в ККУ розписано, що таке необхідна оборона. Якщо говорити простими словами: то є нападник і є особа, яка захищається. Це означає, якщо ми діятимемо в межах необхідної самооборони, то в майбутньому не будемо притягнуті до відповідальності, починаючи кримінальною та закінчуючи цивільно-правовою», – зазначив Андрій Крутень.
Головний патрульний Волині наголосив, що необхідна оборона - це дії, які спрямовані на захист законних прав та інтересів особи, яка захищається, суспільних інтересів, державних інтересів шляхом заподіяння необхідної та достатньої шкоди в момент посягання особі, яка це робить.

«Я досить складно пояснив це, адже процитував ККУ, але саме в цій правовій категорії зазначено досить багато речей, які можна розділити на основні ознаки. Різні науковці сперечаються, що ж таке необхідна оборона. В інтернеті є досить багато людей, які говорять про те, що кожна особа має знати, як себе захистити, і що буде за перевищення меж необхідної самооборони. Насправді працівники правоохоронних органів якісно виконують свою роботу, але це не означає, що ви не можете потрапити в ситуацію, де необхідно захищатися», – розповів патрульний.
Він зазначив, що варто відрізняти необхідну самооборону від помсти – це непотрібно ототожнювати, адже необхідна оборона виникає саме в момент посягання, і ви виконуєте певні дії, які мають припинити ці злочинні дії.

«Ви можете бути в ситуації, коли особа взяла до рук предмет, яким може створити вам небезпеку. Вам потрібно навчитися приймати правильне рішення, чи ви знаходитеся в стані необхідної оборони. Першочергово ми повинні думати, а потім діяти, адже одна з ознак необхідної оборони – це нанесення саме тієї шкоди, яка необхідна для припинення правопорушення», – підсумував Андрій Крутень.

Фізичний самозахист у різних ситуаціях

Інспектори роти тактико-оперативного реагування наголосили, що порятунок потопельника – це справа рук самого потопельника, тобто кожен повинен бути готовий до небезпеки сам, адже не завжди наряд патрульної поліції буде знаходитися поряд в момент небезпеки.
Зазвичай екіпажі патрульної поліції приїжджають на виклик постфактум, адже сам напад триває максимум хвилину. Але саме під час нападу виникає момент необхідної допомоги. Тому інспектори порадили займатися фізичною підготовкою – це може бути відвідування спортивних клубів бойових мистецтв чи просто ходити в спортзал та підтримувати форму. Втім завжди варто оцінювати свої реальні можливості – не варто вступати у двобій з особою, яка важча на 40 кілограмів.
Хочеш бути готовим захиститися – варто займатися собою. Правоохоронці наголосили, що слабка жінка – це стереотип, з їхнього досвіду в більшості випадків жінки не хочуть давати відпір. Та додали, що у той момент, коли жінка захистила себе від нападу, - необхідна самооборона закінчена, добивати нападника не потрібно, бо це вже перевищення меж допустимої самооборони.
Також патрульні порадили планувати свій час та не ходити вулицями поодинці в темну пору доби. А якщо виникла небезпечна ситуація, то голосно потрібно кликати на допомогу, це може злякати нападника і він втече. Після невеликого спічу патрульні продемонстрували кілька прийомів для самозахисту.
Як вберегти себе від фейкових новин, кібербулінгу, зменшити ризик потрапити у пастку шахраїв

Член Національної спілки журналістів України, голова громадської організації «ВірГоу» Андрій Собуцький, своє чергою, розповів про небезпеку в інтернеті та безпечну поведінку у соцмережах.

Зокрема, на початку бесіди присутні дівчата разом з Андрієм Собуцьким окреслили, які поняття в них асоціюються з інформаційною безпекою, назвавши конфіденційність, авторські права, захист персональних даних, маніпуляцію, e-mail, соцмережі та фейкові новини.

Андрій Собуцький розповів про безпеку власного e-mail акаунту, зазначивши, що кожного разу з нього потрібно виходити, а не просто закрити вікно у браузері, бо тоді акант відкритий на сервері і його значно легше зламати.
Щодо поведінки в соцмережах, то журналіст наголосив, що кожного року межа між соцмережами та сайтами новин стирається, адже ЗМІ поширюють свої новини в соцмережі.

«Я провів невеличке дослідження серед молоді, і 95-99% сказали, що читають сайти через соцмережі», – поділився Собуцький.

Та додав, що він і сам не завжди розпізнає фейкові новини - якщо вони написані професіоналами, то їх фактично неможливо розпізнати. Якщо сайт тільки починає свою роботу, то він може побавитися клікбейтними заголовками, але довго він на цьому не протягне – рано чи пізно користувач натисне червоний хрестик. Але найголовніше – це фейки, над якими працюють цілі департаменти і які покликані маніпулювати свідомістю людей.

«Потрібно все сприймати критично, аналізувати інформацію на наявність або відсутність маніпуляції», – наголошує журналіст.
Серед ознак маніпуляцій Андрій Собуцький назвав заголовок-інтригу, хоче це може бути не маніпуляція, а просто намагання журналіста звернути увагу на свій матеріал. Також варто звернути увагу на цензуру та пропаганду – потрібно зважати на тематику ЗМІ. Найголовніші ознаки маніпуляцій – це однобокість висвітлення, відсутність чи сумнівність джерела інформації, адже журналіст, який себе поважає, ніколи не подасть інформацію без джерела.

Маніпуляції - це також поширене явище у соцмережах, зокрема, це ігри, через які діти вчиняли самогубство, тому і в соціальних мережах все потрібно сприймати критично.

Журналіст порадив ніколи не виставляти фото з відпочинку, адже грабіжники можуть зрозуміти, що ви не перебуваєте вдома та банально пограбувати ваш будинок. Не варто повідомляти свої дані та виставляти надто відверті фото, адже в соцмережах різні люди, і серед них не лише ті, хто бажає користувачу добра.

Варто навчитися відповідати на запитання, для кого і для чого ви виставляєте пост чи фотографію, але потрібно це робити вкрай обережно, щоб це не використали проти вас. Потрібно бути готовим, що з вами захочуть познайомитися ближче, тому потрібно максимально тримати дистанцію.

Окрім того, під час фесту розповіли, як надавати першу медичну допомогу при пораненні, що може загрожувати життю, тим, хто постраждав внаслідок нещасних випадків, а також поінформували про основи психологічного захисту.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus