USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як з «Луцьктепла» викачували гроші і доводили його до банкрутства. Частина 1

29 Лютого 2016 19:00
Ще у 2013 році незалежні аудитори після проведення перевірки діяльності ДКП «Луцьктепло» надали висновок про те, що підприємство перебуває на межі банкрутства. Саме у 2013 році згідно з висновком обсяг боргових зобов’язань «Луцьктепла» вперше перевищив власні капітали.

Незважаючи на це, міська влада перекладає вину за критичний стан справ на лучан, які не оплачують послуги з постачання гарячої води та тепла. Натомість, ще 3-4 роки тому підприємство, яке сьогодні не має ні копійки вільної на рахунках, успішно оплачувало ремонти труб, надбудов в адмінкорпусі й… басейну (щоправда, невідомо якого, але про це детальніше – згодом). Тисячні суми оплачувалися за сумнівними договорами в той час, коли мережі потребували нагального ремонту, а численні пориви труб виправдовувалися їх зношеністю.

Нагадаємо, з 2015 року ДКП «Луцьктепло» балансує на межі виживання. А в лютому 2016-го стало відомо, що борги підприємства за розподіл газу перед ПАТ «Волиньгаз» за січень становлять 22 мільйони гривень. ПАТ «Волиньгаз», відповідно, обмежив газопостачання на підприємство. Згодом стало відомо, що котельні підприємства почали опломбовувати.

Працівники підприємства переконують, що ситуація ускладнилася через договір про давальницьку сировину із «Захід ТЕГ». Саме цей документ спричинив те, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, застосувала санкції до «Луцьктепла». Цього року договір із «Захід ТЕГ» поновили. До слова, цьому передувала скарга згаданої фірми на дії «Луцьктепла» до Антимонопольного комітету.

Однак вся ця ситуація – наслідки багаторічної безгосподарної діяльності, яка провадилася на підприємстві. Про корупційні схеми на ДКП «Луцьктепло» депутатам Луцької міськради повідомляли працівники ще під час сесії у травні минулого року. Згодом відбулися перевірки Держфінінспекції, які засвідчили, що керівництво одного з найбільших комунальних підприємств міста допустило розтрати коштів через завищення вартості та обсягів виконаних робіт та орендувало елітні автівки у фізичних осіб.

Однак винних досі, фактично, й не покарали. Натомість міська рада, коштом міського бюджету, «латає» статутний фонд підприємства, аби городяни не мерзли у своїх домівках.

У розпорядження Інформаційного агентства Волинські Новини потрапив аудиторський звіт, який був виконаний аудиторською фірмою «Капітал-Аудит». Аудитори досліджували діяльність підприємства за період з 1 червня 2011 року по 30 вересня 2013 року. Висновок фахівців у листопаді 2013 року був невтішний: підприємство стрімко наближається до банкрутства. Причому, погіршилася ситуація якраз у 2013 році.

Цікаво, що копія звіту була надіслана як керівництву ДКП «Луцьктепло», так і засновнику підприємства, яким була і залишається Луцька міська рада. Тож відверті здивування міського керівництва під час численних заяв працівників, депутатів міськради щодо корупційних дій та зловживань, розтрат на підприємстві, очевидно, не більше аніж гра на публіку.

Аби ці заяви не були голослівними – мають свідчити факти. А їх – безліч. Власне, аудитори нарікали, що для роботи їм не надали усіх необхідних документів (чи то їх приховали умисно, чи то їх взагалі не було). А на об’єкти, які на місці хотіли перевірити фахівці, їх взагалі не пустили.

Покрівля, асфальт і міфічний басейн

Так, чимало фінансових операцій та договорів аудитори визнали сумнівними. До прикладу, між ДКП «Луцьктепло» та ТзОВ «Мавексрембуд» був укладений договір генпідряду на ремонт покрівель на загальну суму 296 тисяч гривень. Згідно з додатками, ремонт покрівлі мав відбуватися в котельні на вулиці Задворецькій, 13 (72,07 тисячі гривень), Загородній, 1 (101,529 тисячі гривень) та Конякіна, 24 (78, 656 тисячі гривень). Загальна вартість цих робіт дещо менша, аніж вказано в договорі – 252,256 тисячі гривень.

Цікаво, що роботи з влаштування покрівлі котельні на вулиці Задворецькій, 13 виконував субпідрядник ТзОВ «ЛОК КЛУБ». В договорі субпідряду між цими двома фірмами вказана сума - 72,07 тисячі гривень. Тобто генпідрядник не планував нічого заробити на цій угоді, з ДКП «Луцьктепло» ТзОВ «ЛОК КЛУБ» договору не укладав, але ось гроші були переведені на рахунок ТзОВ «ЛОК КЛУБ». Більш того, адреси ТзОВ «ЛОК КЛУБ» та ТзОВ «Мавексрембуд» збігаються: вони зареєстровані на вулиці Коперника, 8а в Луцьку.

Більш того, є серед документів і акт про ремонт покрівлі котельні на вулиці Чорновола, 2, яке виконало ТзОВ «Мавексрембуд» (що в договорі не передбачено). Акт без номеру, без дати, але за ці роботи «Луцьктепло» заплатило 46,786 тисячі гривень.

Ще один підрядник – ПП «Західбрукбуд», згідно з договорами, виконував ремонт асфальтобетонних покриттів окремих вулиць та тротуарів міста на суму 200 тисяч гривень. Але в документах не вказано, де саме здійснювався цей ремонт. Та й чи фактично ці роботи виконувалися – теж під сумнівом. Натомість ДКП «Луцьктепло» справно заплатило.

Ремонт асфальтобетонних покриттів окремих вулиць та тротуарів міста виконував й інший підрядник – підприємець Троцюк Олександр Федорович. Та ось в договорі не вказано, чи має цей підприємець ліцензію на такі роботи. А у відкритих джерелах можна відшукати інформацію, що цей підприємець надає послуги з автотранспортного перевезення, транспортно-експедиційні послуги, вантажні перевезення. Незважаючи на це, згідно з актом виконаних робіт, цій особі ДКП «Луцьктепло» сплатило 48,526 тисячі гривень.

Ще один підрядник виконував надзвичайно цікаві роботи: в актах від 2012 року йдеться про те, що підприємець Михальчук Андрій Вікторович виконував роботи з влаштування басейну, вартістю майже 38,299 тисячі гривень, та монтаж системи фільтрації і нагріву води, вартістю 32,006 тисячі гривень. Однак на якому об’єкті проводилися ці роботи – незрозуміло. Договору на ці роботи аудиторам так і не надали, та й чи був він?

Ще один цікавий підрядник – ПП «Форест-Україна», з яким ДКП «Луцьктепло» наукладало договорів на солідні суми. Значна частина робіт, згідно з договорами – ремонт, демонтаж, заміна димових труб котелень підприємства. Загальна сума вартості робіт, вказана у 8-ми договорах, укладених у 2012-2013 роках - 1,286 мільйона гривень.

Мільйонна труба

Найвартісніший об’єкт, на якому працювало ПП «Форест-Україна» – димова труба котельні на вулиці Боженка, 34. Підприємство виконувало капітальний ремонт споруди димової труби. Вартість робіт згідно з договором – 973 тисячі гривень.

Одночасно ДКП «Луцьктепло» уклало з підприємцем Гадзінським Андрієм Васильовичем договір на фарбування цієї труби на суму 486 тисяч гривень. Цікаво, що згідно з документами, підприємець фарбував трубу до завершення капітального ремонту, яке здійснювало ПП «Форест-Україна». Причому, відповідно до кошторису, фарбувати трубу мали двічі, а згідно з актом, її пофарбували 1 раз. Натомість оплачено було роботи в повному обсязі, як за 2 фарбування.

Коли аудитори звернулися до підприємства з проханням допустити фахівців, які б перевірили виконані роботи (ремонт та фарбування), на «Луцьктеплі» їм відмовили, посилаючись на відсутність низки дозволів від різноманітних структур. Натомість, у договорах підряду щодо цього об’єкту не вказано, чи мають підрядники такі ж дозволи, які вимагали від представників аудиторів.

«29.10.2013 року при візуальному обстеженні димової труби на котельні на вулиці Боженка, 34 виявили, що на трубі окремими особами здійснюються ремонтні роботи, зокрема, фарбування труби. Ми просили надати договір та дозвільні документи, згідно яких здійснюються ремонтні роботи на димовій трубі. До запиту були прикладені фото виконання цих робіт (копія цього запиту прикладається до Аудиторського звіту). Відповідь на вказаний запит нам підприємство не надало. Чи не тому, що вказані особи проводили роботи з фарбування, які в 2012 році не виконав Гадзінський А.В?», – припускають аудитори, і зауважують: чи по-господарськи фарбувати трубу до завершення капітального ремонту?

Шалені суми для комфорту працівників адмінприміщення

Так само під час перевірки аудитори хотіли перевірити на місці обсяги та вартість виконаних робіт, по яких в них виникли певні сумніви щодо їх реальності з виходом спеціалістів будівельників на місця, проведення робіт, які здійснював інший підрядник – ТзОВ «Ігос». Річ у тім, що значна частина зобов’язань у вказаних договорах не була підтверджена відповідними актами.

Серед об’єктів і робіт, яких стосувалось це прохання, були: капітальний ремонт будівлі котельні по проспекту Відродження, 15-а згідно з договором №01/04/13/211 від 01.04.13р. на суму 601, 422 тисячі гривень; капітальний ремонт будівлі котельні на вулиці Дубнівській, 32 згідно з договором №26/04/13/217 від 26.04.13р. на суму 287, 703 тисячі гривень; реконструкція з надбудовою адмінбудівлі на вулиці Гулака-Артемовського, 20 згідно з договором №86 від 07.08.12р. на суму 860 тисяч гривень.

І в цьому проханні аудиторам відмовили, не допустивши їх на об’єкти.

Той же адміністративний корпус, який ремонтувало підприємство «Ігос», мав ремонтувати ще один підрядник – підприємець Солов’юк Юрій Григорович.

Так, у жовтні 2012 року між ДКП «Луцьктепло» і підприємцем Солов’юком Юрієм Григоровичем був укладений договір підряду, який свідчить про наміри виконання останнім робіт щодо реконструкції з надбудовою адмінбудівлі (1 корпус) за адресою: Луцьк, вулиця Гулака-Артемовського, 20, вартістю 935,6 тисячі гривень. На момент перевірки, згідно з актами, були виконані роботи на суму 205,47 тисячі гривень, і ремонт мав тривати до кінця 2013 року.

Реальність цих робіт хотіли перевірити аудитори, але їм і цього не дозволили.

Щедрі аванси

1,3 мільйона гривень підприємство заплатило ТзОВ «СУ 630» за виконання робіт щодо реконструкції теплових мереж. А ось акти, відповідно до договору, складені не були. Зате є лист, в якому ДКП «Луцьктепло» просить заступника міського голови Ларису Соколовську дати дозвіл на укладення договору на суму, що перевищує мільйон гривень. І там же є позитивна віза з печаткою міськвиконкому.

Ще 224,199 тисячі гривень сплатили ТОВ «Луцьктрансбуд» за підрядні роботи. Але договорів так ніхто й не побачив. Акти теж не складалися. Тож, ця сума на підприємстві рахувалася як дебіторська заборгованість. Така ж ситуація з 270 тисячами гривень, заплачених ТОВ «ЕНЕРГОКОНСАЛТИНГ» за підрядні роботи.

Власне, аналізуючи документи, які стосувалися підрядних робіт, аудитори дійшли висновку, що договори захищають здебільшого інтереси виконавців. Бо, як правило, 80-90 відсотків від суми договору має надійти виконавцю протягом першого місяця реалізації договору, навіть якщо роботи мають виконуватися рік.

Серед підрядників, яким щедро ДКП «Луцьктепло» роздавало аванси, і серед яких не зафіксовано ні одного випадку, коли по обліку підприємства рахувався борг за виконані ними роботи, є ПП «Форест – Україна», ТзОВ «Ігос», підприємець Гадзінський А.В., підприємець Солов’юк Ю.Г., ТОВ «СУ 630».

Цікаво, що статутний капітал ПП «Форест – Україна», яке виконувало роботи для «Луцьктепла» на солідні суми складає 2 тисячі гривень. А статутний капітал ТзОВ «Ігос» - «аж» 375 гривень.

«Перевіряючи акти виконаних робіт і договори будівельного підряду, з нашої точки зору, неможливо встановити, чи насправді виконувались роботи. Це можуть зробити спеціалісти будівельники з виходом на місце робіт. Акти виконаних робіт часто проводяться в даних бухгалтерського обліку на 1-5 місяців пізніше періодів за які вони були складені. На актах часто відсутні дати їх складання. Відсутність на актах виконаних робіт дат свідчить, на нашу думку, що виконавець в цих актах не є рівноправним партнером, а все залежить від підприємства», - акцентують увагу аудитори.

Низка сумнівних операцій

Окремим господарським операціям «Луцьктепла», які можуть виявитися сумнівними, присвячений цілий розділ звіту.

Так, 5 тисяч гривень ДКП «Луцьктепло» заплатило за тисячу DVD-дисків, на яких мали бути розміщені інформаційні матеріали про можливість залучення коштів на реалізацію інвестиційних проектів.

26 тисяч гривень, згідно з трьома актами, отримало ТзОВ «Ігос», яке, згідно з актами, через повіреного допомагало оформити право власності на об’єкт нерухомості та технічний паспорт котельні за адресою вулиця Боженка, 32. От, біда лише в тому, що котельня розташована за адресою вулиця Боженка, 34. Ті ж самі послуги замовлялися й у КП «Волинське обласне Бюро технічної інвентаризації».

Неналежним чином оформлені й роботи, які виконував підприємець Міцевський П.Д, який розробляв комплекти документації для плану локалізації та ліквідації аварійних ситуацій (ПЛАС), вартістю 29,280 тисячі гривень.

Сумнівними аудитори називають і ремонт екскаватора, який виконувало ПП «Форест-Україна», вартістю 229,565 тисячі гривень. Адже роботи також не були оформлені належним чином.

Ще одна сумнівна операція – оплата енергетичного аудиту ТзОВ «Аструм інтертрейд». Адже звіту, який мало отримати підприємство, аудиторам відмовилися надавати. Всю суму – 294 тисячі гривень ДКП «Луцьктепло» заплатило до завершення терміну дії договору і до отримання результату роботи, а саме - енергетичного звіту.

Більше 50 тисяч гривень «Луцьктепло» заплатило підприємцеві Михалюку В.П. за програмне забезпечення. Та акти виконаних робіт були оформлені на значно меншу суму. Тож, як підприємство оплатило роботи без належних на це підстав – незрозуміло.

Всі ці договори і рахунки, які аудитори визнали сумнівними, не викликали жодних сумнівів у керівництва, яке розрахувалося з підрядниками. Проте, це ще не все. Чого лише варті статті витрат на меблі та елітні автівки. Але про це – читайте в наступному матеріалі.

Далі буде…

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 27
Тарас Чурило Показати IP 29 Лютого 2016 19:16
Все таємне стає явним, і відповідальність доведеться нести
Лучанин до Тарас Чурило Показати IP 29 Лютого 2016 21:48
Романюк просто не міг передбачити, що не стане Єремєєва ...
Киричук до Тарас Чурило Показати IP 29 Лютого 2016 22:30
Я від ментів втік від прокурорів втік і від ва утечу)))))))Всі добре знають що це ве заслуги Киричука але нефіга нероблять..Окрім того чому незалежні аудитири знаходять Липові мільони а КРУ впритул їх небачать....Розігнати що перших що других..Окрім того чому в ЖЕці зарплата 1500,грн.ЛЕП -1300 грн. а вот Луцьктепло чомуь по 5000 ти.грн. не говорячи про керівництво....Хто дозволив втановлювати за гроші мітстян ЗП для них в такому розмірі...це всеж у вартості тарифів....!!!????А Киричуком повинні займатиь правоохоронці хабарники бо Романюк чи Укроп хіба що можуть пальчиком помагати..ну ну ну.....
лучанка до Киричук Показати IP 1 Березня 2016 08:55
Кажуть на Луцьктеплі зараз море вакансій, то все, певно, через високу зарплатню. Кого жаба душить , може піти і влаштуватись на роботу.
Ірина Таран Показати IP 29 Лютого 2016 19:18
Правильно, лучани повинні знати всіх гастролерів!
луцьктепло Показати IP 29 Лютого 2016 20:17
Всі ці підставні фірмочки належать кирику і К, і грошіосідали саме в їх кишені.
Не палиця, а так соб Показати IP 29 Лютого 2016 20:50
Прочитав уважно. Помічаю знайоме написання палицею по газетному паперу. Невже таке смачне Луцьктепло і ЗахідТЕГ, щоб Ігор цим зацікавився і передушив кисень усьому місту? Можна скавчати і про ціни і про МЯРа, але треба дивитись в корінь!
Анонім до Не палиця, а так соб Показати IP 1 Березня 2016 23:57
В тебе паранойя!
Дипломований поліщук Показати IP 29 Лютого 2016 21:20
Откаттінг солодка річ...
Ая Показати IP 29 Лютого 2016 21:26
Мені цікаво коли і Феміда "досягне" злочинців? Передчуваю, що нечисті руки мають слідчі і робітники судової системи. Вважаю теж, що за ці злочини крадії заслужили на не менше як 25 років увязнення і конфіскацію майна. Час вже раз перескочити всі перешкоди і суд має стати на захист народу.
Грім Показати IP 29 Лютого 2016 23:49
Романюк зробив усе, щоб наблизити собі імпічмент. На одній із сесій буде оголошено недовіру.
Луцик до Грім Показати IP 1 Березня 2016 07:29
Він для цього нічого не зробив. .Лучани зрозумійте це мінеральна вода яка не допоможе але і не зашкодить. АЛЕ ВИДОЇТЬ,ВЖЕ ВИДОЇВ,
стефко Показати IP 1 Березня 2016 06:44
Стаття чудова, але напрошується питання, ДЕ РЕЗУЛЬТАТИ ПЕРЕВІРОК? Хто і коли покараний за зловживання?! Це ж гроші громади!!!!!!!!
КУМ Показати IP 1 Березня 2016 08:29
Чергова"заказуха" .Всі і так здогадуються і давно,що ЛТ доводять до банкруцтва.Питання хто і коли приберуть до олігархічних лап.В когосьь є сумніви,хто прибере...Олігархат-це тупик,це шлях в нікуди.Якщо ми це не здолаємо,то....
Отто Показати IP 1 Березня 2016 09:05
Задля підтвердження факту проведення вищезазначеного аудиту можна було б розмістити і декілька фото цього звіту. Але певно цього не станеться тому, що ніякого аудиту ДКП "Луцьктепло" у псевдо- аудиторської фірми «Капітал-Аудит» НЕ ЗАМОВЛЯЛО. А як можна було провести аудит підприємства не будучи на самому підприємстві? Дас ист фантастишь!
Ліза Показати IP 1 Березня 2016 10:06
цікаво в кого строїли в хаті басейн. До правоохоронців, Чому ні Романюк Ні Киричук який носив та перераховував йому і собі гроші ще досі не арештовані. Що робить МВС, СБУ Прокуратура. Якийсь алкаш за 200 грн. вже б давно сидів, а ці накрали мільйони людських грошей і спокійно їздять по курортах морях і ні за що не відповідають.
Ліза Показати IP 1 Березня 2016 10:10
Де правоохоронні органи, чи вони в долі, скільки можна це терпіти, алкаша за тарілку холодцю в тюрму, А Романюк з Киричуком відпочивають і Ізраїлі на морях. Чому вони ще не арештовані.
Отто до Ліза Показати IP 1 Березня 2016 10:46
Коментатор, певно прихильник стаханівського руху, вирішив видати нагора подвійну норму коментів. Почому опіум для народу?
лучанин Показати IP 1 Березня 2016 10:40
Хтось знає,чому сьогодні в районі ЛПЗ відключили гарячу воду відразу в кількох багатоквартирних будинках?Телефонував в ЖЕК,так там сказали,що з наказу Луцьктепла відключили воду через борги мешканців.В "Луцьктепло" відповіли на дзвінок та пояснили,що вода відключена через проблеми з електропостачанням.Кому вірити?Якщо через борги-то чому немає індивідуального підходу до злісних неплатників?Чому моя сім'я має страждати через когось?Враховуючи теперішні тарифи ми і так ледве розраховуємось за комуналку,але боргу не маємо!!! Шановна владо,вельмиповажні "Луцьктепло",ви не боїтесь людського бунту?
вано до лучанин Показати IP 1 Березня 2016 10:49
так то ЖЕК відключив гарячу воду за борги мешканців, а не "Луцьктепло".
Ремонт Показати IP 1 Березня 2016 11:31
Сумнівними аудитори називають і ремонт екскаватора, який виконувало ПП «Форест-Україна», вартістю 229,565 тисячі гривень. Адже роботи також не були оформлені належним чином. А як оформити роботи належним чином, щоб вони не були "сумнівними".... мабуть тут виникає перш за все питання визначення реальної вартості робіт, або обсягів їх виконання...
*** Показати IP 1 Березня 2016 12:16
Ніде ближче аудитора не знайшлося? )))) "АУДИТОРСЬКА ФІРМА "КАПІТАЛ АУДИТ" Місцезнаходження юридичної особи: 69035, Запорізька обл., місто Запоріжжя, ПРОСПЕКТ ЛЕНІНА, будинок 170Б, приміщення 1 Єдиний засновник: ДЯДЮРА ІННА ГРИГОРІВНА Адреса засновника: 69057, Запорізька обл., місто Запоріжжя, Орджонікідзевський район, ВУЛ.ПЕРЕМОГИ, будинок 131-Б, квартира 47 Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 5000.00 Керівник: ДЯДЮРА ІННА ГРИГОРІВНА Дата та номер запису в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи: 20.12.2012
Оля до *** Показати IP 1 Березня 2016 14:00
по факту злодійства, звичайно ж, нічого сказати)))) от і шукаєте самі не знаєте чого, І все заради того шоб змінити тему
Коля до Оля Показати IP 1 Березня 2016 14:50
На злодієві шапка горить...
В продовження теми до *** Показати IP 1 Березня 2016 14:56
Стільки сумнівних операцій!!! Але 22 мільйонами не пахне і близько. Лопатою граніт на накопаєш. Такі з вас писаки. Не знаєте де шукати - не піартесь, бо нюху не маєте. Без тарифу в Луцьктепло не влізите. Вивчіть спочатку з чого складається 1 Гкал теплової енергії, там собака зарита. Але всі ж АУДИТОРИ-спеціалісти, їм за це гроші не платять.
укроп Показати IP 1 Березня 2016 20:24
все почалось з НЕЗАКОННОЇ прихватизації котельні на Карбишева яку потім Шиба і міскрада не відвоювали згідно Закону а останній суд начхав на Закон На жаль цей БЮТівський безпредел запустив механізм за яким прихватизують Луцьктепло і більшість лучан обалдіє від нових тарифів Ганьба олігофренам котрі черговий раз вибирають КОМУНЯК І БАРИГ
Заказушна стаття Показати IP 2 Березня 2016 09:51
По багатьом вказаним замовленням проводилось багато роботи, вкладався асфальт, ремонтували тротуари, проводився ямковий ремонт доріг....Аби автору за наклеп і брехню самому не прийшлось відповідати перед судом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus