USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.75 39.95
  • PLN 9.70 9.85

Чи варто боротися за Донбас, - боєць 51 ОМБ

19 Січня 2015 19:00
Він – той донеччанин, за якого варто боротися. З тої категорії українців, які попри глобальне та тривале зомбування, лишилися вірними своїм переконанням та своїй країні.

Його звати Ігор, він – з села Новомихайлівка Донецької області, був в полоні, допомагав Збройним силам України.

Спогадами про більш як піврічне перебування в зоні АТО поділився лучанин, військовий зведеної батальйонно-тактичної групи «Колос» колишньої 51 ОМБ.

ЧИТАТИ ПРО СПРАВЖНЮ ВІЙНУ 51-ОЇ БРИГАДИ

На питання, чи є за кого боротися там – на сході, боєць із впевненістю говорить «так!». Не зважаючи на безліч історій, які змушують думати інакше, його віра в український Донбас - непорушна.

«Якось літом ми їхали через Новомихайлівку – це 28 кілометрів від Донецька, на той час вона була підконтрольна Україні. Техніку нашу розмалювали в національні кольори – було добре видно, що це - ЗСУ. Один із мешканців побачив, що ми їдемо і вивісив у себе на будинку український прапор… Добре знаючи, як це небезпечно і що може за це бути.

Стало неймовірно приємно, бо ж місцеві всі ставилися з пересторогою. Не говорячи вже про зради і підстави.

Ми спинилися, схотіли познайомитися… А вони перше, що питають: у вас є що їсти?? А в нас є… Ми ще їм запропонували дати, якщо немає. Мали чим поділитися», - згадує лучанин.

На жаль, через три дні, каже військовий, прапора вже не було.

Також спинилися – розпитати, що сталося. Як розповіла його маленька донечка, чоловіка забрали в полон. «Тато в полоні… вже 7 днів. Його сусідка здала. Їхав на роботу в Донецьк, його і взяли на ДНР-івському блокпості», - поділилася тоді дитина.

«І вже потім я зрозумів, що те, що ми під’їхали до нього, що він вивісив український прапор, наразило його на небезпеку» , - каже боєць 51-ої.

Згодом, як стало відомо, Ігоря забрали рідні – заплатили викуп і визволили з полону.

«Якоїсь ночі я прийшов до нього, спілкувався з ним… І знаєш, що зробила ця людина? Він списав мені листків з 5 формату А4 - з обох боків - повністю із інформацією, де живуть сепаратисти, їх імена, хто і як стоїть на блокпостах. Перебуваючи в полоні, він отримав ці дані. Його били, над ним знущалися, і після цього всього він каже: я все одно за Україну.

Це означає, що людину не зламали! То чому туди не вертатися, не воювати за таких людей?», - запитує лучанин.

РОСІЯНИ І СЕПАРАТИСТИ НА ВІЙНІ - ЯКІ ВОНИ

Документацію, яку надав Ігор, боєць передав на той момент чинному своєму керівнику – Павлу Пивоваренку. «Я сказав, хто автор і дав йому його номер телефону…», - в очах військового прослідковується невимовний жаль.

«Зараз ідеться про те, що Пивоваренко – зрадник. Але тоді я йому вірив. І, виходить, своїм вчинком зрадив Ігоря. Я сподівався, отримана інформація піде вище – в СБУ тощо… Я хотів, щоб з ним працювали далі. І самого Ігоря я попередив про це…», - розповідає лучанин.

Наразі військовий «Колосу» має надію, що Ігор, як і більшість свідомих донеччан, виїхав за межі області. Щоправда, зв’язку з чоловіком не підтримує.

«Коли його забрали в полон – його продали свої ж. І зараз мені соромно йому дзвонити. Я боюся, що через Пивоваренка він не схоче зі мною говорити. Я впевнений, він думає, що я - ще той зрадник… Але я не готовий почути цього від нього. Здогадуватися – це одне, а почути – зовсім інше», - резюмує лучанин. Якби я побачив Пивоваренка вже зараз, я б його застрелив. Можливо, я неправий, можливо, я чогось не знаю. Але того, що мені відомо - достатньо».

ВОНИ КРИЧАТЬ: МИ ЗА ДНР, І ДОДАЮТЬ, ЩО УКРАЇНА ЇМ ВИННА

«Людям багато чого нарозказували, що ми їмо людей і тому подібне. Багато пенсіонерів нас здавало. Вони кричать, що за ДНР-ЛНР… і додають, що Україна їм винна. А що тобі винна країна, якщо ти її продав? В такому разі вже нічого не винна», - розмірковує військовий.

Розповідає він і про тамтешніх місцевих - молодих здорових хлопців, які в той час, коли їх населені пункти визволяли військові, вільно грали на майданчиках в футбол.

«Якось приїхали в Новомихайлівку, а вони… захекані від біганини в футбол підходять до нас і перше, що запитують: «какого х** вы сюда с оружием пришли? Я служил в ВДВ, я бы тебя порвал!» І це тобі говорить мешканець населеного пункту, який ти звільнив…Як реагувати на це?

Розумієш, що він тебе провокує, збираєш волю в кулак і не ведешся на цю провокацію. Ти пояснюєш толерантно, чому ти сюди приїхав… і на тому все закінчується», - говорить боєць 51-ої.

Все б нічого, продовжує він, але ми йдемо далі – визволяти нові території. А з таким місцевим населенням тил, по великому рахунку, лишається незахищеним. Це все не закінчиться доти – доки тамтешні не зрозуміють, що таке Україна і що їм потрібно.

Як ні, - війна триватиме довго.

Розмовляла Альона ТРОХИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus