USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

Як волинянам впоратися з високими тарифами на комуналку

2 Січня 2016 15:31
Питання енергозбереження є актуальною проблемою, про яку говорять як на державному, так і на побутовому рівні. Саме тому в Офісах розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» відкрили інформаційні центри з енергозбереження.

Тут надають усі необхідні консультації та організовують навчання, – повідомляють у прес-службі Фонду.

Так, в умовах стрімкого зростання комунальних тарифів перед більшістю українців постає питання – як не допустити суттєвого навантаження на сімейний бюджет. І чи не єдине раціональне рішення – підвищення ефективності використання та правильний облік енергоресурсів, які щомісяця споживаються кожною родиною.

Але недостатня мотивація з боку державних структур, недостатня інформаційна підтримка, недостатній досвід з фінансування проектів енергозбереження стримують розвиток цього напрямку.



«До Офісів розвитку кварталу часто звертаються голови ОСББ та мешканці будинків. Ми проводимо бесіди та розповідаємо їм, як ефективно економити», – розповіла Орися Залевська, працівниця Офісу розвитку кварталу.

Зазначимо, що необхідність в енергозберігаючому опаленні є особливо важливою, оскільки енергоресурси щороку стають все дорожчими. Тому члени ОСББ «Приватник» у Луцьку вирішили знайти для себе найбільш ефективне опалення будинку. Вони встановили ІТП по програмі «Сприяння розвитку ОСББ».

«Наш будинок взагалі не мав теплолічильника, минулий рік ми платили по загальних міських тарифах. На сьогоднішній день він працює в нас вже один місяць і ми можемо сказати, що більш як 50% ми маємо економії на теплі. Тобто за грудень місяць наша оплата буде складати 7:50 за 1 квадратний метр», – поділилася Раїса Байда, голова ОСББ.

Згідно з умовами програми, 70% фінансує місцевий державний бюджет, а решту самі мешканці. Для завершення монтажу їм не вистачило коштів і тому правління ОСББ звернулось за фінансовою підтримкою до Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

«Зверталися по тій причині, що не всі на сьогоднішній день в ремонтний фонд люди здали кошти і на даний час є боржники. Але за рахунок тих коштів, що нам виділив «Новий Луцьк» – фонд Ігоря Палиці, ми змогли так швиденько запустити і вже на сьогоднішній день ми маємо велику економію», – додала Раїса Байда.

Мешканці сподіваються на значну економію.

«Звичайно задоволені, тому що в умовах підвищення цих тарифів на газ, що це дасть нам якусь економію. Я думаю, що ми йдемо по тому шляху, правильному, не треба дарма відкривати вікна, скільки я тут живу – стільки відкривали», – розповів мешканець будинку Олександр.

Такої ж думки дотримуються члени ОСББ «Господар-Луцьк». Вони хочуть платити лише за спожиті ресурси і тому вирішили провести реконструкцію електромережі у будинку та встановити індивідуальні електролічильники.

«Оскільки в нас лічильник стояв на всіх один і ми всі платили сто кВт на людину. Це в теперішній час дуже дорого і ми вирішили трошки грошей зібрати і поставити кожному лічильник і тоді, скільки людина напалить – стільки заплатить.

Прийшла інфляція і не вистачило грошей, тоді ми звернулися в Фонд Ігоря Палиці, щоб він нам допоміг, і він не залишився байдужим», – своєю чергою, розповіла Любов Лінник, голова ОСББ.

Нині зрозуміло, що справлятися із високими тарифами мешканці будинків мають самотужки. Адже муніципальні гроші заледве перекривають витрати із енергозбереження для бюджетних закладів. Найкращий вихід – створювати ОСББ та самостійно ухвалювати рішення. Принцип «сам собі господар» як ніколи актуальний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 2 Січня 2016 16:38
на вулиці холодно, батареї ледь теплі, а плачу я за нормальне отоплення. ходимо вдіті - треба включати обігрівач - от тобі і економія. з такими цінами і опаленням - ніяка економія не поможе
Ірина Таран Показати IP 2 Січня 2016 16:40
Дуже актуальна тема, про яку люди отримують мало інформації
Тарас Чурило Показати IP 2 Січня 2016 16:42
А чому не ді\ так розхвалена Яценюком урядова програма з енергозбереження? А обіцяні кошти давно вкрали...
1234 Показати IP 2 Січня 2016 16:45
Яка процедура встановлення теплового лічильника,яка різниця між газовим лічильником,хто з цим стикався підкажіть
Лучанка до 1234 Показати IP 2 Січня 2016 19:29
Так, ми поставили тепловий лічильник. У нас два піїзди, поставили один лічильник. Це дуже велика робота.Спочатку замовили проект-це зробили нам у "Луцьктеплі".Туди зверніться з самого початку і вам все скажуть. Там найдешевше. Лічильник купували самі, через нову почту.Якої марки не знаю,бо не збирали збори.Спочатку дали по 700 грн, але по 300 повернули, нам держава повернула,а скільки також не скажу,бо не знаю. Підключали і ставили на баланс з "Луцьктепла". Різниця в платі колосальна більше 55 проц.
АС Показати IP 2 Січня 2016 18:22
В нас перенаселення на всіх не вистачає тепла...от і все-менше людей було раніше всім вистачало
Анонім до АС Показати IP 2 Січня 2016 19:33
Дійсно. Було якихось п'ятдесят мільонів, а за часи розквіту незалежності стало аж 40 мільонів.
ку Показати IP 2 Січня 2016 22:19
Як впоратися з високими тарифами? Є ВІДПОВІДЬ -СКАКАТИ ВИЩЕ, ІНТЕНСИВНІШЕ І БЛИЖЧЕ ОДИН ДО ОДНОГО І ТАК ІЗ ЗИМИ В ЗИМУ. І газ не треба буде ))))))))))
Анонім до ку Показати IP 4 Січня 2016 21:05
Написав ніби в муку пер...нув!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus