USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині найбільше радіації у грибах

5 Липня 2011 16:18
Серед продуктів харчування на Волині найбільшу кількість радіонуклідів акумулюють їстівні гриби, з яких на першому місці зелениці, рядовки, польські, моховики, найменш забруднені – опеньки, білі гриби, підосичники.
Такі дані навів провідний спеціаліст ДП «Маневицька радіологічна лабораторія» Віталій Деркач у газеті «Волинь-нова».
У лікарській сировині перевищення радіонуклідів, за його словами, спостерігається у багні, бруньках сосни, вересі, пагонах сосни.
Крім того, з проаналізованих зразків дичини перевищення допустимих рівнів забруднення виявлено у м'ясі косулі та кабана.
Серед ягід, стверджує фахівець, найчастіше забрудненою є журавлина, в чорницях трапляються лише поодинокі випадки перевищення допустимих рівнів.
Найчастіше радіоактивно забруднені дари лісу трапляються у Галузійському та Вовчицькому лісництвах Маневицького, Градиському та Городоцькому – Городоцького, Осницькому та Тельчівському – Колківського лісгоспів, Карпилівському та Клітицькому лісництвах – Камінь-Каширського лісгоспу, Білоозерському та Великоглушанському лісництвах Любешівського лісомисливського господарства.
Віталій Деркач каже, що не треба від грибів, лікарської сировини повністю відмовлятись. Проте слід об'єктивно оцінювати рівні їх забруднення, знати, на яких територіях їх можна заготовляти, від чого залежить інтенсивність накопичення радіонуклідів в тих або інших умовах.
До того ж, кажу він, потрібно знати, як понизити вміст радіоактивних елементів увсім тим, хто збирає, реалізує, переробляє і використовує дари лісу.
Наприклад, будь-яка технологічна обробка грибів – відварювання, промивання – зменшує вміст радіонуклідів у декілька разів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
гисть Показати IP 5 Липня 2011 16:42
ащо ми споживаемо всупер маркетах гриб привезений хто зна з видки то в них нима радиаций .
гисть Показати IP 5 Липня 2011 16:47
тут он за ягоди воюють миж селами в маневицькому райони що минти на розборки идуть а ви говорите за якусь радиацию в грибах .
вонючий мент Показати IP 5 Липня 2011 17:49
Гостю. Тебе, безязикого і безграмотного лемка, треба годувати тільки радіаційними грибами і ягодами.
wiking до вонючий мент Показати IP 5 Липня 2011 18:34
Хіба не видно, що він вже їх наївся і почалася мутація мови і пальців, якими він бє по клавіатурі.
гисть Показати IP 5 Липня 2011 21:35
тоби пид....треба по голови бити замись клавиатури ганд......
про гостя Показати IP 6 Липня 2011 09:17
та це певно азаров дописує...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus