USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Крим, Сирія і транзит газу Україною: що говорили Трамп і Путін у Гельсінкі

16 Липня 2018 21:48
16 липня у столиці Фінляндії Гельсінкі відбулася зустріч між президентом США Дональдом Трампом і президентом Росії Володимиром Путіним.

Лідери двох країн мали зустрітися тет-а-тет в Готичному залі Президентського палацу о 13:00, проте російський президент запізнився на годину. Відповідно, зустріч також почалася із запізненням і тривала дві години замість запланованих півтори.

ТСН зібрав заяви обох президентів за підсумками зустрічі, яку було проведено у дві фази: у закритому режимі віч-на-віч, під час якої компанію двом лідерам складали тільки перекладачі, і в розширеному форматі за участі глав зовнішньополітичних відомств.

Загалом президенти лишилися задоволеними самітом. Виходячи з Готичного залу, Трамп назвав зустріч із Путіним "гарним початком". Своєю чергою Путін на спільній прес-конфереції заявив, що перемовини з Трампом пройшли у "відвертій та діловій атмосфері".

Виступ Володимира Путіна

Російський президент заявив, що сьогодні Росія та США зіштовхуються з новими викликами. Зокрема, він перерахував криміналітет, екологічні, економічні проблеми та регіональні кризи. Путін додав, що хоче перевести контакти спецслужб на системну основу, та повідомив, що росіяни передали американцям "записку" з конкретними заходами щодо роззброєння.

Щодо регіональних конфліктів Путін визнав, що їхні позиції з Трампом не співпадають. Зокрема, він вважає, що в Сирії США і РФ повинні працювати над поверненням біженців до своїх домівок, які ті залишили під час військового конфлікту.

Також Путін заявив, що президент США Дональд Трамп наполіг під час переговорів на розведенні ізраїльських та сирійських військ в районі Голанських висот. "Після завершення остаточного розгрому терористів в південній зоні, ситуація на Голанських висот повинна бути переведена в повну відповідність угодам 1974 року про розведення ізраїльських та сирійських військ. Це дозволить повернути спокій на Голани, відновити режим припинення вогню між Сирією та Ізраїлем, надійно забезпечити безпеку держави Ізраїль", - заявив Путін.

Голова РФ відзначив роль Трампа у нормалізації ситуації з ядерною програмою КНДР та додав, що позиції Росії та США відрізняються стосовно ядерної програми Ірану.

Російський президент не оминув увагою й Україну. Він наголосив на "важливості добросовісного втілення Мінських угод", заявивши, що Вашингтон повинен тиснути на Київ щодо врегулювання військового конфлікту на сході України.

"Під час обговорення внутрішньоукраїнської кризи звернули увагу на важливість добросовісної реалізації Мінських домовленостей. США могли б рішучіше наполягати на цьому і налаштовувати українське керівництво на цю роботу", - сказав Путін.

Також очільник Кремля прокоментував закиди у втручанні Росії в американські вибори. "Мені довелося повторити те, что я говорив вже не один раз, зокрема і на особистій зустрічі з президентом, що Російська держава ніколи не втручалася і не збирається втручатися в американські внутрішні справи, зокрема у виборчий процес", - сказав Путін.

Також він відзвітував, що обговорив з Трампом відновлення зв'язків громадськості, та запропонував все вирішувати експертам і спеціалістам, які орієнтуються у двосторонніх стосунках.

Виступ Дональда Трампа

Трамп заявив, що наразі відносини між державами на найнижчій точці свого розвитку, але це нібито змінилось чотири години тому. Президент США додав, що конструктивний діалог відкриває шлях для миру та справедливості. Трамп готовий йти на політичний ризик, щоб ставити в пріорітет національні інтереси.

Президент США озвучив переконання, що Путін хоче покласти край ядерній програмі КНДР, та підтвердив, що Росія і США можуть відкрити канал зв'язку для спецслужб. Зокрема, Трамп зауважив, що обмін інформацією допоміг запобігти теракту в Петербурзі.

Трамп двічі подякував Путіну за перемовини.

Примітно, що під час свого вступного слова президент США жодного разу не згадав про Україну.

Відповіді на запитання журналістів

Відповідаючи на запитання журналіста агентства Інтерфакс, Трамп заявив, що США і Росія будуть конкурувати, що є позитивною оцінкою.

Путін запропонував Трампу впливати на регуляцію енергетичного ринку світу. Зокрема, він заявив, що Росія не зацікавлена у падінні і зростанні цін на нафту.

Також Путін запевнив американського колегу у готовності зберегти транзит газу через Україну після реалізації "Північного потоку-2" і продовжити контракт після 2019 року.

"Пан президент (Трамп) висловлював стурбованість у зв`язку зі зникненням транзиту через Україну. Я запевнив пана президента, що Росія готова зберегти цей транзит. Більш того, ми готові продовжити транзитний контракт, який закінчується наступного року, в разі врегулювання спору між суб`єктами господарювання в Стокгольмському арбітражному суді", - сказав Путін.

На запитання американських журналістів про втручання Росії у перебіг виборів-2016 у США Трамп заявив, що його команда справедливо виграла кампанію. "Не було змови. Я не знав президента (Путіна). Не було змови", - сказав він.

Путін у відповідь на це попросив надати докази такого втручання. Водночас він визнав, що хотів перемоги Трампа, оскільки той виголошував заяви про нормалізацію відносин з Росією.

Натомість, за словами Путіна, є докази того, що працівники спецслужб США допомогали штабу Клінтон у фінансуванні.

Також російський президент заявив, що у разі допитів росіян, Москва вимагатиме аналогічного кроку від Штатів - допитів представників американських спецслужб.

Говорячи про сирійську ситуацію, Трамп зазначив що військові США та РФ працюють краще за політиків. Путін своєю чергою закликав розширити гуманітарну операцію, щоб повернути з Йорданії, Туреччини та Ливану сотні тисяч біженців, що зменшить тиск на ці держави.

Путін звинуватив Джорджа Сороса у масових втручаннях.

Під час зустрічі Трамп наголошував Путіну на незаконності анексії Криму. "Ми провели референдум... Для нас це питання закрито", - заявив на це очільник Кремля.

Путін висміяв запитання журналістів, чи має Росія компромат на Трампа або його родичів, заявивши, що російські силовики не стежать за усіма поспіль. "Викиньте цю лузгу з голови", - сказав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
АНАТОЛЬ Показати IP 16 Липня 2018 22:44
Я в шоцi! Казали ж шо нiхто не буде з путлер ом зустрiчатися бо санкцii. I шо тепер
Справедливий Показати IP 16 Липня 2018 23:25
Зрозуміли, що ви означаєте для Росії і *партнерів*? Нічогісінько..... Просто, плацдарм для війни....
Анонім Показати IP 17 Липня 2018 01:27
Украінці самі себе загнали в ж....у, а зараз шукають винних, через кого ми так погано живем!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus