USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Луцький УКРОП звітує про зроблене

7 Червня 2016 16:09
Депутатська діяльність для багатьох волинян лишається чимось таким, що ніяк не пов’язане безпосередньо з їхнім життям. Утім таке сприйняття – викривлене. І винні в цьому переважно не ті, хто обирає. А ті – кого.

Депутати мають достатньо повноважень, та й покликані відстоювати інтереси своїх виборців. Принаймні таким є правильне та логічне трактування їхньої діяльності. Довести, що заявлена схема таки працює, а депутат справді доступний та відкритий для громади, взялася фракція «Українського Об’єднання Патріотів – УКРОП» у Луцькій міській раді.

З початку роботи – а це вже шість місяців – депутати фракції кажуть, мовляв, зосередили увагу як на загальноміських проблемах, так і на вузьких, що стосуються окремих мікрорайонів чи особистих проблем містян.

ФОРМУВАННЯ ФРАКЦІЇ «УКРОП» У ЛУЦЬКІЙ МІСЬКІЙ РАДІ

Луцьк поділений на 42 мажоритарні округи. Від кожного з них під час виборів до міської ради лучани обирали свого депутата. Представники політичної партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП» упевнено прийшли до перемоги: у 41-му виборчому окрузі перемогли саме вони. Одне слово, саме їм містяни висловили довіру.

Втім недолугий Закон «Про місцеві вибори», який поспіхом ухвалили напередодні, не дав можливості отримати мандати усім мажоритарникам. Так, депутатами стали 15 осіб із 41. Попри такий стан справ, обранці громади створили в раді найбільшу фракцію. Для порівняння, інші налічують максимум вісім членів.

Роботу в Луцькраді депутати розпочали в семи постійних комісіях.

ПІДТРИМКА ІНІЦІАТИВ МЕШКАНЦІВ

Ідучи в ногу з часом, особливу увагу укропівці приділяють ОСББ. Зокрема, завдяки їхній ініціативі з ОСББ Луцька зняли тягар фінансування ремонту ліфтів. Так, раніше ремонт ліфтів у комунальних багатоповерхівках робили за кошти міського бюджету, а в будинках, де створено ОСББ, – за кошти мешканців.Для того аби поставити в однакові умови мешканців комунальних будинків та ОСББ, підтримали співфінансування капремонту ліфтів в усіх будинках у пропорції 70 на 30%.

Ще одним кроком у цій сфері стало рішення звернутися до Кабінету міністрів, аби Уряд прийняв Постанову, що дозволила б безоплатно передавати у власність або користування прибудинкові території багатоквартирних будинків мешканцям незалежно від того, чи є в такому будинку ОСББ.

Такі зміни дадуть лучанам змогу розв’язати питання конфліктів із приводу незаконних забудов чи добудов на цих земельних ділянках та бути повноправними господарями на своїй прибудинковій території. Ще однією важливою ініціативою фракції став проект про створення вуличного комітету «Качалова 2015».

Зі слів автора рішення, депутата фракції «УКРОП» Микити Рабана, ідея комітету в тому, щоб створити представницький орган жителів вулиці для його оформлення як юридичної особи. Новостворена організація, своєю чергою, може більш активно слідкувати за благоустроєм, виявляти ініціативу та згуртовуватись навколо проблем свого мікрорайону.

Окрім цього, вперше у Луцьку змогли взяти на баланс міста частину приміщення, а не цілий будинок. Ідеться про помешкання лучан, які проживають у гуртожитку на проспекті Соборності, 3. Вони чотири роки намагалися приватизувати свої помешкання, але марно. Потому звернулися до заступника голови фракції «УКРОП» у Луцькій міській раді Микити Рабана. Як наслідок, на проблему звернули увагу й такирозв’язали. Не лишилися поза увагою двори і дороги. З ініціативи депутатів фракції до переліку прибудинкових територій та доріг, що будуть ремонтувати у 2016-2017 роках, включили понад 20 об’єктів у різних мікрорайонах міста.

ЮРИДИЧНА ДОПОМОГА

До своєї депутатської діяльності депутати додали й надання безоплатної юридичної допомоги. Цим опікуються Ігор Поліщук та Микита Рабан.

«Ми побачили, що лучани мають велику потребу в юридичній допомозі у багатьох галузях. Лучани знають, що я є головним юрисконсультом Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», адвокатом. Відповідно, приходячи на депутатський прийом, просять юридичної консультації. Здебільшого це пенсіонери, малозабезпечені та інші вразливі категорії. Тому й вирішили допомагати їм у рамках депутатського прийому», – розповідає голова фракції Ігор Поліщук.



Депутат розповідає: приміщення в історичній частині міста на вулиці Караїмській, 7, на щастя, не продали. Пропонували придабати його за безцінь. Утім завдяки позиції УКРОПу цього не сталося. Збережено й прибудинкову зелену зону по проспекту Молоді, 8а. Земельну ділянку поблизу колишнього «Мадагаскару» мали намір продати з аукціону під встановлення торговельного об’єкта.

КОМУНАЛЬНА СФЕРА МІСТА

Неодноразові проблеми з постачанням гарячої води, мільйонні кредити ДКП «Луцьктепло», борги із зарплат, протести робітників на КП «Луцьке підприємство електротранспорту» – такою невтішною є ситуація у комунальній сфері міста. Вона затягується і вочевидь її розв’язання невигідне комусь із владців.

Утім члени фракції «УКРОП» запропонували створити тимчасову контрольну комісію для того, аби з’ясувати проблеми ЛПЕ.

Наразі члени комісії вже зініціювали створення електронного квитка, що даватиме право на безоплатний проїзд в електротранспорті лише пільговикам, які проживають у Луцьку.

Окрім того, депутати внесли пропозиції щодо реструктуризації боргів та залучення додаткових доходів. Зокрема, керівництву ЛПЕ рекомендували звернутися до органів державної влади із заявами щодо реструктуризації заборгованості на загальну суму близько 11 мільйонів гривень. А для того, щоб залучити додаткові доходи на підприємство, пропонували ремонтувати на ЛПЕ транспортні засоби інших осіб та надавати інші оплатні послуги за допомогою ресурсу підприємства.

Подібну комісію створили для вивчення проблем на ДКП «Луцьктепло». У рекомендаціях пропонували інвентаризувати майно та звільнити посадовців, причетних до зловживань. Окрім того, в межах роботи комісії депутати дослідили акти виконаних робіт, яких насправді не виконували, а також виявили незаконні, самовільно збудовані об’єкти нерухомості, за які підприємство сплачувало земельний податок.

«Ми вивчили безліч найрізноманітніших документів. У тому числі я надав аудиторський звіт, який виявив масштаби зловживань, що відбувалися на підприємстві. Звіт показав, що ресурси використовували неефективно. Приміром, на автомобіль директора витратили стільки палива, що якби він справді стільки з’їздив, то близько 60% робочого часу проводив би в машині. Ми розуміємо, що це нереально. Результативними були й виїзні засідання: у котельні на вулиці Арцеулова, 3, де проводили капремонт, заявлені роботи в звітах не відповідали фактичним. За цим фактом буде проведено перевірку. Дослідили незаконно збудовані приміщення на земельних ділянках ДКП «Луцьктепло». Юристи підприємства оформлять на них право власності з метою подальшої реалізації або здавання в оренду для збільшення доходу підприємства», – наголосив Ігор Поліщук.

Окрім того, депутати від партії УКРОП виступили з ініціативою навести лад на ринках міста – створити комунальне підприємство, аби захистити права підприємців, щоби облспоживспілка не перевищувала своїх прав, тиснучи на них, а в міську казну надходили додаткові кошти. З цього приводу укропівці запропонували створити тимчасову контрольну комісію з питань врегулювання діяльності ринків.

Прикладом ефективності ідеї, кажуть в УКРОПі, є комунальний Калинівський ринок у Чернівцях, який щороку дає близько 80 мільйонів гривень надходжень.

Окрім того, депутати фракції наполягали на об’єктивному розслідуванні справ щодо розтрати 1,7 мільйона гривень на КП «Луцькводоканал» та можливих розтрат і зловживань при капітальному ремонті котельні на вулиці Арцеулова, 3.

Обранці громади також вимагали припинити практику проведення закупівель для озеленення Луцька, коли переможцем визнають приватну фірму, яка наймає в субпідряд КП «Парки та сквери м. Луцька», а різницю між отриманими коштами з бюджету та виплаченими вказаному підприємству забирає собі. Тобто це має такий вигляд: переможець тендеру не має потужностей, щоб самостійно виконати весь об’єм робіт, і наймає субпідрядника. А субпідрядником, до слова, стає комунальне підприємство, що програло тендер. За його посередництвом переможець отримає чверть суми, на яку було оголошено тендер. А це втрати міського бюджету.

ЛУЦЬКА СЕРЕДНЯ Й ДОШКІЛЬНА ОСВІТА: СИСТЕМА, ЯКУ ВАРТО ЗМІНИТИ

«Вертикальна» схема призначення керівників – це той метод, який давно працює в Луцьку. Міський голова призначає начальника управління освіти, той за погодженням з міським головою (забігаючи наперед, скажемо, що це не відповідає закону), – директорів шкіл та завідувачів дитсадків.

Така система, ясна річ, створює передумови для адміністративного тиску на керівників закладів. Натомість, пояснює депутат міської ради, член фракції «УКРОП» Борис Смаль, у Законі України «Про освіту» вказано інший порядок призначення. Тобто кандидатури керівників навчальних закладів, які є комунальною власністю, мають погоджувати під час сесії Луцької міськради, і аж ніяк не з міським головою. Відповідно, члени фракції «УКРОП» підготували проект рішення. Однак «вертикальну» схему призначення директорів зруйнувати не вдалося – не вистачило одного голосу та вочевидь депутатського, чи то мерського зацікавлення.

Ще одна гостра проблема комунальних закладів та установ – грошові внески.

Обранці громади вирішили запровадити механізм, згідно з яким внески у комунальні установи мали б надходити на відповідні рахунки, а їхнє використання стало б раціональним та прозорим. Укропівці розробили проект рішення для ухвалення змін під час сесійного засідання. Втім такі новації у міській раді не запровадили, адже не вистачило кількох голосів депутатів, аби рішення набуло чинності.

Замість свинини у дитсадки – жир, сало та обрізки

Укропівці звернули увагу громадськості й на постачання неякісного м’яса в дошкільні навчальні заклади Луцька, невідповідність якого санітарним вимогам підтвердили перевірки. Більше того, правоохоронці вимагали розірвати договір з постачальником м’яса, але до них не дослухалися.

«Нам стало відомо, що підприємець постачав замість свинини жир, сало та обрізки, а яловичину – зовсім ні. Своїми діями підприємець наражав на небезпеку дітей, нехтував їхнім здоров’ям, а можливо, й життям», – розповідає Ігор Поліщук.

Він додає, що депутати від УКРОПу неодноразово зверталися до міського голови з цього приводу, проте градоначальник усе заперечував та відмовлявся вживати будь-яких заходів.

«Пізніше в межах спеціальної перевірки в 25 навчальних закладів відібрали зразки м’яса, що його постачав цей же підприємець. Результати дослідження встановили, що в 19 ДНЗ такі зразки не відповідають вимогам ДСТУ як за зовнішнім виглядом, так і за мікробіологічним складом. Крім того, визначили, що м’ясо не постачали в тих обсягах, які було вказано у тендерному договорі.

На моє здивування, управління освіти знову уклало договір із цим же підприємцем. А міський голова каже, що все гаразд»,дивується депутат.

РОБОТА ЗАДЛЯ НАПОВНЕННЯ БЮДЖЕТУ

Мільйони гривень уже недоотримав міський бюджет через відсутність чіткого та прозорого механізму звільнення від сплати внесків у розвиток міста від тих підприємців, які забудовують територію Луцька. Так, згідно із нинішньою схемою, отримуючи дозволи на будівництво, підприємці сплачують у бюджет міста певний відсоток вартості проекту в залежності від виду біудівництва. Утім внесок може бути зменшений на суму так званих поліпшень, які здійснюють забудовники (каналізація, облагородження території, благоустрій тощо).

«Коли ми «даруємо» гроші з міської казни, звільняючи підприємця від сплати, то маємо бути впевненими в тому, що роботи щодо поліпшень, які виконав забудовник, є якісними та справді коштують стільки, скільки вказано у документах. На жаль, порядок досі не розроблено. З цього приводу міський голова казав, що над ним працюють, а потім, мовляв, розроблення такого документу взагалі непотрібне. Натомість ми й надалі не будемо підтримувати питання безконтрольного звільнення забудовників від сплати внесків у розвиток інфраструктури міста, адже це суперечить інтересам міста та громади», – пояснює ситуацію Ігор Поліщук.

Як приклад пригадаємо минулорічний гучний випадок, коли в експлуатацію вводили ТРЦ «Порт City»: сума, від якої звільнявся забудовник, становила близько восьми мільйонів гривень.

«Утім ми почали з’ясовувати усі обставини й за фактом суму зменшили на чотири мільйони гривень. Ці гроші надійшли в міський бюджет», – додав голова фракції.

З його слів, ефективності вдається досягати завдяки тому, що кожен із депутатів має певний профіль роботи, за нього він і відповідає.

«Кожного з нас обрала громада, і в її інтересах ми працюємо. Це є нашою спільною ідеєю, навколо якої ми об’єднані», – резюмує Ігор Поліщук.

Довідково:

За час функціонування УКРОПу в місті депутати розробили 10 проектів рішень. Озвучили 68 запитів та подали 294 звернення, - всього 362 документи депутатського реагування.

За півроку обранці громади прийняли 1198 виборців із пропозиціями та скаргами.

Тематика депутатських запитів та звернень УКРОПу стосується проблем лучан у сфері житлово-комунального господарства, транспортної галузі міста, діяльності ринків, комунальних підприємств, проблем та потреб комунальних закладів та установ, протидії корупції, розкрадання та махінацій у діяльності комунальних підприємств та посадових осіб Луцької міської ради, освітньої галузі, надходження та розподілу коштів міського бюджету, проблем здійснення конкурсних та позаконкурсних закупівель за кошти міського бюджету, проблем людей з особливими потребами, порушення прав та законних інтересів громадян тощо.

Гліб ВОЛОДИМИРОВИЧ

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Анатоль_ Показати IP 7 Червня 2016 16:22
Я поважаю УКРОП!!! Молодці!!!
ввв до Анатоль_ Показати IP 9 Червня 2016 21:52
Це такий жарт , на рахунок поваги ? Чи також проплачений волинським олігархом ?
SS Показати IP 7 Червня 2016 16:30
Потрібно укропу людей на мітиги та акції протесту виводити блокувати злочинну владу парк на генделик романюк перетворює і все місто
ЫЫ до SS Показати IP 8 Червня 2016 16:52
А А хіба не депутати міськради голосують по парку? я вважаю мер не має повноважень
Вася Показати IP 7 Червня 2016 16:36
Видно, що не просижують штани у раді, хоча можна було б краще.
Так як і всі Показати IP 8 Червня 2016 09:59
Бла-бла-бла. Звернулись, запропонували, створили комісію, а де реальні результати?
123 до Так як і всі Показати IP 8 Червня 2016 10:40
Читай уважніше. Все там є.
Луцьк Показати IP 8 Червня 2016 13:10
А чому інші не звітують? Нема чим?
До 123 Показати IP 8 Червня 2016 14:10
Де коменти?
Анонім Показати IP 8 Червня 2016 14:51
Так що вони зробили ? Всетаки ? Хоть щось конкретно !!!
Читай до Анонім Показати IP 8 Червня 2016 16:40
1. Не дали Яковлеву продати за безцінь приміщення на Караїмській, 7. 2. Зберегли зелену зону на Молоді. 3. Допомогли людям приватизувати кімнати в гуртожитку. 4. Вирішили питання з ремонтом ліфтів в ОСББ. 5. Ініціювали комісії по Луцьктепло і ЛПЕ. 6. І т.д.
редакції Показати IP 9 Червня 2016 10:30
самі для сбе відзиви фільтруєте, все таки потрібно реальну ситуацію висвітлювати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus