USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Українським школам надрукували російські букварі

18 Травня 2011 10:18
Генеральна прокуратура виявила низку порушень у діяльності Міністерства освіти щодо забезпечення шкіл підручниками. Так, букварів російською мовою надруковано на 65 тисяч примірників більше від потреби. Натомість українською мовою букварів випущено на 83,4% менше.

Згідно з листом заступника генпрокурора Віктора Занфірова, у Міністерстві освіти не забезпечено належне виконання повноважень щодо випуску підручників та посібників для школярів, - пише ТСН.

Відповідна інформація міститься у відповіді на ім'я віце-спікера Миколи Томенка.

Так, загалом у 2010 році держзамовлення з видання підручників та навчальних посібників не виконано у кількості 171 тисячі примірників.

Випуск окремих підручників розпочато лише після 1 вересня 2010 року. Як наслідок, навчальну літературу для учнів 2, 5 та 10 класів доставлено із запізненням.

За даними Генпрокуратури, держзамовлення з підручників було сформовано неналежно, а пропозиції освітніх закладів щодо реальної потреби регіонів не враховувалися.

Зокрема, на 86,4 тисяч екземплярів більше від замовлень регіонів надруковано підручників "Вступ до історії України" для учнів 5 класів.

Проте підручників для учнів 2 класів замовлено та надруковано тільки 40,5% від фактичної потреби.

У команді Табачника стверджують, що такі проблеми були завжди.

"Ця ситуація повторюється рік у рік, так було й при Кремені, і при Вакарчуку. Не було ні одного міністра, при якім вчасно розвезли би книги", - сказав Максим Луцький.

За його словами, сама процедура закупівлі підручників неправильна. Вона прив'язана до бюджетного процесу в країні.

"Спочатку в бюджеті затверджується сума на наступний рік на друк підручників. Потім Міносвіти оголошує конкурс авторів підручників, який триває місяць, далі конкурсна комісія відбирає переможця, потім - тендер на визначення тих, хто буде друкувати підручники, який триває два-три місяці. Потім - друк підручників, а потім - розвезення в обласні управління освіти", - розповів Луцький.

Щодо друку букварів російською мовою більше від потреби, то, за словами Луцького, "політичного підтексту тут немає".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
хорвaт Показати IP 18 Травня 2011 10:33
ничого стрaшного.Лишни буквaри бидлу в Крим и Донeцьк пeрeдaдуть .Будуть зaмисть хлибa йисти.Им всeривно.Головнe що росийськи
Мішка Показати IP 18 Травня 2011 10:49
шановний "хорват" в нашій країні демократія, батьки за бажанням можуть віддати дитину до будь-якої школи з будь-якою мовою викладання...
aleks Показати IP 18 Травня 2011 11:53
Шановний"мішка".В нашій країні є ще крім рос.шкіл школи з іншою,наприклад,франц. чи англ.мовою навчання? Це совковий варіант. Яке бажання батьків? Немає вибору в такій системі совкової освіти,як пропонує ПР.
Роман Показати IP 18 Травня 2011 13:51
Середня освіта, за рахунок держави повинна бути на державній мові. Крапка
Роман Показати IP 18 Травня 2011 15:52
Мову ворогів, треба знати досконало! Але тут перебор, Табачника на мило!
невідомий Показати IP 18 Травня 2011 16:18
вони геть аху... наху..... нам ті москальскі букварі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus