USD 39.80 40.08
  • USD 39.80 40.08
  • EUR 39.80 40.08
  • PLN 9.85 10.00
Профіль користувача
gzgzgxhjskzzk
Дата реєстрації: 1 Березня 2017 20:37
Коментарів: 0
Відповідь юриста:
Доброго дня! Звісно, ДВС може встановити дані про перетин кордону Вашим чоловіком. Для цого виконавець, який веде Вашу справу, повинен скерувати відповідний запит до Головного центру обробки Спеціальної інформації Державної прикордонної служби України за адресою: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. (Про те, що держоргани мають скеровувати подібного змісту запити саме сюди слідує із листа Держприкордонслужби N 0.234-3476/0/6-13 від 23.04.2013 р.).
Відповідь юриста:
Доброго дня! Якщо виконавче провадження не закрите, то в таком випадку додаткових заяв про його відкриття писати не потрібно. Слід лише зажадати від державного виконавця або щоб він встановив наявність у колишнього чоловіка в Україні якогось майна, наприклад нерухомого, і вжив заходів до звернення на нього стягнення для покриття аліментних зобов'язань. Або щоб державний виконавець ініціював перед судом питання про оголошення колишнього чоловіка у розшук.
Відповідь юриста:
Доброго дня! У цій ситуації, першою чергою, Вам слід вирішити принципове питання: чи будете розраховуватись з банком, чи не будете повертати йому кредит. В першому випадку існує певний тактичний алгоритм, який тут я деталізовувати не буду. Однак для Вас це грозить негативною кредитною історією та перспективою надалі ніколи не отримати кредит, а також існуванням рішення суду за яким з Вас стягнуті кошти, і спроби державних виконавців чи колекторів отримати від Вас заборгованість. Однак, якщо офіційно за Вами незареєстроване майно (як рухоме, так і нерухоме), коштів з Вас ніхто не стягне. Якщо ж вирішили повертати кредит - тоді слід спробувати домовитись із банком, та все одно його продовжувати сплачувати, звісно в ідеалі офіційно обумовивши посильний для Вас варіант погашення заборгованості. Однозначно можу сказати, що не приватизований будинок банк у Вас ніколи не забере.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Звісно в цьому випадку Ви маєте право на отримання пені за несплату аліментів відповідно до ст. 196 Сімейного кодексу, якою передбачено, що при виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. Повірте, в цій ситуації Вам краще звернутись до юриста, який допоможе фахово скласти відповідний позов до суду, і стягнути недоплачені кошти. Зекономите час та ресурси.
Оксана: Добрий день! Я вже отримала документи із суду по судовій справі та буду подавати документи для стягнення аліментів по Договору між Україною та Угорською республікою про надання цивільної правової допомоги. Також згідно статті 195 Сімейного кодексу України можна за допомогою міжнародних договорів про надання правової допомоги встановити його заробіток за кордоном і перерахувати заборгованість в Україні.

Ось текст статті:

Стаття 195. Визначення заборгованості за аліментами, присудженими у частці від заробітку (доходу)

1. Заборгованість за аліментами, присудженими у частці від заробітку (доходу), визначається виходячи з фактичного заробітку (доходу), який платник аліментів одержував за час, протягом якого не провадилося їх стягнення, незалежно від того, одержано такий заробіток (дохід) в Україні чи за кордоном.

2. Заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

У разі встановлення джерела і розміру заробітку (доходу) платника аліментів, який він одержав за кордоном, за заявою одержувача аліментів державний виконавець, приватний виконавець здійснює перерахунок заборгованості.

3. Розмір заборгованості за аліментами обчислюється державним виконавцем, приватним виконавцем, а в разі виникнення спору - судом.

{Стаття 195 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2677-VI від 04.11.2010, № 1404-VIII від 02.06.2016; в редакції Закону № 2037-VIII від 17.05.2017}

Підкажіть, будь ласка, які механізми щодо встановлення доходів колишнього чоловіка згідно цієї статті.

Також підкажіть, будь ласка, де отримати довідку стосовно виконання частини рішення або невиконання рішення на території України (додаток 3). В інструкції щодо виконання рішення суду України за кордоном пише, що потрібно отримати в суді, а в самому суді кажуть, що в у виконавчій службі.
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! Розпочну з останнього. Довідку стосовно виконання частини рішення суду або невиконання рішення на території України свід отримати у виконавчій службі, оскільки саме цей орган в Україні здійснює примусове виконання судових рішень.

Порядок отримання відповідної інформації та виконання інших доручень на виконання чинних міжнародних договорів України з питань надання правової допомоги в цивільних справах визначено в Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженій наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України від 27 червня 2008 року № 1092/5/54. Відповідно пункту 1.8 розділу І Інструкції головні територіальні управління юстиції взаємодіють з іноземними компетентними органами з питаннь надання міжнародної правової допомоги в цивільних справах через Міністерство юстиції України, яке відповідно до положень міжнародних договорів є центральним органом України з питань надання міжнародної правової допомоги в цивільних справах.

Відповідно, таким шляхом має піти державний виконавець, котрий здійснює виконання рішення суду щодо стягнення на Вашу користь аліментів: підготувати відповідний запит до компетентних органів Угорської республіки на отримання даних про отримувані в цій країні доходи боржника, який подати через Міністерство юстиції України.
Оксана: Добрий день! У 2001 році було винесено рішення суду про стягнення аліментів. На підставі даного рішення було видано виконавчий лист і стягнуто по ньому у 2001-2002 рр. аліменти. Згодом платник аліментів часто змінював роботу і сплачував аліменти щомісяця, але на власний розсуд, не виконуючи рішення щодо сплати 25% кожного місяця від доходів, тобто набагато менше. Врешті цей виконавчий лист було втрачено і в квітні 2013 року я отримала його дублікат і державна виконавча служба почала стягувати виплати. Але до цього часу 3 роки 8 місяців, працюючи на одному заводі платив набагато менше аліментів, ніж мав офіційно по рішенню суду.
Мене ось таке цікавить, за який період можна розрахувати заборгованість? Тільки за 3 роки чи 3 роки 8 місяців?
Бо у статті 194 СКУ так пише:
Стаття 194. Стягнення аліментів за минулий час та заборгованості за аліментами
Аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за три роки, що передували пред’явленню виконавчого листа до виконання.
Якщо за виконавчим листом, пред’явленим до виконання, аліменти не стягувалися у зв’язку з розшуком платника аліментів або у зв’язку з його перебуванням за кордоном, вони мають бути сплачені за весь минулий час.

Просто трохи не розумію статтю...
Вперше виконавчий лист пред'явлено у 2001 році і частково виконано, потім був втрачений, виданий дублікат і знову пред'явлений у 2013 році...
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! У цьому випадку мається на увазі останнє пред'явлення виконавчого листа до виконання. Тобто не більше ніж за 3 роки, рахучи їх назад від моменту його пред'явлення до виконання у 2013 році, тобто за період від певного числа 2010 року до відповідної дати 2013 року, коли було пред'явлено у виконавчу службу такий виконавий лист.
Оксана: Добрий день! 1. У 2001 р. судом було винесено рішення про стягнення аліментів в розмірі ¼ частки всіх видів його заробітку, але не менше ½ частини неоподатковуваного мінімуму, щомісячно, до повноліття дитини. Колишній чоловік протягом червня 2006-червня 2008 рр. офіційно працював, отримував зарплату протягом червня 2006-серпня 2007 мінімальну або трішки більше. Аліменти сплачував менше мінімальних (на той час не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку) на власний розсуд (на той час виконавче провадження перебувало в архіві з невідомих причин і він цим користувався). Мене цікавить, чи можна розрахувати за той період заборгованість, якщо він платив аліменти менше мінімальних згідно закону (при цьому згідно рішення суду мав платити не менше ½ частини неоподатковуваного мінімуму)? Як це юридично правильно обгрунтувати?
2. Тепер колишній чоловік офіційно не працює та перебуває за кордоном і знову сплачує аліменти менше мінімальних. Згідно закону виконавець має право провести розрахунок заборгованості згідно середньої заробітної плати по даній місцевості. Інформація з Головного управління статистики є тільки по травень. Як тоді розрахувати заборгованість за червень-липень цього року?
Перейти до питання
Відповідь юриста:
Доброго дня! За червень-липень цього року державний виконавець має провести розрахунок заборгованості згідно середньої заробітної плати по даній місцевості. Про це слід подати йому відповідну письмову заяву, на яку має бути реагування у вигляді проведення розрахунку заборгованості як очікуєте. А дитина ще не досягла повноліття, якщо рішення суду було в 2001 році?
Відповідь юриста:
Так, можна розрахувати таку заборгованість. Це має зробити виконавча служба. Можете і самі, якщо розумієтесь на розрахунках, або залучити стороннього фахівця. І за цей період з нього можна стягнути пеню. Відповідно до ч. 1 ст. 196 СK України та роз’яснень Пленуму Верховного Суду України, викладених у п. 22 постанови від 15 травня 2006 р. № 3 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів", при виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. При цьому тут не буде позовної давності.
Система Orphus