USD 39.63 40.00
  • USD 39.63 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86
Профіль користувача
ТЕТЯНА
Дата реєстрації: 25 Травня 2015 11:59
Коментарів: 0
Відповідь юриста:
Для початку слід письмово звернутись із заявою у ДельтаБанк, долучивши копію квитанції про здійснення переказу через Укрпошту, і дочекатись письмової відповіді. Якщо банк письмово підтвердить, що такі кошти від Вас не надходили, слід звернутись із заявою до керівництва обласного відділення Укрпошти для проведення ними службового розслідування з цього приводу. Якщо Ви заплатили кошти, і вони не зараховані не з Вашої вини, переживати не слід. Рух коштів буде відслідковано, і їх так чи інакше буде зараховано на погашення кредиту.
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Найкращим варіантом в цій ситуації з огляду на юридичний захист для Вас буде оформити договір оренди з правом викупу квартири, який слід буде посвідчити нотаріально. Така конструкція юридичного оформлення запитуваної ситуації відповідатиме її дійсній суті.
Відповідь юриста:
Доброго дня!

У юридичній практиці під відновленням документа найчастіше розуміється отримання його дубліката. Як зазначено в листі Державної реєстраційної служби від 15.01.2013 р № 12-06-15-13, «чітке визначення терміна "дублікат" в чинному законодавстві відсутнє, проте з практики застосування термінів, слів та словосполучень у юриспруденції дублікатом є другий примірник документа, який має таку ж юридичну силу, як і оригінал. Тобто дублікат документа повинен містити ті ж відомості, що й оригінал документа. Фактично видача дубліката полягає у відтворенні тексту документа, дублікат якого видається, яке спрямоване на відновлення такого документа при неможливості використання останнього з певних причин». ДСТУ 2732: 2004 "Діловодство та архівна справа" дає наступне визначення: дублікат оригіналу - повторно оформлений службовий документ для використання замість втраченого або пошкодженого оригіналу, що має таку ж юридичну силу.

Державна реєстраційна служба України у загадноми листі вказує, що "за загальним правилом, у разі втрати або псування документа лише суб'єкт, що видав такий документ, може видати його дублікат". Виходячи з цього, для Вас буде доцільним звернутись до нотаріуса, який видав Вам зіпсоване свідоцтво, для відновлення правовстановлюючого документу. (Або до державної реєстраційної служби).
Відповідь юриста:
Строк оскарження результатів атестації працівників, у відповідності до Кодексу законі про працю – три місяці (ч. 1 ст. 233 КЗпП передбачає, що працівник може звернутися з заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільнення - в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки).

Обласна фередрація профспілок не видає приписи, тому, відповідно, він і не є вагомим. Щодо обов'язковості висновків атестаційної комісії для керівника, то це залежить від посади, характеру роботи і виду організації. Якщо це приватна організація - то не обов'язкові. В іншому разі треба розбиратись в кожному окремому випадку.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Обмежувальних строків для переоформлення спадщини після її прийняття немає. В принципі можна споачатку переоформити пай, а потім іншу спадщину (це слід буде погодити із нотаріусом). За переоформлення таких документів Вам слід буде оплатити послуги нотаріуса.

Відтепер з 3 грудня 2014 року спрощується сама процедура оформлення спадщини, скасовується обов’язкова оцінка майна, а головне – для близьких родичів (діти, чоловік чи дружина, батьки) скасовується проведення оцінки спадкового майна, а відповідно і оподаткування такої спадщини. І що вважливо, це стосується як мешканців села, так і мешканців міста.

Щодо витрат:

Державне мито за видачу свідоцтва про право на спадщину 34 грн. (2 неоподаткованих мінімуми доходів громадян відповідно до підпункту «ж» пункту 3 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» № 7-93 від 21.01.1993 р.)

Бланк свідоцтва про право на спадщину 6 грн.

Проведення перевірки інформації про наявність або відсутність посвідченого заповіту і спадкового договору або заведеної спадкової справи та виданих свідоцтв про право на спадщину з видачею витягу або інформаційної довідки.

(При заведенні спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту) 51 грн.

(підпункт 3.4 Наказу Міністерства юстиції України № 1810/05 від 07.07.2011 р.)

Формування у Спадковому реєстрі одного реєстраційного запису про видачу свідоцтва про право на спадщину або його дубліката з видачею про це відповідного витягу.

51 грн.

(підпункт 3.3 Наказу Міністерства юстиції України № 1810/05 від 07.07.2011 р.)

Плата за здійснення під час вчинення нотаріальної дії одного пошуку нотаріусами відомостей про зареєстровані речові права, їх обтяження на об’єкт нерухомого майна у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

68 грн.

(пункт 1 Наказу Міністерства юстиції України № 1994/5 від 29.12.2012 р.)

Державне мито за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно(тобто плата за внесення запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно).

119 грн.

(7 неоподаткованих мінімумів доходів громадян відповідно до підпункту «х» пункту 6 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» № 7-93 від 21.01.1993 р.)

Надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у формі витягу.

120 грн.

(Постанова Кабінету Міністрів України № 1204 від 21.11.2012 р.)

Видача витягу з Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

(Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна. Це передбачено підпунктом 4.15 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України)

34 грн.

(Додаток до Постанови Кабінету Міністрів України № 830 від 05.07.2004 р.)

ВСЬОГО:

483 грн.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Можливо. Для цього потрібно пояснити нотаріусу про досягнуті домовленності щодо поділу спадщини, та, згідно зі ст. 1267 Цивільного кодексу України, пункту 230 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, укласти договір про поділ спадкового майна між спадкоємцями.

І, за станом на сьогодні, можливо оформити спадщину в сільській раді.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Кажучи як є, це питання не юридичне, а стосується підтримання нормального психологічного клімату у вас на роботі. Тому рекомендую зберегти та продовжити підвищувати хорошу психологічну атмосферу на роботі, не дивлячись на такий випадок. Якщо до такої крадіжки причетний хтось із "своїх", з великою вірогідністю це в подальшому стане відомо (якщо не на цьому випадку, то на іншому). Поліція робитиме свою справу, відповідно (відбитки пальців, допити, аналіз камер відеоспостереження (за наяності таких), а Вам, своєю чергою, слід буде лише надати правдиві покази поліцейським.
Відповідь юриста:
Доброго дня. П. 2 частини другої ст. 42 КЗпП визнає переважне право на залишення на роботі за особами, у сім'ї яких немає інших працівників із самостійним заробітком. Оскільки мова йде про сім'ї, перевага не повинна визнаватися за особами, які проживають одиноко, без сім'ї.

Наявність у сім'ї інших осіб з самостійним джерелом доходів, які не належать до категорії заробітку (наприклад, пенсіонерів), при буквальному і формальному тлумаченні п. 2 частини другої ст. 42 КЗпП не позбавляє працівника переваги на залишення на роботі, тому що в цьому випадку в сім'ї все одно відсутні інші працівники з самостійним заробітком. Тільки методом історичного тлумачення п. 2 ст. 42 КЗпП можна визнати такими, що не мають переважного права на залишення на роботі при звільненні за п. 1 ст. 40 КЗпП працівників, у сім'ї яких інші члени є підприємцями, які мають доходи від підприємницької діяльності. Дійсно, при встановленні цієї переваги на залишення на роботі в 1971 році при прийнятті чинного нині Кодексу законів про працю такого соціального шару як підприємці в країні не було. Зараз вони з'явилися. І надавати переваги на залишення на роботі працівникам, у сім'ї яких немає інших працівників із самостійним заробітком, але є підприємці, які мають доходи, суперечило б змісту п. 2 ст. 42 КЗпП.
Відповідь юриста:
Добрнго дня! За дублікатом документу слід звернутись до того органу, який видав загублений документ. Якщо це орган місцевого самоврядування - то до нього, якщо нотарісу - відповідно до нотаріуса. І на сьогодні доволі легко прояснити, яким саме документом посвідчується право власності на певну нерухомість з огляду на відкритість електронного реєстру нерухомості.
Відповідь юриста:
Перелік документів необхідних для оформлення договору купівлі-продажу будинку:

Для продавця:

1. Паспорт та ідентифікаційний код.

2. Правовстановлюючий документ на будинок (один з нижченаведеного переліку): реєстраційне посвідчення на право власності, свідоцтво на право власності, свідоцтво на право на спадщину, нотаріально посвідчені договір міни, договір дарування, договір купівлі-продажу тощо.

3. Технічний паспорт.

4. Витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно (якщо воно було придбане після 7.02.2002 р.).

5. Витяг з реєстру прав власників на нерухоме майно, виданий БТІ (дійсний на протязі 3-х місяців з моменту видачі).

6. Довідка про склад сім’ї та прописку по формі № 3.

7. Якщо співвласниками або зареєстрованими в будинку є малолітні та неповнолітні діти віком до 18 років — рішення опікунської ради виконавчого комітету за місцем реєстрації дитини про згоду на продаж будинку.

8. Нотаріально засвідчена згода чоловіка/дружини на відчуження будинку, якщо будинок належить одному з подружжя на праві приватної власності, паспорт та ідентифікаційний код чоловіка/дружини, свідоцтво про шлюб. Згоди не потрібно у випадку, коли будинок не є спільною власністю подружжя і набутий шляхом приватизації (до 21 січня 2011 року), на підставі договору дарування, отримання свідоцтва на право на спадщину по заповіту чи за законом.

9. Незалежна експертна оцінка будинку.

10. Державний акт на право власності на земельну ділянку.

11. Довідка про нормативно-грошову оцінку земельної ділянки (відділ держкомзему).

12. Довідка про відсутність або наявність обмежень на земельну ділянку (відділ держкомзему).

13. Витяг із поземельної книги.

14. Експертна оцінка земельної ділянки.

15. У випадку продажу частини будинку – нотаріально посвідчена відмова інших співвласників будинку від привілейового права купівлі.

Для покупця:

Паспорт та ідентифікаційний код.

Нотаріально засвідчена згода чоловіка/дружини на купівлю будинку, паспорт та ідентифікаційний код чоловіка/дружини, свідоцтво про шлюб.

Такий договір посвідчується натаріусом. І питання ціни слід дізнаватись в нього.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Такі норми визначаютья в кожному населеному пункті рішеннями органів місцевого самоврядування.
Відповідь юриста:
Доброго дня! В цьому випадку, щоб Ви себе перестрахували, буде правильно укласти договір купівлі-продажу з відстрочкою платежу, в якому передбачити, що право власності в покупця на вказаний будинок виникне з моменту проведення повного розрахунку за нього. Так це виглядатиме правильно, і забезпечить Ваші інтереси на випадок подальшої недобросовісної поведінки покупця.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Вам спочатку треба набути право власності на такий будинок, і лише після цього власники вирішуватимуть питання надання дозволу на прописку в будинку інших осіб, зокрема невістки, оскільки реєстрація місця проживання здійснюється за згодою власника житла. Домова кника тут не вирішує питання.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Певно, маєте на увазі строковий трудовий договір. Це такий договір, який по-суті є трудовим, на нього поширюються норми трудового законодавства, однак період його дії обмежений строком, на який його укладено. За цим договором відбуваються відрахування в пенсійний фонд, та відраховуються податки. Щодо реєстрації такого договору, то це залежиться із ким він укладений: якщо із фізичною особою-підприємцем, тоді він реєструється в центрі зайнятості, якщо із юридичною особою, тоді десь окремо у якійсь державній установі його реєструвати не потрібно, його облік здійснюється згідно внутрішньої документації підприємства.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Відразу зауважу, що Ви можете відмовитись лише від спадкування всієї Вашої частки, а не лише від частини спадщини, яка входить до Вашої частки. Якщо Ви знаходитесь в іншому місті, таку заяву слід посвідчити у місцевого нотаріуса і надіслати до нотаріуса, який веде спадкову справу.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Сума судового збору обчислюється в залежності від категорії справи і суду, до якого подається позов у відповідному відсотковому розрахунку від прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого в Україні станом на перше січня відповідного року, в якому сплачується судовий збір (в цьому році такий мінімум становить 1600 грн.). Ставки судового збору визначені у ст. 4 Закону України "Про судовий збір". Пільги щодо сплати судового збору передбачені у ст. 5 вказаного закону. Тому рекомендую Вам ознайомитись із названими статтями вказаного закону, і там віднайдете точну відповідь на запитання.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Можна, однак мати не зможе отримувати пенсію в такому ж розмірі, якою вона була у батька. Тому доцільність переходу слід обрахувати, і краще для цього звернутись до спеціалістів пенсійного фонду.
Відповідь юриста:
В такій ситуації Вам слід передати це все, що за Вами матеріально закріплено, і всі документи, роботодавцеві. А якщо він зволікатиме із їх прийняттям - доцільно його попередити, що звертатиметесь до державної інспекції з питань праці із заявою про грубе порушення законодавства про працю.
Система Orphus