USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

ISW назвав причини припинення заколоту Вагнера. Варіанти розгортання подій далі

26 Червня 2023 08:23
Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) проаналізували невдалий похід «вагнерівців» на Москву та подальшу долю їхнього ватажка Євгенія Пригожина.

Про це йдеться у звіті ISW за підсумками неділі, 25 червня, передає Кореспондент.

У звіті наводиться інформація російського опозиційного видання Meduza, яке з посиланням на неназвані джерела в Кремлі повідомило, що спочатку Пригожин намагався зв’язатися з адміністрацією президента Росії, коли бойовики Вагнера рухалися на північ від Ростова-на-Дону в напрямку Москви. Проте Путін відмовився говорити з Пригожиним.

Meduza зазначає, що після того, як Пригожин помітив відсутність широкої військової підтримки дій Вагнера і змінив думку щодо своїх перспектив, Кремль перейшов до переговорів за участю Лукашенка, глави Офісу президента РФ Антона Вайно та посла Росії в Білорусі Бориса Гризлова.

Аналітики стверджують: наслідки збройного повстання Вагнера до кінця невідомі, як і те, чи буде реалізована угода, чи всі залучені сторони повністю її виконають, що Кремль і Міністерство оборони Росії мають намір робити з особовим складом Вагнера, і чи підуть бойовики Вагнера на співпрацю, незважаючи на бажання Пригожина.

Наслідки угоди Лукашенка і Пригожина для керівництва російського МО також залишаються неоднозначними. Деякі російські джерела, включно з внутрішніми джерелами в Кремлі, на які посилається Meduza, припустили, що Кремль, можливо, розглядає зміни в керівництві Міноборони як частину угоди.

Міністра оборони Росії Сергія Шойгу та начальника Генштабу генерала армії Валерія Герасимова ніхто не бачив і не чув з того часу, як Пригожин оголосив про початок збройного повстання 23 червня. Деякі російські джерела припустили, що Олексій Дюмін, нинішній губернатор Тульської області, колишній офіцер служби безпеки Путіна та колишній керівник Сил спеціальних операцій Росії, може замінити Шойгу на посаді міністра оборони, хоча ISW не може підтвердити ці припущення.

«Будь-які зміни в керівництві Міноборони стали б значною перемогою Пригожина, який пояснював свій збройний заколот прямими звинуваченнями Шойгу і Герасимова у загибелі десятків тисяч російських солдатів в Україні», – йдеться в огляді.

Також експерти вказують на те, що нові подробиці про склад підрозділів Вагнера, які наближалися до Москви 24 червня, свідчать про те, що Пригожин, швидше за все, не зміг би вести активні бойові дії в Москві без додаткової підтримки. Ймовірно, саме тому Пригожин став більш схильним до угоди з Лукашенком.

Крім того, у звіті зазначають, що здатність російських військ проводити наступальні та оборонні операції в Україні, схоже, не зазнала суттєвого впливу збройного заколоту Вагнера.

Проте деякі російські джерела використовували збройний заколот, як спосіб для виправдання невдач росіян на тлі успіху Сил оборони, досягнутих 24 і 25 червня.

Нагадаємо, керівник ПВК Вагнер Євген Пригожин влаштував військовий заколот. Колони «вагнерівців» рухалися на Москву. Але після переговорів з главою Білорусі Олександром Лукашенком він повернув підрозділи в польові табори. А в Кремлі пообіцяли анулювати кримінальну справу проти Пригожина.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 26 Червня 2023 10:51
щось це все схоже на черговий феесбешний спектакль

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus