USD 40.00 40.60
  • USD 40.00 40.60
  • EUR 40.30 40.70
  • PLN 10.00 10.25
Світ вражає: Допомогли бізони: у Канаді знайшли 1000-літній наскельний живопис
29 Листопада 2021 14:35
0
У канадському парку спадщини Ванускевін знайшли серію давнього наскельного живопису, а також інструмент, який використовували для її створення.

Виявити цю знахідку допомогли бізони, які там мешкають, інформує 24 канал.

Головний археолог та співзасновник парку Ерні Вокер разом із наглядачем бізонів Крейгом Томсом побачили каміння з дивними смугами біля місця, де тварини приймають так звані пилові ванни. Для цього бізони риють землю копитами, щоб утворилися ями. Саме так вони й знайшли петрогліфи.

Петрогліфи – це висіченні на кам'яній основі зображення, які є важливим історичним джерелом. Малюнки можуть мати різну тематику – ритуальну, меморіальну, знакову тощо.

Коли тварини оголили частину першого каменю – 250-кілограмового валуна з вирізьбленим зображенням ребер бізона, у парку розпочали розкопки. Виявилося, що він там не один. Крім нього, археологи знайшли великий камінь з узором у вигляді сітки, дещо менший екземпляр з висіченими ямками та 545-кілограмовий валун з вирізаними смугами. Експерти визначили, що ці малюнки виконали приблизно 1000 років тому – в 11 столітті.
Окрім того, під час розкопок виявили й чимало слідів повсякденного життя тамтешніх мешканців того часу. Серед них – кам'яні знаряддя, деревне вугілля, кістки, черепи тощо. Особливим відкриттям став кам'яний ніж, за допомогою якого і були створенні знайдені петрогліфи.
Каміння з висіченими малюнками та інші археологічні знахідки перемістять до музею, аби усі охочі могли побачити експонати та дізнатися більше про історію краю.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus