USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Скільки насправді людей вбила пандемія в Україні у 2020 році

7 Березня 2021 19:43
Торік під час карантину люди частіше залишалися вдома, відкладаючи на потім візити до лікарів.

«Коли з’явився коронавірус, всі інші захворювання «ніби зникли». Covid-19 вийшов на перший план», – ділиться своїми спостереженнями сімейний лікар зі Львова Тарас Жиравецький.

У 2020 році, у рік пандемії, в Україні різко зросла смертність. Від різних хвороб, не тільки від Covid-19, померли більше людей, ніж у середньому за останні п’ять років.

Чому помирало так багато людей? Скільки насправді жертв пандемії Covid-19, розбиралась ВВС News Україна.

На 35 тисяч більше смертей

Торік в Україні померло на 35 тисяч більше людей, ніж у 2019 році. У 2019 році померли 581 тисяча українців, у 2020 – 616 тисяч. Це все дані Державного комітету статистики.

При чому найбільше зростання смертності відбувалося впродовж не всього 2020 року, а припало на кілька місяців осені-зими, коли в Україні був найбільший спалах пандемії.

Якщо в середньому з 2015 по 2019 роки у вересні в Україні помирали 42 тисячі людей, то у 2020 році ця цифра зросла на 15% і становила вже 48 тисяч.

У жовтні і листопаді цього року рівень смертності також зростав, а в грудні досягнув піку, коли за місяць померло на 17 тисяч більше людей, ніж у середньому за п’ять попередніх років.

У деяких регіонах у грудні смертність перевищила показники останніх п’яти років у 3-4 рази – у Київській, Дніпропетровській та Тернопільській областях.

То чому ж статистика смертності за 2020 рік показує настільки великі цифри?
Надлишкова смертність

Якби 2020 рік був звичайним роком, найімовірніше, ми б побачили таку саму кількість смертей, як у попередні роки.

Це називається очікувана смертність, яка вираховується за кількістю смертей у попередні роки.

За час пандемії коронавірусу у багатьох країнах світу померли більше людей, ніж у попередні роки. Це називається надлишкові смерті. Йдеться про смерті, що перевищують середні показники попередніх років. І їх більше навіть у тому разі, якщо відняти офіційні жертви Covid-19.

Зазвичай вчені пояснюють «надлишкову смертність» частково недостатньо точним підрахунком статистики Covid-19, частково – впливом пандемії на перевантаженість лікарів та медзакладів або іншими факторами.

То які причини надлишкової смертності в Україні?

Половина смертей від Covid-19 – невиявлена

У 2020 році від коронавірусу в Україні померло 18 тисяч людей. «Ці люди були би живі, якби не Covid-19», – говорив про коронавірусну статистику в Україні міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Але чи відображають офіційні дані Covid-19 українську реальність? Чи справді від коронавірусу померли лише 18 тисяч. Які причини такої високої надлишкової смертності у 35 тисяч?

Covid-19 далеко не в лідерах причин смертності українців. У 2020 році, як і у попередні роки, люди в Україні найчастіше помирали від серцево-судинних захворювань (інфаркти й інсульти), від онкологічних захворювань та нещасних випадків.

Читати ще: Через ураження легень: як COVID-19 ускладнює серцево-судинні захворювання

«В гіпотезу, що люди в Україні восени масово почали помирати від інших хвороб, я не вірю, – говорить соціолог Андрій Косецький, який займається аналізом даних, – Я вважаю, що переважна більшість надлишкових смертей – від коронавірусу».

За його словами, в Україні тренд зростання загальної смертності повторює загальний європейський тренд.

Адже багато країн Європи у 2020 році мали вищий показник надлишкової смертності. Соціолог Косецький наводить приклади наших сусідів – Польщі, Угорщини, Чехії та Румунії. У цих країнах восени 2020 року надлишкова смертність перевищувала очікувану на 60%, а подекуди і на 100%.

Водночас Ігор Бровченко, заступник директора з Інституту проблем математичних машин та систем НАН, вважає, що в Україні половина смертей від Covid-19 взагалі не виявлена.

Бровченко очолює робочу групу з математичного моделювання розвитку епідемії в Україні, яка вже багато місяців аналізує коронавірусну статистику в Україні.

«Офіційну статистику щодо смертності потрібно множити на два-три... Не всі люди, які захворіли, повідомляють про це і роблять тестування. Тому вони не потрапляють у статистику смертей від Covid-19. Особливо це стосується сільської місцевості: старі люди чимось хворіють, помирають, і ніхто їм не робить тестування», – розповів пан Бровченко в інтерв’ю виданню «Німецька хвиля».

Читати ще: Світ повернувся до зростання захворюваності на COVID, – ВООЗ

Кількість смертей, пов’язаних із Covid-19, у 2020 році може сягати 40-60 тисяч, йдеться в останньому звіті науковців НАН. Це в кілька разів більше, ніж показує офіційна статистика.

Очільник МОЗ Максим Степанов і головний санлікар Віктор Ляшко неодноразово запевняли, що з офіційною коронавірусною статистикою все добре.

І скільки випадків Covid-19 виявляють, стільки смертей трапляється, все нібито показують у щоденних зведеннях, тож жодного приховування інформації бути не може.

Не дочекалися допомоги

До такого зростання смертності в Україні призвели прямі і непрямі наслідки пандемії Covid-19, впевнений Тарас Жиравецький, сімейний лікар зі Львова.

Він вважає, що коронавірус призвів до величезних змін у системі охорони здоров’я України. Коли під цю хворобу віддавали цілі відділення лікарень, а інші хвороби просто відходили на другий план.

«Надати допомогу людям з іншими хворобами, які нікуди не ділися і займають в Україні перші місця по смертності, було проблемно. Пацієнтам допомагали за принципом «за можливості», – говорить лікар.

«Якщо всю увагу, сили та ресурси спрямовувати на коронавірус – неодмінно погіршиться ситуація з іншими хворобами. Що зараз і спостерігається», – висловлює схожу з Жиравецьким думку і лікар-інфекціоніст Євген Дубровський.

Він каже, що на причини високої смертності вплинули карантинні обмеження, відмова від планових госпіталізацій, відтермінування планових операцій, зменшення кількості медичного персоналу, який забрали на роботу з Covid-19.

Дубровський вважає, що залякане коронавірусом населення до медичної допомоги ставиться так: «Краще посидіти та перетерпіти вдома, ніж їхати в лікарню, де ще заразять». А це призводить до пізніх госпіталізацій і запущених хвороб.

На початку березня в Україні зафіксували зростання смертності від Covid-19. За офіційними даними, від коронавірусу з початку пандемії в Україні померли 26 212 людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Таневже Показати IP 7 Березня 2021 23:35
Це з розрахунку на те що люди позабували що робилося і робиться далі? А як же те що коли люди зверталися до лікарів, в швидку їм казали що ще рано або місць немає, не госпіталізовували, а потім виявлялося що вже пізно, це враховано чи забуто?
спостерігач Показати IP 8 Березня 2021 10:37
невже автор листа не знає що український народ, як нація, вимирає завдяки такому державному піклуванню? Смертність в Україні з кожним роком зростає завдяки низькому рівні життя, майже відсутньому нормального медичного обслуговування, у більшої ї населення відсутні кошти на так зване платне, яке дуже низької кваліфікації, медичне обслуговування. І невже автор листа не відає що у високосний рік більше смертей ніж у звичайні. До 2020 року про смертність рідко говорили, а от з 2020 як добрий день.А скільки на цьому заробили бобла? А скільки приписали на цей вірус смертей? Навіщо так брехати?
Анонім Показати IP 9 Березня 2021 09:51
Мене цікавить інше : величина шкоди, яка була заподіяна масовим психозом,оскільки лікарі часто говрять і говорили десятиліттями, що всі хвороби від нервів. Знаю молодих здорових людей, у яких після "наведення страху" нашою владою минулої весни почався псоріаз і тепер ним все житя з цим жити і лікуватися. Як каже лікар для цієї хвороби потрібен був поштовх, який успішно здійснили в процесі поротьби з пандемією і турботи про людей, які знаходяться в зоні ризику, тобто пенсіонерів і різних хворих. Хоча сама фраза, що влада турбується про пенсіонерів звучить смішно. Влада жодної країни в світі не зацікавлена в тому, щоб непрацюючі пенсіонери і хворі люди жили довго,а все інше це порожні гарні слова і лицемірство.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus