USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Василь Столяр: про бурштин, головного «короїда» Волині та сміттєзвалища

15 Березня 2018 08:00
КП «Волиньприродресурс» уже сплатило більше 8 мільйонів гривень податків, попри те, що до основної роботи з надрами так і не приступило. Поки для детального вивчення надр підприємство планує проведення геологорозвідувальних робіт, аби у вересні з нових родовищ добувати для державних підприємств сировину.

Про це, а також про нелегальних копачів бурштину, видобування міді, перевірку лісових господарств області, «навалу» короїда, мисливські угіддя на людських паях і проблему сміттєзвалищ, Інформаційному агентству Волинські Новини розповів депутат, голова постійної комісії Волинської обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів, директор КП «Волиньприродресурс» Василь Столяр.

КП «ВОЛИНЬПРИРОДРЕСУРС»

Чому підприємство досі не запрацювало?

Я відповім із гумором: у нас в області завівся свій короїд в особі губернатора. Через це в нас і не запрацювало КП «Волиньприродресурс». На сьогодні ми вже виграли справу у двох інстанціях судів, він (голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, – ВН) ніби дав розпорядження, але все одно апелює нам у суді.

Не було в нас земельних проблем – вони знову з’явилися. Єдине, що в нас немає проблем із лісниками. Це завдяки тому, що наш волинянин знаходиться в Києві та допомагає нам (йдеться про заступника голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимира Бондаря, – ВН).

Також ми від підприємства надіслали листи прокуратурі, обласному управлінню поліції, СБУ з проханням повідомляти нас про зафіксовані випадки нелегального видобутку бурштину на землях, на які має ліцензії «Волиньприродресурс». Але поки спостерігаємо ситуацію, коли людей (затриманих при нелегальному видобутку, – ВН) просто випускають за гроші.

Зараз на землях, які знаходяться в користуванні «Волиньприродресурсу», бурштин видобувають нелегально?

Звичайно. Поясню: у «Волиньприродресурсу» немає земель, адже вони належать або державі, або громаді, або людям. Ми маємо тільки ліцензію на землю, де вказані приблизні запаси бурштину, торфу та міді. Але поки ніхто не має дозволу туди заходити і щось там видобувати.

Чи проводиться геологічна розвідка?

Ми подали документи, адже потрібна згода власника чи користувача земель на проведення геологорозвідувальних робіт. Ми будемо це робити, адже бурштин не знаходиться на всіх 56 тисячах га і, аби звузити територію, потрібно провести дослідження. Всі так роблять.
Власники земель ідуть на контакт?

Не всі. З деякими можна домовитися, з іншими – ні. Наприклад, у Камінь-Каширському районі власники паїв (це колишні колгоспні угіддя) не проти того, щоби ми легально добували бурштин на їхніх землях. Але ви знаєте, що Василенко (екс-керівник Головного управління Держгеокадастру області Василь Василенко, – ВН) попродавав усі землі (близько 220 гектарів у Маневицькому районі, – ВН). Хоча він говорить, що нічого не знав про це, але він прекрасно все знав.

Хочу додати, що на сьогоднішній день КП «Волиньприродресурс» заплатило податків на суму понад 8 мільйонів гривень. І це навіть не приступивши до робіт, ми тільки проводимо діалоги, чистимо канали, готуємо родовища, аби у вересні з нових родовищ добувати для державних підприємств сировину.

Окрім того, ми вже близько 11 мільйонів гривень витратили на те, щоби дослідити залягання міді, аби знати, що в нас є. Усе це – коштом інвестора. Нам потрібно працювати над цими родовищами, завдяки яким ми не тільки Волинь, а й інші регіони України зможемо унезалежнити від Росії.

Коли закінчиться судова тяганина і ситуація з КП «Волиньприродресурс» зміниться? Що для цього потрібно?

Не знаю, нам обіцяють нового губернатора. Тоді будемо говорити з ним. Думаю, він буде розумніший за теперішнього. Адже я особисто не розумію, чому Володимир Гунчик так поводиться. Губернатора призначає президент, то, можливо, в нього треба поцікавитися, чому Волинь не розвивається.

Коли Володимир Гунчик очолював облдержадміністрацію, він сказав, що одним із його пріоритетів є бурштин, і він сам був одним із ініціаторів створення комунального підприємства «Бурштин Волині». Якби таке підприємство тоді створили, зараз бурштин видобували б законно на Волині?

Не думаю, адже за створення КП «Волиньприродресурс» він не голосував.

Знаєте, в усьому винен ще Арсеній Яценюк, який увів постанову № 615 (Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами, затверджений постановою КМУ від 30 травня 2011 року, – ВН), де монополізував права держави на всі родовища України, таким чином він монополізував права олігархів, тому що не кожен середняк може взяти участь у конкурсі на використання родовищ і виграти його.
«Волиньприродресурс» займатиметься не тільки видобутком бурштину. Яка ситуація з міддю?

Родовища є. Інвестиційний проект для того, щоби добувати в нас мідь, сягає 570 мільйонів євро. Для того, аби такі кошти хтось дав, потрібно продемонструвати те, що в нас є мідь. Ми добуваємо останні зразки, які відправимо в лабораторію Канади чи ПАР, аби ті дослідили, скільки є міді та супутніх матеріалів (наприклад, платини або золота).

Є попередні дослідження?

Так, 12 років тому були. Тоді приїздили поляки, йшлося про створення підприємства «Волиньмідь», але держава не дала їм спеціального дозволу на реєстрацію. Попередньо вони зробили три свердловини, аби підтвердити залягання міді. Ми хочемо їх перевірити, адже вважаємо, що покладів там більше.

Коли, за умови отримання всіх необхідних дозволів, КП «Волиньприродресурс» зможе розпочати діяльність із легального видобутку бурштину?

От тільки сьогодні отримуємо всі дозволи – завтра приступаємо до робіт. У нас, наприклад, підприємство в Маневичах уже готове працювати. Думаю, із потеплінням ми розпочнемо геологічну розвідку, аби знати, де є бурштин, а де – ні. Напевно, вже за місяць часу ми зможемо по бурштину розробляти одну ділянку.

Читайте ще: КП «Волиньприродресурс»: пояснили схему легального видобутку бурштину

Як справи на Волині з рекультивацією земель?

У нас земель, які потребують рекультивації, – 9 гектарів. Це клондайк. Ми туди виїздили. Спецдозвіл маємо тільки ми, тому ніхто інший не повинен там нічого робити. Ми писали звернення до Володимира Гройсмана, і нам Міністерство екології та природних ресурсів написало: «Ми будемо мати вас на увазі». Це все, що нам відповіли.

Я думаю, як тільки в нас розпочнеться рекультивація, відразу на місце приїде поліція, тому що вона лише чекає, хто туди заїде першим.
А як боротися з підпільними копачами?

Усе залежить від правоохоронних органів. Кому ж це цікаво, десь же бурштин збувають, цим потрібно лише зайнятися. І вони все це знають, як голови місцевих рад, так і державних адміністрацій, і керівники поліції. Нащо тоді керівник поліції, якщо він нічого не знає? Потрібен силовий метод, і не боятися цього, потрібно ув’язнити кількох осіб.

«ЛІСОВА» КОМІСІЯ

Ви сказали, що вам вдалося домовитися з лісівниками, чому ж тоді тимчасовій контрольній комісії з питань, що виникають у сфері лісових відносин, як запевняв голова комісії Анатолій Грицюк, цього не вдалося досягти?

На мою думку, це просто політичні ігри. Я сам входжу до цієї комісії. Ми, наприклад, їздили в Маневицький, Городоцький і Поліський лісгоспи. Нас всюди допустили, ми пройшлися усіма пилорами, побачили всі документи, ми переконалися, що там немає нічого того, що пишуть у пресі. Ми все перевірили. А те, що Грицюк сказав на сесії, – це повна брехня.

Окрім того, тимчасова комісія дублює функції постійної комісії облради з питань екології, тому на наступну сесію я включив у порядок денний рішення про припинення роботи цієї комісії. Вона недоцільна. Також я знаю, що управління (лісового та мисливського господарства, – ВН) подало в суд на Грицюка за наклеп.

На останній сесії обласної ради, коли Анатолій Грицюк представляв звіт своєї комісії, йшлося про те, що перелік виявлених у ході перевірки лісгоспів порушень потрібно направити у правоохоронні органи, аби ті могли відкрити справи. Чи були зроблені якісь кроки в цьому напрямку?

Наскільки я знаю звідти (з управління лісового та мисливського господарства, – ВН) прокуратура не вилазить, постійно тривають обшуки. Хай краще прокуратура так би з короїдом боролася. Ми, депутати, лише говоримо, а потрібно скасувати заказники, де є короїди, аби провести чистку лісу, а статус заказника дати поряд, і так за порядком. Оце потрібно робити, а не говорити про те, що хтось стільки-то лісу вивозить.

ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО

Як можна вирішити проблему діяльності незаконних пилорам?

Завдяки правоохоронним органам. Адже серед 2 тисяч пилорам області тисяча працює нелегально. Також є підприємства, які не сплачують екологічний податок, не мають дозволів, але працюють. Думаю, кожен сільський голова знає, скільки на території його громади є пилорам. І потрібно карати за нелегальну діяльність, але ніхто не хоче нічого робити.

Яка ситуація із Цуманською пущею?

Мені нічого не відомо про незаконні рубки на території пущі. Цим повинні займатися правоохоронці та лісова охорона. Щодо історії з загиблим зубром, то тут директор Цуманської пущі (Ігор Квач, – ВН) реально перевищив свої повноваження. Як можна було зайти на територію, що перебуває під охороною, і відрубати голову зубру? Я бачив фото і можу як спеціаліст сказати, що голову відрубали так, як це роблять на макет. Це ж до лопатки шкуру зняли. Голова парку спеціально віддав голову зубра своєму ліснику, аби той не передав її правоохоронним органам. Я думаю, що це просте заробляння грошей. А потрібно було зберегти зубра цілим, щоб потім люди могли побачити його в музеї.
Чому «екологічна» комісія облради ініціює звільнення Ігоря Квача?

Він некомпетентний і нефахівець своєї справи. Адже, наприклад, на спільному засіданні з губернатором, де були присутні також очільники Шацького національного парку, Національного природного парку «Прип’ять–Стохід», на території яких ведеться мисливське господарство, Ігор Квач заявив, що на території Цуманської пущі не можна цього робити. Але ведення мисливського господарства не означає полювання, адже за звіром потрібно доглядати, його треба годувати, лікувати.

Ми теж просили в директора звіти… Йдеться про занедбання цього національного парку, адже він фактично навіть не має меж. Виходить, що парк ми нищимо і з короїдом справитися не можемо, адже в парку не можна проводити рубки.

Чи вдасться області таки викорінити короїда?

Якщо виділятимуться кошти, так. Я був на конференції, де нам відкрили очі на те, що область, яка найкраще бореться з короїдом, – це Волинська. А найефективніший спосіб боротьби з короїдом – це рубка заражених дерев.

Де можна використовувати пошкоджену короїдом деревину?

Вона придатна тільки на дрова.

МИСЛИВСЬКІ УГІДДЯ

Чи будете ініціювати винесення на сесію питання щодо скасування рішення про продовження дії договорів Українському товариству мисливців і рибалок (УТМР)?

УТМР попередньо, перед отриманням дозволів, аби одержати мисливські угіддя, повинне було узгодити всі питання із власниками чи користувачами земель. Але, коли вони прийшли з криками у 2014 році до обласної ради, їм вдалося просто «вибити» ці угіддя. Мене дивує те, що прокуратура області не подає до суду. Львівська, де була аналогічна ситуація, подала, і через суд рішення сесії про виділення мисливських угідь скасували.

Ми на сесії обласної ради не можемо скасувати рішення 2014 року, не маємо на це права, адже це стане приводом для УТМР судитися з нами. За законом хтось із власників земель (які отримало товариство під мисливські угіддя, – ВН) має подати в суд на УТМР, адже з власниками нічого не узгоджували. Він, наприклад, кукурудзу садить, а в нього на цьому полі стріляють зайця.

До того ж гроші чималі (загалом 5 мільйонів гривень) збирають із мисливців як членські внески. За що такі гроші? Водночас управління лісового та мисливського господарства минулого року склало 344 протоколи (про порушення правил полювання, – ВН). Рівненська і Львівська області разом не склали стільки протоколів. А УТМР має всього 35.
Я вважаю, що представники УТМР – найбільші браконьєри в лісі. Немає навіть ніякої мови про культуру полювання.

Думаю, що скоро все ж таки рішення про мисливські угіддя скасують. Знаю, що вже два власники земель подали в суд.

ВІДХОДИ & СМІТТЯ

Яка ситуація з Ковельським ветсанзаводом?

Ніяка. Поговорили, покричали і все закінчилося. Я казав: один дзвінок міністру оборони – і у вас на полігоні є 10 гектарів землі, робіть там завод. Але ні, і хто винен? Чому НАБУ цим не займається?

Окрім того, у нас в області ще років 8 тому побудували завод із утилізації відходів і виготовлення органо-мінеральних добрив. Чому туди ніхто нічого не поставляє? У нас все – тільки на папері. Де, наприклад, утилізують курячий послід, який заборонено продавати? Ніхто не задумується, а все вивозять на поля, де просто спалюють.

Які область має нагальні екологічні проблеми, крім уже наведених?

Сміттєзвалища. На жаль, громади хочуть гроші ні за що, та ще й отримувати прибуток, тому встановлюють захмарні ціни на землю, де можна було би збудувати заводи з переробки сміття. Цю тему обговорювали ще років 10 тому, були інвестори, але вони відмовились від цієї ідеї, коли почули ціни за те, що вони хочуть принести користь громаді, сплачувати податки, за які можна було би відкривати школи, дитячі садки. Тож у нас все залежить від людей, які самі винні в ситуації, що склалася.

Також у нас є проблема з твердими побутовими відходами, але грошей немає. Ще й держава збільшила екологічний збір. У нас усе чомусь іде на Київ. І поки все це продовжуватиметься, в нас не буде порядку в державі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ОДА Показати IP 15 Березня 2018 08:16
Гунчик показав в області себе як «кароїд», а ще й «гуляка»..Ганьба!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus