USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

«Ви виграли 300 тисяч, але…»: як в Україні працюють поштові лохотрони

19 Грудня 2021 07:00
В Україні досі процвітає афера початку 2000-х – поштові лохотрони. Це коли вам повідомляють, що ви виграли кількасот тисяч гривень, але, щоб їх отримати, треба придбати якийсь товар.

Здавалося б, у таке точно ніхто не повірить. Та соцмережі, нові технології, ребрендинг, а ще трохи вмовлянь, приправлених брехнею, – і безліч українців готові розпрощатися з сотнями гривень у гонитві за сотнями тисяч, пише УНІАН.

«Я – переможець, відповідно, мені відправлено повідомлення на телефон, що я справді є переможцем. І начебто виграв 317 тисяч», – розповідає «Грошам» таксист з міста Сарни Віктор Тарасенко, який потрапив на гачок шахраїв.

Чоловік не встиг оговтатися, як його розкрутили на витрати – щоб отримати виграш, йому нав’язали набір чоловічої косметики з інтернет-магазину Prizeme.

«Було прикріплено – 590 з гаком гривень. Отут я і ошалів», – розповів пан Віктор.

Однак і після цього замість обіцяних 317 тисяч надійшло нове повідомлення: щоб забрати виграш, потрібно ще щось купити.

Власне, такий вигляд і має ця схема: у довірливих українців до нескінченості виманюють гроші.

«Якщо хочете отримати ці 317 тисяч, вам обов’язково треба цю посилку оплатити. І до вас особисто кур'єр приїде з готівкою. Повідомляю вам пін-код, який ви кажете кур’єру й отримуєте ці ваші гроші», – розповів ще один клієнт Prizeme з Києва Андрій Болтовський.

Та й після другої покупки киянину не видали ані копійки: «Дівчина-оператор відповідає: «Наша служба безпеки пішла іншим шляхом. Ми готівкою вам не привеземо гроші, а тільки безготівково, на картку. Але для цього треба зробити ще одне замовлення».

Щоб показати українцям усю схему, агенти «Грошей» також зареєструвалися в Prizeme. Це – інтернет-магазин. Але незвичайний. Замість реклами своїх товарів – на головній сторінці усе про… гроші, виграш, багатство та фото щасливих переможців.

Одразу після реєстрації – бінго! – агентам написали повідомлення про головний приз. Аж ніяк не з першого разу поряд із величезними цифрами великої суми виграшу помічаємо якісь крапки. Це надзвичайно дрібним шрифтом вказано, що форма підтвердження виграшу не є документом і не має жодної юридичної сили.

Та хіба ж це когось зупинить? Агенти обрали товар. І, до речі, якщо вартість косметичних засобів за деякими позиціями трохи завищена, то ціни на усілякі гаджети, приладдя, відрізняються від ринкових у кілька разів.

«Вони заробляють на тому, що якісь товари продають з великою націнкою, з великою маржою», – розповів бізнес-консультант Петро Савич.

Наприклад, набір ножів зі скаженою знижкою у Prizeme коштує втричі дорожче, ніж у звичайних магазинах. А якість товару, за словами кількох клієнтів, надзвичайно низька.

«Фітнес-браслет був без зарядки та без інструкції. Тобто хтось зі співробітників Prizeme покористувався, побавився і відправили», – переконаний киянин Андрій Болтовський.

«Гроші» ж придбали найпростіший косметичний набір. При оплаті онлайн ще й отримали знижку у 200 грн. Після оплати – дзвінок.

«Саме за вами закріплений статус переможця в нашій компанії. І саме з посилкою ви отримаєте дуже важливі документи, як підтверджують ваше право на отримання грошової винагороди», – розповідають на іншому кінці дроту.

І буквально наступного дня посилка вже у відділені. Агенти отримали відправлення від Prizeme. Це – набір косметики з догляду за обличчям, також у посилці – якась друкована продукція, купа різнокольорових папірців. Серед них, зокрема, повідомлення від Поштторгу та Імідж-клубу із привітаннями з перемогою. І, звісно, від Prizeme: пишуть про виграш у 317 тисяч гривень і що можна їх отримати. Та для цього нас знову просять зробити замовлення…

Невже хоч комусь вдалося прорвати це замкнене коло? «Гроші» розшукали кількох щасливчиків, яких Prizeme називає переможцями.

Наприклад, за повідомленнями інтернет-магазину, 29 жовтня 2021 року в акції переміг Михайло Козловський з Умані. На сайті компанії відзначено, що 317 тисяч гривень розіграли саме цього дня і вже виплатили.

«Я їхній останній переможець. Але про 317 тисяч вони пожартували. Я отримав 50, а надійшло, з урахуванням податків на виграші та військового збору, десь близько 40 тисяч гривень», – розповів Михайло.

Отже, компанія відверто бреше. І навіть одиниці щасливчиків, фото яких тиражують у ЗМІ та соцмережах, насправді отримують у вісім разів меншу суму, ніж обіцяно.

Торішній переможниці Олені Місарош з Одещини виплачених грошей вистачило тільки на кредити, в які вона залізла, аби робити замовлення в Prizeme.

«Я купувала цілий рік. Хоча, коли мені зателефонували вперше і повідомили, що виграла, сказали, що буде тільки одне замовлення. Мовляв, я куплю і все. А потім пішло, пішло… Вони брешуть, вказують у рекламі, що 317 тисяч, а насправді 50 тисяч. І то вирахували й сорок десь я отримала», – розповіла пані Олена.

Самої фірми Prizeme як такої не існує. Це – бренд, онлайн-ресурс, як зазначено в правилах акції на самому сайті. За ним стоїть ТОВ «Мейл сервіс», до якого входять ще три клони Prizeme. За юридичною адресою «Мейл Сервісу» не знайшли. Однак вдалося зв'язатися з представником Prizeme. Зустрічатися пані Людмила Сергій, яка назвалася керівником, відмовилася, але телефоном переконує, що працюють законно.

«Ми не кажемо клієнту, що він вже є переможцем, ми йому повідомляємо, що він є учасником маркетингової акції», – розповіла вона.

Але це точно неправда, агенти «Грошей», які зареєструвалися в онлайн-магазині, переконалися в цьому особисто.

І хоча махінації Prizeme намагається прикрити дрібненькими приписками й позначками, які нібито свідчать, що текст великими літерами – неправда, юристи наполягають: усе це не працює і схема вже тягне на шахрайство.

«Обіцяють гроші, натомість просять щось купити. Якщо цей правочин виконується з боку споживача – я щось купую, але гроші мені не надають – тоді це вже має склад правопорушення. Неважливо, як оформлено, це є форма правочину. Важливий сам зміст операції», – розповів юрист Ігор Млечко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
В . Показати IP 19 Грудня 2021 08:56
Лох не мамонт.хахаха.мне лет 15-20назад тоже приходили такие письма
Цікаво почитати Показати IP 19 Грудня 2021 09:25
Журналісти, розпитайте історії в працівників укрпошти, а то коли не зайду, постійно хтось розводить бабусь безкоштовними посилками з захмарною доставкою, а що в середині - сюрприиииз.
Олесь Показати IP 20 Грудня 2021 04:10
Жизнь неплоха покуда есть деньги у лоха . ( нова вивіска укрпошти .)
юрген до Олесь Показати IP 3 Листопада 2023 13:40
хотите поучаствовать-найдите у себя резерв 10-15 тысяч гривен
Любов Показати IP 2 Серпня 2023 15:07
Я щойно з Нової пошти. Отримала посилку, яку оплатила. Але як з'ясувалось, потрібно зробити ще одне замовлення щоб отримати приз в сумі 317 000. В мене немає слів. Черговий лохотрон. Знаю що я опинилась в ролі лохушки. Я декілька днів тому не стала отримувати посилку, яка прийшла. Вчора мені зателефонували і обіцяли, що як тільки оплачу посилку, тут же мені відправлять гроші. Невже на цих аферистів не має управи? До яких пір такі шахраї будуть наживатись на бідних людях.?
SS Показати IP 3 Листопада 2023 13:58
Я роблю так: спілкуюсь з ними, погоджуюсь, можу назвати нереальні дані, потім даю будь-яку адресу відправки. Вони відправляють своє барахло, я не забираю, то вони потім дзвонять і лаються, а я "передумав". Ну хоч так їх хтось накаже...
Вадім Показати IP 30 Листопада 2023 18:53
Так лохотрон не видіться!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus