USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

18 лютого: свята, події, факти. Всесвітній день дегустації вина та Всесвітній день китів

18 Лютого 2024 00:00
18 лютого відзначають Всесвітній день дегустації вина, Всесвітній день китів, День батарейки, Міжнародний день синдрому Аспергера, День Плутона.

В Ісландії – День дружин, у Непалі – День національної демократії, в Курдистані – День студентів, у Туркменістані – День дипломатичних працівників, у Гамбії – День Незалежності, в Алжирі – Національний день героїв, у США – Національний день розпивання вин та початок Національного тижня правосуддя щодо тварин.

За новим церковним календарем сьогодні день пам’яті святителя Лева, Папи Римського. Він мав особливий авторитет серед усіх Церков у часи, коли західна Церква перебувала у єдності з іншими. Посів папський престол в дуже критичний момент історії, коли Церква запекло боролася з різними єресями. Будучи Папою, доклав чималих зусиль, щоб зберегти єдність Церкви і захистити здорове вчення про Ісуса Христа.

Іменини відзначають Василь, Віктор, Володимир, Вольдемар, Кузьма, Лев, Павло.

Народилися

18 лютого народилися англійська королева, яка отримала прізвисько Кривава Мері, Марія І Тюдор, італійський фізик і філолог, на честь якого названо одиницю електричної напруги, Алессандро Джузеппе Вольта, український вчений, помолог і плодовод Левко Симиренко, український педагог і громадська діячка, одна з піонерок українського жіночого руху Софія Русова, італійський автомобілебудівник, творець автомобілів «Феррарі» Енцо Феррарі, оскароносний американський актор Джек Пеланс, українська скульпторка Теодозія Бриж, американська письменниця, лауреат Нобелівської премії з літератури Тоні Моррісон, чеський і американський кінорежисер і сценарист, лауреат двох «Оскарів» Мілош Форман, англійський футболіст і тренер Боббі Робсон, журналістка, художниця й музикантка, більш відома своїм шлюбом із Джоном Ленноном, Йоко Оно, іспанський кутюр’є Пако Рабанн, американська акторка Сибіл Шепард, американський кінорежисер, кіносценарист Джон Г’юз, американський актор Джон Траволта, американський актор Метт Діллон, італійський футболіст Роберто Баджо, Герой України, журналіст, громадський діяч, який загинув у російсько-українській війні, Тарас Матвіїв.

Події

1386 – шлюб Великого князя литовського Владислава Ягайла з 12-річною Ядвігою, дочкою Людовіка I Великого (Угорського), завершив оформлення польсько-литовської унії.

1885 – уперше опубліковано «Пригоди Гекльберрі Фінна» Марка Твена.

1913 – Педро Ласкуран встановив рекорд, пробувши на посаді президента Мексики одну годину.

1930 – американський учений Клайд Томбо виявив дев’яту планету Сонячної системи – Плутон.

1932 – під час інтервенції в Маньчжурію Японська імперія проголошує створення держави-сателіта Маньчжоу-го.

1943 – у своїй найвідомішій промові Йозеф Геббельс закликав німецький народ до «тотальної війни».

1954 – у Лос-Анджелесі Рональд Габбард заснував Церкву саєнтології.

1965 – Гамбія стала незалежною державою.

1968 – до складу гурту Pink Floyd увійшов Девід Ґілмор, він замінив Сіда Баретта.

1978 – пісня Hotel California гурту Eagles здобула «Греммі» як «Запис року».

1978 – на Гаваях проведено перші змагання Ironman (тріатлон).

1979 – уперше за багато століть у Сахарі випав сніг.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Хорватією та Угандою.

2014 – в Україні почалося протистояння на Майдані Незалежності в Києві, внаслідок якого впродовж трьох днів загинуло понад 80 осіб.

2015 – парламент Молдови проголосував за новий уряд на чолі з Кирилом Габурічем.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus