USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Дешево і корисно: Супрун порадила недорогі продукти для здорового харчування

4 Квітня 2019 20:40
Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook дала поради, які корисні продукти варто купувати, аби це не вдарило по кишені.

Першочергово раціон варто поповнити овочами, які в Україні доступні протягом всього року. Так, за словами Супрун, морква коштує до 15 грн/кг і є джерелом каротиноїдів, буряк за таку ж вартість поповнює організм бетаїном, необхідним для обміну жирів, а капуста кольрабі, що коштує до 30 грн/кг, містить необхідні вітамін С та клітковину.

Корнеплоди, зокрема селера та пастернак (25-45 грн/кг) також є джерелом клітковини і є значно дешевшими і не менш здоровішими, аніж популярний серед прихильників здорового харчування батат (коштує від 100 грн/кг).

У цибулі містяться олігосахариди, корисні для мікрофлори кишківника та сірковмісні сполуки, за які «подякує» печінка. Коштує вона при цьому від 10 грн/кг.

Очільниця МОЗу додала, що до раціону додати варто і гарбуз (до 20 грн/кг), що містить каратиноїди. Білокачанна капуста багата на кальцій, який добре засвоюється, а її сірковмісні сполуки сульфурафани активують печінкову систему (10-20 грн/кг). У квашеній капусті також міститься молочна кислота (пребіотик) та молочнокислі бактерії (пробіотик).

Також Супрун порадила, яке м’ясо корисніше та дешевше купувати.

«Коли плануєте раціон – обирайте продукти в їхньому первісному вигляді. Не перероблені, як ковбаса чи сосиски. Це подвійний виграш – що менш перероблений продукт, то менша додана вартість (ви менше платите) і більша поживна цінність (ви менше хворієте)», – йдеться у її пості.

Окрім цього, принаймні двічі на тиждень треба їсти рибу. Вона, попри уявлення багатьох людей, не така дорога.

«Це головне джерело всіх омега-3 поліненасичених жирних кислот. Саме споживання риби, а не добавок, знижує ризик деменції, серцево-судинних хвороб та хронічного запалення. Достатньо їсти рибу двічі на тиждень. Одна велика порція риби обійдеться вам 30-50 гривень – це співмірно із пачкою цигарок і кавою, от тільки цигарки здоров’я не додадуть», – написала урядовиця.

Увагу слід звернути на скумбрію, хека та оселедець, а не дорогий лосось. А замість дорогих та розкручених авокадо, годжі, чіа, кіноа і лосося, можно легко купувати сало, яйця, смородину, гречку, гарбузи, оселедці та льон, що коштують менше 50 грн за кг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus