USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Фекальні зливи, барда, фосфати, асенізатори: чому в Луцьку сморід

25 Травня 2017 11:44
Проблему неприємного запаху в Луцьку потрібно вирішувати комплексно, вважають у Луцькій міській раді. Для того, щоб лучани не потерпали від смороду потрібно збудувати для мікрорайону Вересневе каналізацію і підключити її до центральної міської мережі, навести лад на очисних спорудах в Липлянах, та впорядкувати роботу асенізаторів, які привозять відходи від м’ясопереробних підприємств.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту 25 травня.

До депутатів звернулася ініціативна група мешканців Луцька та прилеглих сіл Гірка Полонка та Городище щодо смороду в місті. Однак на засідання вони не прийшли. А прибули в міську раду представники Громадської ради при ОДА, де також розглядали відповідне звернення і проводили виїзне засідання.

Як повідомила заступник голови Громадської ради Мар’яна Сорочук, є кілька джерел походження неприємного запаху у Луцьку і навколишніх селах. Зокрема, на поля фільтрації Гнідавського цукрового заводу зливають мелясну барду від виробництва біоетанолу і фекальні відходи з Гіркої Полонки та мікрорайону Вересневе. Як припускають хіміки, ця суміш почала вступати в реакцію і спровокувала такий сморід. Ще один варіант – хімічна реакція цієї барди з фосфатами від мийних засобів з житлових масивів.

Одна з найбільших проблем полягає у тому, що фільтраційні поля не призначені для прийому фекальних і побутових зливів. Це свого часу був тимчасовий захід, поки не завершиться будівництво каналізації на Вересневому. Першопочатково туди мали зливати 150 кубометрів відходів на добу, але сьогодні на поля надходить всі 600 кубів.

Тому критично стоїть питання побудови КНС, щоб приєднати Вересневе до міської мережі. До слова, на це може піти щонайменше 4 місяці.

Спершу на поля виливали гашене вапно, згодом рятувальники почали поливати поля гіпохлоридом натрію, а потім завод почав постачати цю речовину трубами. Оскільки завод зараз не працює, то він не постачає гіпохлорид натрію на ці поля. Фактично, зараз на цю територію надходять фекальні маси з Вересневого.

Нагадаємо, Луцьк задихається від жахливого смороду, а екологічні служби жодним чином не реагують. Раніше повідомлялося, що причиною смороду, який поширюється Луцьком, є хімічна реакція, в яку вступають відходи від виробництва біоетанолу з заводу ТОВ «БІО ПЕК» та нечистоти, які скидають на фільтраційні поля Гнідавського цукрового заводу з Гіркої Полонки та Вересневого. Виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук також звертався до головного санітарного лікаря України та Держпродспоживслужби. На ТОВ «БІО ПЕК» таки врешті відбулася перевірка. Власники отримали припис від екоінспекції. Однак, ситуацію це не виправило.

Крім того, Ігор Поліщук зустрічався з представниками керівництва підприємства. Вони зобов’язалися добровільно усунути порушення, модернізувати обладнання і вирішити проблему. Але нестерпний сморід охопив вже все місто. Відтак, 21 травня виконувач повноважень міського голови заявив, що влада докладе зусиль, аби завод припинив свою роботу. У знак протесту десятки лучан з мікрорайону ЛПЗ, який знаходиться безпосередньо поруч з заводом, одягнули маски та протигази, аби показати, що вони хочуть жити в чистому місті.

Дивитися більше: Луцьк у заручниках смороду

Окрім того, у результаті перевірки Державною екологічною інспекцією у Волинській області діяльності ПТА «Гнідавський цукровий завод» та ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія», з'ясувалося, що «Біо Пек» здійснює викиди небезпечних речовин в повітря та працює без необхідних дозволів.

Крім цього, ще одна проблема неприємного запаху в Луцьку – несанкціоновані зливи асенізаторськими автомобілями відходів від виробництва м’ясопереробних підприємств. У Громадській раді пропонують відвести єдине спеціальне місце для зливу цих відходів (до прикладу в Липлянах) і підписувати акти за фактами зливу, адже є випадки, коли договори укладені на один об’єм відходів, а м’ясопереробники вивозять більше. щоправда, і очисні споруди в Липлянах теж потребують модернізації.

До слова, у Волинській облраді пропонують розірвати договори з підприємствами, які зливають відходи з виробництва в очисні споруди міста Луцька.

Урешті, члени комісії вирішили запросити на наступне засідання представників контролюючих служб, органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, причетних до проблем неприємних запахів у Луцьку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Ду.а Показати IP 25 Травня 2017 12:42
Як що у Львові страждають від сміття ,тому що стали багатшими, то у Луцьку страждають від запахів фекалій,бо тут більше їдять і більше спорожняються. Ми рядом з кордоном і йдемо швидше у Европу, ніж віддалені від кордону з Европою обласні центри. У Европі теж були такі запахи. Там посеред фортеці робили велику емкість і люд туди зливав свої фікалії. Емкість не закривалася. А ці запахи,як дехто називае-сморід, створені тілами жителів громади і повинні сприйматися ними , я запахи. створені біологічно чисми агрегатами - людськами тілами, які закономірно, виводять з себе очищений від білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, амінокислот гуанну тканину, в якій, до надходження її у шлунок зберігалися названі речовини. Тому цей запах треба сприймати з насолодою, як АМБРЕ життя і радіти початку Европейських ознак, які з часом усунутся, і ходити за ними доведеться у парфумні магазини і платити за це гроші. Безоплатна лафа незабаром зникне. І це буде одна із ознак европіскості. .
Анонім до Ду.а Показати IP 25 Травня 2017 13:28
скажи-но , де ти живеш. народ тобі того щастя навезе по самі вуха
Анонім до Анонім Показати IP 25 Травня 2017 14:29
Ви мене штовхаете на проявлення совковості - створення Европи на теріторії окремо взятої дачі?. Ні не бажаю. Бо той хто перший ,завжди робить не так як треба. Підтвердження цього : приходить другий і каже треба робити рехформи, бо перший робив неправильно.
невігласам Показати IP 25 Травня 2017 12:46
1. ніякої хімічної реакції на полях фільтрації не відбувається, хіба що часткова нейтралізація слабколужних фекальних відходів слабкокислими відходами спиртового виробництва. на запах це жодним чином не впливає. відбувається процес бродіння органічних залишків фекальних відходів дріжджами від спиртового виробництва. 2. злив на поля фільтрації будь-яких відходів, які не стосуються цукрового виробництва, заборонений. 3. спиртове виробництво слід закрити, оскільки воно знаходиться в житловому кварталі, що заборонено законодавством. 4. злив будь-яких відходів на Мамсурова також треба закрити і організувати єдину точку прийому на очисних спорудах в Липлянах. 5. вирішити питання про модернізацію очисних споруд в Липлянах. 6. провести очистку полів фільтрації цукрового заводу від незаконних викидів за рахунок винних осіб
в продовження ... Показати IP 25 Травня 2017 15:36
7. Провести службове розслідування, встановити порушників. 8. Передати матеріали у правоохоронні органи. 9. Притягнути винних до адміністративної ( кримінальної) відповідальності. 10. Оголосити політичну анафему !
ЛИПЛЯНКА Показати IP 25 Травня 2017 17:16
А чому в Липлянах??? Липляни і так загаджені міським "лайном"! А взамін що ми маємо... Платну воду , бо наша вода в колодязях загаджена очиснівською гидотою , річка Стир завалена стічними водами з очисних і раки вже давно не водяться там, а саме головне, загаджена земля довкола ілом з очисних споруд , які вивозять роками на теперішні людські паї, а це гори неочищеного лайна , яке розгорнули поверх землі шаром не менше пів метра,зате підприємливі фермери сіють сою і здають в ковбасні цехи, а пан Корчук на ілові заробив і відмив немалі бюджетні гроші і доволі має немалі статки на цому "бізнесові". За кожен камаз "добра" ,вивезеного на пай, він платив не менше ста грн. фермерам, які орендують паї, а відкат ....
Анонім до ЛИПЛЯНКА Показати IP 25 Травня 2017 22:22
а ще люди в Липлянах живуть, чи ви сама ? у вас є депутати, районна рада - шевеліться
віктор Показати IP 25 Травня 2017 18:12
Сама влада дала землю, дала дозвіл на відкриття того хімічного заводу в межах міста, з помпою перерізали червону стрічку що завод запущений в дію і тепер він буде приносити доходи. Тоді вони не думали що він буде травити все місто бо взяли на лапу, а зараз якось і закрити його не по пацанські бо грошики в кишеню вже пішли тому вони говорять люди виходьте на мітинг бо ми того завода закрити неможемо. Тобто ми тут ні до чого вони самі сюди прийшли. Навіщо тоді така влада міста, яка не може вирішити цієї проблеми. Тисячі людей травлять а вони кажуть терпіь, через пів року директор заводу обіцяв що може поставить фільтри. Думайте коли будете обирати нового мера.
еколог біолог до віктор Показати IP 25 Травня 2017 19:16
Мужик, ти відстав. Завод вже тиждень стоїть, а какашки як зливали, так і зливають.Якби смерділо від заводу, то тз його зупинкою і проблема пропала б. А так прблема ще більше загострилася, бо завод перестав за свої гроші чистити чуже гавно. Особо вперті ще кричать про дріжджі. Але кожен, хто гнав самогон знає, Що після куба брага не збродить, бо ті дріжджді, що пройшли куб уже зварені і не бродять. А нас тут байками за завод кормлять. Смерділо ще і рік назад і два роки тому, але менше, бо і какашок тоді було менше, а їх з кожним роком буде накопичуватися все більше і смердіти буде все більше. І так буде до того часу, поки під луцьком в поле і Чорногузку і в Сапалаївку будуть лити непотріб. На вересневому живе більше 10 тис людей і вони кожен день ходять в туалет, а те все виливається кожен божий день Ви читали? Кожен день більше 600 кубів. В перерахунку на нормальну мову кожен день 600 асенізаторських машин. дстав
Пасажир до еколог біолог Показати IP 25 Травня 2017 22:20
Камаз має 10кубів, перерахуй кількість машин
еколуху до еколог біолог Показати IP 25 Травня 2017 22:35
а що, по-твоєму стало булькати у фекаліях після того, як туди стали виливати відходи спиртового виробництва ? дріжджі повністю не дезактивуються при перегонці. крім того, після промивки бродильних чанів викидають живі дріжджі, а їх вистачить один раз вилити. і не треба розказувати байки, що раніше смерділо. 600 машин - це як мінімум 6000 кубів в день або 180 тис кубів в місяць. ти хоч уявляєш собі який це обєм ? це 30 будинків таких як ЦУМ або декілька озер в Теремно
сусід до еколог біолог Показати IP 25 Травня 2017 23:13
1) завод обіцяли зупинити з вівторка, сьогодні четвер - ніяк не тиждень 2) те, що обіцяли зупинити - не факт, що обіцянку виконали. робочі на роботу і далі виходять так само. 3) повністю зупинити таке виробництво за день нереально. навіть якщо зупинили безпосередньо в-тво спирту (що не факт), навряд чи спорожнили всі чани і раптово утилізували всю сировину, а від її обробки відходів теж огого. 4) на Вересневому ніяких не 10тис, десь біля 2,5-3тис. 5) Завод викачував ТІЛЬКИ від тих будинків, що були відомчі/колись заводські, зараз це мізер. Більшість - десь 500 будинків із 600 мають просто вигрібні ями, і раз на пару місяців викачують асенізаторами по 1-2 куби. Куди вони вивозять то вже інше питання, але це явно не 600кубів за добу.
Анонім до віктор Показати IP 25 Травня 2017 22:38
не мели дурниць. спиртове виробництво знаходиться на території цукрового заводу, який має землю ще з кінця 50-х років. ніяких дозволів на це виробництво ніхто не давав.
віктор до еколуха Показати IP 26 Травня 2017 09:17
із за таких як ти хімічні завоти в межах населених пунктів і відкриваються. Є приказка : суці сци в очі = вона скаже що то роса. Так само й тобі. Чому до відкриття заводу не смерділо. Чому смердить саме якась хімія. Чому смердить лише в певні години за графіком. Тут не треба валити на ковбасників чи жителів Вересневого які ходять в туалет і не треба бути біологом. Просто треба два три таких біологга як ти вт*п*ти в тому гівні яке нас травити і все припиниться саме собою.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus