USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Конфлікт навколо «Інтера»: що пов’язує Льовочкіна з телеканалом

7 Вересня 2016 14:18
Триденна акція протесту під телеканалом Інтер і блокування центрального офісу, здається, завершені. Учасники акції стверджують, що домовилися з представниками Інтера, що впродовж п'яти днів канал відмовиться від прокремлівського контенту і звільнить російського політтехнолога Ігоря Шувалова з посади заступника директора Національної інформаційної системи (НІС)- компанії, яка готує для Інтера новини. Інакше – блокаду відновлять. Керівництво Інтера заперечує переговори. На каналі говорять, що розблокувати їх вдалося завдяки діям поліції, - пише Ліга.Net.

Нагадаємо, 4 вересня в офісі НІС стався підпал: горіли перший і другий поверхи будівлі. За версією МВС, в коридори компанії прорвалися "ветерани АТО", обурені контентом телеканалу Інтер. Проте останні два роки МВС нічого не зробило для зміни ситуації з Інтером. Конфлікт обмежувався лише публічним протистоянням Авакова-Турчинова з кланом Льовочкіна-Фірташа і інформаційними війнами на підконтрольних їм каналах.

Затяжний конфлікт

Конфлікт між кланами Авакова-Турчинова і Фірташа-Льовочкіна загострився минулого року. У травні 2015 року МВС Авакова оголосило, що підозрює групу компаній Ostchem (Фірташ - кінцевий бенефеціар) в нанесенні збитків державі на суму більше 5,7 мільярда гривень.

Фірташа викликали на допит в ролі свідка. На допит був викликаний і Льовочкін - у рамках розслідування вбивства екс-регіонала Олега Калашникова.

"Коли я на найвищому політичному рівні поставив питання про притягнення пана Льовочкіна і Фірташа до відповідальності, то президент, прем'єр, спікер і секретар РНБО мене підтримали, розв'язали мені руки. Тобто ніхто з них не перешкоджає розслідуванню... Коли ми ведемо лобову атаку на такі олігархічні групи, як група Фірташ-Льовочкін, ми... під страшним тиском", - розповідав тоді Аваков в інтерв'ю ЛІГА.net.

У ці ж дні в Раді збирали підписи за відставку Авакова, утому числі і депутати від БПП і Самопомочі. "Ніхто не приховує, що окрема частина депутатів БПП безпосередньо залежить від Льовочкіна. Це особливості нашої національної політики: ми маємо одну з коаліційних партій у БПП, яка так чи інакше афілійована з Льовочкіним", - заявив Аваков.

З його слів, канал Льовочкіна демонструє до нього підвищену увага. Інтер дійсно постійно тримає Авакова і МВС у фокусі своєї уваги: будь-які проколи і вже тим більше провали поліції прокручуються на телеканалі цілодобово.

"Я бачу протидію, коли Інтер приділяє моїй персоні мінімум три-чотири сюжети, що порочать, в кожному випуску новин... Увесь пул непотоплюваних Льовочкіна-Фірташа працює проти системи МВС і мене конкретно", - говорив Аваков.

Пул Льовочкіна-Фірташа

У лютому 2013 року олігарх Фірташ і керівник АП часів Януковича Сергій Льовочкін за $2, 5 млрд купили у Хорошковського медіагрупу Inter media group limited, головний актив якої - телеканал Інтер. Керувати медіабізнесом і розвивати медійні активи Inter media group була поставлена Ганна Безлюдна, а в структуру керівництва Національної інформаційної системи (яка робить новини для Інтера) ввели російського політтехнолога Ігоря Шувалова.

"Я готовий зробити все, щоб забезпечити розвиток телевізійної групи на основі кращих міжнародних стандартів", - сказав Фірташ, коментуючи купівлю. Але на практиці стандарти виявилися типово кремлівськими: і у політиків, і у незалежних експертів, і у звичайних телеглядачів до контенту каналу немало питань.

У новорічну ніч 2014-2015 Інтер показав концерт російських зірок, які в Україні оголошені персонами нон-грата. "Це знущання з країни", - заявив секретар РНБО Олександр Турчинов і призвав Нацраду з питань ТБ і радіомовлення позбавити канал ліцензії. У лютому цього року СБУ вислала з України на п'ять років креативного продюсера Подробиць тижня Марію Столярову, яка дозволила собі нецензурне висловлювання в прямому ефірі під час сюжету про Небесну Сотню.

Згодом з'ясувалося, що в період Майдану Столярова в Facebook називала протестуючих натовпом нациків, а на початку бойових дій на Донбасі викладала в мережу своє фото в компанії бойовиків батальйону Схід. Останній скандал розгорнувся в серпні, коли в інтернет злили нібито листування представниці ДНР з російським журналістом Леонідом Муравйовим, якого розглядали на посаду випускаючого редактора Подробиць тижня. У листуванні цитується деяка Маша (можливо, Столярова), яка звітувала перед бойовиками про зміст новинних програм Інтера.

Соратник Авакова, депутат Геращенко опублікував лист Столярової, в якому та нібито називала Україну "мерзенною країною", а українців - "дрібними людиськами". На Еспресо ТV, який належить соратникові Авакова Княжицкому, вийшла програма "Кремлівські таємниці Марії Столярової", ведуча якої назвала ситуацію на Інтері "новим викликом для правоохоронних органів".

"Антиукраїнська, антидержавна позиція телеканалу Інтер -скільки ще треба фактів і доказів? Нацрада по телебаченню - де ви? Чи політична конъюктура і кланові інтереси так здавили вам горло, що забули навіщо вас створили"? - тут же відреагував на цей сюжет Аваков на своїй сторінці Facebook.

При цьому він призвав СБУ обірвати паузу і перевірити обнародувані факти. "Ідеолог інформаційної політики Інтера, громадянин Росії Шувалов має бути висланий з країни. Відносно Льовочкіна і його політичних дітищ, вигодованих на російських грошах, потрібне неупереджене розслідування і публічне оголошення результатів", - сказав міністр внутрішніх справ.

Реакція Льовочкіна послідувала негайно. Зі слів співвласника Інтера, Народний фронт планує переділити власність на медіаринку і давить на регулятора.

"Еспрессо ТV і Малятко ТV, яких відомо хто фінансує, -такий медіаресурс, відверто слабкий, і його бракує для освітлення завжди єдино правильної точки зору", - вважає він.

Підпал: що сталося

4 вересня біля будівлі компанії НІС (робить новини для Інтера) зібралася акція протесту проти проросійської політики каналу. Учасники акції принесли з собою намети, плакати і скандували: "Інтер – голос Москви".

Близько 16: 30 в офісі НІС почалася пожежа. У перших заявах поліції, то його причиною стала чи то димова шашка, кинута у будівлю, чи то коктейль Молотова, чи то запальна суміш. Версія ГСЧС інша: джерело вогню занесли в приміщення, причому двічі, тому пожежникам довелося гасити спочатку перший, а потім другий поверх. Через сходовий майданчик і дах рятувальники вивели з будівлі, що горіла, декілька десятків співробітників НІС. Загиблих немає.

Вечір на Інтері був присвячений підпалу. У рядку, що біжить, в ефірі йшло повідомлення: "Здійснений озброєний напад на офіс компанії Національні інформаційні системи, яка робить програми Новини, Подробиці, Подробиці тижня. Здійснений підпал будівлі, знищена телевізійна студія". Директор НІС Олександр Пилипец оголосив, що це зробили 15 невідомих у балаклавах, які прорвалися через охорону, підпалили будівлю і залишили після себе протитанкову міну.

На місці події були затримані і доставлені в поліцію шість учасників протесту. У поліції стверджують, що усі вони ветерани АТО. "Ці люди не приховують свого імені і не приховують своїх осіб. Це у минулому військовослужбовці 30-ої бригади ЗСУ, які об'єдналися в такому протесті", -сказав Аваков, додавши, що ведеться слідство. Бійці ЗСУ цю заяву Авакова спростували: бійці 30-ої ОМБр не беруть участь у безглуздих акціях і політичних іграх.

Президент Порошенко доручив генпрокуророві Юрієві Луценку узяти розслідування подій на Інтері під особистий контроль. "Неприпустимо, щоб хтось уривався, підпалював. Я упевнений, що це не має стосунку до патріотів. Сьогодні це не менше, а то і більше шкодить Україні, ніж будь-які контакти з провокаторами", - сказав він.

Удар по Україні на міжнародному рівні підпал Інтера, безумовно, наніс. З осуджуючими заявами вже виступили в США і ОБСЄ. "Насильство ніколи не прийнятне у відповідь на незгоду з редакційною політикою, навіть якщо публікації є провокаційними і суперечливими", - заявила представник ОБСЄ з питань ЗМІ Дуня Міятович.

З підпалом офісу НІС є декілька питань, на які доки немає відповіді. Чому акцію організували у вихідний день? Чому учасники прийшли не до центрального офісу Інтера на столичній вулиці Дмитрівській, а до маловідомого офісу НІС на Щусєва? Яким чином люди у балаклавах проникли у будівлю? І головне питання - хто від цього виграє. Україна в цілому від скандалу навколо ЗМІ тільки втрачає: будь-які конфлікти повинні вирішуватися цивілізовано. Навряд чи це було треба Порошенку, якого з Фірташем пов'язують давні стосунки, і навіть політичні деталі напередодні парламентських виборів він розбирав з ним на особистій зустрічі у Відні.

Та і новий голова Адміністрації Президента Ігор Райнін свої перші коментарі в студії дав саме Інтеру, причому російською мовою. Хоча і не виключено, що Порошенку подобається роль примирителя сторін, але проблему з Інтером за бажанням він міг вирішити зі старту. На Авакова, після його закликів відібрати ліцензію у Інтера, зараз посыпятся усі шишки.

Тоді кому це вигідно

"Навряд чи це можна назвати війною Льовочкіна-Авакова, це війна Льовочкіна і України. Те, що ситуація вигідна Інтеру і Льовочкіну - це однозначно. Що це вигідно їхнім партнерам в Росії - теж однозначно. Тому що з групи людей, які зраджують національні інтереси, вони тепер перетворюються на жертву", - сказав ЛІГА.net політтехнолог Сергій Гайдай.

З його слів, влада своєю байдужістю до антиукраїнської політики Інтера змусила радикально налаштованих людей узяти ситуацію у свої руки. "Я ні вякому разі не говорю, що підпал вчинили агенти ФСБ, а бо сам Інтер. Ні. У нас дійсно достатньо радикалів, достатньо людей, які готові боротися з антиукраїнським каналом будь-якими методами. Але треба розуміти: так, вигідно це Інтеру, а винна в цьому влада. Невирішення проблеми Інтера законним шляхом, відсутність адекватної реакції на Столярову і Шувалова привело до того, що тепер проблему вирішує вулиця, радикали. Ситуація доведенадо напруження. Так що зрозуміло, кому це вигідно, і зрозуміло, хто в цьому винен", - відзначив він.

Гайдай нагадав, що медіа завжди виступали інструментами будь-якого інформаційного протистояння: "Але конкретно з Льовочкіним справжньої війни немає. Цей олігархічний клан чітко розуміє, що які завгодно можуть бути розбирання усередині касти, але їх не торкнуть. І активна співпраця Інтера з Банковою це теж підтверджує".

"Підпал міг бути вигідний, у тому числі, і самому каналу, оскільки він тепер стає жертвою, особливо в очах західної прогресивної громадськості, яка дуже чутлива до питань свободи слова і не хоче розрізняти журналістів і пропагандистів, якими і є насправді співробітники Інтера. А власники тепер зможуть спекулювати на свободі слова", -пояснила ЛІГА.net медіаексперт, шеф-редактор Детектормедіа Наталія Лигачова.

Політичний підтекст, вважає вона, в конфлікті навколо телеканалу Інтер теж є присутнім. "Припустимо, Коломойський і Льовочкін теж один із одним увесь час борються, але вони все ж на підпал не йдуть", - відмітила вона.

Головна причина радикалізації ситуації навколо Інтера, на думку Наталії Лигачової, полягає у бездіяльності влади. "Дуже багато розмов, але мало дій. Немає таких проблем в країні, які не можна вирішити. Була б політична воля. До Інтера дуже багато питань. Міра нахабства і цинічності, з якою вони проводили проросійську політику, вже зашкалювала. Коли в День Незалежності показали концерт, в якому практично нічого не було про незалежність, а потім ми ще дізналися, що вони вирізували з концерту вітання "Слава Україні" від Олександра Пономарьова, то не дивно, що громадська думка настільки радикалізувалася", - додала медіа експерт.

Лигачова пояснила: вона не прихильник того, щоб державні органи втручалися в контент, але існує величезна кількість країн, у тому числі розвинуті Великобританія і США, в яких у регулюючих органів є можливість впливати в першу чергу на рекламу. "А реклами на Інтері дуже багато", - нагадала вона.

Крім того, існують важелі через правоохоронні і фіскальні органи перевіряти способи і джерела фінансування медіа. "Коли з утікачами-членами сім'ї Януковича, Курченко і Якименко, фінансуються величезні медіахолдинги, то як мінімум смішно говорити про те, що правоохоронні органи впродовж двох років не можуть знайти зачіпки і припинити те, що відбувається. Те ж саме з Інтером... Так що тут є доля провини і Порошенка, і Авакова, і інших представників влади", - упевнена Лигачова.

Але є шанс, що від усієї цієї ситуації кінець кінцем виграє і суспільство, вважає медіаексперт. "Сподіваюся, мирні акції приведуть до того, що вони щось мінятимуть хоч би з Шуваловим. Тільки щоб це було не просто формальне звільнення, а щоб він реально перестав впливати на політику каналу. Тоді, можливо, це буде вигідно і суспільству. Я вже давно говорила, що якби тиждень збиралися по сто тисяч людей біля Інтера, то досягли б багато чого. А виявилось, що сто тисяч не потрібно, а досить декількох наметів, заблокувати вхід, і вже йдуть переговори. Хоча невідомо, чим це все ще закінчиться, тому що ці можуть пообіцяти, а потім не виконати", - підкреслила редактор Детектор медіа.

Не перша кнопка

Згідно з рейтингами Індустріального телевізійного комітету, які з 2014 року готує дослідницька компанія Nieslen, абсолютне лідерство Інтера в телевізійному просторі закінчилося в 2012 році. За підсумками 2013 року канал поступився першістю в категорії платоспроможних українців (від 18 до 54 років, що мешкають в містах знаселенням 50 тис), СТБ. А за підсумками серпня 2016 року Інтер вже на п'ятому місці - доля його аудиторії усього 6,8. Молодь не дивиться російські передачі.

Валерия Кондратова
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Майдан Показати IP 7 Вересня 2016 18:00
Наша держава її уряд президент неспроможні нічого зробити. Тільки волонтери і громада усе вирішує. Молодці душіть ск*тину до кінця!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus