USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лише 20% тепломереж Луцька готові до зими

15 Жовтня 2015 20:31
Початок опалювального сезону цього року у Луцьку вийшов надзвичайно «ефектним», як і подача гарячої води. Декілька десятків будинків по всьому місту досі залишаються без тепла через аварії на тепломережах. Наймасштабнішу аварію нині в авральному порядку латають на вулиці Кравчука, але є й декілька дрібніших поломок по всьому місту. Наразі ці аварії планують завершити до кінця тижня, але зимою, не виключено, буде немало подібних сюрпризів, одразу ж попереджають на підприємстві, бо тепломережі до зими готові всього на 20%. І про це міській владі було відомо ще півроку тому.

Кадрові скандали

Власне, пристрасті навколо ДКП «Луцьктепло» не вщухали більше року. Чимало галасу було навколо посади керівника підприємства. Працівники «Луцьктепла» вимагали звільнити з посади директора Олександра Киричука, якого підозрювали в махінаціях з коштами. Люди нарікали на скорочення посад, на неефективне використання коштів.

Збори колективу розпочалися зі скандалу: директор втікав від працівників. По тому, люди прийшли з протестом на сесійне засідання Луцької міської ради. Колектив вимагав кадрових рішень. Тоді домовилися про зустріч трудового колективу з градоначальником. Згодом Олександра Киричука врешті у січні цього року звільнили. До червня на підприємстві не призначали нового директора. А вже на початку місяця ним став Юрій Паращій, який до призначення на очільну посаду на луцьке підприємство працював керівником Філії Самбірського Управління по експлуатації газового господарства ПАТ «ЛЬВІВГАЗ». Як вказано в архівах Української правди, «Львівгаз», «Волиньгаз», «Рівнегаз» і «Чернівцігаз» контролювала компанія «Континіум».
Того ж місяця Луцький міський голова Микола Романюк заявляв, що ДКП «Луцьктепло» намагається захопити одна приватна група, але не група «Континіум». Щоправда, яка – коментувати відмовився.

«Водні процедури»

Поки градоначальник «боровся з рейдерами», у травні цього року для лучан стала повною несподіванкою відсутність в кранах гарячої води.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЛУЧАНИ ТА ГАРЯЧА ВОДА: ЧОМУ «ЛУЦЬКТЕПЛО» НЕ ПОПЕРЕДИЛО ПРО ВІДКЛЮЧЕННЯ

З’ясувалося, що НАК «Нафтогаз» припинив газопостачання ДКП «Луцьктепло» за шалені борги. Виявилося й те, що в міській раді про це чудово знали, але повідомили про відключення уже пост-фактум. А ось вину за припинення газопостачання поклали на самих лучан, мовляв, містяни боргують підприємству чималі суми, а гарячої води не з’явиться в місті, поки лучани не розрахуються.

КОЛИ БУДЕ ГАРЯЧА ВОДА В ЛУЦЬКУ: ОДНІ ПЕРЕМОВИНИ ВЖЕ ПРОВАЛИЛИ
Лучани за цей час вже пережили не одну обіцянку міської влади про відновлення подачі гарячої води в їх домівках. Так, приміром, міський голова обіцяв, що «Луцьктепло» відновить роботу наприкінці серпня. Та згодом з’ясувалося: НАК «Нафтогаз» не вмикає газ Луцьку категорично.

Опалювальні «сюрпризи»

Зрештою, гарячу воду в місті все ж увімкнули напередодні опалювального сезону.

Та в частині будинків вода з’явилася і зникла внаслідок аварії. А опалювальний сезон, який стартував у місті 12 жовтня, розпочався не для всіх: через розрив мережі на вулиці Кравчука, 33-й, 40-й та Завокзальний мікрорайони залишилися без тепла.

Ліквідувати аварію там обіцяють до кінця тижня, а поки що будинки в авральному режимі перемикають на інші котельні. Але факт залишається фактом: до зими в місті підготували лише п'яту частину тепломереж.
Зауважимо, під час чергової сесії міської ради, депутати виділили на ці заходи підприємству мільйон гривень. Причому, що в міської ради просили мінімум 2, а то й 3 мільйони. На підприємстві переконували: цих грошей на мінімальний комплекс заходів має вистачити, але що буде далі – спрогнозувати не міг ніхто.

Сьогодні на місці аварії побував і сам директор «Луцьктепла» Юрій Паращій. Щоправда, з журналістами спілкуватися він відрядив головного інженера Володимира Біньковського. Головному інженеру довелося розповідати і про ліквідації аварій, і про фінансування, і про «вчасність» владних рішень.
Так, зі слів Володимира Біньковсього, 80% тепломереж міста – у ветхому стані. На цей рік, згідно з планами, затвердженому на початку року, запланували замінити 3 кілометри труб і відремонтувати поточно ще 2,5 кілометра зі 132-х. Але вдалося здійснити капітальний ремонт лише 600 метрів тепломереж.

«Оскільки з фінансуванням була така ситуація: з травня нам відключили природний газ і припинилося надходження коштів. Підприємство за свої кошти не могло підготуватися. Лише в серпні міська рада виділила мільйон гривень. Цього вистачило на деякі дільниці, й найкритичніші з них вдалося відремонтувати. Ми звітувалися, що котельні і ЦТП готові на 100%, а зі 132 кілометрів тепломереж - 20% підготували. Зараз маємо «результат» - сталася аварія на тепловій мережі», - каже Володимир Біньковський.

Натомість центральна влада країни звітується, що на Волині найкраща ситуація з підключенням до опалення.

Вольові рішення: 1 мільйон замість необхідних 10-ти

Якщо планували 3 кілометри, а відремонтували 600 метрів, то решта запланованих тепломереж – не відремонтовані до того стану, аби там аварій не було взимку.

«Будемо готуватися до всього. Позавчора ніби котельні запустили - стався вночі витік на Загородній. О 24.00 припинила роботу одна котельня, а в 4 годині ночі зупинилася котельня на Відродження, 15, є проблема і на вулиці Богдана Хмельницького. Незначні витоки ми зараз ліквідовуємо. А по Кравчука сьогодні-завтра і, може, в суботу завершимо роботи», - каже головний інженер «Луцьктепла».
Зрештою, про потреби підприємства в міській раді знали, кажуть на підприємстві.

«Ми зверталися в міську раду, коли нам припинили подачу газу і побачили, що нема фінансування, з проханням допомогти. Вчасно рішень не було прийнято. У червні ми провели тендери на 10 мільйонів на закупівлю матеріалів, щоб підготуватися до зими: і трубопроводів, і запірні матеріали. Але не було фінансування – не могли закупити матеріали. ЦТП готували до опалювального сезону із матеріалів, які були ще на складах. А тепломережі можна було ще влітку відремонтувати. В червні просили 10 мільйонів, в липні - 5, в кінці серпня в міській раді прийняли рішення виділити 1 мільйон. Наприкінці серпня виділили, матеріали придбали у вересні. 15 вересня мали б завершувати роботи і бути готовими до опалювального сезону. Ми й звітували, що тепломережі тільки на 20% готові», - каже Володимир Біньковський.
Додамо, за такої ситуації на підприємстві ще й діє багатомільйонний кредитний договір з ЄБРР. Свого часу депутати підтримали його підписання, однак дехто з обранців громади пропонував попередньо ознайомитися зі звітом роботи підприємства за 2013-2014 роки. Зауважимо, це пропонували в міській раді ще більш як за півроку до відключення підприємства від газопостачання.

Що стосується кредиту, то він становить 10 мільйонів євро, з яких: 7 мільйонів - це кошти ЄБРР, а три - з Фонду Чистих Технологій. Додатково 4 мільйони євро - це грантові кошти. Термін кредитування становить 13 років. При цьому, 3 роки – це пільговий період, коли підприємство «Луцьктепло» виплачуватиме лише відсотки за користування кредитом без погашення тіла кредиту. Термін окупності цього проекту - сім років. Проект передбачає встановлення індивідуальних теплових пунктів у 200 луцьких багатоповерхівках. У мікрорайоні ЛПЗ плануються встановлення котла на альтернативному паливі потужністю 2,5 МВт. Також здійснять заміну застарілих котлів, реконструкцію котелень та центральних теплових пунктів, а також заміну теплових мереж.
А тим часом на ДКП «Луцьктепло» містянам пропонують готуватися до зимових «сюрпризів», зважаючи на неготовність тепломереж до опалювального сезону. Коли сталася аварія, з резервного фонду міська рада мусила виділити на труби 190 тисяч гривень, за які закупили близько 90 метрів труб. На ліквідацію аварії на вулиці Кравчука вже використали порядка 80 метрів труб: 57 метрів нових і близько 30 метрів трубопроводу, які ще були на підприємстві в резервних фондах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Андрій.. Показати IP 15 Жовтня 2015 21:21
Про Колю Романюка (з підроманючниками) - скажіть "добре" слово.. А ще "оберіть" знову.. Це ви ще за "теплу воду" не платили по тарифам "гарячої", чи може в когось "гаряча" вода в крані? 75 гадусів?
виборець Показати IP 15 Жовтня 2015 21:27
"ГОЛОСУЄМ" за Романюка! "ЖИТИ по НОВОМУ" без гарячої води і опалення! "ЗБЕРЕГТИ і ПРИМНОЖИТИ"_СОЛІДАРНІСТЬ БПП!_прямо в точку!!!
роман Показати IP 15 Жовтня 2015 21:45
Коментарі зайві - результати роботи господарника Романюка Миколи... Добавити нічого. А якщо обрати на наступні 5 років - то що буде з Луцьком?
Хлоп Показати IP 15 Жовтня 2015 22:38
Ви так командою про що будете писати 26.10 вже подумали?)) працюйте над проектом "тупа бiльшiсть полiщукiв знову проголосувала за Романюка", тиждень залишився))
Igor Показати IP 16 Жовтня 2015 09:01
Чесно кажучи взагалі не бачу кого обирати...
лучанка Показати IP 16 Жовтня 2015 09:32
На сьогоднішній день не важливо хто буде на посаді мера, директора "Луцьктепло" і т.д., безлад був і буде, вирішити ситуацію зможуть лише колективні позови від лучан до судів, постійне докучання громадських організацій, висвітлення проблем на національному телебаченні, тобто тільки тоді коли лучани не дозволятимуть відноситись до себе як до жебраків, які просять подачку, "подайте нам теплу воду", "подайте нам відремонтовані дороги", "почніть будь ласка вже опалювальний сезон"...., обов"язок чиновників думати і вирішувати такі проблеми наперед, для цього їх наймають і платять зарплату.
працівник Показати IP 16 Жовтня 2015 12:37
дайте зарплату працівникам, ми теж хочемо їсти, одягнутися. 3,5 міс. працюємо безкоштовно
о67 Показати IP 16 Жовтня 2015 17:51
коментар було видалено
555 Показати IP 16 Жовтня 2015 21:37
Гріймось бруківкою ) Лучани! Ганьба сьогоднішній владі
Хм Показати IP 18 Жовтня 2015 09:16
Це просто жах! До чого ми люди дожилися? А винні самі. Кого обираємо, те і маємо! Порядне не полізе до влади, а лізе різна шушваль. Памятаю при радянській владі, не має води,чи холодні батареї, позвонили у відповідні органи, і мигом біжать сантехніки,щось роблять, а тепер, просто сміються над нами. От наприклад, 7 Жек. На початок опалювального сезону пішли у відпуск відповідальні особи ,залишили якусь Ірину Вододимирівну, яка нічого не знає і не хоче знати,а брехуха ще та... Телефони повідключають і тільки чаї ганяють. Скотини. жеки своє віджили,закривати їх нафік!!!
Анонім до Хм Показати IP 19 Жовтня 2015 21:08
А что это изменит? Ведь будут работать те же самые люди либо те, кто ни фига не понимают в своих обязанностях, если наберут новых.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus