USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Мажоритарні бої-2012: прогноз перший

14 Липня 2011 11:38
Передвиборчі кампанії стартують задовго до їх офіційного початку. Відтак до виборів в український парламент, запланованих на осінь 2012 року, готуються уже зараз.
Згідно з проектом Закону України «Про вибори народних депутатів» найближчі вибори до парламенту чекають українців вже в останню неділю жовтня 2012 року. Саме тоді завершиться п’ятий рік повноважень парламентаріїв, яких обирали на позачергових виборах навесні 2007-го.
За проектом закону вибори пройдуть за змішаною системою – половина парламенту обереться за партійними списками, решта – у мажоритарних округах.
Основні «битви місцевого значення» розгорнуться саме в округах. Хто піде боротися за мажоритарку? Чиї гроші, імідж і політичний бренд зійдуться у битві за електоральну симпатію? А бій прогнозують серйозний: на думку експертів, аби провести мінімально пристойну виборчу кампанію, потрібно не менше 500 тисяч доларів, а всерйоз налаштовані переможці муситимуть викласти й до двох мільйонів «зелених».

Зробивши поправку на «теоретичність» окремих прогнозів, «ВН» вкупі з експертами спробували зробити огляд тих, хто може стати кандидатом-мажоритарником і претендувати на парламентське крісло депутата від Волині. В огляд включені й відносно малоймовірні кандидати – з розряду тих, які «можуть, але не хочуть». Проте їх посади, вплив та авторитетність зроблять з них одних з ключових учасників виборчого процесу.

З високим ступенем ймовірності можна допускати, що Волинь для виборів-2012 поділять на такі ж мажоритарні округи, які були на парламентських виборах 2002 року – останніх виборах до ВР, де використовувалася «мажоритарка».

Тоді в Україні утворили 225 одномандатних округів, з яких на Волинь припало п’ять: Володимир-Волинський (міста Володимир-Волинський, Нововолинськ, Володимир-Волинський, Іваничівський, Любомльський райони), Горохівський (Горохівський, Локачинський, Луцький, Рожищенський, Турійський райони), Ковельський (місто Ковель, а також Ковельський, Ратнівський, Старовижівський, Шацький райони), Луцький (до складу якого входило місто Луцьк) та Маневицький (Камінь-Каширський, Ківерцівський, Любешівський, Маневицький райони).

Адам Мартинюк

Комуніст, орденоносець та перший віце-спікер парламенту України Адам Мартинюк місце в раді займає з 1998 року. На виборах 2007 року партія отримала 5,39% голосів виборців, що створює певний сумнів в тому, що КПУ подолає 5% бар’єр. Адже тенденція голосування за «червоних» неухильно йде донизу: 1998 рік – 24,65%, 2002 рік – 19,98%, 2006 рік - 3,66%, 2007 рік – 5,39% голосів.
Експерти припускають, що компартія може доручити «взяти» округ Адаму Мартинюку, який на Волині навіть визнаний почесним громадянином Любешова.
Хоча Мартинюк щоразу походив до ВРУ за списком, в претендента є шанси поборотися і «в одиночку». Серед плюсів Мартинюка – досвід політичної боротьби, зв’язки та фінансовий ресурс, адже хоча депутат, за офіційною декларацією, і отримує лише зарплату чиновника, за повідомленнями столичних ЗМІ, живе він у маєтку площею в 310 квадратних метрів.
Цікаво, що уже зараз Мартинюк «згадав» свою малу батьківщину, зокрема, дав гроші на ремонт мосту, яким електорат їздить до своїх городів.

Ігор Єремєєв

Депутат Верховної Ради з 2002 по 2006 рік Ігор Єремєєв нині є членом політради Народної партії. Також він у 2006 році очолював передвиборний штаб Блоку Литвина на виборах до парламенту.
Однак нині, зважаючи на невисокий рейтинг «литвинівців», потрапити їм до ради за списком буде важко. Тому, ймовірно, Ігор Еремєєв може позмагатися в мажоритарному окрузі з центром у Маневичах.
Тим більше, він його уже вигравав – у 2002 році на виборах до парламенту набравши 36,4% голосів виборців.
У Єремєєва – потужний фінансовий і людський ресурс. Він – співвласник групи компаній «Континіум», що включає в себе нафтовий, харчовий та телекомунікаційний бізнес. А за цьогорічними оцінками журналу «Фокус», Єремєєв має статок у 379 мільйонів доларів.
Окрім того, є підстави думати, що Єремєєв може претендувати на підтримку влади. Про це, зокрема, свідчить нещодавнє призначення Єремєєва радником голови Волинської ОДА.

Анатолій Грицюк

Головний «тимошенківець» Волині може стати одним з основних опонентів Єремєєву і Мартинюку, адже, цілком ймовірно, може спробувати сили в окрузі, куди входить його рідна Ківерцівщина (до слова, найнаселеніший район області). Звісно, Грицюка можуть делегувати і на Луцький виборчий округ, або, що найбільш бажане для нього, – дати прохідне місце у партійному списку. Проте серйозність Грицюкового наміру стати нардепом ні в кого не викликає сумнівів.
В будь-якому випадку шанси кандидата підсилюють поки що не зовсім забуті його публічність та ім’я, здобуті за часи головування в обласній раді, під час кампанії за крісло луцького мера.

На користь Грицюка – і бренд «Батьківщини» з традиційно популярною на Волині її лідеркою Юлією Тимошенко, і досвід політичної боротьби, і «рідні стіни» - в разі, якщо Грицюк піде на Маневицький округ.

Серед мінусів Грицюка-кандидата – відсутність власного фінансового ресурсу й серйозність опонентів – провладних кандидатів.

До речі, Грицюк уже двічі програвав виборчі перегони до парламенту. Так, у 1998 році він балотувався по списку від Селянської партії, а в 2002 році у Маневицькому окрузі здобув 8 % голосів, посівши третє місце після Ігоря Єремєєва та Федора Веніславського.

За деякою інформацією, Грицюк досі у вичікувальному становищі, бо все-таки сподівається на прохідне місце у списку партії.

Ігор Палиця

Ім’я вихідця з Волині, бізнесмена, діючого депутата Верховної Ради Ігоря Палиці з’являється все частіше у Луцьку. Зокрема, імідж «соціально відповідального бізнесмена» йому взявся ліпити мер обласного центру Микола Романюк.
Якщо вірити Романюку, голова правління ВАТ «Укрнафта» освітлює Центральний парк культури Луцька, реконструює Театральний майдан, допомагає зводити спортивний майданчик для ВНУ та ставить лавочки у парку, бо хоче допомогти рідному місту.
Експерти приписують депутату нестійке політичне забарвлення. Адже депутат, який входив в блок «Наша Україна», підтримував ряд політичних рішень, котрі були розкритиковані опозицією, зокрема ратифікацію Харківських угод.
Очевидно, що з намірами здобути публічний майданчик пов’язане й покупка Палицею у червні 50% акцій футбольного клубу «Волинь».
Незважаючи на значний фінансовий ресурс, підтримку влади, експерти прогнозують, що шанси виграти у Луцьку Палиця матиме лише тоді, коли опозиція не домовиться, виставить кілька кандидатів і врешті розпорошить голоси. Однак за такої умови виграти у Луцьку має шанси будь-який провладний кандидат.

Олександр Свирида

Бізнесмена і політика Олександра Свириду у його партії уже зараз всерйоз розглядають, як одного з «тимошенківських» «кандидатів у кандидати» від Луцька.

Тим більше він сам про це уже обмовився, сказавши в одному з інтерв’ю: «у планах в мене таке є». При тому політик зазначив, що балотуватиметься, очевидно, в обласному центрі.
На виборах 2002 року Свирида зайняв другу позицію після Володимира Бондаря - з 10% голосів лучан.
Щоправда, до того, як Свирида осів серед «білосердечних», політик перебував як в Демократичній партії, так і входив до складу провладного блоку «За Єдину Україну!», від якого і балотувався у 2002 році.
Свирида вже має досвід роботи у парламенті, оскільки вже займав крісло нардепа з 1998 по 2002 рік. Для перемоги діючий депутат облради володіє фінансовим ресурсом та має гарні стосунки з керівництвом області, намагаючись завжди уникати жорсткої позиції.
Як вважає політолог Михайло Наход, «у Свириди дійсно є шанси бути висунутим від «Батьківщина» більші, ніж у Пустовіта, особливо в умовах, коли основним аргументом для висування і ведення виборчої кампанії буде наявність фінансового ресурсу».
«Якщо Свирида захоче категорично відхреститись від Клімчука, в чому я дуже сумніваюсь, то проти нього виставлять від влади сильного кандидата (наприклад, олодимира Гунчика), і тоді Свириді підтримка «Батьківщини» не надто допоможе. А також частину голосів відтягнуть інші кандидати-демократи, і тоді перемоги точно не бачити», - додає Михайло Наход.
Окрім того, Свирида готовий буде витратитись тільки тоді, якщо буде впевнений у перемозі, додає експерт.

Григорій Пустовіт

Голову Луцької організації «Батьківщини» і секретаря міської ради Григорія Пустовіта в якості партійного кандидата від Луцька ще у квітні назвав Анатолій Грицюк. Підтвердив це і Пустовіт, сказавши що він – «претендент у кандидати».
Будучи досвідченим політиком (очолює міську «Батьківщину» з 2006 року) та вправним оратором, Пустовіт до того ж дістав серйозний майданчик для посилення своїх публічних позицій – крісло секретаря Луцькради, а відтак – можливість безкоштовного піару. Однак він не настільки відомий лучанам, як то розрекламований під час минулої кампанії Анатолій Грицюк, кандидат від «Батьківщини».
І це, і відсутність власного серйозного фінансового ресурсу додають скепсису в оцінках шансів Пустовіта представляти Луцьк у парламенті.
Окрім того, стає очевидним потенційний конфлікт Пустовіта зі Свиридою – «електоральний Болівар» точно не винесе двох кандидатів-«тимошенківців».

Анатолій Вітів

«Свободівця» Анатолія Вітіва найчастіше розглядають як кандидата від Луцька. Тим більше, цей «плацдарм» одного разу уже взятий Вітівим – у 2010-му він став одним з двох депутатів, обраних по мажоритарці від Луцька до Волинської обласної ради.
Вітіву не приписують великий фінансовий ресурс, адже більшість виборчих кампаній фінансували спонсори партії.
Водночас, не на користь Вітіву – низка сильних потенційних кандидатів від Луцька.
Разом з тим, серед плюсів Вітіва – його здібність до публічних виступів та агітацій, популярність «Свободи» та ймовірна участь Олега Тягнибока в кампанії.
Прогнозовано, що парламентські вибори будуть дублювати тенденцію місцевих – часто перемагає партійний бренд, а не ім’я самого кандидата.

Микола Романюк

Одразу після мерської кампанії 2010 року в кулуарах місцевого політикуму ходили чутки, що луцький міський голова Микола Романюк просто готує плацдарм для майбутньої парламентської кампанії.

Мовляв, на його місце повинен прийти його перший заступник Святослав Кравчук, який має немалий досвід роботи в органах влади та активно позиціонує себе в засобах масової інформації.

Хоча на чаті «ВН» Микола Романюк офіційно заявив, що немає амбіцій балотуватися до парламенту, схоже він свого часу казав і про наміри боротися за мерське крісло у Луцьку.

Якщо ж Романюк і піде на вибори, то незрозуміло, як Романюк «розійдеться» з Ігорем Палицею, у якого наміри балотуватися у ВР від Луцька – чіткі.
З іншого боку, джерела, близькі до міського голови Луцька, приписують йому фразу «я прийшов мінімум на два терміни» - себто Романюк принаймні на найближчі 7 років бачить себе градоначальником.

Володимир Бондар

Депутат Верховної Ради 2002-2006 років Володимир Бондар прийшов до парламенту на хвилі популярності Віктора Ющенка – і виграв округ Луцька з 51,3% голосів виборців.
Опісля, завдяки активній участі в Помаранчевій революції, навіть зміг очолити Волинську облдержадміністрацію.
Балотувався Бондар і у 1998 році по Луцьку, здобувши 6,46% голосів виборців. Черговий сплеск політичної активності припав на 2010 рік, коли Бондар балотувався на посаду міського голови Луцька та зняв свою кандидатуру на носі виборів.
Подейкують, що це сталося через фінансові проблеми його головного спонсора Василя Столяра, який, до слова, теж може балотуватися по списку однієї з партій.
Хоча Бондар, тримаючи хвилю популярності нещодавніх виборів, і зміг би поборотися за мандат, проте шанси такогорозвитку подій невеликі. Крім того, говорять, що Столяр більше не має наміру фінансувати кандидата.

Віктор Олійник

Обраний на позачергових парламентських виборах нардепом від БЮТу, Віктор Олійник працює у комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
Власне його Анатолій Грицюк ще у квітні назвав тим, хто балотуватиметься від «Батьківщини» до парламенту від Володимир-Волинського округу.
Шанси перемогти Олійнику дають популярна політична сила та імідж активного лобіста екологічних інтересів Волині. Олійник займає активну позицію в питанні захисту озера Світязь, шкоду якому може принести будівництво Хотиславського кар’єру в Білорусі. Окрім того, Олійник ніколи не забував про Волинь й має одні з найактивніших громадських приймалень у Володимирі-Волинському на Нововолинську.

Сергій Ковальчук

До бізнес-сфери впливу потенційного кандидата з Володимир-Волинського, бізнесмена Сергія Ковальчука, за оцінками експертів, входить нафтова торгова компанія «Укрпетроль», кондитерська фабрика в Хмельницькій області, декілька агрофірм, цегельня та швейна фабрика.
На виборах 2002 року у 19-му окрузі, який включав міста Володимир-Волинський, Нововолинськ та Володимир-Волинський, Іваничівський та Любомльський райони, Сергій Ковальчук, що йшов від партії «За єдину Україну!» зайняв друге місце з результатом у 22,5% голосів.
З весни 2011 року Ковальчук почав активну громадську та політичну діяльність, про що свідчать численні благодійні заходи, активно анонсовані та висвітлені в місцевій пресі.

Сергій Бондарчук

Колишній гендиректор «Укрспецекспорту» Сергій Бондарчук з осені 2010 року активно увійшов в велику політику. Тоді разом з екс-головою Служби безпеки України Валентином Наливайченком він став членом партії «Наша Україна». При чому не рядовим партійцем, а вже за кілька тижнів після вступу до лав політичної сили став головою виконавчого комітету.
Сергій Бондарчук вже ставав депутатом від округу з центром у Горохові, хоча є корінним киянином, проживає у столиці. Тоді, у 2002 році, голоси йому віддали більше 56% населення Горохівського округу. А у 2004 році під час президентської кампанії він був довіреною особою кандидата Віктора Ющенка у своєму виборчому окрузі на Волині
Нині Бондарчук знову з’явився на Волині. І хоч прямо не підтвердив свого наміру стати кандидатом-мажоритарником від Волині, проте й не заперечив цього. На питання про можливість цього, задане одним з учасників чату на «ВН» ,Бондарчук відповів: «Зараз не стоїть питання в тому, чи буду я брати участь у виборчій кампанії. Треба зрозуміти, що люди бажають того, щоб я представляв їх інтереси. Треба відчути настрій і зрозуміти, чого люди хочуть, бажають, а після приймати рішення про те, можу я це зробити знову чи ні».
Однак, на думку експертів, шанси виграти округ у Бондарчука в області, не зважаючи на фінансовий ресурс та високу посаду в партії, невеликі. Адже депутат особливого інтересу до області в міжвиборчий період не проявляв, і якщо й має шанси стати нардепом, то хіба за партійним списком.

Сергій Шевчук

Якщо вірити головному «тимошенківцю» Волині, за Горохівський округ боротиметься діючий народний депутат від ВО «Батьківщина» Сергій Шевчук, який у парламенті з 1998-го.

Підтримка партії на Волині досить значна, тому шанси виграти у депутата в окрузі лише завдяки бренду політичної сили - високі. Адже, як показала динаміка голосування по мажоритарних округах міст на виборах до місцевих рад, часто вирішальний вплив мала саме політична приналежність політика, аніж його особиста репутація.

Олег Чернецький

Бізнесмен і депутат-«свободівець» Луцькради Олег Чернецький, судячи з неофіційної інформації, спробує підкорити Горохівський округ на парламентських перегонах.
Підтримка популярної політичної сили та значні фінансові можливості одного з найбагатших людей Волині дозволять Чернецькому, якщо не виграти вибори, то принаймні достойно взяти в них участь.
Хоча долю виборів вирішуватимуть і інші фактори, зокрема, депутатський доробок Чернецького в якості обранця луцької громади.

Олег Кіндер
Ковельський міський голова був заявлений як кандидат «Батьківщини» по ковельському округу.
Його плюси – авторитет політика, популярна політична сила і вкрай вигідна з точки зору власної «розкрутки» посада міського голови Ковеля.
Його мінус – бажання стати депутатом, не виправдавши усіх сподівань ковельчан, що вибрали його мером. Такі амбіції гріх буде не використати політичним опонентам Кіндера.
Крім того, без серйозного фінансового ресурсу, досвіду політичної боротьби з «важковаговиками», шанси Кіндера стати нардепом тьмяніють, - вважають експерти.

Микола Мартиненко

Переможець парламентських виборів від Волині Микола Мартиненко, вочевидь, знову захоче спробувати власні сили. Нардеп вже перемагав по Ковельському округу. Депутату вдалося здобути перемогу у 1998 та 2002 роках зі значним відривом, зайнявши до 50% голосів виборців. У п’ятому та шостому скликанні депутат проходив по партійних списках від блоку НУНС.
Нині він заявляє про союз з партією «Фронт Змін», однак, зважаючи на те, що політична сила має невисокі рейтинги, вочевидь, Мартиненко пробуватиме завоювати мандат у мажоритарному окрузі.
Для перемоги кандидат має досвід та владу, а також значний фінансовий ресурс. Йому приписують спільні бізнес-проекти з Давидом Жванією, також потенційний кандидат є головою ради експертної громадської організації «Центр Разумкова».
Мартиненко має непогані стосунки з Борисом Клімчуком та його заступником Віталієм Карпюком, а це дає підстави думати про те, що владці підтримують його в окрузі.
Про те, що Мартиненко буде балотуватися, свідчить його активність у місцевій пресі та нещодавні приїзди на Волинь.

Борис Клімчук

Експерти кажуть, що голова облдержадміністрації Борис Клімчук при потребі та бажані зможе виграти будь-який округ на території Волинської області. Для цього в губернатора є вплив, досвід, непересічні ораторські здібності, особиста харизма, діючий адміністративний ресурс та фінансові можливості.
Хоча Борис Клімчук і не підтвердив своєї участі в парламентських перегонах, однак категоричної відмови від можливості балотуватися з його уст не пролунало.
Більше того, за прогнозами експертів, в світлі того, що рейтинги Партії регіонів неухильно падають, Клімчуком можуть спробувати «прикрити» найбільш складний район, де кандидатів від влади обмаль або ж вони слабкі.
Логічно, аби Клімчук балотувався від Луцька, як це було на виборах обласної ради. Однак тут його інтереси заважали б намірам провладного кандидата Ігоря Палиці. Тож, якщо Клімчук і вирішить стати кандидатом у нардепи, йтиме він, скоріш усього, від рідної Ковельщини.

Ігор Гузь

Депутат облради Ігор Гузь буде балотуватися до парламенту найімовірніше по Ковельському округу. Адже у його склад входить Старовижівський район, який минулоріч приніс йому перемогу на виборах до обласної ради.
Участь цього потенційного кандидата у виборах обумовлена його активною політичною діяльністю. Як зазначає політолог Михайло Наход, участь у виборах для такого політика як Гузь є справою честі, а не реальних фінансових чи адміністративних можливостей. Хоча за такою логікою – «аби засвітитися» - Гузю вигідніше було б балотуватися у Луцьку.
І хоч, не маючи великого фінансового ресурсу, охопити увесь округ Гузю буде важко, проте репутація місцевого революціонера, націоналіста, молодіжного лідера зробить з Гузя не останнього учасника виборчих перегонів.

Інші

Серед ймовірних кандидатів від Горохівського округу розглядають також депутата Катерину Ващук, яка є діючим депутатом, володіє фінансовим ресурсом та особистим авторитетом серед волинян. Хоча, зважаючи на авторитет депутатки, їй може дістатися місце у партійному списку.

Окрім того, за деякою інформацією «добро» від влади йти кандидатом-мажоритарником на Горохівський округ отримав співвласник групи компаній «Континіум», депутат облради Степан Івахів.

Хоча на цьому ж окрузі має намір розгорнути свої передвиборчі дії ще один «важковаговик» - інший депутат облради, власник ТзОВ «АПГ «Пан Курчак» Сергій Мартиняк.

Серед потенційних кандидатів у депутати від Володимир-Волинського виборчого округу – «нашоукраїнець» Сергій Слабенко, який у 2002-му переміг тут, а також депутат облради від «Сильної України», генеральний директор ТзОВ «Гербор-холдінг» Олег Борбелюк, який володіє достатнім фінансовим ресурсом для парламентської кампанії.

Як кандидата від «Свободи» по Володимир-Волинському округу розглядають депутата облради Євгена Мельника. В потенційного кандидата є достатній фінансовий ресурс, «прохідність» політичної сили, однак його участь в перегонах скоріш за все буде номінативною.

За інформацією «ВН» ще один «свободівець» Микола Яручик балотуватиметься до парламенту по Луцькому округу, або ж Горохівському, що зокрема включає Луцький район. Одначе, зважаючи на конфлікти в середині партії закрадається сумнів, що він представлятиме саме політичну силу Тягнибока, а, можливо, вже в найближчому майбутньому поміняє політичне забарвлення.

«Нашоукраїнець» Андрій Козюра, найімовірніше, спробує поборотися за округ Луцька. Маючи досвід боротьби на міських виборах, саме Козюрі довірять представляти бренд оновленої «Нашої України» на виборах. Його однопартієць Володимир Карпук, вочевидь, піде за списком.

Серед потенційних кандидатів також розглядають голову Європейської партії на Волині Олену Голєву, яка має вдосталь фінансових можливостей для боротьби. Однак, зважаючи на непрохідність Європейської партії до парламенту, балотуватися кандидат найімовірніше буде задля «спортивного інтересу», аніж реальних результатів. Крім того, посада депутата Луцької міської ради поки задовольняє бізнес-інтереси та політичні амбіції Голєвої, вважають експерти.

Текст - Тетяна ГРІШИНА

Редакція «ВН» дякує за допомогу у підготовці матеріалу колективу експертів Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу.


Довідково:

Одномандатні округи Волинської області на виборах 2002 року
Одномандатний виборчий округ №19 Центр – м. Володимир-Волинський. До складу округу входили: міста Володимир-Волинський, Нововолинськ; Володимир-Волинський, Іваничівський, Любомльський райони. Орієнтовна кількість виборців – 151,5 тисячі.
Одномандатний виборчий округ №20 Центр – м. Горохів. До складу округу входять: Горохівський, Локачинський, Луцький, Рожищенський, Турійський райони. Орієнтовна кількість виборців – 152,1 тисячі.
Одномандатний виборчий округ №21 Центр – м. Ковель. До складу округу входять: м. Ковель; Ковельський, Ратнівський, Старовижівський, Шацький райони. Орієнтовна кількість виборців – 157,0 тисячі.
Одномандатний виборчий округ №22 Центр – м. Луцьк. До складу округу входить м. Луцьк. Орієнтовна кількість виборців – 161,6 тисячі.
Одномандатний виборчий округ №23 Центр – смт Маневичі. До складу округу входять: Камінь-Каширський, Ківерцівський, Любешівський, Маневицький райони. Орієнтовна кількість виборців – 155,8 тисячі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 33
Spaceman Показати IP 14 Липня 2011 12:05
Мажоритарні бої - це коли мажори б'ються між собою? Я б на таке глянув.
потенційний виборець (якщо доживу). Показати IP 14 Липня 2011 12:19
А Палиця? Навіщо нам євреї? Я -не антисеміт і не расист, але він нічого ніколи ніде не зробив. Тут є яскраві особистості, хоч би й навіть Гузь. Та й Клімчук, Єремеєв, тільки не Кіндер і не Ковальчук з Олійником. Ці сірі конячки теж нічого не зроблять для області. А найяскравіша фігура - Єремеєв! Досвід, ресурси, звязки, авторитет і повага. А голосувати буду за Гузя. Молодець, якщо у ВР не скурвиться.
Орест Піддубний Показати IP 14 Липня 2011 12:23
Голосувати треба за УКРАІНЦІВ. Не тих, хто говорить украінською мовою, а за тих в кого Украіна в душі, что хоче Украіні европейського майбутнього, а не членства у митному союзі з москалями!
:) Показати IP 14 Липня 2011 12:28
Столяра забули
Василиса до :) Показати IP 14 Липня 2011 13:46
Дядя Вася дуже розумний і тому краще купить собі місце у списку :)
:) до Василиса Показати IP 14 Липня 2011 16:07
І то правда
міля Показати IP 14 Липня 2011 12:48
Найсерйознішою і реальною кандидатурою є Мартиненко.
електорат Показати IP 14 Липня 2011 13:10
Диригує цим театром, як сказав Ігор Гузь, Клімчук. Як він скаже, так і буде. І ніхто рота не розкриє. Свої "цінності" він вважає універсальними і вважає за потрібне навязувати їх усім. Тих, кому ці цінності не підходять, він "навчає". Про це навчання поділитися досвідом з вами може ректор так званого інституту розвитку людини, філії якого ще немає лише в Губині і Рудці Шерстинській, не рахуючи волинських хуторів часів Петра Столипіна. На Волині все, як в армії: пункт перший статуту внутрішньої служби твердить, що регіоном керує Клімчук. Пункт другий стверджує, що якщо щось незрозуміло, "то читай пункт перший". Романюк не хотів балотуватись на посаду мера, але Клімчуку був потрібний мер, лояльний до Партії регіонів. Він його отримав. А ті всі олійники, кіндери, чернецькі, пустовіти, вітіви - Клімчуку не потрібні. Це баласт. Клим його загрібе в помийку ще напідороги до виборів. А Піддубному скажу: вперше чую, що українцю не обовязково розмовляти на українській. Незабаром треба буде вчити іврит чи китайську. "З Україною в душі", звичайно.
виборець Показати IP 14 Липня 2011 15:24
Яручик-Яручик-Яручик-Яручик.......!
Правда-неправда??? до виборець Показати IP 14 Липня 2011 19:33
Я чув що вони двоє мають йти з братом. Пацани рулять, напевно ...
*** до Правда-неправда??? Показати IP 3 Серпня 2011 01:21
У СВОЇХ СНАХ
Цікавий Показати IP 14 Липня 2011 16:32
Дивно якось не бачити в цьому списку претендентів Горбатюка, Башкаленка та ін...
Я за Яручика! Показати IP 14 Липня 2011 16:56
І я голосував би за Яручика. Потрібно змінити ти савдеповських старпьорів на молодих прогресивних людей. Микола іди у раду, - а ми тебе підтримаєм!
Експерт Показати IP 14 Липня 2011 17:47
Якщо на місця депутатів будуть претендувати Горбатюк з Башкаленком, то можуть претендувати й Москвич, Прачук і їм рівні, аби в депутатському кріслі щось сиділо чи напівлежало. А ось Колісник Богдан справді може претендувати і виграти вибори. І він - достойний кандидат!
гайовий до Експерт Показати IP 1 Серпня 2011 15:31
ви я бачу сильний "експерт", ну хіба що постарається купити, зважаючи на його "тіньовий фінансовий ресурс"
Юля Показати IP 14 Липня 2011 19:21
Да не погано, якби Мартиненка вернувся. Правду треба сказати, все таки він людям помагав, хоч я його раніше не підтримувала.
I win Показати IP 14 Липня 2011 19:22
Депутатом буду Я! Відкрийте цю статтю у жовтні 2012!
I win Показати IP 14 Липня 2011 19:23
по Луцьку буде ще 20 призвіщ яких мало хто чув з Башкаленком на чолі! п.с. Я не Башкаленко!
Знаючий до I win Показати IP 14 Липня 2011 21:59
Андрію, мрійник ти наш! І тебе вилікують, так само як Вітів вилікує Миколу Яручика!
Пацієнт до Знаючий Показати IP 15 Липня 2011 10:42
А від яких ше хвороб він лікує?
makc Показати IP 14 Липня 2011 20:05
Люди голосувати треба за САШИКА БАШКАЛЕНКА то людина яка почуе кожного и допоможе -дай бог йому виграти вибори ...
Андрій Показати IP 14 Липня 2011 22:13
Підсумовуючи 2 фінансово-промислові групи, які не платять податки та оббирають простих українців "Приват" та "Континіум", нинішня та колишня влада яка за 20 років довела народ України до зубожіння. Тільки хронічний ідіот буде голосувати за тих хто його грабує і буде продовжувати це робити у Верховній Раді прикриваючись депутатською недоторканістю.
Я Показати IP 14 Липня 2011 23:04
Молодці що знову всунули до цього списку голеву. Вона там шороху наробить.
Вольдемар Показати IP 14 Липня 2011 23:29
Історія повторюється. Одні і ті самі морди, і всім ми до лампочки.
IGOR Показати IP 15 Липня 2011 11:52
Ті що є та були депутатами і не позбавили себе пільг не мають права повторно бути в парламенті.
Мартинюк Показати IP 15 Липня 2011 15:27
За Мартинюка - єдина людина яка немає бізнесу, скільки Він зробив для Любешова.
Горохів Показати IP 18 Липня 2011 09:24
Горохівський округ виграє Загрева.
знаю Показати IP 19 Липня 2011 20:07
Горохівський округ виграє Горбатюк.Він один з тих депутатів,які щось роблять,вкладають гроші в спорт,будувництво стадіонів,мотоспорт,церкву, культуру і головне він допомагає людям.Знаю по собі,тому і пишу.
горбатюковець до знаю Показати IP 15 Березня 2012 12:55
об"явіть список людей яким він допоміг?)) (перелік осіб 2-3)
Андрій Показати IP 20 Липня 2011 19:15
Мені здається, що це більшість з цих кандидатів скомпроментовані часом та своїми діями політики.Потрібні відповідальні, порядні, ділові депутати. , Луцьк - Палиця Ігор, Ковель- Кіндер Олег, Горохів-Загрева Борис,Маневичі- Чикида Олег, Володимир-Волинський- Слабенко Сергій
Античикіда до Андрій Показати IP 4 Серпня 2011 23:22
Чікіда всім должен як земля колгоспу, поки не стане чесним то не бачити йому нічого.
Маклай Показати IP 8 Квітня 2012 11:56
Я за ....
Аватар Показати IP 9 Серпня 2012 21:26
Голосуйте за Ігора Мироновича Єрємєєва,дуже хороша,щедра людина!:)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus