USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Генерал, який не зробив Волинь щасливою: 9 місяців Савченка

1 Лютого 2019 08:00
Діяльність голови Волинської облдержадміністрації Олександра Савченка коштувала Волині у 2018 році десятків мільйонів гривень, які не надійшли в область з Державного фонду регіонального розвитку. Більше того, з січня 2019-го в області не працює прийнятий обласний бюджет через позов, ініційований ОДА. А замість того, аби займатися господарськими питаннями, голова півроку кроїв під себе структуру адміністрації, не раз акцентував увагу на співпраці з силовиками і навіть почав перетворюватися на щирого вірянина.

«Правильний мєнт» часів Кучмагейт

З березня 2018 року Волинську облдержадміністрацію очолив Олександр Савченко – генерал-полковник міліції у відставці, колишній перший заступник голови Київської обласної державної адміністрації. Приїздив його представляти особисто Петро Порошенко. Гарант назвав Савченка добрим знайомим, якого знає вже 18 (на момент представлення) років.

Сам Олександр Савченко в інтерв’ю для ток-шоу Протилежний погляд переконував, що не пам’ятає, як саме познайомився з нинішнім президентом. Проте зауважує: на той момент сам був людиною системи правоохоронних органів. Та й минулого свого у МВС він не цурається і чудово знає про методи їхньої роботи.

Зокрема, перебуваючи в органах під час касетного скандалу з плівками Мельниченка та вбивства Георгія Гонгадзе, яке йому передувало, він добре знав про методи «вивезти в ліс», але сам, переконує, такого не робив, і подібних наказів не віддавав та не виконував. А ще він неодноразово цитує нинішнього Генпрокурора Юрія Луценка, який, з його слів, називав його «правильним мєнтом», хоч той і допомагав пакувати Луценка в автозак під час протестних акцій.

Власне, до «ментівського» минулого Савченка ми ще повернемось, зосередимось ліпше на його нинішніх функціональних обов’язках – головуванні ОДА.

Перший тиждень Олександр Савченко практично не зникав з екранів телевізорів та шпальт місцевих видань.

В численних інтерв’ю він підкреслював, що виділяє на співпрацю з медіа перших кілька днів на посаді, щоб роз’яснити свої ідеї та плани, а згодом «поринає з головою» у роботу. Насправді, ці інтерв’ю доволі корисні, бо складають таку собі програму дій, виконання якої можна проаналізувати.

Команда

«Один у полі не воїн», тож Олександр Савченко, як і будь-яка «нова мітла», приїхав на Волинь не сам, а з цілою свитою. Він не приховував, що прихопив з собою радників з минулих посад. Ними стали Петро Столяр (кадрові і юридичні питання), який знайомий з головою Волинської ОДА з часу роботи в НАК «Нафтогаз»; Валерій Криворог (мав займатися питаннями будівництва) «кинув все і приїхав» на поклик з Фастівської міськради та Олександр Закузенний – фахівець з економічної та промислової безпеки.

Зі слів Олександра Савченка, на Волинь «багато хто хотів приїхати». Але він не збирався повністю змінювати команду, а хотів дати час «проявити себе» колишнім заступникам та працівникам. Як показав час, або голова ОДА лукавив, або ж випробування пройшли не всі. Формувалася команда тривалий час. І лише у листопаді голова ОДА підписав розпорядження № 780 про розподіл функціональних обов’язків між головою та заступниками.

До того часу структура адміністрації перекроювалася декілька разів: одні департаменти ліквідовувалися, інші переводилися в управління і навпаки.

У результаті таких переформатувань, як свідчать джерела в обласній державній адміністрації, незрозуміло, хто за що тепер відповідає і чим займається, а усіма справами керує позаштатний радник на громадських засадах Валерій Криворог.

Для порівняння, ми підготували інфографіку про те, як розподілялися обов’язки у голови ОДА та заступників за часів керування адміністрацією Володимира Гунчика та яким є розподіл зараз.
Державний фонд регіонального розвитку

В умовах обмеженого фінансового ресурсу обласного бюджету, значна частина капітального будівництва щороку ведеться за кошти Державного фонду регіонального розвитку (далі – ДФРР). Як зазначали в облдержадміністрації, у січні 2018 з ДФРР на Волинь мали спрямувати близько 192 мільйонів гривень.

Проте, за станом на 13 грудня 2018 року 60 мільйонів спецфонду з ДФРР на Волинь так і не надійшли, більше того, з отриманих 133 мільйонів, на той момент залишалося неосвоєними 44 мільйони, з яких 8 – практично безнадійні, оскільки потребували під кінець року затвердження змін Кабміном, йшлося на сайті ОДА.

У результаті, наприкінці 2018 на Волині низку об’єктів так і не профінансували, адже за станом на 22 грудня кошти спецфонду ДФРР так і не надійшли.

До прикладу, того дня голова ОДА приїхав в Ратне подивитися на завезений в Ратнівську ЦРЛ томограф. Він визнав: на нього не вистачило 3,5 мільйона з ДФРР.

«Проте, оскільки кошти спецфонду ДФРР ще не надійшли, нам не вистачає близько трьох з половиною мільйонів гривень, аби за нього розрахуватися», - розповів голова обласної державної адміністрації, йдеться на сайті ОДА.

На жаль, голова ОДА навіть і не подумав вплинути на цю ситуацію, хоча й міг би. Принаймні, на початку своєї роботи на Волині, він нескромно хвалився зв’язками в Києві.

«Я з центру, в мене дуже багато зв’язків. Я можу до кожного постукати, і в міністерство не просто постукати, а відкрити ногою двері і зайти, нема з цим проблем. Я можу принести користь», - запевняв він волинян в ефірі телеканалу Аверс ще у березні. Коментуючи свою команду, він переконував, що має завдання зробити Волинь щасливою: «Я хочу, щоб в моїх партнерів по моєму завданню зробити Волинь щасливою засвітилися очі». Та щастя поки Волинь отримала малувато, радше недоотримала.

За час своєї роботи на посаді голова ОДА жодного разу не повідомив про те, що, перебуваючи з робочим візитом в Києві, він домігся виділення Волині коштів (або ж хоча б вчасного перерахування обіцяних грошей, не кажучи про додаткові). І лише коли прозвучали суми, що втратила Волинь, зазначив, що наступного року обласна влада буде враховувати усі нюанси, слухати рекомендації начальника управління фінансів облдержадміністрації Ігоря Никитюка, аби не втратити жодної гривні.

Такий дивний соцеконом

Ще один варіант латань «дірок» в бюджеті – субвенція на соціально-економічний розвиток територій. Щоправда, виділяється вона народним депутатам на розвиток їхніх округів. На жаль, 2018 року область не використала з цих коштів 5 мільйонів гривень, за що теж відповідає ОДА. Щоправда, ці гроші перенесли на 2019 рік, тож вони не втрачені.

І хоч голова ОДА начебто не впливає на виділення цих коштів з держбюджету, бо це кошти на запити народних депутатів, однак у 2018 році Савченко таки приклав до цього руку (чого не зробив для ДФРР).

Так, у розпорядженні Кабміну № 867-р від 7 листопада 2018 року дивним чином з’явилися незаплановані видатки – більше 2 мільйонів гривень на вуличне освітлення села Борохів Ківерцівського району. Навіщо це було потрібно, відповідь не забарилася: наступного місяця на виборах голови Липинської ОТГ, до якої й увійшло село Борохів, виграв кандидат від БПП Солідарність Богдан Гусак, який головував до того 7 термінів у Липинах Луцького району.

А незаплановані кошти для Борохова, як згодом повідомили власні джерела, - то була ініціатива Олександра Савченка.

ДорогА митниця і «митні» дороги

На початку 2018 року тодішній голова ОДА Володимир Гунчик звітував: у 2017 році на відновлення та ремонт автошляхів Волині спрямували 1,2 мільярда гривень, з яких більше 560 мільйонів – це кошти від митного експерименту, а решта – кошти дорожнього фонду та бюджетів різних рівнів. У 2018 сподівалися на більшу суму – близько 2 мільярдів.

Наприкінці 2018 в ОДА переконували: освоєння коштів - майже 100%. Та цифри цьогоріч значно скромніші: 17 грудня на сайті ОДА повідомляли, що Волині у 2018 на ремонт та відновлення доріг місцевого значення виділили... 393 мільйони, які освоїли на 98%. «Загалом проведено роботи на 30 відрізках доріг, загальна протяжність яких становить 67,69 км», - йдеться у повідомленні.

Для порівняння: у 2017 через залучення фінансового ресурсу з усіх джерел на Волині відремонтували 419,7 км доріг.

«У планах на 2018-2020 роки – здійснити ремонт під’їзних автошляхів до міжнародних пунктів пропуску через державний кордон. Мова – про капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Устилуг – Луцьк – Рівне (Н-22), який уже розпочато у 2017-му; капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Ковель – Жовква (Р-15); капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Київ – Ковель – Ягодин (М-07); реконструкція під’їзних автошляхів до міжнародних пунктів пропуску через державний кордон», - повідомляв відділ інформаційної політики ОДА в січні 2018.

Минув рік, а ці плани дещо поріділи, бо лише на трасі М19 Доманове-Тереблече «підлатали» ділянку дороги біля села Переспа. Йдеться про ремонт шляху, де за рахунок Державного бюджету та коштів «митного експерименту» виконано поточний середній ремонт. І цей ремонт – увесь план на 2018 рік з відновлення доріг державного значення.

Митний експеримент на Волині – то ще більш дражлива тема. На жаль, цього року в країні він відверто провалився. Бо, якщо у 2017 Волинь від перевиконання планів митниці отримала на дороги більше 560 мільйонів гривень, то у жовтні 2018 стала відома набагато менша цифра – лише 108,5 млн за 9 місяців. По-перше, це зумовлене зміною формули розподілу коштів, а по-друге - збільшенням індикативних показників (планів надходжень).

Впливати на цю ситуацію Олександр Савченко зі своїми зв’язками в «центрі» не став. Натомість в адміністрації вихваляються 100%-м освоєнням коштів (дарма, що вони мізерні). Більше того, у провалі експерименту оточення діючого голови ОДА звинуватило… «бляхарів». Зокрема, заступник голови ОДА Денис П’ятигорець (який, до слова, відповідає за напрямок культури в ОДА, відповідно до розподілу функціональних обов’язків) на своїй Фейсбук-сторінці написав, що через протести власників автівок на єврономерах за 4 дні Волинь втратила 30 мільйонів гривень на ремонт доріг. Чому саме цю цифру він подав так і не зрозуміло. Адже якщо за 9 місяців в область надійшло трохи більше 100 мільйонів від експерименту, то як за 4 дні митниця мала б заробити 30 мільйонів «понад план» для волинських доріг – невідомо.

Сільська медицина і Світовий банк

Як йдеться в офіційній інформації, оприлюдненій головою ОДА, Волинь на сьомому місці в рейтингу областей України за термінами введення в експлуатацію амбулаторій у рамках проекту президента «Сільська медицина». І хоч звітує Олександр Савченко про «вкладання у терміни», проте, власні джерела в ОДА повідомляють: 35 мільйонів із 180, виділених на цей напрямок у 2018, не освоїли. Як не освоїли у 2018-му і 27 мільйонів гривень з проекту Світового банку.

Навернення в релігію

Україна – світська держава, як твердить Конституція України. Щоправда, у 2018 багато хто в цьому засумнівався, оскільки президент Петро Порошенко не на жарт перейнявся релігійним питанням. Він не лише домагався отримання автокефалії та Томосу українською церквою, а й вирушив містами України з Томосом і навіть закликає українців «молитися і каятися».

Разом з Гарантом Конституції, питання релігії стало не останнім і для голови Волинської ОДА.

Хоча ще в березні 2018 в інтерв’ю «Аверсу» він переконував: «Я не є фанатичним віруючим, я в церкву практично не ходжу, але я не заперечую, що є Бог… Чи навіть не Бог, бо це наймення вже штучне, що є Всевишній, який управляє нашими душами, нашою землею». (Хто ж тоді знав, що релігія стане одним із аспектів передвиборчої програми Порошенка).

Та уже восени Олександр Савченко збирав представників усіх конфесій, щоби пояснити необхідність автокефалії Української церкви та доручив розробити методичку щодо роз’яснення позиції керівництва держави з питання очікування Томосу Українській церкві. Та й в храмах Луцька Савченко почав з’являтися частіше. Луцьк, звісно, називали свого часу Третім Римом, та навряд чи це місто так вплинуло на релігійність очільника облдержадміністрації.

Правоохоронці колишніми не бувають?

Ще під час представлення президентом, Олександр Савченко заявив, що сподівається на співпрацю з місцевими правоохоронцями.

Останнім часом цю співпрацю він дуже добре ілюструє. Наприклад, у грудні він направив перевірку правоохоронців на ДП «Волиньторф». Того ж місяця, напередодні місцевих виборів до волинських ОТГ, правоохоронці завітали з обшуками до кандидата на посаду голови Підгайцівської ОТГ Валентина Приходька та депутата районної ради, кандидата на посаду голови Гіркополонківської ОТГ Вадима Веремчука. Обшуки здійснювали у їхніх помешканнях працівники УЗЕ за сфабрикованими звинуваченнями. Як поінформував Валентин Приходько, у результаті обшуку не знайшли нічого, що стосувалося б цього провадження – ані документів, ані флеш-носіїв тощо. Не на камеру згодом, з його слів, силовики сказали, що «ноги ростуть з Волинської ОДА», зокрема, до цього причетне керівництво.

Але це ще не все. Уже у січні 2019-го слідчі СБУ здійснили обшуки на КП «Волиньприродресурс» та в приватних помешканнях керівників підприємства. До слова, про такий можливий розвиток подій раніше повідомив керуючий справами виконавчого апарату Волинської обласної ради Дмитро Дубняк. Як йшлося у його заяві, Порошенко дав команду силовикам залякати Волинську обласну раду і волинян, провести обшуки та відкрити кримінальні впровадження щодо комунальних підприємств.

А де звіт?

Згідно з чинним законодавством, голова ОДА має прозвітувати перед громадою та обласною радою за 2018 рік. Та звіту в адміністрації не надають. Хоча стаття 34 ЗУ «Про місцеві державні адміністрації визначає, що «голови місцевих державних адміністрацій щорічно звітують перед відповідними радами з питань виконання бюджету, програм соціально-економічного та культурного розвитку територій і делегованих повноважень». Що означає - звіт має бути після виконання програм та бюджету, тобто наприкінці календарного року або ж на початку наступного.

Та у відповіді на вимогу депутатів обласної ради надати звіт, Олександр Савченко повідомив, що він працює не повний рік на посаді, але якщо депутатам дуже хочеться почути звіт на наступній сесії, то він прозвітує за умови, що того ж дня заслухають депутати і звіт голови обласної ради.

Така незрозуміла, навіть «дитяча», позиція може бути обумовлена, ймовірно, тим, що хвалитися голові ОДА за 2018 рік насправді нічим. Звітував Олександр Савченко лише за 100 днів роботи. Проте вже наприкінці року весь цей звіт виявився пшиком: бо і кошти з ДФРР усі не надійшли, а ті, що надійшли, – не всі освоєні, на дороги область отримала мізер, засідання бюджетного комітету на Волині не принесло фактичних грошей, а обіцянки так і залишилися обіцянками.

Не приніс результатів й інвестиційний форум, організований на Волині, – нових інвестицій область так і не отримала.

З чотирьох програм, прийнятих облрадою під час 100 днів Савченка (Освітлення населених пунктів в сільській місцевості; Питна вода; Поводження з твердими побутовими відходами; Транскордонне співробітництво), у бюджеті-2019 заклали кошти лише на програму транскордонного співробітництва, решта залишилися без фінансування, а відповідно, і не працюватимуть.

До слова, уже з жовтня з невідомих причин в ОДА не проводить голова оперативних нарад, на яких доволі жорстко свого часу він стартував, критикуючи підлеглих.

Насамкінець, аналізуючи роботу голови ОДА, варто згадати ініційований ним адміністративний позов до суду про визнання незаконним та скасування рішення Волинської облради від 20.12.2018 р. №22/13 «Про обласний бюджет на 2019 рік». У результаті область, маючи прийнятий бюджет, мусить жити за тимчасовим розписом, який дорівнює 1/12 бюджету 2018 року.

Отож, головування Олександра Савченка на Волині надто дорого обходиться краю. І йдеться не про його зарплату, а про заплановані бюджетні гроші, які не надходять на Волинь. Ймовірно, посадовець не надто переймається про надходження до бюджету області тому, що ще на початку своєї роботи тут він сприймав цю посаду як тимчасову. Зокрема, в одному з інтерв’ю він зазначив, що дружина не переїжджатиме до Луцька, бо тут він не надовго: «Поки потерпимо, це не так довго, 1,5 року максимум, а може і менше, залежить від того, як буде робота». Очевидно і волинянам теж доведеться потерпіти такого господарника, якого прислали ощасливити край.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Волинянин Показати IP 1 Лютого 2019 09:29
Результати діяльності - абсолютно прогнозовані Протистояння двох гілок влади - породжене законодавством, часовими викликами,. індивідуальними якостями керівників і початком виборчого процесу. То цілком закономірно. У поточному році і з початком наступного ключові гравці зійдуть з шахівниці. Небезболісно і з іміджевими втратами. Турбулентність затягне і свиту, і декого з колаборантів з відповідними наслідками. А головним є те, чи стане це школою для підвищення політичної і виборчої культури волинян? Але чи дійде це до центральних органів влади, що до Волині треба відноситись з повагою? А волинянам менше би продажності на виборах, більше розуму, відповідальності і вболівання за долю і свою і Волині !
1234321 Показати IP 1 Лютого 2019 09:37
Повний нуль. Звик віднімати і ділити. Мусор залишиться мусором до кінця життя.
С. до 1234321 Показати IP 1 Лютого 2019 11:48
це 100%
Гончарук.... Показати IP 1 Лютого 2019 09:43
....це ще той клаповухий диб*лко....
Лучанин Показати IP 1 Лютого 2019 10:00
Бездарний мент, який привіз на Волинь смуту і бардак. На такій посаді має бути гнучка, розумна, компромісна людина. А цей такого не розуміє. З Волині роблять смітник ментів.
цікавить до Лучанин Показати IP 1 Лютого 2019 17:29
Компроміс і гнучкість для кого?
ОДА Показати IP 1 Лютого 2019 10:10
Ви забули одне, що коли прийшов Гунчик то він розпочав незрозумілі рухи і створив не зрозуміло яку систему, що підтверджує створення окремого відділу для своєї «С», щоб грошенят більше мала. А про інше взагалі мови не має - жах, що наробив!
Борода Показати IP 1 Лютого 2019 10:35
Це не країна, а зіпсутий салат! В якому петрушка бореться з укропом)))!!!
Рома Показати IP 1 Лютого 2019 10:41
Савченко набагато кращий губернатор ніж Гунчик.
селюк Показати IP 1 Лютого 2019 11:58
Ви навчені не творити, а руйнувати. Події 100 літньої давнини, трансформуються в сучасність.По історії-2 бали.(недоуки)
Знаючий Показати IP 1 Лютого 2019 12:42
Гунчик - це «мачо»...)))
Тьху Показати IP 1 Лютого 2019 12:58
Катю Павлову зробив щасливою
Андрій до Тьху Показати IP 1 Лютого 2019 13:32
А Катя його. І всім добре.
Пруф до Тьху Показати IP 1 Лютого 2019 17:31
Свічку тримав? :)
Активіст до Пруф Показати IP 1 Лютого 2019 20:15
В нього до Катрін чисто батьківські почуття. В нього донька в Києві майже такого самого віку, от він і заскучав. А Катя розрадила.
Волиняка Показати IP 1 Лютого 2019 23:59
ВН, покопайте глибше - як він розкрадав бюджет коли в Київський ОДА працював! Там мраки! І цього бандюгана на Волинь призначили!((
Торчинпродукт Показати IP 2 Лютого 2019 09:48
Людям остогидли ці противні, зухвалі пики. Плюнути хочеться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus