USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Основні автомобільні проблеми Луцька: точка зору міського ДАІ

28 Липня 2015 07:00
Проблемні перехрестя, відсутність розмітки та необхідність змін до законодавства для адекватних стягнень з порушників Правил дорожнього руху – проблеми у роботі працівників ДАІ у Луцьку проаналізував начальник міського відділення ДАІ Віктор Главічка.

Скільки працівників ДАІ зараз працюють на вулицях Луцька і чи достатньою є ця кількість для того, щоб тримати ситуацію під контролем?

У червні відбулися чергові зміни оргштатної кількості працівників автоінспекції, вони торкнулися відділення ДАІ, яке обслуговує Луцьк. Нині у місті чисельна кількість працівників державтоінспекції становить 27 працівників, 15 з них – інспектори, в їх функціональні обов’язки входить здійснення контролю за дотриманням учасниками дорожнього руху Правил дорожнього руху.

Частина працівників державтоінспекції Луцька виконують обов’язки в зоні проведення АТО.

Також у місті зареєстровано понад 50 тисяч транспортних засобів, у Луцьку мешкає понад 200 тисяч осіб, тож, враховуючи рівень автомобілізації, кількість працівників ДАІ недостатня. Проте ситуація контрольована.

Неодноразово депутати міської ради говорили про проблему світлофорів. Натомість, постійно виникають перешкоди на шляху їх встановлення, зокрема, висока вартість. На яких проблемних перехрестях Луцька існує необхідність їх встановлення? Чи допоможе поліпшити ситуацію світлофор, встановлений на перехресті Ківерцівської, Героїв УПА та Набережної?

Перехрестя Набережної, Героїв УПА та Ківерцівської є одним із проблемних та аварійних, особливо для іногородніх водіїв, які часто через неуважність не звертають увагу на знаки пріоритету, що використовуються для регулювання перехрестя, тож, там часто трапляються ДТП. Там є проблеми, особливо, в час пік, щодо проїзду цього перехрестя, зокрема, з боку Набережної та Ківерцівської.

Проблемним питанням було узгодження роботи світлофора з залізничниками, тому що на перехресті є залізничний переїзд, заїзд на вантажну станцію Луцька. Наразі Львівська залізниця погодила цей проект, світлофорний об’єкт вже встановили, але він не працює у зв’язку з тим, що проводяться роботи щодо організації дорожнього руху, щодо приведення його у відповідність до погодженої схеми.

Нині там поновлюють тротуари, кладуть бруківку, потрібно встановити необхідні дорожні знаки та нанести дорожню розмітку. Існує питання щодо розкриття видимості дорожніх знаків та світлофорних об’єктів – обрізки зелених насаджень, які є в межах перехрестя. Світлофор вже працював у тестовому режимі, а згодом він сприятиме безпеці учасників дорожнього руху.
Які проблемні перехрестя в Луцьку зараз найбільше потребують встановлення світлофорних об’єктів?

Одним із проблемних було перехрестя на вулиці Шевченка в районі супермаркету «Нова лінія» - там працює світлофор, встановлені дорожні знаки і наразі це перехрестя стало безпечнішим, останнім часом там не реєструють ДТП.

Окрім того, аварійно небезпечним є перехрестя вулиць Чернишевського та Ковельської, де вже зареєстровано низку ДТП з постраждалими, тому надано конкретні пропозиції щодо облаштування перехрестя, але, оскільки рух інтенсивний на вулиці Ковельській, роботу перехрестя доцільно регулювати світлофорним об’єктом.

Проблемною ділянкою залишається відрізок проспекту Соборності у районі гіпермаркету «Там Там», де є інтенсивний рух пішоходів. Вже погоджені схеми організації дорожнього руху, проводилися громадські слухання щодо облаштування підземного пішохідного переходу. У місті розроблена комплексна схема організації дорожнього руху у центральній частині міста, вона погоджена державтоінспекцією, її потрібно тільки реалізовувати, встановлювати світлофорне регулювання тощо.

Ще одне нагальне питання – проблема функціонування автомобільного ринку та транспортний хаос у дні його роботи. Пропозиції щодо майбутнього авторинку висували під час засідань робочої групи. Яким чином Ви бачите вирішення проблеми – чи можна організувати авторинок в існуючих межах, чи доцільно переносити його в інший район?

Фактично, офіційного автомобільного ринку у Луцьку не існує – там є місце для паркування, куди заїжджають автомобілі, а вулиця Єршова перетворилася в місце стихійної торгівлі транспортними засобами. Також там торгують іншими речами, особливо потриманими, привезеними з Європи.

Відповідно до наших статистичних даних, в період роботи авторинку виникають ризики скоєння ДТП, тож, на мою думку, потрібно відшукати місце, де було б комфортно громадянам, які здійснюють купівлю-продаж транспортних засобів, варто створити відповідні санітарно-гігієнічні умови для того, щоб ринок запрацював і був сучасним, відповідав вимогам сьогодення. Те, що зараз там коїться, - це просто порушення усіх нормативів.

У тому районі розташовані важливі об’єкти, які становлять техногенну небезпеку – нафтобаза, підприємство, яке здійснює перевезення небезпечних вантажів, наприклад, бензину, дизпалива на АЗС «WOG», електрична підстанція, «Волиньобленерго». Робота авторинку паралізує роботу цих підприємств. Отже, на переший план потрібно ставити безпеку.

Останнім часом також активно обговорюють облаштування парковок в районі Старого міста...

Дійсно, вже відбувся конкурс на визначення оператора, який облаштовуватиме місця для паркування транспортних засобів в районі Центрального ринку, Старого міста. Є певні умови, які виставлять переможцеві конкурсу, повинні бути встановлені паркомати і паркування в тій частині міста, де розташований ринок, буде відповідати вимогам сьогодення – облаштують дорожні знаки, розмітку.

У місті виникає новий житловий квартал на вулиці Набережній, активно ведеться забудова багатоповерхівками. Це призведе до того, що потрібно буде облаштовувати парковки для мешканців новобудов та розв’язки. Наскільки забудовник готовий сприяти вирішенню транспортного питання?

Відповідно до нормативних документів, один із обов’язків державтоінспекції є погодження схем організації дорожнього руху в межах червоних ліній міських вулиць. Низка будинків на вулиці Набережній, в районі готелю «Світязь», має погоджену схему організації дорожнього руху. Там запроектовано і ми видавали технічні умови щодо облаштування світлофорного об’єкта, який регулюватиме пішохідний перехід біля навчального закладу. Схеми погоджені, існують державні будівельні норми щодо облаштування місць для паркування біля житлових будинків, відповідно, проектують заїзди для спеціальної техніки. Там буде регульований заїзд-виїзд від багатоповерхівок, схема організації дорожнього руху розроблена.

Проблема зараз існує в іншому –у місті відкриваються невеликі торговельні заклади, офіси, які, хоча й знаходяться поза межами червоних ліній, де необхідне наше погодження, не мають місць для паркування. Власники торгових точок чи офісних приміщень не забезпечують місць для паркування, хоча в окремих місцях, вклавши певні кошти, можна зробити заїзні кишені, розмістити дорожні знаки, щоб відвідувачі цих закладів та офісів могли залишити свій автомобіль не на проїзній частині. Особливо це стосується проспекту Волі, тому що ширина проїжджої частини на значному відрізку проспекту вужча, нині по проспекту розташовано дуже багато торговельно-офісних приміщень, особливо на перших поверхах будинків і, фактично, лише в одиничних випадках забезпечені місця для паркування.

Неодноразово громадські активісти звертали увагу на проблему хаосу із паркуванням у центрі міста, влаштовуючи спільні рейди з працівниками ДАІ. Проблему пояснюють недоліками законодавства – працівники ДАІ не можуть складати протокол, якщо водій відсутній на місці події. Яким чином її можна вирішити?

Це проблема не тільки Луцька, а й взагалі великих міст та обласних центрів України. Наразі вносяться зміни до нормативних документів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, зміни торкатимуться того, щоб сьогодні реалізувати контроль за дотриманням правил паркування. Можливо, застосують досвід однієї із європейських країн, де чітко передбачено, що якщо водій порушує правила зупинки та стоянки, правовим механізмом це порушення фіксується.

У новій патрульній поліції запрацюють так звані електронні протоколи, це фіксуватиметься відповідними технічними засобами (наприклад, йдеться про фото- та відеофіксацію порушень правил дорожнього руху). Потрібно, щоб фото- та відеофіксація була підставою для складення адмінпротоколу (раніше це було скасовано рішенням Конституційного Суду). Це проблемне питання і, на мою думку, потрібно вносити зміни у законодавство щодо Правил дорожнього руху, що стосується правил паркування тощо.

Наприклад, якщо встановлено дорожній знак «рух вантажного транспорту заборонено», то мешканці усе одно мають право заїздити таким транспортом до своїх будинків. Під час здійснення контролю за безпекою дорожнього руху по проспекту Волі траплялися випадки, коли проспектом їхав вантажний автомобіль, так звана «фура», а водій показав працівникам ДАІ документи, де було вказано, що він зареєстрований саме у цьому мікрорайоні, тож його не можна притягнути до відповідальності з юридичної точки зору. Відтак, такі норми потрібно переглядати, адже вони були прописані правилами, коли таких великих транспортних засобів не було в індивідуальній власності.

Також є чимало великих торговельних закладів, куди заїжджають вантажні транспортні засоби для розвантаження товару. Потрібно спілкуватися з власниками таких закладів, щоб доставка товару здійснювалася автомобілями вагою до 3.5 тонн, які не створюють перешкод дорожньому руху, не пошкоджують дорожнє покриття, особливо, в літній період, коли температурні показники вищі за 28 градусів. Такі питання потрібно вирішувати на законодавчому рівні.

Робота державтоінспекції включає в себе і співпрацю з органами місцевого самоврядування. Наскільки налагоджена співпраця державтоінспекції з міською радою щодо проблемних питань?

Так, відповідно до Закону України «Про дорожній рух» усі заходи з фінансування, забезпечення та організації дорожнього руху покладені на власника вулично-шляхової мережі (в нашому випадку, Луцька міська рада). Тому співпраця є, але хотілося б, щоб вона була значно кращою, щоб громада міста в особі міської ради мала більше коштів для того, щоб заходи, які необхідно здійснювати щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, були фінансово підтримані та реалізовані.

Одним з проблемних питань є те, що у червні зареєстровано 4 ДТП на перехресті вулиць Козакова та Московської (район Балки). Наразі там встановлені дорожні знаки, які регулюють правила проїзду через це перехрестя, а ДТП там трапляються через неуважність та недотримання Правил дорожнього руху водіями. Так, одна з автопригод трапилася через те, що винуватець ДТП не звернула увагу на дорожній знак пріоритету, який вказує на те, що необхідно надати дорогу автомобілю, що рухається по головній дорозі. Щодо цього перехрестя ми підготували відповідні вимоги департаменту ЖКГ – розкрити видимість перехрестя (тому що там індивідуальна забудова, дерева на території приватних ділянок обмежують видимість).

Вимога відкриття видимості перехрестя виконана, потрібно встановити дорожні знаки на другорядній дорозі (проїзд без зупинки цим перехрестям забороняється). До того ж, в межах цього перехрестя розташовано низку навчальних закладів – музична школа, ДНЗ, школа, відбувається рух пішоходів. Відтак, сподіваємося що представники органів місцевого самоврядування погодяться встановити там пристрій примусового зниження швидкості («лежачий поліцейський»).

Чимало депутатських запитів стосувалися також питання нанесення розмітки на дорогах міста. Наскільки відомо, проблема досі лишається невирішеною?

Справді, я не пам’ятаю, коли був такий рік, щоб у липні у Луцьку переважно не була відновлена дорожня розмітка. Хоча у травні перед закінченням навчального року поблизу навчальних закладів, де інтенсивний рух транспортних засобів, була нанесена дорожня розмітка. Щодо розмітки, що розділяє транспортні потоки, наразі вона не оновлена. Було проведене комісійне обстеження вулично-шляхової мережі у квітні і були підготовлені відповідні вимоги з боку державтоінспекції до департаменту ЖКГ і ми притягнули посадових осіб департаменту ЖКГ до адміністративної відповідальності щодо утримання вулично-шляхової мережі.

Притягуємо до адміністративної відповідальності і тих водіїв, які є винуватцями ДТП та завдають пошкодження засобам організації дорожнього руху (турнікетним загородженням, дорожнім знакам тощо), це 139 стаття адмінкодексу. Ми оперативно інформуємо департамент ЖКГ, щоб винуватці ДТП компенсували завдані збитки у законодавчому порядку. Нещодавно надійшло два запити депутатів міськради стосовно перехрестя вулиць Козакова та Московської. Ми поінформували депутата про те, що зроблено з боку автоінспекції.
Під час засідання виконкому міської ради обговорювали питання щодо порушення Правил дорожнього руху з боку водіїв маршрутних автобусів. Так, говорили про те, що є чимало записів цих порушень, зроблених за допомогою відеореєстратора, які, на жаль, не можна використати як доказ відповідно до законодавства. Що скажете з цього приводу?

Стосовно безпеки громадського транспорту, потрібно більше вникати у те, чому водії порушують ПДР. Це стосується і транспортного відділу міської ради щодо роботи з перевізниками. Наприклад, у червні ми проводили загальнодержавні профілактичні заходи щодо здійснення контролю за дотриманням водіями автобусів правил дорожнього руху. Тільки наш підрозділ виявив понад 200 порушень Правил дорожнього руху водіями маршрутних транспортних засобів протягом місяця. Разом з тим, затримали двох водіїв автобусів, які керували ними у стані алкогольного сп’яніння (щоправда, вони працювали не на міських маршрутах). Водночас, були звернення громадян, які підозрюють водіїв маршрутних автобусів у тому, що ті керують у нетверезому стані. Наразі такі факти після перевірок не підтверджувалися.

Щодо безпеки дорожнього руху, наразі відеозапис ми не могли долучити як підставу для притягнення до адмінвідповідальності водія. Після дозволу відеофіксації, вона буде здійснюватися сертифікованими приладами і лише такі записи ми зможемо долучати. Я прихильник того, щоб патрулі реагували на повідомлення громадян, але сьогодні з розвитком технічних засобів час відходити від безпосереднього контакту інспектора і водія. Зараз є сучасні системи контролю дорожнього руху, відеосистеми, що зчитують номерні знаки, фіксують проїзд на червоний сигнал світлофора тощо.

Разом з тим, робота інспектора повинна бути присутня, тому що ми щодня затримуємо водіїв, які сідають за кермо в нетверезому стані, скоюють ДТП. Зауважу, що це проблема не лише водіїв. Так, на вулиці Теремнівській нещодавно п’яний пішохід потрапив під колеса автомобіля. Безпека тих, хто знаходиться на дорозі – пішоходів, водіїв чи велосипедистів, перш за все, у їхніх руках тому потрібно виконувати правила дорожнього руху, дотримуватися елементарних правил поведінки на дорозі. Питання не в тому, що працівники патрульної служби накладуть штрафні санкції, а в тому, що учасники дорожнього руху повинні відчувати відповідальність.

Хочу зауважити, що у Луцьку є позитив у тому, що будуються велодоріжки по проспектах Соборності та Відродження, які сприятимуть безпеці дорожнього руху. Разом з тим, наголошу, що водіям не можна їздити цими доріжками та паркуватися на них. Також повинен бути реалізований проект освітлення пішохідних переходів у темну пору доби (він вже пройшов тестування). Спільно з департаментом ЖКГ ми визначили пішохідні переходи, де найбільш інтенсивний рух, небезпека переходу проїжджої частини в темну пору доби. Їх освітлюватимуть світильниками, що будуть розміщуватися над переходом. Водій, наближаючись до нерегульованого пішохідного переходу, буде бачити, що там перебувають пішоходи.
Я хотів би звернути увагу пішоходів на те, що забороняється вибігати, раптово виходити на пішохідний перехід. Особливо це потрібно пояснювати дітям. Своєю чергою, водії наближаючись до пішохідного переходу, зобов’язані знизити швидкість.

Також запланована зміна організації дорожнього руху поблизу кінотеатру «Промінь» - там будуть створені заїзні кишені для громадського транспорту, планується встановлення регульованого пішохідного переходу через проспект Перемоги у районі «Укртелекому».

***

Інформаційне агентство Волинські Новини дякує співрозмовнику за змістовне інтерв'ю, а своїх читачів закликає до висловлення власних думок з приводу дорожньої ситуації у Луцьку. Так, можливо, вам відомі проблемні місця у місті і ви бачите шляхи вирішення цих труднощів; можливо також, якісь питання не дійшли до вух міської влади чи то представників ДАІ, - пропонуєо писати про це у коментарях до цієї публікації або ж надсилати на пошту [email protected]
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
лучани Показати IP 28 Липня 2015 08:28
Придумують правила, слідкують за виконанням, штрафують ,а потім збирають борги. І все це робить одна організація. Це ж мафія.
А Показати IP 28 Липня 2015 09:14
А можливо їх сьогодні розженуть.
КАКА Показати IP 28 Липня 2015 09:47
основна проблема-ДАІ !!!!!!!!! розігнати їх на.іг!!! бо вже ти морди так зажрались, що слів немае!
патріот Показати IP 28 Липня 2015 09:57
Проідеш всю європу і можеш не побачити не одного дармоіда а в нас 400000= нещасних міліціонерів, яких треба кормити, давати житло, вдівати і толку ніякого...
Поребрик до патріот Показати IP 28 Липня 2015 20:32
Проїдеш всю європу і можеш не побачити жодного порушення пдр . Для чого ставити кругом поліціянтів якщо всі дотримуються правил ?
тротуар Показати IP 28 Липня 2015 10:41
Пане ДАІ зверніть увагу на знаки що встановлені на Героів УПА,ті едіоти вкопали іх прямо по центру тротуару,тепер щоб його обійти з коляскою або на велосипеді потрібно виходить на проізжу частину.
Дьомін Показати IP 28 Липня 2015 11:37
І головному міліціянту, і журналістам раджу глибше розібратися в проблемі авторинку. Корінь зла там в існуванні ДВОХ майданчиків, якими користуються для торгівлі. АВТОРИНОК ІСНУЄ. Але бере за свої послуги плату. Місцеві ж ділки платити не хочуть, а влаштували поряд на ПАРКОВЦІ вулиці Єршова, яке обслуговує комунальне підприємство "Автопарксервіс", шарашкіну контору. Проблему створює ПАРКОВКА, але чомусь це називають проблемою Авторинку. Мабуть, комусь дуже вигідно перекласти відповідальність КП Автопарксервіс, а загалом Луцької міської ради як засновника комунального підприємства - на приватного власника авторинку. Та заберіть звідти те нікчемне КП, забороніть парковку поза межами ринку, наповнюйте бюджет штрафами за порушення ПДР. І всі техногенні небезпеки будуть усунуті, і план штрафів виконаєте. Про торгівлю квасом-пиріжками взагалі мовчу. Он бабок з квітами як швидко з-під універмага прибрали. А тут не можуть дати ради? Чи не хочуть?
Мутний до Дьомін Показати IP 28 Липня 2015 12:53
Шановиний Дьомін ! Шарашкіною конторою є якраз ТЗОВ "Луцьк Автопарк" яке називає себе Авторинком. З ваших чеків бачається що по вул. Єршова,6 розташована АВТОСТОЯНКА яка надає послуги ОРЕНДИ земельної ділянки, що суперечить чинному законодавству (повина братись плата за надання послуг збереження тз на автостоянці. Саме цікаво, що Ваше підприємство безпідставно на протязі 3 років бере плату за оренду землі при цьому самі земельну ділянку не орендуєте і відповідно не маєте правовстановлюючих документів на неї а це є питання для перевірки підприємства ДФС. Місту від вашої діяльності лише збиток адже оренда за землю не платиться. То яка користь від даного підприємства і хто заробляє у кишеню ? Відповідь одна - "Луцьк Автопарк" набиває кишені неоприбутканими коштами а місто отримує шиш. Виникає риторичне запитання : "А потрібен нам такий авторинок і яка від нього користь?"
Андрій до Дьомін Показати IP 31 Липня 2015 08:58
Потрібно розігнати цей АВТОРИНОК РАЗОМ З ЙОГО ВЛАСНИКАМИ !!!!!!!!!!!!
Джмол Показати IP 28 Липня 2015 12:20
Зараз модно говорити про децентралізацію - то уявіть собі скільки коштів в міський бюджет можна "збрити" з стометрівки від ВДУ до ЦУМа !
автовласник Показати IP 28 Липня 2015 12:36
Дуже багато працівники Даі безпідставно / без будь яких порушень / зупиняють водіїв і вимагають пред'явити документи... Коли до цих блюстителів порядку дійде, що заборонено без причини зупиняти авто. А всякі свої, "крутелики" , мужновласті - носяться як хочуть, де хочуть паркуються і т.д. але працівники Даі типу не бачать, люди то бачать ! Я багато їзжу і відверто скажу, що корупція в Даі на самому високому рівні.
підприємець Показати IP 28 Липня 2015 14:19
Спочатку наведіть порядок в ДАІ . Неграмотні, наглі і бидлуваті, де таких і беруть...??? За 100 баксів і маму рідну продасть .
підприємцю від безро до підприємець Показати IP 29 Липня 2015 01:18
Чекайте на поліцію1Вже у листопаді вас будуть штрафувати чесно , по кілька разів вдень, бо інакше ви не вмієте, як продаватись , бо за правилами і законами дуже дорого жити

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus