USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Тариф для ТЕС Ахметова побив рекорд завдяки «Роттердам+»

14 Листопада 2016 20:07
Тариф на електроенергію для теплової генерації за 10 днів листопада знову зріс до рівня 1,80 грн/кВт-год у порівнянні з 1,26 грн/кВт-год на кінець вересня.

Про це свідчать дані, оприлюднені на сайті ДП "Енергоринок", - пише Економічна правда.

Експерт у сфері енергетики Андрій Герус на своїй сторінці в Facebook зазначив, що даний показник - черговий рекорд.

"Тариф ТЕС за 10 днів листопада знову виріс. Тепер - 1,8 гривні. +125% до весни 2015 року", - написав експерт.

Зі слів Геруса, це покриває ціну вугілля 2500 грн, коли державні шахти продають по 1330 гривень.

Своєю чергою, голова Волинської облради, засновник Фонду «Тільки разом», член президії політради партії УКРОП Ігор Палиця на своїй сторінці у соцмережі зауважив, що прем'єр-міністр України Володимир Гройсман ще влітку обіцяв звільнити міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, якщо будуть докази його поїздок на окуповану територію, де він, ще будучи депутатом Верховної Ради, домовлявся про постачання вугілля.

"Докази є, Насалик працює, вугілля з окупованих територій іде повним ходом, за яке українці платять все дорожче і дорожче! Схоже Кабмін повністю втратив совість і відчуття реальності!" - обурюється політик.

Нагадаємо, нещодавно Ігор Палиця розповів, що з незрозумілих причин нинішня влада дозволила олігарху Рінату Ахметову продавати українським громадянам та підприємствам вугілля в електричному тарифі за ціною голландського Роттердаму. Таким чином після останнього підвищення цін на електроенергію її вартість для споживачів І класу стала на 1 цент за кіловат вища, ніж у Західній Європі. «Нам сьогодні дешевше і простіше зупинити всю нашу генерацію і купувати електроенергію у Західної Європи», – наголосив голова Волинської облради.
Раніше повідомлялося, що "Центренерго" в січні-вересні 2016 року отримало чистий прибуток мільярд 21,519 мільйона гривень, тоді як аналогічний період минулого року енергогенеруюча компанія завершила з чистим збитком 81,788 мільйона гривень.

Україна зобов'язалася перед МВФ приватизувати компанію "Центренерго" до кінця березня 2017 року.

"Центренерго" згідно з інформацією "Української правди" входить в сферу впливу Ігоря Кононенка.

Як відомо, за роки президентства Віктора Януковича холдинг "ДТЕК" Ріната Ахметова, створений в Донецьку на початку 2000-х, фактично став монополістом на енергетичному ринку.

Зараз компанія олігарха контролює 76% ринку теплової генерації і 27% загальної, в 2014 році на її частку припадало 99% експорту української електроенергії.

Згідно з даними за перше півріччя 2016 року, на підприємства ДТЕК припадає 88% видобутку вугілля в Україні.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче, а на "Роттердам+" подали до суду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Тлдл Показати IP 15 Листопада 2016 09:25
На.обшики

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus