USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Терористи відібрали житло. Поради волинського юриста

18 Листопада 2014 19:00
Мешканці окупованих територій все частіше стають жертвами «віджимання» майна на користь псевдодержав «ДНР», «ЛНР» чи «Новоросії» (залежно від ідентифікації). Так, переселенці, які вирішили поїхати з окупованих територій в інші регіони, часто залишають власне житло в зоні АТО без нагляду. Перебуваючи, приміром, в Києві чи на Волині, знімаючи там тимчасове житло, жителі Донбасу можуть позбутися своїх квартир чи будинків, або й автомобілів, які вони лишили на окупованих територіях.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини публікувало інтерв’ю з лучанином, який останні 11 років мешкав у Донецьку. Чоловік розповідав, що по тому, як він виїхав до Луцька, на квартиру «завітали» озброєні терористи. Вони повідомили, що шукають покинуті квартири, аби їх «націоналізувати». Від таких зазіхань родину врятувало те, що в їх квартирі мешкає квартирантка.

Право на житло

Що робити людям, які вирішили перечекати складні часи на Волині, аби потім було куди повертатися, і як захистити своє майно, пояснює юрист Віктор Бондаренко.

Він зауважує, що безчинства, які коять терористи по відношенню до мирного населення підпадають під ознаки багатьох злочинів. І рано чи пізно за це доведеться нести і правову відповідальність (як це було з фашистами на Нюрнберзькому процесі). Юрист додає, що житло є особливим об’єктом нерухомого майна, і на законодавчому рівні йому відведено спеціальний статус. Право на житло як складова більш широкого права кожної людини на достатній життєвий рівень закріплене також у найважливіших міжнародних актах: у Загальній декларації прав людини від 10 грудня1948 року, у статті 11 Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права, прийнятого Генеральною асамблеєю ООН 16 грудня 1966 року. Право на повагу свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції закріплено також у пункті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 4 листопада 1950 року.

Право власності

Згідно з чинним законодавством, набути право власності на житло можливо на підставі цивільно-правових договорів (купівлі-продажу, ренти, довічного утримання, дарування) або внаслідок спадкування, приватизувавши житло у відповідності до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду». Також житло можна взяти в оренду на підставі договору майнового найму (оренди), який укладається за правилами глави 58 Цивільного кодексу України.

Позбавлення житла

Відтак, разом із закріпленим правом громадян мати та набувати житло, законодавством передбачена і особлива процедура щодо позбавлення житла. Тож, просто так відібрати чи, скажімо так, "націоналізувати" житло в українців ніхто не має права. Так, частиною 3 статті 47 Конституції України передбачено, що ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону чи за рішенням суду. Аналогічне положення відображене і в частині 4 статті 9 Житлового кодексу України.

Покарання

Кримінальним законодавством, зокрема статтею 162 Кримінального кодексу України передбачена відповідальність за порушення недоторканності житла.

Зокрема, незаконне проникнення до житла, незаконне проведення в них огляду чи обшуку, а також незаконне виселення чи інші дії, що порушують недоторканність житла громадян, караються штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Якщо такі дії вчинені службовою особою або із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування, то відповідальність передбачена у виді позбавленням волі на строк до п'яти років.

Що робити, якщо житло відібрали

Віктор Бондаренко дає поради, як чинити переселенцям в ситуаціях, коли на їхню домівку зазіхнули бойовики. «По-перше, обов’язково зберегти оригінали правовстановлюючих документів на житлову нерухомість.

По-друге, подати до легітимних УМВС Луганської та Донецької областей (які знаходяться поза межами окупованих територій), або в будь-яке інше відділення міліції за місцем свого перебування заяву про кримінальне правопорушення, передбачене статтею 162 Кримінального кодексу України, щоб зафіксувати такі факти.

І, по-третє, в будь-якому випадку зберігати спокій, поки правоохоронці не зможуть вплинути на ситуацію, або з’являться передумови вирішення ситуації», - каже фахівець.

Нагадаємо, Урядом розглядається проект рішення про компенсацію втраченого майна переселенцям, якщо вони доведуть свої втрати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 19 Листопада 2014 08:09
Краще дайте поради, щоб не відібрали житло у тих, у кого воно у заставі ( кредиті). Особливо у теперішній час. Це волинянам набагато корисніше.
Дончанин до Анонім Показати IP 19 Листопада 2014 09:21
коментар було видалено
Віктор до Анонім Показати IP 30 Листопада 2014 23:08
Про це читайте тут http://www.volynnews.com/news/economics/volynianka-ne-viddala-banku-zhytlo/
Пу Показати IP 19 Листопада 2014 16:23
Бред.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus