USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

В УПЦ (МП) просять Зеленського не забирати собори Києво-Печерської лаври

27 Грудня 2022 16:36
Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло Лебідь (УПЦ МП) записав звернення до президента Володимира Зеленського з проханням не забирати Успенський та Трапезний собори.

Про це повідомляє Кореспондент.

Митрополит розповів, що 26 грудня директор державного заповідника «Києво-Печерська лавра» повідомив йому, що 31 числа закінчується термін оренди Успенського та Трапезного соборів на території лаври.

«Вже 1 січня ми не маємо права переступати пороги Трапезного та Успенського соборів. Нас ніхто не повідомив письмово хоч би за місяць, у нас на руках довгострокові договори оренди, ми служили до війни щодня», – заявив намісник лаври.

Він закликав Зеленського прийти до Лаври, щоб переконатися на власні очі, скільки вірян приходять на богослужіння у недільний чи святковий день.
Додамо, Мінкультури не рекомендуватиме Лаврському заповідникові продовжувати угоду з УПЦ МП на оренду Успенського собору і Трапезної церкви у Верхній лаврі, яка спливає 31 грудня.

Міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що в цих храмах богослужіння не відбуватимуться, поки урядова комісія не завершить перевірку їх використання. Майно Нижньої лаври теж перевірять на правомірність використання Московським патріархатом. Результати перевірки вирішать подальшу долю монастирського комплексу.

Як повідомлялося, 1 грудня відбулося засідання РНБО, на якому розглядалися зв’язки окремих релігійних кіл в Україні та Росії. Було доручено Кабміну запропонувати Верховній Раді заборонити в Україні діяльність релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Росії. Йшлося про УПЦ МП.

Читати ще: РНБО ввела санкції проти очільника лаври Павла, Новинського та інших церковників УПЦ (МП)

Нагадаємо, 12 листопада 2022 року в одному з храмів Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» звучали тези пропагандистського характеру, що вихваляють «рускій мір». Служба безпеки розпочала кримінальне провадження за фактом інциденту.

Читати ще: Намісник Києво-Печерської лаври визнав, що там співали пісню про «матушку-Русь». Священника нібито відсторонили

22 листопада Служба безпеки України проводила контррозвідувальні заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської лаври у столиці.

1 грудня організаторам богослужіння, під час якого у Києво-Печерській лаврі вихваляли «рускій мір», СБУ повідомила про підозру.

2 грудня Свято-Успенську Києво-Печерську лавру зареєстровано як монастир у складі ПЦУ. Відповідні дані були внесені 2 грудня до Єдиного державного реєстру (45081205).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Любі свині Показати IP 27 Грудня 2022 17:50
Каже що моляться за військо. Тільки не уточнив за яке….

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus