USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Військова церква на честь імператора. Луцький храм Юрія Переможця

26 Листопада 2023 11:32
Один із цікавих історичних храмів Луцька отримує незаслужено мало уваги. Це й зрозуміло – він розташований дещо в стороні від центру, серед давніх казарм, і навіть в наш час до нього так просто не потрапиш через загороджену територію. Його історія завжди перебувала у контексті військового розвитку.

Сьогодні це храм великомученика Юрія Переможця Православної церкви України. Хоча будували його як храм Покрови Пресвятої Богородиці. Сьогодні він має дуже дивну архітектуру. Вона є результатом усіх перетворень, які відбулися з церквою протягом її 130-літньої історії.

У ХІХ столітті Луцьк перебував на західних околицях Російської імперії і вважався важливим з військової точки зору. Значна кількість міських інвестицій в тогочасний Луцьк була зумовлена саме військовими потребами. У місті базувалися кілька полків. Серед них – Камчатський 44-й піхотний, Охотський 43-й піхотний та Ізюмський 11-й гусарський. Військових було багато, а окремого містечка для них не було. Керівництво мусило вишуковувати і наймати розрізнені по території міста квартири.
Тому на північній околиці Луцька навпроти вокзалу відвели значну територію для будівництва такого містечка. Креслень проєкту поки що не знайдено. На будівництво храму збирали окремо кошти від жертводавців. Частину грошей виділили самі військовики. Цим питанням опікувалося військове керівництво в Луцьку. Так, головою будівельної комісії був командир 2-ї бригади 11-ї піхотної дивізії генерал-лейтенант Павло Каменоградський. Він похований на цвинтарі біля собору святої Трійці на Театральному майдані. Пам’ятник на його могилі зберігся.

Читати ще: Ілюзіон, вожді і перший театр. Історія найстарішого луцького скверу

Будівництво бригадної церкви мало ідеологічне підґрунтя. Її спорудили на честь візиту до Луцька імператора Російської імперії Олександра ІІІ з родиною. Закладення храму, яке відбулося влітку 1897 року, освятив архієпископ Волинський і Житомирський Модест. У лютому наступного року будівництво завершили й урочисто освячували храм. Хто саме його спроєктував, невідомо. Він має досить нетипову архітектуру, що вирізняє його серед інших храмів Луцька. Основний масив церкви зберігся без перебудов.
Ось як описував його історик архітектури Богдан Колосок:

«Церква має оригінальний план. Стосовно військового храму говорити про наявність в ньому бабинця не доводиться. Все ж можна вважати її тридільною з прибудованою дзвіницею. Головний вхід здійснюється з заходу через сіни, перекриті хрестовим склепінням. З лівої від сіней кімнати є вхід на дзвіницю. Нава розміром 20,5х10,5 м справді справляє враження просторої, світлої і має гарні пропорції.

Несподівано було побачити перекриття нави – відкриті в інтер'єр ажурні ферми. Їх середня частина складається з півкола, що має металеву стяжку. Застосування відкритої ферми не лише збагатило враження від інтер'єру, але значно зменшило вартість будівництва. Включення простору під дахом в об'єм нави дало змогу зменшити висоту її стін. Цей прийом не характерний для православних церков і заслуговує на те, щоб встановити джерело запозичення».

Читати ще: Стоять понад 100 літ: як і для кого у Луцьку казарми по-багатому будували

Благочинний 11-ї піхотної дивізії священник К. Максимович написав статтю у «Волинські єпархіальні відомості» про будівництво й освячення храму. Він, зокрема, згадує не тільки тих, хто організовував будівництво, збір пожертв, священників, які опікувалися виготовленням іконостасу, а й те, що члени сімей офіцерів прикрашали храм до його урочистого освячення. За його словами, новозбудована церква вміщувала 1000 осіб. На освячення прибули архієпископ Модест, намісник Почаївської лаври Амвросій та інше духовенство. Після завершення процесій начальник дивізії генерал-лейтенант Костянтин Вейс надіслав телеграму імператору. Той відповів подякою всім військовикам за будівництво церкви.
Зображення з залізничного путівника
Зображення з залізничного путівника
Відтепер кожен, хто приїжджав у Луцьк залізницею, при виході з приміщення вокзалу в місто бачив головний фасад церкви і казарми, які тягнулися в два боки від храму.
Поштівка 1903 року
Поштівка 1903 року
Під час Першої світової війни в районі вокзалу і казарм тривали бої. До того ж, територія піддавалася періодичним нальотам авіації. Церква пережила ці події без пошкоджень. Зовсім інша доля її чекала в міжвоєнний період.

Після Першої світової війни в Луцьку дислокувалися частини польської армії. Серед них – 12-й танковий батальйон, 24-й піхотний полк та 3-й дивізіон 13-го полку легкої артилерії. Церкву стали вважати військовим костелом 24-го піхотного полку.
Храм на поштівці 1925 року
Храм на поштівці 1925 року
У 1930-х роках вирішили перебудувати церкву на костел. Взялися до архітектурних пропозицій того, який вигляд має мати храм. Перебудувати його було непросто, оскільки архітектура псевдоросійського стилю церкви значно відрізнялася від звичної католицької архітектури, тож треба було робити радикальне втручання. Переробити храм планували і зовні, і всередині. Оскільки завдання було непросте, то пропоновані ідеї не дуже задовольняли архітекторів.

Читати ще: Заблукати в місті. Історичні групи луцьких вулиць

Для реалізації перебудови створили окремий комітет, який мав напрацювати ідеї візуалізації нового храму. До речі, подібні випадки перероблення православних храмів на католицькі стали масовим явищем у міжвоєнній Польщі другої половини тридцятих. Таким чином було втрачено багато храмів, у тому числі на Волині.

Першою візуалізацією перебудови храму була ідея дуже шанованого і знаного варшавського архітектора Едгара Норверта 1933 року. Він зробив кілька ескізних пропозицій, які опублікували в журналі «Архітектура і будівництво». Норверт запроектував дуже багато громадських та житлових споруд в багатьох містах тодішньої Польщі. Серед них вокзали, житлові комплекси, пошти, храми, фабрики, казино, санаторій і навіть генеральний план Любліна.
Обставини пропозицій Норверта для Луцька маловідомі, тому поки що важко сказати, чому не реалізували його ідеї. Можливо, до повноцінного проєкту перебудови далі ескізів і не дійшло.

Зрештою зупинилися на проєкті краківського архітектора Юзефа Галензовського. Він хотів перетворити церкву на базиліку, добудувавши її з обох боків у ширину, а також надбудувати два високі шпилі. Правда, фахове середовище Луцька сприйняло його ідею критично. Голосом товариства був консерватор Збігнєв Ревскі. У 1937 році він писав, що проєкт Галензовського можна прийняти тільки з певними поправками. Чи було зроблен ці поправки, невідомо. Створений раніше комітет перебудови визнав проєкт досконалим і рекомендував його реалізувати.
Пропозиція Галензовського
Пропозиція Галензовського
Багато зробити не встигли через початок війни. Перебудови зазнав головний фасад церкви, яка тепер стала скидатися на бароковий костел. Повністю роботи на фасаді все одно не змогли завершити. Інтер’єр же храму не зазнав змін.

Читати ще: Як Луцьк зустрічав Пілсудського у 1922 році

У радянський час тут відкрили Музей бойової слави. Саме тоді з обох боків головного входу було добудовано дві зали. В пізніший час розібрали надбудовані в тридцятих роках вежі і скруглили їх, завершивши куполами іншої форми, ніж оригінальні. Будівля не зберегла первинної архітектури, а трикратне втручання в її перебудову перетворило храм так, що в ньому не читаються мистецькі архітектурні течії. Правда, це стосується тільки головного фасаду. Бічні фасади збереглися майже без втручань і репрезентують псевдоросійський напрям, виконаний в цегляному стилі. Це, а також інтер’єр – найцікавіше, що збереглося від первинної церкви.
У радянський період вежі 1930-х були в такому вигляді
У радянський період вежі 1930-х були в такому вигляді
Релігійній громаді храм передали в 1990-х. На честь Юрія Переможця його освятили наприкінці дев’яностих.

Олександр КОТИС

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
123 Показати IP 26 Листопада 2023 11:44
А чи не занадто багато під час війни з москалями приділяється уваги російсько імперському минулому Луцька? Комусь заплатили за послаблення будь-якими методами закономірної ненависті українців до всього, що називає себе росією? Здобудемо перемогу, заженемо орків під плінтус, переб'ємо військових злочинців і так років за 50 після перемоги можна буде популяризувати "російський" період історії неросійського міста Луцька
Бентежить думкп до 123 Показати IP 26 Листопада 2023 12:04
Що ж ви чекаєте шановний, йдіть і бийте, зараз таких як ви на передку треба а ви все тут, читаєте та й пишете.
До Бентежить до Бентежить думкп Показати IP 26 Листопада 2023 13:18
Там, на передку є кому бити. Тил потрібно почистити від швалі від навідників російських ракет, корупціонерів до русофілів. Останні події вказують, що це не менш важливо, аніж на бойовій передовій
Бентежить думкп до До Бентежить Показати IP 26 Листопада 2023 15:09
Немає вже кому, повістки роздають вже я можуть, вам з обіймами заберуть а ви тут словоблудством займаєтеся, дуйте в воєнкомат, повоюйте трохи, може й в голові щось зміниться.
Олександр до До Бентежить Показати IP 27 Листопада 2023 09:59
І повертається язик... То йдіть туди, а вони хай їдуть сюди - там уже навоювалися добре, тут ще повоюють. Хай і вам нададуть честь
пУЙЛАНІШКО кАСТРАТІК до Бентежить думкп Показати IP 26 Листопада 2023 16:24
Оппа!!! Чергова диванна нафронтніца проснулась ... ви ж напевно з окопу пишете, з під Авдіївки, правда?
Маннергейм Показати IP 26 Листопада 2023 12:30
Дякую Олександр доволі цікаво. Ну і слава богу шо Луцк в часи ДСв не мав такого стратегічного значення для німців як KOWEL і багато храмів збереглося
Свідок дебілізму Показати IP 26 Листопада 2023 13:09
Ніколи не забуду, як київські рафіновані "мистецтвознавці" обурювались "варварству" законів про декомунізацію та денацифікацію України, які узаконили знищення "комуністичного мистецтва". А тепер і в Луцьку таки знайшлись
Корiнний лучанин до Свідок дебілізму Показати IP 26 Листопада 2023 13:53
Правду не вiдмiнеш.все вертеться на круги своi.я тобi спiвчуваю не бiльше.
Петро Показати IP 26 Листопада 2023 13:12
Це не "проімперське" минуле Луцька. Це багата історія нашого міста і, отже, держави Україна. Хто бачить далі носка свого чобота, тому це цікаво. Хто не бачить, виригує нісенітниці. Точка зору залежить від ерудиції людини, її вихованості, розвитку інтелекту. Якщо цього бракує або немає зовсім, вигадується щось "проімперське". Чи висмоктується.
АаааааЦЬ до Петро Показати IP 26 Листопада 2023 16:26
Ну да, а совки все мастр**ують за минулим, будь то радянським, будь то царським.
Петру Показати IP 26 Листопада 2023 14:02
Матимеш час, знайди матеріали дискусії про заміну на фасадах Верховної Ради України радянського герба на чинний українській. Тоді за радянську символіку виступив академік Толочко, мовляв - це наша історія та архітектурна частина будинку ВРУ. На це його запитали - а чому німці після Другої світової заборонили свастику та знесли будинок рейхканцелярії, попри те, що це частина їх історії, а свастика є знаком поширеним на всій території Євразії. Після цього питання Толочко заткнувся. Тому краще добре помий та почисть чоботи
Петро До Петру Показати IP 26 Листопада 2023 15:28
Безглузде порівняння - рейхканцелярія і церква. Як ликер з лакованими штиблетами. До речі, не німці знесли рейхканцелярію. Під час битви за Берлін будівля була сильно пошкоджена від нальотів авіації. Відновлювати її не було з чого. По закінченню війни радянське командування наказало повністю знищити руїни. То чому ти брешеш на рівному місці? Кого ти хочеш поправити? Олень!
Так Показати IP 26 Листопада 2023 17:20
Непогане соц дослідження вийшло. Висновок. Совків в Луцьку ще дуже багато. Та ще якихось нафталінових. Особливо оцей Петро
таки так Показати IP 26 Листопада 2023 20:49
Висновок : безмозких зомбованих ідіотів, які знають дві пташки - жабу і миш - теж досить багато. Якби могли, то все зруйнували б.
? до таки так Показати IP 26 Листопада 2023 21:23
Якщо ти живий, або жива, то не все
Здоровий глузд до таки так Показати IP 26 Листопада 2023 22:29
Так вони тільки й "змінювати" вміють, більше нічого.
Архітектор Показати IP 27 Листопада 2023 08:46
Було би круто відбудувати фасад в оригінальному стилі. Довбані ляхи такий гарний храм зіпсували.
Марта Показати IP 26 Січня 2024 12:30
Від слова росія хочеться блювати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus