USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Заїжджаєш в Луцьк, а таке враження, що це інша країна». Інтерв’ю з головним комунальником Луцька

25 Грудня 2023 13:21
Незважаючи на обмежене фінансування через повномасштабну війну, благоустрій у Луцьку вдалося зберегти на належному рівні, розповідає директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Микола Осіюк. У році, що завершується, вдалося відремонтувати близько тридцяти прибудинкових територій, зробити капітальний ремонт кільця біля «Променя», яке могло не перестояти зиму, підготуватися до форс-мажорних обставин під час опалювального сезону та залагодити проблеми з ліфтами.

В інтерв’ю Інформаційному агентству Волинські Новини він також розповів про готовність міста до великих снігопадів, коли закінчиться ремонт проспекту Волі, які вулиці та проспекти також потребують ремонту, про встановлення напівпідземних смітників та чому в Луцьку не буде проблем зі сміттям.

Зима цьогоріч розпочалася із сильного снігопаду. Наскільки задоволені якістю прибирання вулиць та доріг у Луцьку і в громаді загалом, чи були скарги від лучан?

Звичайно, лучанам хочеться отримати максимально комфортні умови, всі хочуть бачити чорні тротуари та проїжджу частину. Враховуючи кількість техніки, суму виділених коштів та наявність протиожеледних сумішей, ми забезпечили максимально комфортні умови. Тобто рух громадського транспорту зупинений не був.

Можливо, на деяких бічних вулицях прибирання було неналежним. Звичайно, недоліки були, але ми їх виправили. Це все залежить від погодних умов.

Відповідно до ДБН та закону «Про дорожній рух» після завершення снігопаду дається до п’яти годин для розчищення тротуарів, тобто чищення відбувається не у момент, коли йде сніг.

На сьогоднішній момент циклічність опадів і зміни температурних режимів вносить свої корективи: коли є мінусова температура, а потім іде дощ, трапляється обледеніння. Тією кількістю техніки ми просто фізично не встигаємо обробити всі вулиці, але стараємося максимально забезпечити комфорт та утримувати в належному вигляді і проїжджу частину, і тротуари.

А ось що стосується прибудинкових територій та територій поблизу різних закладів, то, користуючись нагодою, хочу звернути увагу лучан, що їх утримання та прибирання – це обов’язок власників цих закладів і управителів. Саме вони мають посипати територію прибудинкових територій, чистити виходи з під’їздів, тротуари, проїжджу частину. Ми забезпечуємо комфортні умови та можливість проїзду громадського транспорту по центральних та бокових вулицях міста.

Відзначу, що були скарги на те, що хтось десь послизнувся та зламав руку, але 99% цих випадків були на територіях, за прибирання яких місто не відповідає. Тобто такі випадки траплялися переважно на прибудинкових територіях, за утримання яких люди платять управителю, а не місту.
Скільки місто загалом має сумішей та техніки для прибирання вулиць? Чи достатньо цієї кількості?

На цей момент у нас є чотирнадцять одиниць техніки для прибирання тротуарів, вони всі задіяні. Також у нас є дванадцять одиниць з відвалами та посипанням для утримання проїжджої частини. Зрозумійте, на сьогоднішній момент ми дбаємо не лише за територію міста, а й приєднаних до Луцька сіл. Є укладені договори з відповідними підприємствами та організаціями. Ми стараємося максимально забезпечити комфорт. Поки випадків, що хтось десь не доїхав, чи зупинки громадського транспорту, не було.

Ще раз звертаюся до лучан. Наприклад, вулиця Лесі Українки – це центральна частина міста, за прибирання якої відповідаємо ми, і вона розчищена та посипана. А ось за прилеглі до неї бічні вулиці, де є магазини та будинки, відповідають їхні власники. Саме вони повинні створити умови, щоб лучани могли нормально зайти та вийти з того чи того закладу. Те саме стосується управителів будинків, ОСББ, жеків. Прибирання снігу – це дуже великі кошти. Якщо порівняти з Європою, то мені здається, що у нас це робиться навіть краще.
Луцький міський голова ще до початку опалювального сезону акцентував, що окупанти можуть здійснювати обстріли енергосистеми. На щастя, атак у Луцьку поки не було. Наскільки місто готове до форс-мажорних обставин?

На сьогоднішній момент ми фактично повністю підготувалися до такої ситуації. Я не буду розповідати деталей, адже це непублічна інформація. Усі наші об’єкти критичної інфраструктури готові до такого сценарію.

Окрім цього, чи були якісь проблеми на початку опалювального сезону?

Фактично 60-70% труб зношені. Ми намагалися максимально підготуватися до опалювального сезону. Де було необхідно, зробили ремонт та заміну труб. Якщо порівнювати з позаминулим роком та ще давніше, то скарг, що десь щось не опалюється, сьогодні значно менше. Тут можна лише подякувати Луцькому міському голові та керівництву «Луцьктепла». Ми виходимо навіть за межі можливого, використовуючи різні засоби, аби забезпечити лучанам максимальний комфорт.
За даними Forbes, Луцьк станом на 1 жовтня витратив 152 мільйони гривень на благоустрій, що є одним з найменших показників серед обласних центрів. Чи відповідає ця цифра дійсності? Та чи було достатньо цих коштів, щоби благоустрій міста був у належному стані?

Мені як людині відповідальній за благоустрій міста хотілося б, щоб цих коштів було як мінімум в десять разів більше. Хочеться, щоб місто було чистим, прибраним, покошеним, з підрізаними деревами, аби на дорогах не було ям, прибудинкові території були відремонтовані і скрізь було хороше освітлення. На мою думку, цих коштів недостатньо, тому, можливо, є певні нюанси з благоустроєм. Але навіть враховуючи ту кількість виділених коштів, ми намагалися створити максимально комфортні умови.

Які роботи були пріоритетними для департаменту цього року? Що вдалося виконати, що ні?

На сьогоднішній момент основні завдання, які були поставлені та на яких було наголошено, виконати вдалося. У зв’язку з погодними умовами, війною та не надто вчасним фінансуванням не всі прибудинкові території, які ми планували, вдалося відремонтувати. Вони будуть перенесені на наступний рік. Але ми зробили максимум від того, що можна було зробити.
У грудні минулого року ви говорили, що в Луцьку є 50 дворів, які потребують капітального ремонту. Зрозуміло, що через воєнний стан пріоритети в фінансуванні були іншими. Але скільки прибудинкових територій таки вдалося відремонтувати?

Я можу назвати багато прибудинкових територій. Виконані ремонти на Кравчука, 16, 18, 20, 24; на Рівненській, 81, 83, 83а, 85, 85а, 87; на Відродження, 26, 26а, 28;на Писаревського, 4. Загалом близько 30 прибудинкових територій вдалося відремонтувати.

Ми виконуємо ремонти на прибудинкових територіях, які мають найкритичніший стан. Однак є звернення від людей щодо ремонту, будинки яких зведені, наприклад, у 2000-му році, де не так все погано. Так, візуально щось десь пощербилося, інші нюанси – і люди вже збирають підписи, щоб їм зробили ремонт прибудинкової території. Але ж є прибудинкові території з 50-60-х років. Тому ми обираємо для ремонту двори, де ситуація найгірша.

Які роботи виконуються під час ремонту прибудинкової території? Чи є гарантії на ці роботи?

Під час ремонту прибудинкової території ми за необхідності робимо заміну мереж тепло- та водопостачання, каналізаційних мереж та заміну мереж освітлення. Також проводимо ремонт тротуарного покриття і проїжджої частини, встановлюємо обладнання на дитячих майданчиках, сміттєві урни та лавки. Гарантійний термін усіх цих робіт – не менше семи років. Попередньо перед ремонтом ми проводимо збори з жителями будинків.
А як щодо ремонтів доріг у громаді? Які з них конче потребували ремонту та які вдалося відремонтувати?

Ми ремонтуємо ті дороги та вулиці, де є аварійність. Ямковий ремонт виконується на основних магістральних вулицях, де проходить громадський транспорт. Загалом ремонту потребують багато проспектів та вулиць. Найперше, це проспекти Відродження та Грушевського.

Є так звані ступені зношуваності, асфальт та бітум втрачають свої властивості. Ми можемо робити ямковий ремонт і робимо його, аби забезпечити комфортний проїзд для громадського та особистого транспорту. Але коли ти робиш якісний капітальний ремонт, то про цю вулицю на десять років можна забути. Якщо ж протягом десяти років латати дороги ямковим ремонтом, то вартість буде такою ж, як і капітального ремонту, може, й більшою. Тому логічніше зробити капітальний ремонт.
Досі не було офіційного повідомлення про завершення ремонту проспекту Волі. Чи нині там тривають якісь роботи? У скільки загалом ремонт проспекту обійдеться місту?

На сьогоднішній момент практично на 99% проспект Волі завершений. Можливо, є певні недоліки, але це не настільки пов’язано з нами як з виконавчою структурою. Десь хтось збив стовпчик, проїхався газоном, збив бордюр чи дорожній знак, побив люк. Тобто, є речі, на які потрібно буде подивитися весною і повністю все доробити та завершити. Тому сказати, що він на 100% зданий, я не можу.

Читати ще: Європейський, інклюзивний та зручний: у Луцьку завершують ремонтувати проспект Волі

Сьогодні тротуарна частина зроблена: забезпечений максимально комфортний рух для велосипедистів, пішоходів та людей з інвалідністю.

Була певна критика щодо організації руху на проїжджій частині. Але на сьогоднішній момент ми бачимо, що їхати проспектом Волі комфортно. Острівці безпеки забезпечують комфортний перехід для пішоходів, водії краще їх бачать. Особливо це помітно у вечірню пору доби. Хоча, звичайно, є й неуважні водії.

Також на проспекті гарне освітлення у комфортному для зору спектрі. Там приємно йти, гуляти. Пожежну безпеку ми також врахували: на проспекті стоять відповідні колонки, до яких пожежники можуть підключитися в разі потреби. Окрім того, замінені всі мережі, жодних просадок немає. Якщо після зими виникнуть певні недоліки, їх треба буде допрацювати.

Станом на сьогодні на ремонт проспекту Волі витратили 100-110 мільйонів гривень.

Нещодавно було відремонтовано кільце поблизу РЦ «Промінь». Ви говорили, що зиму воно могло не перестояти. Також лучани скаржилися на підтоплення переходів. Які роботи там виконувалися та чи вдалося залагодити проблему підтоплення?

Так, лучани скаржилися на підтоплення, але на той момент ремонт кільця не був завершений. Як можна наперед вирити люк, а потім асфальтувати? Є ж відповідний технологічний процес. Але якби ми не зробили цей ремонт, я переконаний, сьогодні ми б отримали сотню скарг, що кільце просто розсипається. Ми латали б ті ями, витрачаючи великі суми, а всі нам говорили б, що краще його повністю відремонтувати. Дійсно, якби ми його капітально не відремонтували, за зиму воно просто зруйнувалося б. А так гарантія робіт – сім років.

Під час ремонту ми зробили відведення води, острівці безпеки, нормальну організацію дорожнього руху, яка на сьогоднішній момент максимально ефективна. Це кільце – основне в Луцьку, фактично це центр міста. Кожну хвилину його проїжджають десятки транспортних засобів, на ньому проходить тролейбусний рух, рух міських та приміських автобусів, рух автомобільного транспорту. Поблизу цього кільця університет, великий розважальний центр.

Ви вже сказали, шо на кільці була нанесена нова розмітка та встановлені знаки. Що змінилося, як це вплинуло на дорожній рух?

До створення комфортної організації руху на кільці були залучені спеціалісти з Луцького національного технічного університету, представники поліції, проектанти, які працювали у робочій групі. Спільними зусиллями вдалося досягнути максимального успіху. Я дякую усім учасникам робочої групи. Кільце має велике навантаження, воно виконує основну функцію розв’язки у місті, його проїжджає фактично увесь громадський транспорт.

Нещодавно у Луцьку встановили 10 напівпідземних смітників за 1,3 мільйона гривень. В яких мікрорайонах вони були встановлені, наскільки вони показали свою ефективність чи немає проблем з вивезенням сміття?

Наразі у Луцьку встановлено понад двадцять таких смітників на різних об’єктах в 33-му, 40-му мікрорайонах та в центрі міста на проспекті Волі. Де виконувалися ремонти прибудинкових територій, там і встановлювали підземні смітники. Один такий контейнер замінює орієнтовно п'ять класичних сміттєвих баків. Однак я хотів би звернутися до лучан, аби вони відкривали цей смітник та викидали сміття туди, а не залишали мішок поблизу. Забезпечте комфорт не лише собі, а й сусідам, людям, які там проходять. Потрібно почати з себе. Сортуйте сміття, викидайте його як слід, не викидайте пакети зі сміттям в урни, бо вам ліньки йти до контейнера.

Також відзначу, що підприємство «Луцькспецкомунтранс», яке здійснює забір сміття, неодноразово звертало увагу лучан, аби вони не паркували авто поблизу напівпідземних смітників, адже потім великогабаритний сміттєвоз не може під’їхати та забрати сміття.

Зазвичай ми встановлюємо ці смітники на відремонтованих прибудинкових територіях, де є відповідна розмітка для паркування. Тому прохання не паркувати транспортний поблизу смітників.

Загалом на сьогоднішній момент проблем з вивозом сміття з цих смітників немає. Є спеціальний сміттєвоз, який забирає сміття з них. Ці смітники показали свою ефективність, вони мають естетичний вигляд. Зверху резервуарів встановлені кришки з ручками, а в середині – спеціальний мішок. Сміття забирається автомобілем з маніпулятором на ньому. Він піднімає мішок зі сміттям, який є всередині напівпідземного смітника. Мішок розкривається над кузовом авто, сміття вилітає туди, а мішок встановлюють назад у смітник. Цей мішок можна використовувати близько двох років, потім його замінятимуть.

Скільки загалом таких смітників потрібно для міста? Чи будуть вони ще десь встановлені найближчим часом?

Наступного року ми плануємо встановити ще близько тридцяти таких смітників. Все залежатиме від фінансування. Ці смітники встановлює підприємство «Луцькспецкомунтранс».

Щодо вивезення сміття загалом, то чи завершена реконструкція сміттєвого полігону у Брищі? Що ця реконструкція передбачає?

Сьогодні тривають роботи щодо покращення ситуації на полігоні твердих побутових відходів. Ми отримали установку осмосу, закуплений компактор. Загалом там проведено багато робіт: ми зробили місця для відведення фільтрату, привели територію до належного вигляду, зменшили сам обсяг захоронених відходів.

Під час цих процесів консультувалися з європейцями та китайцями. Завдяки Луцькому міському голові та його підтримці ситуація там не просто стабілізувалася, а значно покращилася. Наразі налагоджена нормальна експлуатація полігону. Я переконаний, що проблем з вивезенням та утилізацією сміття у Луцьку не буде. Поблизу полігону твердих побутових відходів функціонує сортувальна станція, яка фільтрує сміття, воно компактується та ущільнюється, відбувається видобуток біогазу, завдяки чому знижується сам рівень сміття на полігоні. На сьогоднішній день це один з найкращих сміттєвих полігонів в Україні. Влада просто звернула на це увагу.

Минулого року ви говорили, що чимало ліфтів, які встановлені у луцьких багатоповерхівках, були виготовлені в Білорусі, тому виникали проблеми з запчастинами для ремонту. Чи вдалося вирішити це питання? Скільки зараз ліфтів у Луцьку потребують ремонту?

Зараз багато деталей поставляється з Європи та Туреччини, тобто є аналоги. У нас працює близько п’яти фірм, які займаються ремонтом ліфтів.

Сьогодні у нас в ремонті три ліфти на Бенделіані, Грабовського та Шота Руставелі, а загальна кількість ліфтів у Луцьку – понад 1070. Фактично з цією проблемою ми впоралися.

Протягом року на засіданнях виконавчого комітету міської ради були питання про відшкодування частини суми кредитів для ОСББ на утеплення. Чи зможуть об’єднання співвласників скористатися цією програмою наступного року?

Я не можу цього сказати. У цьому році було виділено понад шість мільйонів. Всі ці кошти виплатили ОСББ на відшкодування частини сум кредитів. Наступного року все залежатиме від підтримки держави.

Хочу поцікавитися у вас темою кронування та зрізання дерев. Щоразу, коли комунальники це роблять, у соцмережах відбуваються дискусії щодо правильності робіт. Який загалом алгоритм обрізання дерев, як ви визначаєте, які дерева цього потребують, та чи радитеся з екологами?

Всіх «спеціалістів», які пишуть у Facebook з приводу кронування, КП «Парки та сквери» та організації, які виграють тендери, готові взяти на роботу (сміється, – ВН.). Люди правильно виконують свою роботу, саме так і потрібно кронувати дерева. Можу сказати лише це. Ми проводимо обстеження вулиць, враховуємо звернення лучан, та поступово виконуємо кронування.

З якими питаннями до вас найчастіше зверталися лучани цьогоріч?

Найчастіше зверталися з приводу ремонту доріг та прибудинкових територій. Це не одна і не дві тисячі звернень. Незважаючи на повномасштабну війну, питання, щодо яких найчастіше звертаються, залишаються незмінними. Звичайно, ми хочемо зробити все. Однак одні люди кажуть, що зараз не потрібно виділяти кошти на благоустрій, інша частина людей має протилежну думку. Це факт.

Власне, у багатьох містах, зокрема і в Луцьку, тривали акції, під час яких закликали витрачати кошти місцевих бюджетів на дрони, а не на бруківку. Зрозуміло, що місто не може витратити всі гроші на ці потреби. Ми вже згадували про 152 мільйони. За вашими оцінками, скільки коштів на рік необхідно для того, аби, скажімо так, підтримувати благоустрій в громаді у мінімально належному стані, щоб решта коштів йшла на ЗСУ?

Важко сказати. У місті потрібно прибирати, косити траву, ремонтувати дороги, двори, все має освітлюватися, повинні працювати світлофори, необхідно ремонтувати та встановлювати дорожні знаки, замінювати труби водопостачання та водовідведення, ремонтувати зливову каналізацію. Ці речі я можу озвучувати до нескінченності. Я відверто вам скажу, що багато людей з інших міст мені говорять: «Заїжджаєш в Луцьк, а таке враження, що це інша країна». За ці роки зросла підтримка влади. Я не знаю, хто не бачить цих змін.

Але якщо не підтримувати благоустрій, то звідки двірник отримуватиме заробітну плату, звідки зарплату отримуватиме людина, яка вкладає бруківку, ті ж дорожники, електрики? За цю зарплату вони йдуть і купують продукти, а це все податки. Якщо це все не підтримувати, то можна просто зупинити економіку.

Зараз триває період формування бюджету громади на наступний рік. Скільки загалом коштів необхідно закласти у бюджеті на сферу ЖКГ та на чому першочергово акцентуватимете увагу в наступному році?

Тривають розрахунки. Я не можу дати відповідь на це питання, чітко зазначивши цифри. Як людині, яка постійно працює в комунальній сфері та розуміється на цих питаннях, хотілося б максимальну суму.

Читати ще: 500 мільйонів на ЗСУ, освіта, здоров’я та соцзахист: у Луцьку затвердили бюджет на 2024 рік

Але наразі живемо у воєнних реаліях, які безпосередньо впливають на все. Тому від цього і відштовхуємося. А загалом, щоб виконати усі прохання людей, потрібно не один і не два бюджети Луцька.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ

Фото Дмитра КЛИМЧУКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 27
небайдужий Показати IP 25 Грудня 2023 13:54
А прапорець якої держави???
Алкобілка до небайдужий Показати IP 25 Грудня 2023 14:54
Буває. Вся країна вверх дригом, а в пана лише прапор
Мошко з Вульки Показати IP 25 Грудня 2023 15:27
Насадили на тротуарі якогось терну і дерези, туди листя нападало і тепер на кожних тридцять метрів по вісім жіночок-комунальниць, обдираючи руки, вигрібає з тих колючих кущів опале листя ! Отих ландшафтних дізайньорів заставити прибирати, шо таке придумали !
Ім'я. Показати IP 25 Грудня 2023 15:29
Це тому що сніг не чистится, чи чому?
Андрій Показати IP 25 Грудня 2023 16:12
Всі цивілізовані країни обробляють дорожнє покриття перед снігопадом, у нас як завжди все через жопу- вкатали сніг, починаєм його глиною посипати! О а чого асфальт розвалився? А х..й його знає!
Лучани Показати IP 25 Грудня 2023 16:26
Так скажіть, кінці-кінців, шо ви все таки зробили з проспектом: то реконструкція чи капітальний ремонт ? На інформаційних щитах понаписували, шо то реконструкція, а тепер вже, що журналіст, шо Осіюк говорять, шо то просто ремонт ! То є два різних види будівництва ! Так шо ви лучанам впарили ? Пообіцяли одне, а зробили друге !
Петро Показати IP 25 Грудня 2023 17:37
Осіюк, поміняй прапор блакитним кольором вверх. Блакитне небо і жовта нива.
Їван з Гнідави Показати IP 25 Грудня 2023 17:54
"Заїжджаєш в Луцьк, а здається, шо то інша країна". Шо правда - то правда ! Особливо то відчуваєш, коли заїзджаєш з Гіркої Полонки і їдеш мимо очисних споруд !
Оля Показати IP 25 Грудня 2023 18:14
Місто брудне! Економлять на двірниках.
Анонім до Оля Показати IP 26 Грудня 2023 07:55
Сама ти брудна...
Александр - 1 Показати IP 25 Грудня 2023 18:35
Людина на свому місці. Ідеально не буде ніколи. Критикувати треба конструктивно.
Місцевий Показати IP 25 Грудня 2023 18:40
Що є, то є, Луцьк не зрівняти ні з Тернополем, ні з Рівне. Реально місто у нас дуже гарне й доглянуте. Жив у Рівне, то бачу різницю.
Таки так до Місцевий Показати IP 25 Грудня 2023 20:20
якщо рівняти з Рівним. А якщо спробувати з Любліном?
Пьотр №1 Показати IP 25 Грудня 2023 18:50
Бувають люди на своєму місці. Бувають на посаді. Першим все вдається. Другим - частина
До Александр - 1 Показати IP 25 Грудня 2023 19:24
А ти обгрунтуй і докажи ! Прочитай, наприклад, коменти Лучани чи Мошко з Вульки чи небайдужий - куди ще конструктивніше. Просто твоя місія - писати придворні оди.
Александр - 1 до До Александр - 1 Показати IP 26 Грудня 2023 13:46
А твоя "місія"схоже бризгати гімном на різні боки..
Андерсон до Александр - 1 Показати IP 27 Грудня 2023 05:16
Все він правильно сказав, ти ще той посіпака
Волинянин Показати IP 25 Грудня 2023 20:01
А чому це кільце біля Променя могло зиму не простояти, як ви пишете?
Вадим Показати IP 25 Грудня 2023 20:07
Половина Львівського масиву без каналізації у 21 сторіччі .Бічні вулиці від Львівської не чистились взагалі
Анатолій Показати IP 26 Грудня 2023 16:01
А ще особливо відчуваєш "благоустрій" коли місиш сніг на тротуарах, посипаних сіллю та дрібним щебенем, а тобі під ноги кидаються бродячі собаки з кліпсами КП "Ласка", які цілодобово підтримують "режим тиші" у місті Луцьку
Анонім до Анатолій Показати IP 26 Грудня 2023 19:43
Але ж не падає тобі на голову 450 снарядів на добу, як у Херсоні? Мавпа ти необтесана. Гандон!
До Анонім до Анонім Показати IP 27 Грудня 2023 10:49
Ти б ще Бахмут та Авдіївку взяв за приклад. До речі, ці міста ну зовсім не прибрані
Лучянин Показати IP 26 Грудня 2023 20:10
Заізджаеш в Луцьк Европа!!! Потім звертаеш на вул лідавська і розумінш Африка,
Аноніму Показати IP 26 Грудня 2023 21:01
Залізний аргумент знайшов. Довго шукав?
Галя Показати IP 26 Грудня 2023 23:53
Коли ті страшні ями на прибудинкових територіях хоч позасипають? Можна ходити лише влітку. Будинки на проспекті Відродження 49,49а,45,52 і т.д. ямкового ремонту роками не бачили. Будинки не мають коштів на ремонт асфальту. Не Європа, а Бангладеш
Микола з електроапар Показати IP 27 Грудня 2023 11:49
Ох і Галя, ох ібалувана ! Ти чого принижуєш Бангладеш ? Ти там була ? На карті світу хоч покажеш ?
Влад Показати IP 30 Грудня 2023 08:37
Директор ЖКХ Микола Осіюк дуже впевнено виглядає на усіх 7 фото незважаючи на обмежене фінансування, бо 152 млн грн. - то вже і не гроші? Може і прапорець за гривню із сорому перевернувся, бо молодь біля мерії вимагає аби кошти витрачались на ЗСУ, а не на бруківку? Благоустрій як і бруківка можуть почекати, на часі оборона України і допомога постраждалим у ній людям.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus