USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Реконструкція чи «відмивання» коштів: у Луцьку знову зрізають дерева

1 Вересня 2016 19:00
Лучани забили на сполох: в одному з дворів міста розпочали зрізати дерева. І найбільше побоювання у тому, що робиться це без відповідних дозвільних процедур та законних рішень. І щойно на місце інциденту прибули муніципали, працівники комунального підприємства «Парки і сквери міста Луцька», які й видаляли зелені насадження, дуже швидко завантажили деревину на вантажівки і зникли з місця події, залишивши стовбури дерев зовсім у неестетичному вигляді. А фахівці, своєю чергою, запідозрили виконавців робіт і генпідрядника у корупції.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини стало відомо з власних джерел. Відтак, аби з’ясувати, чи був такий факт та чи законно здійснювалося вирізання дерев, журналіст видання, луцький краєзнавець, громадський активіст та колишній правоохоронець вирішили перевірити на місці події.

Так, 30 серпня у дворі будинків, що по проспекту Відродження, 12 та 14 і вулиці Гетьмана Сагайдачного, 29, працівники КП «Парки і сквери міста Луцька» взялися зрізати 5 дерев. А робилося це для того, щоб розширити дорогу двору для автомобілістів, адже наразі тут здійснюється капітальний ремонт вулиці.
Факт зрізання зелених насаджень занепокоїв перехожих і вони викликали луцьких муніципалів. Ті, прибувши на місце, затребували у робітників комунального підприємства відповідні дозволи на здійснення робіт. Але, на жаль, таких документів комунальники надати не змогли. Натомість розповіли, що вказівку на знесення зелених насаджень отримали від директора підприємства. Після цього робітники швидко повантажили деревину на спецтехніку і поїхали з місця події.

Колишній правоохоронець Володимир Єгоров вбачає у таких діях свавілля з боку комунального підприємства «Парки і сквери міста Луцька».
«Вони зрізали дерева всупереч встановленому порядку. Їх мав найняти генпідрядник, уклавши відповідну угоду. А генпідрядником є ТзОВ «Луцькавтодор-Сервіс». Отже, уклавши відповідну угоду, генпідрядник виставив би суму за надані послуги. Комунальне підприємство, зі свого боку, повинне облікувати зрізану деревину, поклавши її собі на склад», - каже Володимир Єгоров.

Водночас, колишній правоохоронець стверджує, що на реконструкцію двору у генпідрядника немає проектно-кошторисної документації. І про це йому відомо з власних джерел.

«Сьогодні я з’ясував у генпідрядника, який був тут на місці, що у нього є акт на видалення зелених насаджень від 9 серпня 2016 року і підписаний він начальником департаменту ЖКГ. Підстава – ремонт внутрішньобудинкової території. Але у дворі ставляться поребрики, перекладають асфальт, змінюють комунікації, місце розташування площадок, де хочуть розширити проїжджу частину. І от, власне, розширення проїжджої частини – це вже зміна внутрішнього плану й воно потребує погодження схеми дорожнього руху. Тобто, це вже реконструкція, яка повинна відбуватися на підставі архітектурних документів та ще й погоджуватися відповідним сервісним центром. Генпідрядник наразі немає визначеної проектної документації і постійно вносить зміни у реконструкцію вулиці, а тому не може надати на вимогу декларацію про початок будівельних робіт та їх вартість, яку повинна попередньо затвердити міська рада. Якщо цього немає, то це корупція. Бо ж невідомо, які суми впише генпідрядник у проектно-кошторисну документацію після закінчення робіт. Якщо хочуть розширювати проїжджу частину, то вони абсолютно праві. Бо це буде зручніше для автомобілістів. Але є відповідна процедура, яку наразі порушують», - розповів пан Володимир.
Водночас, як стверджує директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Юрій Крась, якщо починається будівництво чи капітальний ремонт, то ордер на видалення зелених насаджень не потрібно брати.
«Коли виконуються підготовчі роботи для будівництва, розширення, реконструкції та капітального ремонту, якщо дерева потрапляють у зону видалення, то їх треба зрізати і на це не треба ордер. У вказаній ситуації по Відродження, 12, 14 і Гетьмана Сагайдачного, 29, є декларація на підготовчі роботи, є ордер на земляні роботи. Тобто всі документи, згідно яких дозволяють робити підготовчі роботи до реконструкції вулиці, – вони є. Отже, видалення зелених насаджень з метою подальшого асфальтування території та встановлення майданчиків – це дозволяється», - розповів Юрій Крась.

У коментарі ІА Волинські Новини керівник відділу державного архітектурно-будівельного контролю Юрій Маслюк розповів, що Декларація про підготовчі роботи щодо капітального ремонту прибудинкової території по проспекту Відродження, 12, 14 і вулиці Гетьмана Сагайдачного, 29 у генпідрядника є. Отже, з його слів, всі роботи, які здійснюються на цій території, – виконуються згідно з законом.

Натомість, луцький краєзнавець Ігор Левчук не розділяє впевненості місцевих чиновників. Ба більше, він вказує на порушення законодавчих норм і корупційну складову у реконструкції згаданої прибудинкової території.
«Немає проектно-кошторисної документації і виникає питання щодо проведення тендерів. Наприклад, як от із реконструкцією вулиці Лесі Українки, коли суму робіт розбили таким чином, щоб ремонт здійснювали кілька генпідрядників і вартість їхніх робіт не перевищувала півтора мільйона. А це стандартна схема розкрадання коштів. Аналогічна ситуація і в Історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк».

Коли йдеться про ремонт дворів і все це подається людям під маркою, що, мовляв, це добро для вас і люди дякують за це, то вони просто не розуміють, що на них заробляють гроші. Тому що кожен проект містить "підводну" складову, а вона суттєва для мешканців. Адже ті гроші, які можна було б зекономити на цих роботах, ліпше б витратили на будівництво того ж таки дитячого майданчика, і не зі скатами закопанами, а з нормальними гойдалками тощо. А тут виходить реальна корупційна схема», - каже Ігор Левчук.
До слова, з початку року у Луцьку ліквідували 85 аварійних та «фаутних» (сухостійних) дерева. Зі слів директора департаменту економічної політики Луцької міської ради Олександра Озіновича, усе - задля благоустрою території та утримання у належному стані міських зелених насаджень.

Окрім того, видання раніше повідомляло, що реконструкція головної пішохідної вулиці Луцька викликала у містян низку питань, зокрема, щодо зрізання дерев, вартості і доцільності самого проекту. Злободенна тема нищення зелених насаджень не перестає хвилювати лучан.
Були й такі випадки, коли чиновники муніципалітету пообіцяли небайдужим захисникам, що не чіпатимуть дерева, як уже на наступний день розпочалася вирубка по проспекту Відродження, 2. Згодом позрізали дерева по проспекту Перемоги та на вулиці Винниченка, аби облаштувати «кишеню» для заїзду громадського транспорту на зупинці. Це призвело до того, що навіть ліквідація дерев, які постраждали внаслідок стихії, «накручений» люд почала обурювати. Окрім того, у дворах, які ремонтуються, – також скандали. Плодові дерева, які висаджували мешканці, вирубували заради нового асфальту або, мотивуючи це тим, що вони аварійні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
лучанам Показати IP 1 Вересня 2016 20:49
у луцькому районі через комунальне підприємство через директора бувшого рекетира, відмивають в рази більше!!!!
Джек Показати IP 1 Вересня 2016 22:55
Яке відмивання?3 дерева зрізали.давним давно їх нада всі зпиляти.затуляють вікна,своїми трухлявими гілками які весь час падають.насадять хоть шось нове,гарне
Онс Показати IP 1 Вересня 2016 22:56
А ше краще хай парковки там зроблять,шоб машини не стояли під дверима в під'їзд,бо їм більше й дітись нікуди
лучанам Показати IP 2 Вересня 2016 07:45
правильно роблять що зрізають, будинки сухіші будуть, а редакції що повязано з роботами в луцьку НІЧОГО НЕ ПОДОБАЄТЬСЯ
Хлоп Показати IP 2 Вересня 2016 10:18
А де мій коментар, скільки грошей відмили Романюк з Яковлевим з кожного дерева??? По 300 тисяч!!! Це і луцький краєзнавець підтвердить, але ж ви не публікуєте таке !!! Недопрацьовуєте, ВН!!!
Yrik Показати IP 2 Вересня 2016 12:28
А на вулиці Качалова і дерев не ріжуть і дороги не роблять

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus