USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Еліта-центр по-ковельськи» слухається у суді

1 Лютого 2014 08:00
Колишнього ковельського міського голову Ярослава Шевчука допитано в якості свідка по кримінальній справі за обвинуваченням уродженця Донеччини Олега Вовка, який колись працював головою ТзОВ «Ковельський житлово-будівельний комбінат» і підозрюється у заволодінні великими сумами коштів інвесторів-забудовників. Справу роглядає Камінь-Каширський районний суд.

До речі, Олег Вовк вироком Ковельського міськрайонного суду від 9 листопада 2004 року був засуджений за шахрайство з фінансовими ресурсами на 2 роки позбавлення волі умовно із позбавленням права займатися підприємницькою діяльністю. Цей факт біографії не завадив йому стати співзасновником ТзОВ «Ковельський ЖБК». Як наслідок, Олег Вовк згодом умудрився отримати від двох десятків інвесторів великі суми коштів – від 200 тисяч до півмільйона гривень, але замість будівництва єврожитла, згідно з укладеними договорами, він купив дорогу іномарку та базу відпочинку на озері Світязь.



Ярослава Шевчука викликали до суду давати пояснення за клопотанням потерпілого ковельчанина, пенсіонера МВС Василя Козачука, аби з’ясувати, чи могла місцева влада, за його каденції, запобігти фактам шахрайства з боку обвинуваченого.


Ярослав Шевчук на судовому засіданні засвідчив: у березні 2006 року він письмово повідомив тодішнього Ковельського міжрайонного прокурора, старшого радника юстиції Сергія Масалова, що в місцевій пресі протягом жовтня 2005 по лютий 2006 років ТзОВ «Ковельський ЖБК» розміщувало оголошення про будівництво у місті Ковелі багатоквартирних житлових будинків. При цьому у даного товариства були відсутні необхідні правоустановлюючі документи на право власності чи користування земельною ділянкою, а також відсутня розроблена та затверджена у встановленому порядку проектна документація на будівництво. За вказані порушення Ковельським міським відділом земельних ресурсів та інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю Олега Вовка було притягнуто до адміністративної відповідальності та зобов’язано припинити будівельні роботи. Прокурору було надіслано копії приписів та протокол.

З метою недопущення можливості завдання шкоди особам, які мають намір взяти пайову участь у будівництві (не допустивши аналогії з сумнозвісною столичною «Еліта-центр»), Ярослав Шевчук просив Сергія Масалова вжити необхідні заходи прокурорського реагування до ТзОВ «Ковельський ЖБК» в частині перевірки його фінансового стану та наявності технічних засобів для ведення робіт.



У суді Ярослав Шевчук зачитав «заспокійливу» відповідь прокурора Сергія Масалова: «ТзОВ «Ковельський ЖБК» має власні необхідні технічні засоби і штат працюючих у кількості 30 робітників, загальний фонд оплати праці яких становить більше 70 тисяч гривень на місяць. Заборгованості з виплати зарплати, як і сплати податків та інших необхідних платежів, у підприємства немає. На даний час укладено договори, які не суперечать чинному законодавству, на пайову участь у будівництві житлових будинків з 30 громадянами. Порушень Закону в фінансово-господарській діяльності підприємства не виявлено і підстав для вжиття заходів прокурорського реагування немає».

Крім того, Ковельський міжрайонний прокурор звернув увагу міського голови на те, що вказаний лист ним направлений у прокуратуру в порушення чинного законодавства, «так як проведення перевірок з наведених у ньому питань відноситься виключно до компетенції органів влади», а прокуратура «не підміняє органи відомчого управління та контролю і не втручається в господарську діяльність, якщо вона не суперечить чинному законодавству».

«Ваш лист з цих питань, направлений в прокуратуру, свідчить про намагання перекласти відповідальність і самоусунутись від виконання своїх прямих обов’язків, що також підтверджується результатами розгляду документів прокурорського реагування», – йдеться у відповіді прокурора Сергія Масалова.

«Прокурор забув, що його функція – нагляд за дотриманням чинного законодавства. І йому не сподобалося, що міський голова звертається до нього, аби він послужив громаді. Це говорить про те, що прокурор Масалов, даючи мені таку відповідь, можливо, створив фон для подальшої діяльності цього товариства, яке призвело до сумних наслідків – кримінальної справи, що зараз розглядається у суді. І я вважаю, що поруч з обвинуваченим Вовком повинен бути і прокурор Масалов, бо все таки прокуратура повинна слугувати дотриманню законів, а не «відбілювати». Тобто діяльність прокурора як такого була інфантильна», – оцінив на суді тогочасні перипетії Ярослав Шевчук.

У зв’язку з новими обставинами, які навів Ярослав Шевчук, постраждалий Василь Козачук клопотав перед судом викликати та допитати в якості свідка колишнього Ковельського міжрайонного прокурора, а нині прокурора Луцького району Сергія Масалова. До речі, він уже звертався з подібним проханням, але суд у його задоволенні відмовив. Нове клопотання підтримали усі постраждалі, як позивачі до Олега Вовка, і навіть захисник самого обвинуваченого Володимир Шевчук.

Проти виклику прокурора, і це зрозуміло, активно виступила державний обвинувач – прокурор пані Кухтей-Хилюк Л.В.

Під час «гарячих» дебатів потерпілий Василь Козачук звернув увагу суду на той факт, що прокурорка бере участь в судовому розгляді кримінальної справи не у форменному одязі, а у джинсах. Відносно мотивації виклику Сергія Масалова до суду, Василь Козачук заявив, що будівництво стартувало за парканом самої прокуратури, і прокурору було досить визирнути з вікна свого службового кабінету на давно виритий котлован, аби задатися принагідним питанням про оборудку з коштами інвесторів. Вислухавши наведені аргументи, головуюча по справі суддя Олеся Антонюк усе ж відмовила у задоволенні клопотання про виклик на допит прокурора Сергія Масалова.



«Прокурор повинен бути готовим навіть до жорстких оцінок своєї діяльності. За рахунок цього буде розвиватися демократія, бо демократія без оцінки – це не демократія! Якщо суддя буде покривати прокурора, а прокурор – суддю, то тут, у цьому залі, всім буде мало місця», – акцентував Ярослав Шевчук.

Суддя Олеся Антонюк постановила викликати на допит свідка Дмитра Олянишина (у ТзОВ «Ковельський ЖБК» він був заступником Олега Вовка), який тричі викликався, але не з’являвся до суду. Слідчому управлінню Міндоходів України у Волинській області доручено встановити його місце проживання та повідомити про дату, час та місце розгляду кримінальної справи і обов’язок з’явитися до суду. Обвинувачений Олег Вовк після судового засідання відмовився давати будь-які коментарі, а його захисник сказав, що якби прокурор Сергій Масалов свідчив у суді, то це були б покази на користь самого Вовка.

Чергове судове засідання відбудеться 5 лютого о 14-й годині.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
мачо Показати IP 1 Лютого 2014 11:16
Головуюча по справі суддя Олеся Антонюк - дуже гарна жіночка. Нагадало: "Есть женщины в русских селеньях С спокойною важностью лиц, С красивою силой в движеньях, С походкой, со взглядом цариц,— Их разве слепой не заметит, А зрячий о них говорит: «Пройдет — словно солнце осветит! Посмотрит — рублем подарит!» (Н.А. Некрасов)
Мачу Показати IP 1 Лютого 2014 12:11
Ти шо больной? На суддю запав! А ще - який Нєкрасов на Поліссі?
Фея Показати IP 1 Лютого 2014 14:56
Козачук в своєму репертуарі... Це може сказати кожен хто стикався з ним... Може йому сподобалися джинси? Суддям не звикати до позиції в судовому засіддані Козачука. Особливо коли відчуває, що справу запоров чіпляється будь до чого! Чудак!
вася Показати IP 1 Лютого 2014 15:14
Бідний вась-вася.....
Юрист Показати IP 1 Лютого 2014 21:18
Пишуть-пишуть про того Вовка, то в Ковелі судять, то вже в Камені... Леся з обласної на підмогу їздить, як правило, по скасованих справах, які "витягувати" потрібно... Або з доказами слабенько, або виправдовувати не охота?!
затятий Показати IP 18 Квітня 2016 13:55
вовків треба відстрілювати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus