USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Кір на Волині – хворіють діти і молодь

27 Січня 2012 09:28
Із часу початку «підйому» захворюваності на кір станом на 25 січня на Волині вже зафіксували 40 випадків із підозрою на цю недугу, із них 13 – у Луцьку.

Про це повідомила завідувачка вірусологічною лабораторією Волинської обласної санітарно-епідеміологічної станції Ольга Полухтович.

У другому півріччі 2011 року у західних областях України зареєстровано зростання захворюваності на кір. До нас кір занесений з Європи, адже в європейських країнах триває епідемія кору ( епіцентр припадає на Францію). Спалахи кору відбуваються раз на 5-6 років. Попереднє зростання захворюваності в Україні припало на 2006 рік, перед цим - на 2000 рік.

В Україні з початку підйому захворюваності станом на 25 січня загальна кількість випадків підозри захворювання на кір становить 1952, найбільша кількість хворих – у Львівській та Івано-Франківській областях.

На Волині захворіло 40 осіб, в тому числі 13 – у Луцьку. Більшість хворих – підлітки та молоді люди .

Довідково:

Кір – гостра інфекційна хвороба, що спричиняється вірусом, передається повітряно-краплинним шляхом. Хворий є заразним за декілька днів до появи висипу та протягом перших чотирьох днів від початку висипань. Варто зауважити, що максимальна заразливість спостерігається протягом катарального періоду, коли вірус виділяється у великій кількості в навколишнє середовище під час кашлю, чхання і з потоками повітря може переноситись на значні відстані – в інші приміщення, поверхи.

При захворюванні на кір звертає на себе увагу поява високої температури тіла у перший день хвороби. Характерними симптомами початкового (катарального) періоду також є нежить, кашель і кон’юктивіт, який супроводжується світлобоязню, сльозотечею. Спостерігаються і інші ознаки впливу вірусу на людину: зниження апетиту, біль голови, порушення сну. Всі ці симптоми нагадують гостру респіраторну вірусну інфекцію. Відмінними рисами, які дозволяють розпізнати кір ще до виникнення висипки на шкірі, є поява на слизовій оболонці щік, губ, ясен висипань, які нагадують манну крупу та дрібних рожево-червоних плям на м’якому піднебінні.

Особливістю захворювання є те, що на третій-четвертий день хвороби з’являється висип, який спочатку виникає на обличчі, за вухами і впродовж 3-4 діб поширюється поступово вниз, покриваючи шию, тулуб, ноги. Висип має вигляд плям рожево-червоного кольору, які переважно виступають над неураженою шкірою. Часто елементи висипки зливаються. Останнім етапом у перебігу кору є період одужання, особливість якого полягає в ослабленні захисних сил організму. Отже, в цей час потрібно остерігатись будь-яких інфекційних захворювань. Повторно захворіти на кір неможливо, оскільки всі хто перехворів набувають стійкий пожиттєвий імунітет.


Особливо важко захворювання протікає у підлітків та дорослих людей. Не слід забувати про ускладнення кору, які можуть бути більш грізними, ніж саме захворювання. Найчастіше спостерігаються ураження органів дихання (ларингіти, трахеобронхіти, пневмонії), отити та стоматити. Найбільш небезпечними є ускладнення з боку нервової системи - менінгіти та енцефаліти.

Якщо в родині є хворий з підозрою на кір необхідно ізолювати його в окремій кімнаті та негайно викликати дільничного лікаря, саме він має визначити де потрібно лікувати захворілого (вдома чи в стаціонарі), призначить відповідне лікування та профілактичні заходи щодо попередження подальшого поширення кору.

При необхідності лікар також призначить відповідне лабораторне обстеження. У вірусологічній лабораторії Волинської обласної санітарно-епідеміологічної станції проводяться лабораторні дослідження на предмет виявлення антитіл до вірусу кору в сироватці крові хворого, що дозволяє підтвердити або спростувати діагноз кору; проводити диференціальну діагностику з іншими захворюваннями, що супроводжуються висипом (наприклад, краснухою).

Оскільки кір передається повітряно-краплинним шляхом та сприйнятливість до вірусу кору є надзвичайно високою (ймовірність захворіти мають 96-100% сприйнятливих людей, які були в контакті з хворим, незалежно від віку) найефективнішим захистом є щеплення коревою вакциною. Відповідно до Календаря профілактичних щеплень вакцинацію проводять у віці 12 місяців, ревакцинацію - у 6 років.

Щеплення захищає від хвороби на 95 %. Поствакцинальний імунітет у людей різний: ті, у кого він слабший, мають шанс підхопити вірус, але перебіг хвороби матиме легшу форму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Чуйна Показати IP 27 Січня 2012 12:31
А про кір на "Кромбергу" так і продовжують мовчати???
Оля Показати IP 27 Січня 2012 15:37
а що там є кір?
Опа. Показати IP 29 Січня 2012 13:50
Розкажіть незнаючим.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus