USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

6 січня: події, факти, дні народження

6 Січня 2020 00:00
День народження 6 січня святкує журналістка, редакторка та ведуча ТРК «Аверс» Ірина Кудря.

Зі святом її вітають колеги та друзі й зичать успіхів в усіх починаннях, творчого натхнення, добробуту, родинного затишку та прихильності долі. Нехай щастя та радість стануть постійними супутниками в житті!

Також сьогодні відзначає день народження голова Волинської обласної організації Національної спілки журналістів України Михайло Савчак.

Інформаційне агентство Волинські Новини бажає імениннику здоров’я і натхнення, процвітання та достатку, тепла і сонячного настрою. А ще - прихильності фортуни та здійснення всіх задумів!
Михайло Савчак
Михайло Савчак
Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

6 січня православні віруючі відзначають Святий Вечір, або, як його ще називають, Святвечір.

За традицією на Святвечір відмовляються від їжі до появи першої зірки, а в церкві служать молитви Великих Часів.

Вважається, що до Різдва обов'язково потрібно зробити прибирання в домі й приготувати 12 пісних страв. Традиційно трапеза починається з молитви, в якій прославляється Христос. Першочергово куштують кутю, після чого приступають до всіх страв на столі.

Наша хроніка:

Цього дня у 2019 Православна церква України отримала Томос про автокефалію. Вселенський патріарх Варфоломій передав предстоятелю новоствореної Православної церкви України Епіфанію посох і Томос, який проголошує автокефалію.

Також минулоріч у фоторепортажі ми показували, як виглядає засніжений Луцьк у Святвечір. Тоді, у ніч перед Різдвом, лучани залюбки прогулювалися центром міста, фотографувалися біля красунь-ялинок й інших святкових ілюмінацій, та традиційно вітали один одного: «Христос народився! – Славімо Його!»

У 2018 центральну вулицю Луцька вперше перетворили на вулицю янголів. Крім того, вечірній Луцьк у сяйві святкової ілюмінації показали з висоти пташиного польоту.

Три роки тому ми розповідали про волинянина, художника Йосипа Герасимовича, який зображав радянський кінематограф на плакатах.

У 2016 на Волині презентували «Кобзар» для українських воїнів.

У 2014 році редакція розповідала, що автор графіки у центрі Луцька створив колекцію із 364 святих. У львівській галереї "Дзига" відкрили виставку львівського художника Сергія Радкевича. "Календар/Повний цикл праці" — проект, що охоплює 364 дні 2014 року.

Чи варто боятися нечисті у ніч перед Різдвом? Поради священника редакція публікувала 2013 року.

Окрім того, видання писала про танцювальний флешмоб, який вперше відбувся на Волині. Тоді всі охочі, від маленького до великого, зібралися біля головної ялинки Ковеля.

Дивіться також ексклюзивний фоторепортаж ночі перед Різдвом від Волинських новин.

Як у Луцьку готувалися до Святвечора у 2013 році дивіться ТУТ.

У 2012 році волинський виш увійшов у топ-25 навчальних закладів. Тоді в Україні склали рейтинг вищих навчальних закладів за показниками наукометричної бази даних Scopus.

Про головну новорічну прикрасу осель наших прадідів редакція радить почитати ТУТ.

Народилися:

Цього дня народилися німецький композитор Мартин Агрікола, німецький археолог, керівник розкопок у Трої, Мікенах, Коринфі Генріх Шліман, український поет, перекладач, громадський діяч, лікар Степан Руданський, болгарський поет, революціонер і національний герой Христо Ботєв, французький художник Гюстав Доре, італійський скрипаль і композитор, автор знаменитого «Чардашу» Вітторіо Монті, український письменник Володимир Сосюра, радянська кіноактриса Ніна Іванова («Жила собі дівчинка», «Весна на Зарічній вулиці», «Живе такий хлопець»), визначний український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник, дисидент і політв'язень радянських часів Василь Стус, італійський кіноактор, естрадний співак, режисер, громадський діяч і ведучий телепрограм Адріано Челентано, визначний радянський і український футбольний тренер, футболіст Валерій Лобановський, українська поетеса Ганна Чубач, англійський рок-музикант, засновник і гітарист гурту Pink Floyd Сід Баррет, українська політична діячка Раїса Богатирьова, український політик і бізнесмен Олександр Фельдман.

Сталося:

1834 – державним гімном Російської імперії проголошено «Боже, царя храни!»

1838 – у місті Моррістаун (штат Нью-Джерсі, США) в майстернях чавуноливарного заводу Спідуелла Семюел Морзе разом з Альфредом Вайлем уперше продемонстрували свій телеграфний апарат.

1846 – у Києві створене Кирило-Мефодіївське товариство. Цього ж року Тарас Шевченко написав вірш «Заповіт».

1919 – тимчасовий робітничо-селянський уряд України затвердив назву «Українська Соціалістична Радянська Республіка» (назва УСРР зберігалася до 1936 року).

1929 – Мати Тереза прибула до Калькутти, аби почати свою роботу з допомоги найбіднішим індійцям.

1937 – відбувся другий всесоюзний перепис населення – єдиний в СРСР одноденний перепис.

1939 – у Берліні вчені Отто Ган і Фріц Штрассман повідомили про відкриття ділення ядер урану під дією нейтронів. Тим самим було зроблено перший крок до використання ядерної енергії.

1975 – на американському телеканалі NBC з'явилася гра-шоу Wheel of Fortune. В СРСР її варіант вийшов під назвою «Поле чудес».

1992 – скинутий президент Грузії Звіад Гамсахурдіа втік із Тбілісі.

1992 – самопроголошена Нагорно-Карабахська республіка оголосила про свою незалежність.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Аргентиною. Бурунді і Джибуті визнали незалежність України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus