USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

Бурштин, помста з АТО, піар: чому горів пікап Лапіна?

9 Червня 2017 13:29
Нардеп Ігор Лапін заявляє, що дороговартісний автомобіль спалили через його політичну діяльність та приписує це своїм опонентам. Хоча, відповідно до версії поліції, авто нардепа загорілось через замикання електромережі. Проте недоброзичливців, які могли б підпалити пікап, у Лапіна дійсно вистачає.

Під ранок 8 червня у Луцьку згорів дороговартісний пікап Volkswagen Amarok, який належить нардепу від Луцька Ігорю Лапіну. Попри те, що правоохоронцям ще належить з’ясувати, що стало причиною пожежі, нардеп вже з впевненістю заявляє – автівку, яку він придбав минулого року, підпалили. Вартість авто на вторинному ринку становить 35-40 тисяч доларів, водночас в декларації нардеп вказав, що вона коштує 267,1 тис. грн.

Припустимо, нардеп не помиляється, і його автомобіль дійсно підпалили. В такому випадку версій цьому може бути відразу декілька. Як і осіб, охочих це зробити. Бо ж постать нардепа-мажоритарника доволі одіозна і неоднозначна. До війни на сході його прізвище було маловідоме, хіба в кримінальних колах Ковеля, які добре знали і його батька-суддю на прізвисько «Саша-Бакс», і самого Ігоря - «Лапу-рєшалу». Утім часи мінялися.

Бурштинові ділки

Інформацію про те, що нардеп причетний до незаконного видобутку бурштину чи не вперше на загал озвучив екс-заступник командира батальйону «Айдар» волинянин Ігор Рицко. Мовляв, звідси і гроші на дороговартісні автомобілі (окрім спаленого пікапу, це BMW5-ї серії однієї з останніх моделей, яка записана на батька, ще один пікап Mitsubishi L200 тощо).

Підтверджує даний факт і те, що нардепа вдалось помітити в компанії одного з бурштинових ділків на прізвисько Вітя Катер. До слова, біля того ж-таки пікапу, який за декілька місяців по цій зустрічі згорить в дворі одного з луцьких будинків.
Що саме могли не поділити бурштинокопачі з нардепом – невідомо. Фінансові питання, контроль над «п’ятаками», на яких відбувається видобуток… причин цьому може бути безліч. Проте підпал авто як засіб залякування чи профілактики міг би цілком мати місце.

«Привіт» від грузинів-барсеточників

Про нардепа Лапіна та його діяльність у Верховній Раді лучани чули не часто. Однак його ім’я гучно прогриміло одного з літніх ранків 2016 року. Того дня двоє грузинів-«барсеточників» спробували поцупити з його BMW барсетку зі значною сумою коштів у валюті. Спроба не вдалась і крадії дали навтьоки. Нардеп не розгубився – коли беззбройні злочинці залишили здобич і дали дьору, він відкрив по них вогонь з бойового пістолета, наражаючи на небезпеку жителів спального мікрорайону та дітей, які йшли поруч.

Слідство завершили доволі швидко, проте суд триває вже майже рік і один із обвинувачуваних досі знаходиться за ґратами, хоча провина його повністю не доведена. Чоловікам інкримінують грабіж, хоча зброї вони не мали і ні на кого не нападали, тому це не що інше, за версією слідства, як «крадіжка», за яку передбачена менша відповідальність. Проте підозрювані не наполягають на перекваліфікації справи, адже один з них – так званий «злодій в законі» і йому це не дозволяють кримінальні поняття.

Зважаючи на це, в чоловіках цілком могла заграти гаряча кров і у зв'язку з цим хтось міг в такий екстравагантний спосіб помститися нардепу за те, що злодії можуть отримати більш жорстке покарання, ніж того заслуговують по закону.

Колишні клієнти

Повернімося в минуле. Перший серйозний капітал сім’я Лапіних заробила в буремні 90-ті: спочатку на контрабанді сигарет та спирту до Польщі, потім – на легалізації «лівих» іномарок в Україні, а згодом, коли батько майбутнього нардепа очолив один з ковельських судів, через нього за певну суму коштів можна було залагодити ледь не будь-яку справу. Тоді й отримав своє прізвисько «Лапа-рєшала», який, будучи адвокатом де-юре, став посередником в схемі сплати хабарів між криміналітетом і суддями де-факто.

Невідомо, чи в хороших стосунках Лапін залишився з тими, з ким раніше вів незаконний бізнес. Підпал авто, в теорії, може бути відлунням ще з тих часів.

Помста екс-побратимів з АТО

Лапін став нардепом по мажоритарному округу №22 (місто Луцьк), отримавши лише на кількадесят голосів більше за свою нинішню колегу Ірину Констанкевич. Його успіх на виборах пов’язують з вдало використаним образом учасника бойових дій (саме так себе позиціонував Лапін на псевдо «Зола» з передвиборчих білбордів).

Проте його «подвиги» на сході, зі слів його ж побратимів, доволі неоднозначні. В останньому інтерв’ю, яке за життя дав легендарний боєць Олег Твердохліб на псевдо «Сармат», він розповів, як через халатність Лапіна від вистрілу танка загинуло 13 «айдарівців». Ковельчанин Сергій Троцюк неодноразово висловлював претензії та пригадував цей випадок Лапіну. Утім після повернення він був знайдений мертвим під Ковелем нібито збитий машиною, але з ножовими пораненнями.

Не гребував Лапін і мародерством. Як пригадує Ігор Рицко на псевдо «Алмаз», саме Лапін розпорядився «обчистити» дачу комуніста Кілінкарова, підкинувши в собачу будку його будинку гранати.

Та й після того, як бліндажі та окопи Лапін змінив на дорогу іномарку та депутатське крісло, приводів екс-побратимів його недолюблювати не поменшало: відстоюючи інтереси олігарха Рината Ахметова та його спільну з Петром Порошенком «вугільну схему», він звинуватив ветеранів АТО в продажності. В той час, коли бійці на сході перекрили поставки вугілля від терористів з так званих ДНР і ЛНР, яке Ахметов і Порошенко старанно видавали за придбане закордоном за великі гроші, Лапін заявив, що вся блокада – фарс, а її учасники пропускають контрабанду за гроші. З цього приводу ветеран АТО з Волині Богдан Пташник попросив Лапіна прокоментувати свої слова, але відповіді не було.

Відпрацьовування грошей Ахметова

Разом з Лапіним проти блокадників торгівлі на крові активно виступала і його колега від Народного фронту Тетяна Чорновол. Жінка, яка втратила на війні проти Росії свого чоловіка, приїхала до бійців АТО на редут і заявила, що вся блокада – провокація. Відео того, як її звідти гнали, облетіло ледь не всі телеканали країни. Ще тоді з’явилась перша інформація про те, що така дивна позиція окремих нардепів, для яких війна – це не пусте слово, зовсім не випадкова, а спланована та проплачена олігархом Ахметовим, який втратив колосальні надприбутки на схемі з контрабандою вугілля від терористів.

Тема блокади з часом дещо забулась, але нещодавно Лапін знову вступився за бізнес Ахметова – тепер на західній Україні. Намагання нардепів від «Самопомочі» ініціювати реприватизацію Бурштинівської теплоелектростанції, яку, свого часу ,завдяки написаним під нього умовам виграв Ринат Ахметов, він назвав ледь не спробою рейдерства. Дивна реакція на логічну спробу депутатів з’ясувати, наскільки законно ТЕС відійшла до групи компаній ДТЕК Ахметова.

Піар (вибори та нульові рейтинги), один з найменш дієвих депутатів

Однією з версій ймовірного підпалу авто Лапін називає його політичну позицію. Хоча, якщо б за ігнорування власного виборчого округу, люди з якого довірили представляти місто у Верховній Раді, депутатам палили авто, то іномарка Лапіна дійсно могла б стати однією з перших. Адже відповідно до даних аналізу Громадянської мережі ОПОРА за станом на 2016 рік за рейтингом серед 105-ти народних депутатів-мажоритарників Лапін зайняв аж 91 місце. Це спричинене зниженням законодавчої активності.

У березні 2016 року депутат не вніс жодного законопроекту та запиту, які б стосувалися виборчого округу. Окрім того, він абсолютно не працював з виборцями, оскільки народна приймальня депутата в Луцьку не працювала. Особисто Лапін свого округу також не відвідав.

Окрім того, намагання заборонити українцям купувати вживані авто з Європи з фактично нульовою ставкою акцизного збору (як повідомляє Дорожній контроль, на думку депутата, бюджет через це недоотримує величезні суми податків) чи спроб «вписатись» за олігарха Ахметова, який з початком війни на сході втратив частину активів і тепер намагається надолужити втрачене, осівши на прибуткових «схемах» в сфері державної енергетики нічого не пригадується.

А за рейтинги потрібно думати, адже при нинішньому стані справ лучани навряд знову віддадуть голос за депутата, який забув про місто, яке його обрало, щойно опинився у Верховній Раді. Тому згорілий автомобіль може стати чудовою нагодою знову про себе нагадати – хоча б в ролі жертви.

***

У підтвердження останньої версії говорить і те, що Лапін вже встиг звинуватити в підпалі автомобіля політичних опонентів та своїх ворогів. Напевне, пана Лапіна не хвилює те, що правоохоронці вважають, що причиною пожежі стала електропроводка автомобіля. Воювати з повітряними вітряками набагато цікавіше і прибутковіше для рейтингів та кишені, аніж працювати на благо виборців, чи не так?..
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Ваха Показати IP 9 Червня 2017 13:42
За інші версії нічого не можу сказати,бо не знаю. Але версія із грузинами-барсеточниками........ Вірніше не сама версія,а те як вона описується заслуговує на Оскар від каналу "Раша тудей" і премію Кісільова.
Лучанин Показати IP 9 Червня 2017 15:04
Вартість авто на вторинному ринку становить 35-40 тисяч доларів, водночас в декларації нардеп вказав, що вона коштує 267,1 тис грн, а ці 267,1 на якій роботі встиг заробити?
Джордж Лукас Показати IP 9 Червня 2017 15:13
Всі решта версій - Золота пальмова гілка за кращій сценарій в жанрі "фентезі". Лапін - Дарт Вейдер..
правда Показати IP 9 Червня 2017 17:54
шановні нічого страшного кватирко купить йому другого.
555 Показати IP 10 Червня 2017 08:50
Мені стидно, що Лапін - мажоритарник від Луцька, хоч і досі дивуюсь хто за нього голосував(
444 Показати IP 10 Червня 2017 17:54
Мені стидно , що я голосував за Лапіна
Кхе Показати IP 11 Червня 2017 00:35
Хахв за 2 дні всього 6 коментарів БО ВСІМ ПО...Й чому він горів так так само як і на власника.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus