USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Коваль з Волині: «Заробітки в РФ - це гроші на ракети, які вбивають наших»

19 Березня 2015 13:15
Волинянин Михайло Рейкін вважає, що їхати на заробітки в Росію, всеодно що купувати ракети, якими вбивають наших бійців. 31-річний сільський коваль з Колок Маневицького району, навіть хвильку не сумнівався, коли йому випала можливість на власному авто з волонтерською допомогою відправитись на Донбас. Про це інформує Волинь-Нова.

— Того дня ми з батьком працювали в кузні. Отець Андрій Закидальський прийшов із проханням виготовити для бійців буржуйки, — розповідає Михайло. — Я запропонував зробити їх із газових балонів, які ми шукали і по сусідніх селах. Буржуйки мали форму літери «Г», їх ми робили так, щоб зверху можна було готувати їжу, а піднявши арматуру, повісити і просушити речі. В кожну пічку (а їх ми зробили шість) поклали по сокирі, совку та кочерзі, а також теплі шкарпетки. Крім наших, ще шість буржуйок маневицькі хлопці привезли з Польщі.



У розмові з отцем Андрієм Михайло запитав, як ті буржуйки відправлятимуть на Донбас, та запропонував свою допомогу. Поруч стояла дружина Тетяна, тому священик обережно відповів: «Можливо, станеться так, що поїдете і ви».

— Приїхавши в Маневичі, я зрозумів, що саме так воно і буде, — продовжує Михайло, — оскільки мій мікроавтобус та бус Ярослава Красуляка, місцевого підприємця, виявилися найбільш місткими. Дружину запевнив, що все буде добре, ми ж у себе, в Україні. В училищі завантажили теплі речі, різні закрутки. Заготовок було близько двох тонн. Стільки ж ще чекало на подвір’ї маневицького храму Святої Трійці УПЦ КП. З нами у дорогу вирушили отці Андрій Закидальський та Михайло Мельничук. Дизпаливом допомогли хлопці з автозаправки, за що їм велике спасибі.

— У Луганській області тільки ми виїхали на гору, як у мене поламався автомобіль, — пригадує Михайло. — Зателефонували до отця Михайла, який їхав попереду разом із супроводжуючим нас бійцем. У той момент пролунало три вибухи десь з боку Слов’янська. Повернувшись, військовослужбовець добряче відчитав нас за те, що ми зупинились на самій горі, мовляв, тут усе проглядають снайпери.

З Божою поміччю маневицькі волонтери дісталися до села Тошківка Лисичанського району, що на Луганщині, де стояла 24-та львівська бригада. Позаду залишилось 22 блокпости. Відчувався запах війни.

— На зворотному шляху на одному з блокпостів до нас підійшов боєць, — розповідає Михайло. — «Откуда? Куда? Цель визита?» — основні запитання, на які відповідали. До нього підійшов ще один. «Все гаразд. Це - волонтери», — сказав він товаришеві по службі. «А, так вы своим передачу возили?». І це слово «своїм» мене вразило найбільше. Якщо ти стоїш на українському блокпосту, значить, ти теж — наш!

Крім ковальства, Михайло захоплюється риболовлею, грає на тубі й гітарі, та, як заведено із діда-прадіда в їхній родині, гарно співає. А ще вирізняється серед колківчан своєю справжньою козацькою зачіскою. Хоча, з його слів, на оселедця він поки не заслужив, лише на чуба.

Свого часу хлопець багато працював за кордоном, зокрема, у Польщі та Росії.

— Тепер я не можу працювати на Росію, — говорить Михайло, — бо знаю, що мій господар платитиме податок державі, яка за ці гроші придбає ракету, таку, якою стріляли по моєму товаришеві Колі Ковальчуку під Іловайськом. Скільки хлопців їдуть у Росію на заробітки у той час, коли вона поставляє техніку, що руйнує український Донбас. Я їх прошу: «Хлопці, не їдьте!» А вони мені: «А де я гроші такі зароблю?» Замість 300 гривень у Росії тут ви отримаєте 100, зате залишитеся вірними нашій рідній Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus