USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

Українцям запропонували місяць тарифного протесту

23 Березня 2016 14:18
Українців на 1 місяць закликали відмовитися від будь-яких платежів за ЖКП. Про це співініціатор «Тарифної мобілізації» Максим Гольдарб написав у своїй сторінці Фейсбуці.

«Пропонуємо цілий місяць масово усією країною не платити за комуналку. На Вас як на споживачах це не позначиться – за місяць несплати вам не відріжуть газ, не виселять з квартири. Однак уявіть, який шоковою терапією для монополістів буде неотримання на свої баланси грошових коштів – навіть в розрахунку на місяць йдеться про десятки мільярдів гривень! Переконаний, такий ультиматум змусить владу замислитися і все-таки піти на відкритий діалог з людьми та переглянути тарифи та ціни на газ!», – вказав він.

​Нагадаємо, з 1 квітня цього року очікується чергове підвищення мінімального тарифу на газ для населення й теплокомуненерго на 53% (до 5,5 тисяч гривень). Крім того, планується запровадження обов’язкової абонплати для населення, яке споживає газ, – щомісячна плата за наявності газової плити становитиме 17 гривень, а за наявності ще й газового котла – 29 гривень.

ЧИТАТИ ЩЕ: З 1 КВІТНЯ ЦІНА ГАЗ МОЖЕ ЗЛЕТІТИ ДО 10 ГРИВЕНЬ ЗА КУБОМЕТР

Зі слів Гольдарба, «Тарифна мобілізація» вже більше року закликає депутатів, урядовців та НКРЕКП до конструктивного діалогу з населенням. За підрахунками публічних аудиторів, економічно обґрунтована ціна на газ для населення має становити не більше 3500 грн за тисячу кубів. «Не може коштувати тисяча кубів газу 7200 грн, при тому, що тільки 477 грн із цієї суми йде газодобувачам, все інше «з’їдається» оподаткуваннями, а 3 500 дарується «Нафтогазу». Так, Постановою НКРЕКП від 03.03.15 № 502 встановлено ціну на природний газ власного видобутку для «Укргазвидобування» в розмірі 1590 гривень за 1000 м3 . З цієї суми в 1590 гривень ПАТ «Укргазвидобування» сплачує ренту за видобуток в розмірі 70%, внаслідок чого в розпорядженні підприємства залишається 477 грн з кожної видобутої та реалізованої 1000 м3 газу.

Стосовно тепла, то майже 76 % підприємств ТКЕ по Україні постачають тепло за завищеними тарифами.

Маніпулювати з показниками монополістам дозволяє відсутність обліку теплової енергії та сама система розрахунку вартості опалення – сплачується не за фактично спожиті Гкал, а за квадратні метри з застарілими завищеними нормативами тепловитрат зразка 19 століття.

Наприклад, у Києві діє норма тепловтрати, аналогічна нормам в Якутії, і ця норма кожному споживачеві закладається в тариф, а всім зрозуміло, що температурний режим України далекий до Сибіру. Крім того, держава не встановлює планку у вигляді середньозваженої ціни на теплову енергію, що дозволяє монополістам закладати у витратну частину корупційні «бажання».

У структурі вартості централізованого опалення 72% – це ціна на газ, решта – електроенергія, оплата праці, адміністративні, банківські та інші послуги. Це відкрита інформація «Київенерго», а отже, за розрахунками «Публічного аудиту», вартість централізованого опалення для підприємств ТКЕ, з усіма податками та іншими витратами становить 623,88 грн/Гкал (із ПДВ). У межах цієї ціни постачають тепло лише 24% вітчизняних підприємств, і середній тариф по Україні вищий майже на 50 гривень.

«Протягом двох останніх років Демчишин (Міністренергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин, - ред.) та інші представники влади переконують нас у тому, що роблять все можливе, аби повернути роздані олігархам газові свердловини державі, відновити справедливість, дати українцям їх власний газ. На жаль, це тільки слова. Більш того, за даними реєстру виданих нових дозволів на користування надрами, у другій половині 2014 та увесь 2015 рік досить таки активно роздавалися нові свердловини вже діючою владою», – говорить Гольдарб.

Крім того, з його слів, новий законопроект «Про житлово-комунальні послуги» № 1581-д, який уже пройшов перше читання у ВР, містить цілу низку норм, які погіршують права споживачів та фактично віддають їх на відкуп монополістам. Так, посилюється відповідальність українців за несплату «комуналки», натомість монополістам надання неякісних послуг і далі фактично сходитиме з рук. Новий закон не передбачає публічних обговорень зі споживачами питань зміни тарифів – і навіть більше: органи місцевого самоврядування не зможуть впливати на тарифоутворення. Так, на сьогодні мери мають які-не-які повноваження для захисту інтересів громади від необґрунтованих – тепер і цього хочуть не допустити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 23 Березня 2016 14:39
всеодно потім доведеться платити, і своє вони отримають. і люди, які знімають квартири - мусять заплатити комуналку
Степан Бандера до Анонім Показати IP 23 Березня 2016 20:43
А за наступний місяцьдоведеться вже за новими тарифами платити? Давайте півроку не будемо платити - оце протест
Анонім Показати IP 23 Березня 2016 14:45
я за, хай попостять!
Анонім Показати IP 23 Березня 2016 15:47
за
анонім Показати IP 23 Березня 2016 15:50
тільки за
Карина Показати IP 23 Березня 2016 16:36
ПІДТРИМУЮ!!!!!!!!!!!!Давайте всі єднаймося.Нехай влада зверне увагу на людей простих!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Я вже 2 місяці як пр Показати IP 23 Березня 2016 16:44
Не хочу бути все життя "терпілою"!
Bubochka Показати IP 23 Березня 2016 17:28
Ми вже цього місяця., не заплатила за газ. З їхніми перерахунками. Хай самі платять 202 грн за трьох людей.
Анонім Показати IP 23 Березня 2016 18:21
"Куме, а ви шо палите ?" "Львів" "А як не буде "Львова" ?" "Буду палити "Ватру"" "А як не буде "Ватри" ?" "Буду палити сільраду"
ЛЮСТРАТОР АК- 7,62 Показати IP 23 Березня 2016 23:06
Я ЦИМ ДИБ* ЛАМ ПЛАЧУ ЗА ГАЗ 2550ГР ОСТАЛЬНЕ ДОПЛАТИТЬ КУЛЯ В ЛОБ
волинянам Показати IP 24 Березня 2016 10:27
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus